Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 939
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Стаматко, ти ме уби, 84 млрд. делено на 7 млн. как го изкара 11 хиляди 😄

За хора като Мария, които искат да купят по-скъпо жилище, ще е изгодно цените да паднат с много. Примерно хипотетично жилище в София струва 100000, а в провинцията - 50000. Не ти стигат 50х.
Сега да приемем, че цените паднат с 20%. В провинцията вместо за 50, ще продадеш за 40. Но пък в София от 100 цената става 80 и вече трябва да добавиш 40,а не 50.

Колкото са по-високи цените, толкова по-голяма в абсолютна стойност е разликата между по-евтините и по-скъпите имоти, квартали, градове.

Лично аз не мисля, че цените ще паднат, а дори и да стане, няма да е с повече от 5-8%, и то за период от поне 2 години.

# 376
Танграта,

Скрит текст:
Тези, които наложиха в България грешното (а не остаряло, архаично така да се каже) използване на термините демография, социология и археология най-вече, на мен не могат да ми бъдат еталон. Пък ти се равнявай по когото искаш.

Нека все пак да се придържаме към темата, а тя е за недвижимите имоти в популярен форум. Пространни академични разсъждения не помагат за дискусията, поне според мен. Има и други участници в темата, които разполагат със специфични познания, но не ни четат лекции.

# 377
Мецане, теоретично е абсолютно така. На практика, обаче, в период на голяма криза=голям спад, в провинцията платежоспособното търсене намалява повече, отколкото в София (или Варна, Пловдив, Бургас), защото там безработицата е по-голяма, а заплащането по-малко, от там и продажбата става по-проблемна. Тоест, разликата намалява в абсолютна стойност, но намалява и шансът да получиш необходимите пари от продажбата - това в сравнение с висок пазар.

# 378
Така е, Попея, и спадът обикновено е различен за различните градове, а в София е различен и за различните квартали.

# 379
Мецане, теоретично е абсолютно така. На практика, обаче, в период на голяма криза=голям спад, в провинцията платежоспособното търсене намалява повече, отколкото в София (или Варна, Пловдив, Бургас), защото там безработицата е по-голяма, а заплащането по-малко, от там и продажбата става по-проблемна. Тоест, разликата намалява в абсолютна стойност, но намалява и шансът да получиш необходимите пари от продажбата - това в сравнение с висок пазар.
Точно.Акцентът е най вече върху трудните продажби в провинцията.Ако предположим че жилището струващо 100к в София се обезцени с 20к, то аналогичното провинциално струващо 50 к също се се обезцени с толкова, не с 10к, и не спазвайки процентно съотношение. И което е по важно - липсата на търсене и мотивация да се инвестира в безперспективно място прави продажбата химера, факт, който по време на криза е още по меродавен. Скок на цените в провинциален град се бележи най вече когато е налице сериозна икономическа инвестиция осигуряваща трайна заетост на голяма част хора или учредяване на университет.Може да е с красива природа, добра локация, ако щете и инфраструктура, но няма ли условия за препитание и живот на младите - тури му пепел както се казва. Младите - това е бъдещето.Те са определящия за всичко фактор.
Един пример искам да ви дам.
Имаме познато семейство от Берлин, пенсионери.Не са заможни, около 2000 евро им е общата пенсия. Живеят в общинско жилище и плащат наем, който не е никак малък, така че остатъка от сумата не им позволява да живеят разточително меко казано.
В Панама има селище което е изградено само за немски пенсионери и са им предлагали многократно оферта . Селището е ситуирано на брега на океана, отлични условия за живот, спорт, медицинско обслужване и прочие.Затворен тип.Просто си оставяш пенсията, попадаш в рая и забравяш за всичко.
Обаче нашите хора не искат Laughing Предпочитат да живеят бедно, но да си пият кафето сутрин на Unten den Linden четейки вестника,а стария котарак да плакне лукави оченца с дългокраки германки Yum
В Панама ще трябва да гледа само пенсионери около себе си....

# 380
Мандаринка, какво те бърка Танграта? Ако ти е скучен или безполезен, подминавай го, всеки си има начин на изразяване  и обяснение, неговият е такъв Simple Smile

Мецане, точно, много са факторите. Най-добре за Мария би било да й стигне кешът и да не се налага да продава, иначе е сложно. То и с готов кеш не е просто, каквото и да с мислят неопитните, ама без него пък съвсем - едни многоъгълни операции се заформят, направо скъсяват живота на човек.

