Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 43

• 54 887
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Живота в София е скъп и няма да се учуда ако е вярно това. Разликата в стандарта на човек взимащ средна заплата в България и Испания е огромна. И другото което за мен е по-важно: подредения им живот.

Зависи къде в България обаче.
Аз не знам за държава е Европа или изобщо някоя от топ 20, където в столицата да взимат за една и съща длъжност-работа х2 спрямо  втория и третия по големина град и х3 спрямо  разни по-малки окръжни градове.

Примерно в чужбина тази разлика да е 20-30% максимум, а у нас е 100-200%.

# 526
Скрит текст:
Бе то и на студентски му идва края.
Половината университети там след втори курс като Лесото, МГУ и ХТМУ остават с по двама, трима студенти в специалност , в СУ от няколко години приемат с двойка на изпит, само с оценките от диплома за средно и пак не могат да запълнят бройките след доп. класиране, а тепърва по-зле ще става.
За бейбибум не се чува, или за много такива като теб, дето в Канада им ставало все по-зле, в София пък все по-добре Laughing
Нетната миграция е на минус, общо взето заминават два пъти повече, от завръщащите се, като НСИ казват,  че ще е трайна и в бъдеще тенденцията.
Излезе и някаква статистика от преди ИП и настъпващата финансова криза, над 90 000 столичани по техните думи планували напускане на България, не завръщане.
Скрит текст:
Аз съм готов да защитя всяка моя теза. Включително и за Канада. Даже вече съм го правил, в други форуми.
Пиша неща, които са преживени лично, и премерени и претеглени през опита на много хора около мен. Ако се наложи, мога да пиша десетки страници по темата.

Това, че в Канада не е кой знае колко добре не е някаква новина.
Колеги, от моята фирма, работещи в Калифорния и получаващи по 200к щатски долара заплати, пътуват по 4 ЧАСА на ден в трафика и не могат да си позволят нормално жилище, на нормално разстояние от работа. Почиват по 2 седмици. Като трябва да ги заявят 1 година предварително. На ресторант ходят един път в месеца, и старателно се взират в цените.
Обяда си го носят всеки ден в пластмасови кутии, някакви нездравословни буламачи, евтинджос, макарони с кетчуп.
За цървули, които са голи и боси, може емиграцията в Канда да е единственият шанс да се нахранят и обуят. Но говорим за хора със слабо търсено, или без образование. И които нямат (не си дават) никакъв шанс в София.
Скрит текст:
Живота в София е скъп и няма да се учуда ако е вярно това. Разликата в стандата на човек взимащ средна заплата в България и Испания е огромна. И другото което за мен е по-важно: подредения им живот.
Майтап ли си правиш?
За да ми залепят една спукана гума плащам в Канада 40 долара.
За да ми сменят зимни с летни гуми е 100$.
Едно подстригване ти е 20$.
Едно обядЧЕ в закусвалня на самообслужване ти е 20$
2 понички с 2 кафета са ти 15-20$. След като си чакал 15 минти на опашка, на крак, на самообслужване. Като кафенето е 20 квадрата общо, и освен тезгяха, има 2-3 масички с по 50 санта между тях и между опашката от хора, където не можеш да се обърнеш. За личен разговор, пък забрави!
Ти живял ли си в друг голям град в Западния свят, та да направиш паралел, че в София е скъпо!?
Абе не го знам съфорумника дали е живял в някой град от Западния свят, но май ти не си живял отдавна в София.
Нима тук цените не са абсолютно аналогични, само че в български лева?!
За лепене на спукана гума миналото лято - 36 лв.
За смяна на зимни с летни гуми - над 100 лв (срядата ще го правя, ако искаш мога снимка на фактурата да ти пратя за потвърждение).
Едно подстригване - между 15 и 20 лв (на мода са арабите фризьори, които не взимат по-малко от 15 лв).
За едно обядче в столицата също отиват 15-20 лв. Много често 1 бургер е 10+ лв.
2 понички и 2 кафета са ти 15-20 лв в някои заведения като Старбъкс и т.н.

