Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 864
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
mokka Hands Plus1  За Нати запетайките са висш пилотаж Laughing 
Мандаринка, права си. И кОпувачи също се намират, и Очудени, и какво ли не още. Правописът вече за нищо го нямат Simple Smile

# 511
Към момента -средна заплата в София към средна цена на квадратен метър жилищна площ =0,8 коефициент....същото за Лондон и Париж,съответно =0,2 и 0,1....толкова за достъпността на имотите в София спрямо Западна Европа...в повечето градове в белите страни,хората само могат да си мечтаят да имат имот в столицата...тук ,сулю и пулю се домъкнал и за сривове мичтай....

Айде пак някой капацитет взе да сравнява софия с париж и лондон. Окей но проблем.

# 512
И защо да не ги сравнява??? Там и заплатите са по-високи, и стандартът е по-висок, и имотите са по-скъпи. Нормално е колкото заплатите са по-високи, толкова и имотите да са по-скъпи. Да, ама не - имотите са доста по-скъпи, отколкото заплатите им са по-високи от нашите. Под "доста" има предвид, че разминаването е в стотици проценти.

# 513
  • София
Докато живеех в Канада се запознах с много емигранти, идващи от Париж. Все млади хора.
Просто не са могли да си вържат бюджета в Париж. За ателиенца по 20 квадрата там се искат бая пари наем. Забравил съм колко, но май беше към 1.5к Е на месец.

Между другото, и във Ванкувър,  ЛА е подобно.

Много хора, които са били само туристи, си мислят, че навсякъде по света по-добре. А истината е, че в София никак не е зле. Но хората все си мислят, че тукашният сняг го чистят най-малко, дупките ги запълват най-малко, бесните по пътищата са най-много, корупцията е най-много и тн. Този списък може да продължи до безкрай.

# 514
Попея, Мандарина,
Много ме изкефихте 😃🤩😉
И аз съм от грамотните. Разбирам от запетайки и мисля, че поне от самоуважение, човек трябва да се научи да бъде грамотен. Най-масово срещаните  проблеми се учат от сина ми в момента, в 3 клас.
Смятай някои люде още кога-кога са изпуснали нишката!

# 515
Попея, Мандарина,
Много ме изкефихте 😃🤩😉
И аз съм от грамотните. Разбирам от запетайки и мисля, че поне от самоуважение, човек трябва да се научи да бъде грамотен. Най-масово срещаните  проблеми се учат от сина ми в момента, в 3 клас.
Смятай някои люде още кога-кога са изпуснали нишката!
Е как да е изпусната?! Хората гледат видеа, ограмотяват се.
Мисля си, ако правиш милиони от борсови спекулации какъв ти е гъдела да записваш двучасова видео-лекция? Хюстън, проблем...

# 516
И защо да не ги сравнява??? Там и заплатите са по-високи, и стандартът е по-висок, и имотите са по-скъпи. Нормално е колкото заплатите са по-високи, толкова и имотите да са по-скъпи. Да, ама не - имотите са доста по-скъпи, отколкото заплатите им са по-високи от нашите. Под "доста" има предвид, че разминаването е в стотици проценти.

Ами аз няколко пъти съм писал тук че Париж и Лондон са световни културни и финансови центрове където елит и богаташи от цял свят искат да посетят и живеят. За такива градове важи съвсем друга формула. Ама по множеството въпросителни в поста ти ми се струва че това е абсолютно непонятно за теб.

# 517
Сравнява се с Париж и Лондон, защото през седмица някой влиза с гръм и трясък и започва да обяснява как братовчеда на шурея му си е купил втора къща там, защото е по-евтино от София. Било някъде срещу Триумфалната арка примерно... там където от едната страна е купил Катар, а от другата - С. Арабия... за локацията естествено е шега, но наистина такива наивитети са много често срещани.

# 518

Мисля си, ако правиш милиони от борсови спекулации какъв ти е гъдела да записваш двучасова видео-лекция? Хюстън, проблем...

Или да пишеш в бг-мама и спориш преобладаващо с мами на различна възраст? Да не се обидят татковците, ама те са по-малко във форума...

# 519
Ами аз няколко пъти съм писал тук че Париж и Лондон са световни културни и финансови центрове където елит и богаташи от цял свят искат да посетят и живеят. За такива градове важи съвсем друга формула. Ама по множеството въпросителни в поста ти ми се струва че това е абсолютно непонятно за теб.

Ooo, клетата и глупавата аз, как не се бях сетила Simple Smile Ти знаеш ли колко голямо нещо е Лондон? Лондон не е затворен комплекс със седем звезди и в него не живеят само богаташи от цял свят. Последните живеят на едно сравнително ограничено място в центъра, и в ограничен брой сгради, а от там нататък се простира огромна зона, където живеят обикновените хора с обикновените професии. Е, за тях ти говорех и сравнявах, не за изключенията. То и тук не говорим за апартамента на Цв. Цв. с индивидуалния асансьор, а за нормални жилища, нали? В Лондон живеят и студенти, и чистачи, и полицаи, и работници, и служители, и банкери, инженери и ИТ-та, които са далеч от върха на пирамидата. И на всички тях им трябват жилища, но им е много по-трудно да се снабдят с такива, отколкото е в България на същата категория хора. Дано сега вече вдяна, че Лондон не е само " Зона 1" на метрото, а и там даже жилищата за милионери са малцинство, макар цените като цяло да са много нагоре.