Мария, точно, напълно си права.  Абе разбирам ги тези германци, и аз ако можех да си пия кафето на Унтер ден Линден, никаква Панама не ми трябва Simple Smile Панама е на тропика, влага и жега, и всякакви гадове се въдят. Само на климатик да стоиш и все зад комарници. Не е за мен Simple Smile А, то и в Панама има дългокраки панамки, ама едва ли се въртят в селището от затворен тип за пенсионери.

# 381
Попея, кеша не стига.Налага се продажба..Вариантът с кредит или ипотека е немислим нито за нас нито за децата ни, до сега никога семейството ми не е теглило кредит (опазил ни господ).Просто се разпростираме според чергата.След като нямаме, ще получим това което искаме когато си изкараме (ако изкараме ).А не когато заемнем.

# 382
Точно.Акцентът е най вече върху трудните продажби в провинцията.Ако предположим че жилището струващо 100к в София се обезцени с 20к, то аналогичното провинциално струващо 50 к също се се обезцени с толкова, не с 10к, и не спазвайки процентно съотношение. И което е по важно - липсата на търсене и мотивация да се инвестира в безперспективно място прави продажбата химера, факт, който по време на криза е още по меродавен. Скок на цените в провинциален град се бележи най вече когато е налице сериозна икономическа инвестиция осигуряваща трайна заетост на голяма част хора или учредяване на университет.Може да е с красива природа, добра локация, ако щете и инфраструктура, но няма ли условия за препитание и живот на младите - тури му пепел както се казва. Младите - това е бъдещето.Те са определящия за всичко фактор.
Имаме познато семейство от Берлин, пенсионери.Не са заможни, около 2000 евро им е общата пенсия. Живеят в общинско жилище и плащат наем, който не е никак малък, така че остатъка от сумата не им позволява да живеят разточително меко казано.
В Панама има селище което е изградено само за немски пенсионери и са им предлагали многократно оферта . Селището е ситуирано на брега на океана, отлични условия за живот, спорт, медицинско обслужване и прочие.Затворен тип.Просто си оставяш пенсията, попадаш в рая и забравяш за всичко.
Обаче нашите хора не искат Laughing Предпочитат да живеят бедно, но да си пият кафето сутрин на Unten den Linden четейки вестника,а стария котарак да плакне лукави оченца с дългокраки германки Yum

Страшна логика шапки долу!
Значи да повторим, от 100к в София става 80к, в друг град от 50к става 30к, а в някое градче  от 25к, ще стане ли 5к?? Тези от 10-15к трябва да ги подаряват нали?

2000евро обща пенсия не е много малка чак, особено, ако има и общинско жилище пак 100% им остават над 1000 евро едно ядене.

А тея вицове как не искали в Панама си ги задръж, да може и да е така, ама масово не е.

Швабите се чудят къде да се спасят, било по Испания, Италия, острови  или други континенти като се пенсионират.
Навсякъде има цели квартализат тях, магазини, фирми, дори зъболекари и лекари. Има и такива, които ходят само да зимуват на топло, защото като си плати наема на месец в Тенерифе примерно, му излиза колкото ток, газ  в Германия, ама седи на студено и яде нещица от Лидъла и им излиза поне на едно  да седят 6 месеца на топло и под наем отколкото в Германия и да гледат араби и маймуни, на всеки метър не знам къде са дългокраките немкини, а по-умните се преселват за постоянно.

# 383
И в нашето село изкупиха къщите Англичани, ама вече две години гледам нито един не идва да живее..Иначе е много красиво, а за евтино да не говорим

# 384
Попея, кеша не стига.Налага се продажба..Вариантът с кредит или ипотека е немислим нито за нас нито за децата ни, до сега никога семейството ми не е теглило кредит (опазил ни господ).Просто се разпростираме според чергата.След като нямаме, ще получим това което искаме когато си изкараме (ако изкараме ).А не когато заемнем.

Е, ти пък така го изкара, сякаш след кредит попадаш в ада. Моите родители неведнъж са теглили заеми, кога за къщата ремонти, кога за старт на собствен бизнес, кога за нещо спешно... И не е толкова страшно, стига и в кредите да се разпростираш според чергата, а не да си правиш сметки без кръчмар Simple Smile

# 385
Скрит текст:
Мандаринка, какво те бърка Танграта? Ако ти е скучен или безполезен, подминавай го, всеки си има начин на изразяване  и обяснение, неговият е такъв Simple Smile

Мецане, точно, много са факторите. Най-добре за Мария би било да й стигне кешът и да не се налага да продава, иначе е сложно. То и с готов кеш не е просто, каквото и да с мислят неопитните, ама без него пък съвсем - едни многоъгълни операции се заформят, направо скъсяват живота на човек.