# 527
  • София
Аз в Канада ходех почти непрекъснато в Старбъкс, просто защото нямаше други кафенета. Като изключим аналогичните канадски Тим Хортънс.
Тук в София от какъв зор да се набримчвам точно в Старбъкс!? Хем скъпо, хем на самообслужване. Хем столчетата и масичките са като за затвора. Задължително да ти е тясно и неудобно. А и най-големият недостатък! Напомня ми за Канада! Simple Smile

40 лева да не са ти лепили някоя рън-флат гума? Говорихме, народна гума на народна кола. Корола, 15 цола. Там в Канада няма пари за изгъзици БМВ и тн. Народа клинчи от всичко.

20 лева обяд, другия път! за 10 лева ще ядеш телешко, с гарнитура и всичко, на местата от типа на Пюре и подобни.
И под 10 лева има. скари, пилешко и тн.
В Канада за 20$ ще намериш тип фаст фууд, една купчинка ориз и картофи, и малко пилешко в маринади и мазнина.
За заведения от типа Хепи, бирата е 10$, а елементарна сметка за 2ма, ще идат 150$ От най-елементарния избор в менюто.

В Грабо-то за 25 лева сменят 4 гуми. Ако караш някой хамър, та сменяш за 100 лева, кое те кара да мислиш, че в Канада няма да ти струва аналогична смяна 400$?

# 528
Аз явно съм демоде, араби не знам къде подстригват, ама моята фризьорка ме подстригва за 10 лева, до нас на 5 мин пеш е салонът.
А, то сигурно има обяд и за 50, и за 100 лева, ама има и за 5-10 лева, при това с добро качество. До нас наблизо храна, приготвена на място, за вкъщи излиза около 4-5 лева/човек,  в ресторант Кафана обедното меню е между 4 и 8 лева порцията, със супа, салата и чаша вино идва около 15. Дюнерите са между 3,50 и 5 лева в зависимост от големината.  Бургери не ям, не знам колко са.
За гумите не знам, ММ е по тази част, аз не се меся.
Какво мерим, всъщност?

# 529
Аз явно съм демоде, араби не знам къде подстригват, ама моята фризьорка ме подстригва за 10 лева, до нас на 5 мин пеш е салонът.

Какво мерим, всъщност?

Чух за някакъв вървежен фризьор/бръснар-арабин е баш най- в центъра, някъде около жълтите павета - х-л Рила. Оформяне на брада - по спомен 30 или 50 лв.

Ми стандарта си мерим, инвестициите, кой каквото има - с това се хвали.

П.С. Цената на услугата не винаги отговаря на качеството - последно бях супер доволна от подстригване за 10 лв. в "салон" в бивш гараж, за 10 лв. с персонал 1 брат и 2 сестри - имам предвид онези братя и сестри, а не че са роднини.  За разлика от подстригване за 40-50 лв. в супер издокаран салон в магазинно помещение. И двата салона са в центъра, даже гаражният е съвсем в пресечка на пешеходния център.
Но принципно е друго да кажеш, че си отишла в салона на нам си кой си известен коафьор, не е като да си при кварталната фризьорка.

# 530
Мандаринка, хич не ми дреме за араби или фенси салон, аз с моята фризьорка се знам от 15 години, може  и повече, дето се вика, си знаем и кътните зъби Simple Smile Тя знае аз какво искам и се старае да ми го даде, аз знам тя какво може и че ще ме направи както искам, и естествено, винаги оставям бакшиш. Като бонус си говорим за мъже, деца и неща от живота, да минава времето, докато кисна на стола. Свястна жена.
Не знам какво мерим, ама аз имам рода в Канада и те казват същото като Танграта - един келяв дюнер бил  15 долара (кад) (Торонто даунтаун, ако има значение), ама даже не бил толкова вкусен като софийския.