# 520
  • sofia
Днес си направихме една разходка с детето около Студентски град.Е много са го застроили.Това не може да се продаде,просто няма от къде да дойдат толкова много хора.Те хората от Чирпан, Бяла Слатина и Добрич ,вече се изнесоха отдава отдавна.

# 521
  • София
Точно пък в студентски най-бързо вървят продажбите.
На зелено всичко изчезва. След завършени сгради, да излезе тук там единична бройка от някой прекупвач, която е с лошо изложение, не съвсем функционална квадратура, етаж, евтино довършване и на висока цена.
Там се изкупуват за инвестиция, и търсенето е огромно. Повече от предлагането. За 40кв с общите части наемът е около 500. За 60кв двустаен 700-800.

За тезата, че е "презастроено" ...
Трудно мога да се сетя за квартал, който е по-слабо застроен от студентски град.
Просто преди 10-20 години, студентски беше изключително слабо застроен, с огромни полета и трънаци между блоковете. Тези огромни полета и трънаци се застроиха, и в момента плътността си е не по-голяма, отколкото други квартали в София (Младост, Овча Купел, Витоша, Лозенец, и тн)
Разбира се, ... гроздето е кисело ...!

Повечето ново-приходящи идват именно в Студентски град.
И изобщо не са от Бяла Слатина, Чирпан и Добрич. Има хора от Украйна, Молдова, Сърбия, Македония, Гърция, цяла България. Даже се намират и турци, африканци, сирийци и всякакви други.
Има и много българи, живели в чужбина, и новозавърнали се. Къде от Западна Европа, Сев. Америка, Дубай и тн.
Тепърва ще прииждат още десетки хиляди.
И .. дам, ... гроздето е кисело ...!

# 522
Бе то и на студентски му идва края.
Половината университети там след втори курс като Лесото, МГУ и ХТМУ остават с по двама, трима студенти в специалност , в СУ от няколко години приемат с двойка на изпит, само с оценките от диплома за средно и пак не могат да запълнят бройките след доп. класиране, а тепърва по-зле ще става.
За бейбибум не се чува, или за много такива като теб, дето в Канада им ставало все по-зле, в София пък все по-добре Laughing
Нетната миграция е на минус, общо взето заминават два пъти повече, от завръщащите се, като НСИ казват,  че ще е трайна и в бъдеще тенденцията.
Излезе и някаква статистика от преди ИП и настъпващата финансова криза, над 90 000 столичани по техните думи планували напускане на България, не завръщане.

# 523
Живота в София е скъп и няма да се учуда ако е вярно това. Разликата в стандарта на човек взимащ средна заплата в България и Испания е огромна. И другото което за мен е по-важно: подредения им живот.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 17:58 от IvanGeorgiew

# 524
  • София
Бе то и на студентски му идва края.
Половината университети там след втори курс като Лесото, МГУ и ХТМУ остават с по двама, трима студенти в специалност , в СУ от няколко години приемат с двойка на изпит, само с оценките от диплома за средно и пак не могат да запълнят бройките след доп. класиране, а тепърва по-зле ще става.
За бейбибум не се чува, или за много такива като теб, дето в Канада им ставало все по-зле, в София пък все по-добре Laughing
Нетната миграция е на минус, общо взето заминават два пъти повече, от завръщащите се, като НСИ казват,  че ще е трайна и в бъдеще тенденцията.
Излезе и някаква статистика от преди ИП и настъпващата финансова криза, над 90 000 столичани по техните думи планували напускане на България, не завръщане.
Аз съм готов да защитя всяка моя теза. Включително и за Канада. Даже вече съм го правил, в други форуми.
Пиша неща, които са преживени лично, и премерени и претеглени през опита на много хора около мен. Ако се наложи, мога да пиша десетки страници по темата.

Това, че в Канада не е кой знае колко добре не е някаква новина.
Колеги, от моята фирма, работещи в Калифорния и получаващи по 200к щатски долара заплати, пътуват по 4 ЧАСА на ден в трафика и не могат да си позволят нормално жилище, на нормално разстояние от работа. Почиват по 2 седмици. Като трябва да ги заявят 1 година предварително. На ресторант ходят един път в месеца, и старателно се взират в цените.
Обяда си го носят всеки ден в пластмасови кутии, някакви нездравословни буламачи, евтинджос, макарони с кетчуп.
За цървули, които са голи и боси, може емиграцията в Канда да е единственият шанс да се нахранят и обуят. Но говорим за хора със слабо търсено, или без образование. И които нямат (не си дават) никакъв шанс в София.

Живота в София е скъп и няма да се учуда ако е вярно това. Разликата в стандата на човек взимащ средна заплата в България и Испания е огромна. И другото което за мен е по-важно: подредения им живот.
Майтап ли си правиш?
За да ми залепят една спукана гума плащам в Канада 40 долара.
За да ми сменят зимни с летни гуми е 100$.
Едно подстригване ти е 20$.
Едно обядЧЕ в закусвалня на самообслужване ти е 20$
2 понички с 2 кафета са ти 15-20$. След като си чакал 15 минти на опашка, на крак, на самообслужване. Като кафенето е 20 квадрата общо, и освен тезгяха, има 2-3 масички с по 50 санта между тях и между опашката от хора, където не можеш да се обърнеш. За личен разговор, пък забрави!
Ти живял ли си в друг голям град в Западния свят, та да направиш паралел, че в София е скъпо!?

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 17:32 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт