Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 952
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Танграта, имам чувството, че живееш във време малко преди да дойдат мерките за тоя вирус. За какво текучество на работниците става дума, при положение че за последния месец има регистрирани над 60000 в бюрата по труда. Малко ли новини и снимки имаше за километричните опашки в бюрата по труда. Тук не става дума за някво просто текучество, а за съкращения. И понеже икономиката е низ от навързани пазари, при тръгване на някои сектори надолу следва тръгване на други надолу и общо взето реакцията е верижна. И да подчертая това не става за 1-2 дена...
Нямало да работи Хасан за 800, ооо ще работи и още как, ако това е начинът да се изхранва...Дойдоха времена, когато пак работодателите са в силна позиция, до много скоро беше наобратно. Даже прави впечатление, че в някои от аутсорсинг фирмите се възползват от цялата ситуация и намаляват заплатите на служителите(за сега само за 6 месеца), макар и бизнесът им да не е толкова пряко засегнат от кризата.

Иначе, не знам защо си мислите, че големи фирми не фалират и не изпадат в затруднения. Като цяло доста често по време на кризи именно големите фалират, а някои малки и по-адаптивни се оправят. Пускам само за пример тази новина:
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/27/4059565_oceliavaneto_na_ … /?ref=home_layer2
оък вие си правете сметка, ако един такъв гигант фалира колко повече малки и големи бизнеси ще повлече...

# 346
Fuckforlife, даваш пример с бранш, който е засегнат на 100% от пандемията. При строителството не е точно така.

Иначе малко не разбирам, повод за радост ли трябва да е, че работодателите пак са в силно положение? Особено пък за аутсорсинга, като знам на някои места как се подиграват с труда на хората...

# 347
  • София
Танграта, имам чувството, че живееш във време малко преди да дойдат мерките за тоя вирус. За какво текучество на работниците става дума, при положение че за последния месец има регистрирани над 60000 в бюрата по труда. Малко ли новини и снимки имаше за километричните опашки в бюрата по труда. Тук не става дума за някво просто текучество, а за съкращения. И понеже икономиката е низ от навързани пазари, при тръгване на някои сектори надолу следва тръгване на други надолу и общо взето реакцията е верижна. И да подчертая това не става за 1-2 дена...
Нямало да работи Хасан за 800, ооо ще работи и още как, ако това е начинът да се изхранва...Дойдоха времена, когато пак работодателите са в силна позиция, до много скоро беше наобратно. Даже прави впечатление, че в някои от аутсорсинг фирмите се възползват от цялата ситуация и намаляват заплатите на служителите(за сега само за 6 месеца), макар и бизнесът им да не е толкова пряко засегнат от кризата.

Иначе, не знам защо си мислите, че големи фирми не фалират и не изпадат в затруднения. Като цяло доста често по време на кризи именно големите фалират, а някои малки и по-адаптивни се оправят. Пускам само за пример тази новина:
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/27/4059565_oceliavaneto_na_ … /?ref=home_layer2
оък вие си правете сметка, ако един такъв гигант фалира колко повече малки и големи бизнеси ще повлече...
Добре, вероятно си прав!
Наистина си живея в някакво паралелно време, и всичко около мен си е същото. И заплати и цени.

Вкарай ме малко в реалността, дай някакви конкретни факти и примери.
Тоя и тоя строител, тая и тая заплата, еди къде си се продават жилища евтино.
Ей такива работи, конкретика.

Иначе и аз мога да кажа, че ти си в някаква твоя си реалност. Ще има тежест, колкото и твоето изявление.
Специално с работниците по строежите, както казах, нямам точни числа и близки, които да ми споделят ежедневно как вървят нещата.

А опашките за безработни са малко като пилето и зелето. За едни е зеле, за други, пиле.
Лично според мен (отново не ангажирам с никой, но ще се радвам на конкретни примери),
по опашките за безработни се редят
1. Приходящи от чужбина, където са работили маргинална работа
2. Продавачи, продавачки
3. Сервитьори, сервитьорки, барманки, камериерки
4. Тук там някой кол център или маркетинг специалист
5. Фризьорки, маникюристки и всякакви други с пряк контакт с клиенти.

Къде видя от тоя списък програмисти, строителни работници.

Има и друг много съществен момент, който заслужава отделно мнение.

КЪДЕ ВИДЯ ОТ ГОРНИТЕ, ДЕМОГРАФИЯ, КОЯТО ТЕГЛИ КРЕДИТИ, ИПОТЕКИ И КУПУВА ЖИЛИЩА!?