П.С. Ча'й сЯ, аз брада нямам, за чий  ми е арабин, който оформял бради?! Laughing

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 22:39 от Анонимен

# 531
Кога ходи на фризьор последно?

# 532
Кога ходи на фризьор последно?
Преди една седмица, 'що?

# 533
Браво! Смело.

# 534
Къде пък това обедно меню за 4,5 лв. в София, Лозенец да ходя там?
Че тя толкова е парче пица или бюрек с айран, даже може да не стигнат.
Сега погледнах обедно меню в таз' Кафана от март, първо, второ и трето около 13-15 лева. 3,50 е само супата.

10 лв. подстригване на модерни дами в София, мисля, че няма.
За мъже от толкова започват посредствените . Берберите от 15 лв.арабите, които по принуда са тук, върнати от Запад, като първа ЕС страна, до 37, 45 лв. в елитните салони.

Имаше една преди няколко години с една машинка на Оборище(сигурно още е там), стрижеше за 3 лв. само първи или втори номер, ако става дума, качество, все едно сляп се е подстригвал сам.

12 - 15 евро бяха януари в Хамбург берберите, при 1800 евро мин. заплата.
8 евро съм виждал в Барселона ценорасписи по вратите на салоните, 6 - 8 в Атина.
Спрямо доходите е ясно на кой е по-евтино.
За някой, които живее някъде в страната, нормално в София да му е скъпо.

# 535
Фродо, ако ти говори нещо, приготвят на място за вкъщи. Опашки винаги има, местните пенсионери редовно си купуват от там. Другото е на Златовръх, малко след Карол, не помня как се казваше, някакъв Лънч беше, там е по-фенси, постно и вегън.  
Нали и аз това казах за Кафана, порцията е 4-8 лева, едно ястие от обедното, със салата, супа и чаша вино отива към 15 лева, това в ресторант със сервиране и хубава кухня.
А, и Била има кулинарен топъл щанд, пекат на място за вкъщи, цените пак са горе-долу същите като Фродо, но на Фродо е по-хубава храната. И в Била редовно има опашки.
Хич не ми дреме кои са модерните дами, аз за толкова се подстригвам и се харесвам, и ММ ме харесва, от там нататък не ме интересува. Е, аз оставям много повече, защото правя и други неща, ама нали идеше реч за подстригването.
Къде пък това обедно меню за 4,5 лв. в София, Лозенец да ходя там?
Че тя толкова е парче пица или бюрек с айран, даже може да не стигнат.
Сега погледнах обедно меню в таз' Кафана от март, първо, второ и трето около 13-15 лева. 3,50 е само супата.

10 лв. подстригване на модерни дами в София, мисля, че няма.
Скрит текст:
За мъже от толкова започват посредствените . Берберите от 15 лв.арабите, които по принуда са тук, върнати от Запад, като първа ЕС страна, до 37, 45 лв. в елитните салони.

Имаше една преди няколко години с една машинка на Оборище(сигурно още е там), стрижеше за 3 лв. само първи или втори номер, ако става дума, качество, все едно сляп се е подстригвал сам.

12 - 15 евро бяха януари в Хамбург берберите, при 1800 евро мин. заплата.
8 евро съм виждал в Барселона ценорасписи по вратите на салоните, 6 - 8 в Атина.
Спрямо доходите е ясно на кой е по-евтино.
За някой, които живее някъде в страната, нормално в София да му е скъпо.
ЦенораЗписи, искаш да кажеш.
Аз пък в Брюксел последно като гледах, дамското подстригване беше 30 евро, от бербери не съм се интересувала.
Фризьорските салони работят, ако не ти е известно, с предварително записване по тел, само по един вътре и с маски и ръкавици.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 00:05 от Анонимен

# 536
За това говорим.
Стригане по 5 лв., ако се намери въобще в София и подстригване за 35 не са едно и също. Крайният резултат най-малкото.
Същото и с обяда. При тези цени в магазина, няма как в ресторанта да е без пари. Другото ще е голям компромис в качеството.

