Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 337 929
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 165
Не е съвсем точно по темата, знаете ли сега  в кои случай назначават и  какъв е редът  за  PCR по каса?
Прочетох това , преди месец е.
Цитат
С анекс към Рамковия договор Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на лечебните заведения и лаборатории, сключили договор с нея. Тест по здравна каса могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар, а той ги насочи към специалист, който да отпусне направление за PCR тест, с което се отива в РЗИ.
.....
Доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари, заяви:

„PCR тест може да назначава само лекар, който работи в РЗИ, което е изключително странно, защото първо РЗИ нямат никакви договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса.

https://bnr.bg/horizont/post/101279774/lichnite-lekari-i-special … lenie-za-pcr-test

Не ми се вярва мургавите българи да плащат за PCR.

ПС попаднах на още едно указание преди 10 дни - http://medianews.bg/bg/a/vv-vratsa-veche-se-izvrshvat-pcr-testov … zvane-na-covid-19
Два варианта - направление бланка 4а от лекар от РЗИ, или бланка 4 - от специалист, на база клинични, диагностични, образни, лабораторни и епидемиологични  критерии, съответстващи на дефиницията за случай на КВ, вписана в заповед на МЗ.
Дефиницията е тук - http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/22/defini … i_na_covid-19.pdf

Значи здрава разходка напред назад по лекари и изследвания.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 23:31 от Diorela

# 166
Сигурно така е било. Аз случайно чух разговор по телефона между лекар и пациент. Като лекарят обясняваше че тазгодишните ваксини пак не са ги измислили добре и че не покриват грипа който върлува. Сигурно за грип Б е ставало въпрос. 

Диорела, мисля че трябва да си с пневмония за да ти го назначат. Тука поне е така. При леки симптоми те слагат под карантина в къщи и не тестват.
Аз го правих на частно понеже ми го искаха за медицинска процедура.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 23:10 от geizer

# 167
Скрит текст:
ММ , от тази вечер е с температура, болки в раменете и врата и гърлото му дере. Според дефиницията на МЗ е възможен случай.
Най-вероятно е настинал, но вече такива симптоми не са за пренебрегване. Още повече, че тръгва дифузно разпространение.

Човек трябва да подхожда отговорно, затова ме интересува как точно се процедира.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 23:46 от Diorela

# 168
Едва ли ще му назначат тест при тази симптоматика. Ако имате възможност и се притеснявате, може да купиш бърз тест от аптеката и да го направите вкъщи. Мисля, че трябва кръв от палеца в случая. Ако е положителен, недай си боже, вече може да се настоява за друг тест.

# 169
Но пък бързите тестове дават информация за имунния отговор - т.е. за вече образувани антитела. По-добре е в лаборатория да му пуснат.

# 170
РЗИ идва в къщи при пациенти, които са били контактни. На мой познат с положителен тест са идвали у тях, да тестват родителите му.

# 171
Бързият тест би дал отговори малко по-нататък. Поне 4-5 дена трябва да има симптоми и пак не е сигурно.  Пуснете ПСР. Звъннете на личната, тя ще задвижи въпроса. Мисля, че имат вече изграден алгоритъм, не е като в началото, когато никой не знаеше какво да прави. Пожелавам ви да не е това, но... човек трудно настива лятото. Също ви умолявам, да ограничите контактите, и вие включително.

# 172
  • Варна
Аз изкарах нещо зимата с леки симптоми.
.........
Сега ми стана интересно има ли хора които също са преболедували нещо за толкова дълго време.

През декември и трите деца изкараха някакъв грип, с много висока температура и повръщане, но за кратко - 2-3 дни и после бяха ОК. Рядко боледуват, по принцип. Затова ми беше много странно, че цялото семейство изкарахме нещо през януари, като при децата беше съвсем леко, при мъжа ми - само с гърлобол, а аз бях като пребита, всичко ме болеше, кашлях и кашлям вече 6 месеца, нямах температура (нормално ми е около 37, тогава беше 37,2-37,3 градуса). Тогава за ковид дори не се споменаваше, така че го приех за грип. Но после, като се замисля, може и това да е било. Точно на Нова година бяхме в Букурещ, на Термите, беше абсолютна тъпканица и имаше много италианци. Напоследък излиза информация, че вирусът си е върлувал в Италия още от края на миналата година, така че е много вероятно. Бих се тествала с бърз тест, от любопитство, но не съм сигурна дали, след като са минали 5-6 месеца, ще покаже нещо, нали антителата изчеват след 2-3-ия месец.

# 173
Скрит текст:
ММ , от тази вечер е с температура, болки в раменете и врата и гърлото му дере. Според дефиницията на МЗ е възможен случай.
Най-вероятно е настинал, но вече такива симптоми не са за пренебрегване. Още повече, че тръгва дифузно разпространение.

Човек трябва да подхожда отговорно, затова ме интересува как точно се процедира.
Най-вероятно наистина е настинал. Аз бях така в началото на месеца, но не беше Ковид - два ПиСиАр-а и един на Роше бяха отрицателни. Направих и кръвна картина - всичко е в норма. И слава богу, че аз съм от доста страхливите. Ако ми беше положителна пробата, щях да се гътна от инфаркт, а не от вируса. Все пак е хубаво да се направи тест, защото при Ковид трябва да се пият антикоагуланти за да се  избегнат усложнения. Отидете в частна лаборатория, аз бих препоръчала да се направи един писиар и един Роше или Елиса, също и задължително да се направи ПКК.

# 174
Скрит текст:
Естествено, че няма да ходи на работа, макар, че вероятно е настинал. Дори няма нужда някой да ни го препоръчва. Не е имал контакт, но човек няма как да знае за всички, които среща.  ОПЛ не е особена опция в този случай.  Затова чета как се процедра, да зная утре как да постъпим.

mmm75, лятото се настива доста лесно, особено ако си стоял на течение, а може да е от летните вируси.