От моите наблюдения (с които отново не ангажирам никого), тези с ипотеките са програмисти, които имат по няколко апартамента, има и кеш, имат и пълна заплата в момента.

Така че, да се облизваме как ще фалират масово хората, и "банките ще им вземат жилището" е малко, твърде много, "каруцата пред коня", и "рибата от морето, в тигана", за мен!
Simple Smile

# 348
  • sofia
Да някой започват строежи с надеждичката ,че всичко ще мине и замине.Нека си направят справка ,какво става после , с дупките и не завършените строежи от миналата криза

# 349
Изглежда имаш обяснение за всичко. Само да вмъкна че ако започнат да падат цените ще паднат на всички апартаменти без значение дали имат ипотека и без значение какви мебели имат. Ако някои собственици решат да не продават си е техен избор но това не означава че стойността не е паднала. За сведение стойността се определя не от цената която иска продавача a от цената за която има готов купувач. Същите принципи важат и за цената на земята. Ако цената на стрителния продукт пада и има намалено търсене няма как строителните предприемачи да не търсят по- ниска цена за земята (тези които имат екстра кеш,  които нямат ще пасуват и ще се борят за оцеляване)

Май не четеш внимателно, не съм казала, че няма да паднат всички, а че ще паднат различно - добрите имоти ще паднат малко, лошите повече. А някои просто ще излязат от пазара, та дали им е спаднала или не цената няма значение, щом не са на пазара. Аз просто казах, че който има нещо хубаво и не е на зор ще изчака.  И малка корекция - цената се определя от това, което дава купувача, но не само Simple Smile Виж най-яркия пример - борсите. Един предлага една цена, друг купува на друга и коя е цената на сделката? Да не би тази на купувача? Не, сделка (и от там реална цена) имаме само когато двамата се срещнат и договорят. Е, някой прави по-голям компромис, но винаги цената е плод на някакво съгласие между двете страни, а ако няма такова няма сделки, а няма ли сделки каква е цената е чисто теоретичен спекулативен въпрос.

# 350
https://www.segabg.com/hot/category-economy/bankite-zapochvat-da … otechnite-krediti

"Банките започват да вдигат лихвите по ипотечните кредити
Фирмените заеми също са поскъпнали, потребителските са без промяна."

За сега само на новоотпуснатите, скоро и на останалите.

Чакам да чета тази новина как ще я изтълкуват оптимистично вещите "старейшини" тук, които хипер инфлацията, като сън в лятна нощ карали. Без особен дискомфорт.

# 351
Между другото аз хиперинфлацията съм я карала баш така - заплатата ми беше в долари и просто всеки месец вземах все повече и повече левове, накрая бяха милиони. Но сега за хиперинфлация не мисля, че има почва.
Иначе действията на банките са си съвсем правилни от гледна точка на повишения риск. Те, всъщност, бая се бяха разпищолили, и им беше  крайно време, та всяко зло за добро. Що се отнася до длъжниците - който има работа 0,5% няма да го катурнат. А който няма работа е в калта и без увеличение. Та поне ТОВА увеличение, за което се пише, няма да има кой знае какъв ефект върху пазара, но ще се отрази добре на банковата система. Ефектът на страха, неизвестността (ще има ли работа утре) и на несигурността (колко ще паднат цените, докога ще падат) са много по-осезаеми, според мен.

А в дългосрочен план (защото кризите и епидемиите все някога минават) пазарът ще се определя от нарастващата покупателна способност (да, именно, колкото и да не им се вярва на някои) и все още ниската обезпеченост с жилища.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8505373

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 12:02 от Черна станция

# 352
Скрит текст:

Добре, вероятно си прав!
Наистина си живея в някакво паралелно време, и всичко около мен си е същото. И заплати и цени.

Вкарай ме малко в реалността, дай някакви конкретни факти и примери.
Тоя и тоя строител, тая и тая заплата, еди къде си се продават жилища евтино.
Ей такива работи, конкретика.

Иначе и аз мога да кажа, че ти си в някаква твоя си реалност. Ще има тежест, колкото и твоето изявление.
Специално с работниците по строежите, както казах, нямам точни числа и близки, които да ми споделят ежедневно как вървят нещата.

А опашките за безработни са малко като пилето и зелето. За едни е зеле, за други, пиле.
Лично според мен (отново не ангажирам с никой, но ще се радвам на конкретни примери),
по опашките за безработни се редят
1. Приходящи от чужбина, където са работили маргинална работа
2. Продавачи, продавачки
3. Сервитьори, сервитьорки, барманки, камериерки
4. Тук там някой кол център или маркетинг специалист
5. Фризьорки, маникюристки и всякакви други с пряк контакт с клиенти.

Къде видя от тоя списък програмисти, строителни работници.

Има и друг много съществен момент, който заслужава отделно мнение.

КЪДЕ ВИДЯ ОТ ГОРНИТЕ, ДЕМОГРАФИЯ, КОЯТО ТЕГЛИ КРЕДИТИ, ИПОТЕКИ И КУПУВА ЖИЛИЩА!?

От моите наблюдения (с които отново не ангажирам никого), тези с ипотеките са програмисти, които имат по няколко апартамента, има и кеш, имат и пълна заплата в момента.

Така че, да се облизваме как ще фалират масово хората, и "банките ще им вземат жилището" е малко, твърде много, "каруцата пред коня", и "рибата от морето, в тигана", за мен!
Simple Smile
Така, аз съм го казвал и преди, казвам го и сега - пазарът на недвижими имоти е доста по-инертен и за там ще трябва доста повече време докато видим намеление на цени.
Иначе, по другата част от темата - да повишението на безработицата си е факт, какви данни искаш да ти изваждам като ги има навсякъде? Иначе изобщо безработицата не е за подценяване - това означава, че доста бизнеси изпитват затруднения. И както знаем разходите на един са приходи за друг (нали това е икономиката). Хич не са за подценяване горната група хора, защото те също си имат разходите и като ги свиват повече и повече от своя страна други бизнеси също се свиват и т.н и т.н. Идеята е, че нещата са навързани.
Апропо, защо си мислиш, че само програмистите движат цялата икономика и само от тях едва ли не зависят и цените на имотите?!? Да не говорим, че тия IT фирми също са в пряка връзка с другите сектори.
Нека те попитам - откъде мислиш, че идват тия проекти на IT дивелопърите??? Нима падат от въздуха? Нали реално идват от други бизнеси, които имат нужда от IT оптимизация, ERP системи и т.н. и т.н. Реално IT сектора в по-голямата си част е Business to Business, а при тях също има известно забавяне на отражението на кризата, но определено не са имунизирани.

# 353
  • София
Скрит текст:
Така, аз съм го казвал и преди, казвам го и сега - пазарът на недвижими имоти е доста по-инертен и за там ще трябва доста повече време докато видим намеление на цени.
Иначе, по другата част от темата - да повишението на безработицата си е факт, какви данни искаш да ти изваждам като ги има навсякъде? Иначе изобщо безработицата не е за подценяване - това означава, че доста бизнеси изпитват затруднения. И както знаем разходите на един са приходи за друг (нали това е икономиката). Хич не са за подценяване горната група хора, защото те също си имат разходите и като ги свиват повече и повече от своя страна други бизнеси също се свиват и т.н и т.н. Идеята е, че нещата са навързани.
Апропо, защо си мислиш, че само програмистите движат цялата икономика и само от тях едва ли не зависят и цените на имотите?!? Да не говорим, че тия IT фирми също са в пряка връзка с другите сектори.
Нека те попитам - откъде мислиш, че идват тия проекти на IT дивелопърите??? Нима падат от въздуха? Нали реално идват от други бизнеси, които имат нужда от IT оптимизация, ERP системи и т.н. и т.н. Реално IT сектора в по-голямата си част е Business to Business, а при тях също има известно забавяне на отражението на кризата, но определено не са имунизирани.
Май не четеш внимателно ...
Нямам претенции програмистите да движат ЦЯЛАТА икономика.
Казвам това, което е около мен. И изрично го подчертах, за да няма неразбрали.
Също, предложих ти да кажеш това, което е около теб, защото от значение е най-вече реалността, а не догадките.

Какви данни искам да ми изваждаш?
Ами и това го написах конкретно. Заплати на строителни работници, на земя, оферти на строителни фирми.
Специално посочих, че не ми трябват показателите на козметичките и маникюристките.

Твърде "en gros"/на едро разсъждаваш за тая икономика.
Цялата икономика я събра в 2 изречения.
Ми не става така. Няма логика или смисъл в това.
"Всичко било свързано" "Имало безработица".

Ами не е всичко свързано! Свързано е отчасти, и то косвено. Някои групи са свързани по-пряко.
Писах го това, ама няма кой да чете и да мисли. А не мога да пренапиша 5 години икономика във всеки постинг.
Има взаимозаменяеми стоки (хляб, макарони, пасти), взаимонезаменяеми стоки (чадъри, хляб).
Стоки от 1ва необходимоист и НЕЕЛАСТИЧНИ (хляб, месо), и такива с ниска спешна необходимост (шезлонги, чадъри)
Има свързани стоки (хляб, бензин, брашно), несвързани стоки
Има стоки, които се добиват (петрол, руда).
Има стоки, които се произвеждат (софтуер, хляб).
Има и стоки, които нито се добиват, нито се произвеждат, и бройката им е константа (произведения на изкуството, ЗЕМЯ!)
Има стоки, които се развалят (прясно мляко, хляб, цветя, плодове)
Стоки, които не се развалят (камъни).
Има стоки, които заемат скъпи складове (петрол, храни в хладилни помещения)
Стоки, които не заемат много място (биткойни, злато (но пък иска опазване))
Има и стоки, които просто си съществуват на същото място (земя, апартаменти, къщи, че понякога и коли)
Има стоки, които са с бърз производствен цикъл, други с бавен.
Има стоки, които пряко зависят от ТЕМПОТО на цикъла, и то не може да се променя!
Например лалетата от Холандия се превозват със САМОЛЕТИ, до Северна Америка.
И това трябва да става през точно определено време!

Същото е и с труда.
Не можеш да накараш една козметичка да огъва желязо с ръце и да е арматурист.
Не можеш да накараш и един арматурист да е козметичка.

Има някаква зависимост, при промяна на % безработица, но не е пряка и не е 100% пропорционална.

Няма как да е точно същата формула, със същите параметри да изразиш всяка стока и да пляскаш "Всичко е свързано".
Едно е да да заколиш 10 000 прасета, да напълниш едни фризери от няколко декара, да плащаш ток за фризерите, и да ги "пуснеш на пазара".
А да те чакат другите прасета на поточната линия.
Едно е да избълваш 1 млн маски, в класовете по трудово обучение в Китай,
и малка група от 1млн китайчета да чакат да "печатат" нови маски.

Друго е да продаваш парцели от търсени квартали в София, до паркове, център и тн, за които няма подмяна с нови.
Друго е и да пуснеш "цикъл" от 3 години ходене по мъките, разрешения, документи, материали и тн.

Та напоследък всеки е специалист по всичко, пенкилер.
Вярно е, че икономиката е сравнително елементарна наука.
Ама не пък чак толкова баш, ептен нищо от нищо да си чел, и да си готов разбирач.

Иначе, че софтуерните фирми са ощетени от клиентите си е напълно вярно.
Но както личи от акциите, не е болка за умиране. Към 25% е някъде спада. И той е на нивото от преди 1, 2  и 3 години.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=s+%26+p+500
S&P 500 INDEXSP: .INX    2,836.74

# 354
Но сега за хиперинфлация не мисля, че има почва.
Никъде не твърдя, че идва хиперинфлация. Давам я само за пример за най-големия икономически катаклизъм на съвремието ни до сега.
По-скоро Светът, според финансистите се изправя пред  непознато предизвикателство от времето на 30-те години на миналия Век до наши дни.
Да го напиша най-меко така.
Все пак ниските лихви бяха двигател за излизане от предната криза, при която БВП на Света се сви само с около процент.....
Това не значи, че фед или ецб ще вдигнат лихвите, както и, че нашите ще останат само с тези 0,5%. Това е само началото.
И ествествено, че е много по-добре за системата, с оглед общия интерес, не само на процент голям или по-малък от длъжниците.

ПС: От къде пък се събрахте тука ве, все "програмисти" и "бизнесмАни" и милионери, с космически стандарт, депутатските заплати разправяха някои били мизерни.Всички покрай тях, цели съсловия получавали повече. Satisfied
Добре, че е уеба, че всеки може да бъде какъвто си поиска, без непременно поставена диагноза от един определен километър. Laughing

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 13:06 от qsenski

# 355
  • София
И кой говори за "най-големия икономически катаклизъм" до сега?

Кристалина лихварката?

Това не е сериозно!

Simple Smile

Кои са тия финансисти и какво по-точно предвиждат?

Всеки финансов специалист, без изключение, говори за спад, ЗА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ.
Месец, 3месечие, година!