Идеята, за 20$ подстригване в Канада или Сащ, което се изтъква като цифра е, че и в София е толкова, в лева, както вече беше написано. Без да им отчитаме доходите.

Искате имотите да стигат цените на тези в Париж, пък услугите да струват като тези в Първомай, не става.
Нали това движеше до скоро икономиката - вътрешното потребление.
Бъдете по-ларж, не се излагайте Grinning

# 537
Ясенски, говорим за обяд в ресторант за 15 лева в Лозенец, със сервитьор и хубава кухня, срещу 15 долара за дюнер в Торотно, на крак. Ако пък искаш храна за вкъщи или в офиса, обядът не е 15, ами е 5 лева, пак хубава кухня, и пак срещу 15 долара за дюнер в Торонто.  
Не знам какво разбираш ти от дамски прически, но мен моята фризьорка за 10 лева ме прави точно както аз искам. И не искам да ходя да пробвам как би било другаде за 50 лева просто защото съм доволна от това, което получавам за 10 лева. Мандаринка е напълно права, че не винаги цената съответства на качеството, но в моя случай го има момента на дългогодишното познаване и напасване в изискванията и вкуса.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 00:38 от Анонимен

# 538
Обяд в офиса в София 2020-та за 5 лв няма.Пълноценно хранене, без да огладнееш след 30 мин. За разнообразие да не говорим.
Нито в Лозенец, нито в Люлин. В Била от топлата витрина дори за тези пари не можеш вече да се вместиш.
11, 12 лв. е обяда в закусвални като Тирол, пак в Лозенец на Голо Бърдо, без сервиз, сам си носиш таблата, сервираш и отсервираш.
За офиса плюс цената на кутиите.
И на много други места, където има офиси наоколо трудно да минеш с до 10 лв.
За района на бизнеспарка да не говорим..

Не разбирам от женско подстригване. Търсенето би трябвало да определя цената на услугата. Ако фризьорката ти е такъв корифей, нямаше да насмогва от часове и нямаше да оценява труда си на "крупните" 10 лв. за Лозенец, като може да го оцени на 15 или 20 например. Хубаво и евтино са съвместими само в лъжерекламите.

Пък може да се е обърнала тенденцията, мъжкото подстригване да е минало цената на дамското и аз сега да разбирам. Grinning

# 539
Ами аз няколко пъти съм писал тук че Париж и Лондон са световни културни и финансови центрове където елит и богаташи от цял свят искат да посетят и живеят. За такива градове важи съвсем друга формула. Ама по множеството въпросителни в поста ти ми се струва че това е абсолютно непонятно за теб.

Ooo, клетата и глупавата аз, как не се бях сетила Simple Smile Ти знаеш ли колко голямо нещо е Лондон? Лондон не е затворен комплекс със седем звезди и в него не живеят само богаташи от цял свят. Последните живеят на едно сравнително ограничено място в центъра, и в ограничен брой сгради, а от там нататък се простира огромна зона, където живеят обикновените хора с обикновените професии. Е, за тях ти говорех и сравнявах, не за изключенията. То и тук не говорим за апартамента на Цв. Цв. с индивидуалния асансьор, а за нормални жилища, нали? В Лондон живеят и студенти, и чистачи, и полицаи, и работници, и служители, и банкери, инженери и ИТ-та, които са далеч от върха на пирамидата. И на всички тях им трябват жилища, но им е много по-трудно да се снабдят с такива, отколкото е в България на същата категория хора. Дано сега вече вдяна, че Лондон не е само " Зона 1" на метрото, а и там даже жилищата за милионери са малцинство, макар цените като цяло да са много нагоре.

Окей за последно ти отговарям защото наистина бавно загряваш. В лондон идва капитал от цял свят. Заможни купувачи купуват в по- добрите райони но това влияе на цените навсякъде тъй като се изместват групи  купувачи  в следващия по-добър район който могат да си позволят. Като правиш сравнения ако не искаш да ти се смеят ползвай страни като румъния, полша, словакия.

Общи условия

Активация на акаунт