Мария, точно, напълно си права.  Абе разбирам ги тези германци, и аз ако можех да си пия кафето на Унтер ден Линден, никаква Панама не ми трябва Simple Smile Панама е на тропика, влага и жега, и всякакви гадове се въдят. Само на климатик да стоиш и все зад комарници. Не е за мен Simple Smile А, то и в Панама има дългокраки панамки, ама едва ли се въртят в селището от затворен тип за пенсионери.
Не е по темата, но влизам да кажа, че сменям Германия /отвратително скучна за мен страна/ с Панама отма. Само, че моят мъж от родната къща няма да се измести никога. Така, че ако намеря подходящ мъж с кеф бих отишла да пенсионирувам там.
Зависи кой какво търси. Успех с намирането  Simple Smile
Скрит текст:

Е, ти пък така го изкара, сякаш след кредит попадаш в ада. Моите родители неведнъж са теглили заеми, кога за къщата ремонти, кога за старт на собствен бизнес, кога за нещо спешно... И не е толкова страшно, стига и в кредите да се разпростираш според чергата, а не да си правиш сметки без кръчмар Simple Smile
И аз това бих казала на Мария - да дадат една част те, останалата децата да изплащат. Е, ясно, че има рискове и неудобства, ама ако няма друг начин...
Мария, използвах поста на Мокка, да не го пиша и аз.

# 386

Е, не оспорвам.Но не искам да съм зависима от никого.Отделно съм много черногледа по природа и все си мисля че ако съществува и най малката възможност нещо да се обърка, то нещото непременно ще се обърка Tired Face.

# 387
Скрит текст:
Страшна логика шапки долу!
Значи да повторим, от 100к в София става 80к, в друг град от 50к става 30к, а в някое градче  от 25к, ще стане ли 5к?? Тези от 10-15к трябва да ги подаряват нали?

2000евро обща пенсия не е много малка чак, особено, ако има и общинско жилище пак 100% им остават над 1000 евро едно ядене.

А тея вицове как не искали в Панама си ги задръж, да може и да е така, ама масово не е.

Швабите се чудят къде да се спасят, било по Испания, Италия, острови  или други континенти като се пенсионират.
Навсякъде има цели квартализат тях, магазини, фирми, дори зъболекари и лекари. Има и такива, които ходят само да зимуват на топло, защото като си плати наема на месец в Тенерифе примерно, му излиза колкото ток, газ  в Германия, ама седи на студено и яде нещица от Лидъла и им излиза поне на едно  да седят 6 месеца на топло и под наем отколкото в Германия и да гледат араби и маймуни, на всеки метър не знам къде са дългокраките немкини, а по-умните се преселват за постоянно.
Никога не съм се интересувала от такива имоти, затова не знам как са се държали в предишните кризи. Според мен Мария има по-добър поглед над имоти в провинцията извън няколко големи града и щом го казва, съм склонна да й вярвам. Тези за 15 К в подем  вероятно не ги подаряват в криза, а просто си стоят непродадени, така я разбирам Мария. 
Е, все пак сред 80 милиона жители,  от които сигурно поне 30 % са пенсионери, винаги ще се намерят няколкостотин хиляди да са "навсякъде" (където и да е това). Kоето не значи, че болшинството немски пенсионери са извън Германия.

# 388
  • София
Christina не Панама, хубаво е, но чак да живееш там. Виж Коста Рика в съседство е друга работа. Леко по - човешко е. Хората са по- бели, една идея по-хубаво ми се стори, ако става дума за живеене там. За екскурзия биват всички там в региона. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 389
  • София
Е, не оспорвам.Но не искам да съм зависима от никого.Отделно съм много черногледа по природа и все си мисля че ако съществува и най малката възможност нещо да се обърка, то нещото непременно ще се обърка Tired Face.
Заем за покупка на имот е перфектна комбинация. Лихвите са ниски, вноските са поносими.
Аз бих вземал заеми, докато банката ми дава. Но това си е личен избор. Зависи и колко искаш да се ангажираш.

Също, заем е много подходящ, ако искаш да вземеш по-голям апартамент, или в по-добър квартал, по-добро строителство и тн.
Примерно самоучастие 100к + заем 100к.

Зависи кой ще го ползва и за какво. Най-трудно е да се "пришие" допълнителна стая на съществуващ апартамент, на който си направил/а ремонти, свикнала си и тн. А една стая от 10 квадрата са едни 10-15к Евро. Не е милиони.

Общи условия

Активация на акаунт