Рекордните спадове ги предвиждат за месец, тримесечие, а съвсем напоследък и до края на тази година.
Освен това, за рекордни спадове говорим от порядъка на 3-5%.
Колкото само миналата година са се били качили.

# 356
https://www.segabg.com/hot/category-economy/bankite-zapochvat-da … otechnite-krediti

"Банките започват да вдигат лихвите по ипотечните кредити
Фирмените заеми също са поскъпнали, потребителските са без промяна."

За сега само на новоотпуснатите, скоро и на останалите.

Чакам да чета тази новина как ще я изтълкуват оптимистично вещите "старейшини" тук, които хипер инфлацията, като сън в лятна нощ карали. Без особен дискомфорт.
Aз като пряко потърпевша само мога да потвърдя.
Това го разбрах още на 13 март.
Двама потенциални сигурни купувачи на мое жилище бяха отрязани от банките за ипотечни кредити и сделка не се състоя.Дори бих казала трима - но третия не го смятам поради факта че при него доходите наистина бяха ниски и още в самото начало се съмнявах.
Писала съм доста назад в темата, че когато съм продавала текущата  година от 10 оглеждача нито един не е дошъл с кеш пари, а само с желание. И намерение да тегли кредит. Малко ми е странно, след като в банките са налични 84 милиарда депозити на домакинства, но е факт.Идват без пари!
Дано нещата се стабилизират скоро, защото наистина банките спрат ли финансирането нещата ще забуксуват.
Няма да е добре за никого, включително и за злорадите типове с кеша, които доволно потриват ръчички и се надяват да надхитрят алчните продавачи.
Алчните продавачи дори в момента са си оставили толеранс от десетина процента с който могат да лавират, и второ - едва ли ще е скоро времето когато те биха свалили осезаемо цените.А дотогава на купувачите може да им се отели вола и изчака чакането.
Не мога да кажа как ще реагират ценово големите предприемачи и строителните фирми които имат в момента налични жилища с акт един кой си. Не им знам разчетите на количествено-стойностните характеристики освен че всичко им е на зелено.
Не знам как ще реагират останалите без работа хора с ипотеки - нормалната и разумна реакция в случая би била да запретват ръкави, и или в чужбина или в България да намират нова работа и да продължават да изплащат.Това би било резонно, дори и да са били на 100 финансиране.
Знам само за себе си - аз бих свалила цена само при две условия:
Ако падне средната работна заплата и съответно доходите повсеместно ( което според мен е абсурд)
Ако паднат правопропорционално цените на жилищата в съответната дестинация към която имам интерес да пренасоча веднага средствата от моята продажба.
Но истината е че кризата с covid 19 окончателно обезкърви пазара, който и преди нея си беше станал доста анемичен и вял.
Някой по горе пита за строителните фирми - еми гледам в нашия град не се спират, постоянно се работи, доста динамично при това,  макар и не съм забелязала да започват нови строежи, но и аз не обикалям града да следя, просто има строителна борса през една пряка  и гледам бая оживено, постоянно идват камиони с материали.

# 357
А знаете ли, каква е  структурата на тези депозити за 84милиарда ?
Ах "тези злоради типове с кеша" са ви голям проблем!

# 358
A не са ли наистина алчни продавачите, особено строителните фирми и инвестиционните компании???А дали си заслужава качеството им на строителството?

# 359
Знам каква е структурата, сега не ми се ровичка в нета.
На мен специално не са ми никакъв проблем типовете с кеша. Аз не съм притискана от банки и с ръка на сърцето мога да кажа че дали ще продам или не ми е все тая. Продам ли - ще купя,  и колелото ще се върти. Не продам ли животът продължава по старому докато настъпи момента. Екзистенцията ми, както и приходите с които плащам регулярните си житейски разходи не са свързани и не зависят по никакъв начин от продажбата на апартамент.
И наистина не ги обичам тия типове.Ежедневно слушам намеренията на такива и всъщност те искат да се нахранят с мъката на хората. Да се изкарат по хитри и обиграни от някой който е дал здравето  си, вложил е енергия и много ресурси в дом, а някой идва в един момент и поради стечение на някакви обстоятелства както е в случая цирка наречен Covid 19 , да вземе хаирлия едва ли не наготово. Ще се пазаря викат..И то обидно брутално Angry.
Такива типове на секундата ги отсвирвам.Просто не са познали жената !
Не съм против човек да се пазари но техните съждения са много далеч зад границата на приемливото.

Общи условия

Активация на акаунт