От документите стигам до извода, че нещата са много оплетени. Издаването на направление е свързано с големи разходки и евентуално ръсене на вируси. А в същото време според процедурите на МЗ трябва да извозват с линейка съмнителните случаи.  http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/25/covid1 … ane_za_med_sp.pdf
Май в у нас още не са наясно как да се действа и няма една добре структурирана процедура.  Телефонът на МЗ  все дава заето. Малко като театър на абсурда, ако си отговорен, отиваш и си плащащ, а държавата е отговорна само за мургавите братя, дето са без здравни осигуровки. Но при всяко положение няма как да стане изследването без да се  разходиш между много хора. На сайта на Пирогов още стои да се връщаш от Китай!!! или Италия...
https://pirogov.eu/bg/download/1645
Явно са решили, да пускат народа да се заразява, с надеждата, да не стане като в други държави.

За ПКК съм съгласна, там има неща, които могат да са ориентир, но от бързите няма смисъл в начален  етап.  В началото има мисъл само ПКК, PCR, евентуално скенер.  За антикоагулантите си права, но не зная дали ги назначават в самото начало.
Скрит текст:
Аз бях по време на ИП повече от месец с пълния букет симптоми и само по телефона се лекувахме с моята лекарка. Стигнах и до АБ, но се оправих за 2 месеца Simple Smile После си пуснах и Роше покрай други изследвания. Само малко се притесних за кратко, защото съм в много рискова група за тежко протичане.  И ММ е в рискова с високо кръвно.
Утре ще питам моята лекарка, тя е стабилна и ще ни каже как да постъпим.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 05:11 от Diorela

# 175
Това с PCr  тестовете по каса ми е много объркано и на мен. Значи човекът с положителен резултат в нашия град е тестван, тествали са голямото дете, което са предположили че го е заразил, явно по преценка на РЗИ другото дете и жена му - не са тествани. Сами са си платили за ПСР тестове и били отрицателни. Явно тестват само хора със симптоми, на нали уж и всички контактни от първи ред? Детето и жената не са от първи ред? Тъй ли.
Другото странно е карантината, значи на контактните му в общината РЗИ не сложи карантина имало самоизолация правиха ПСР тестове и пак на работа след 3-4 дни, на контактните от двата танцови състава 14-дневна карантина и пак никакво тестване.
Всъщност в съседна Сърбия четох че се правят 7000 теста на ден, тамън 2-3 пъти над тия при нас.
От всичко това ми стана ясно едно тестването е на принципа да се пести - грозно, а карантинирането е както ни наредят отгоре.
Това което вървеше зимата беше грип, братовчед ми март го изкара много тежко и понеже беше контактувал с човек от чужбина, му правиха тест излезе грип а макар че по това време върлуваше грип б. Данните са, че не е минал от тук вируса, дано не лъжат и за това, защото информацията стана ужасно противоречива. Дори ишгъл от където е тръгнало всичко имат 40% преболедували, а тук се говореше че 70% трябва да го изкарат и това се оказва невярно. Т.к. вирусът е нов всякакви предварителни прогнози са опасни и подвеждат хората, включително тезата че топлото време ще намали рязко заболяеваемостта и вирусът ще изчезне.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 08:14 от opelcorsa

# 176
Това с PCr  тестовете по каса ми е много объркано и на мен. Значи човекът с положителен резултат в нашия град е тестван, тествали са голямото дете, което са предположили че го е заразил, явно по преценка на РЗИ другото дете и жена му - не са тествани. Сами са си платили за ПСР тестове и били отрицателни. Явно тестват само хора със симптоми, на нали уж и всички контактни от първи ред? Детето и жената не са от първи ред? Тъй ли.
Другото странно е карантината, значи на контактните му в общината РЗИ не сложи карантина имало самоизолация правиха ПСР тестове и пак на работа след 3-4 дни, на контактните от двата танцови състава 14-дневна карантина и пак никакво тестване.
Всъщност в съседна Сърбия четох че се правят 7000 теста на ден, тамън 2-3 пъти над тия при нас.
От всичко това ми стана ясно едно тестването е на принципа да се пести - грозно, а карантинирането е както ни наредят отгоре.
РЗИ-тата ни се справят прекрасно. Няма нужда да се тестват всички в семейството. Важно е да се карантинират. Изследвали са освен бащата и предполагаемият заразител, за да проследят неговите контакти и да ги карантинират. Няма нужда да се хабят ресурси, за да си самодокажем, че другите двама членове на семейството са заразени или не.

# 177
https://www.24chasa.bg/novini/article/8757704

Мерките бяха бързо разхлабени. Грешка е пускането на мачове, барове и дискотеки.

# 178
Няма ли два вида бързи тестове - такива за изградени антитела и такива за наличие на инфекция в момента? На работа доста народ си прави и такъв спомен имам от обясненията им. Този бързия за наличие на инфекция не е много точен, това му е кусура, но пък може да индикира нещо все пак.

Запазете спокойствие все пак и си следете състоянието.

# 179
  • Countryside
https://www.24chasa.bg/novini/article/8757704

Мерките бяха бързо разхлабени. Грешка е пускането на мачове, барове и дискотеки.
А добАр ден! И сега какво следва? Мълчание...

След две седмици може да ударим и 300 на ден, като последици от балове, мачове, дискотеки и т.н....

Стар, аз разбрах, че от бързи тестове файда няма. Само PCR тест е достатъчно точен. План за овладяване на епидемията в нашата държава явно няма и ще трябва хората да се поставят сами под карантина и да се тестват при пътуване, симптоми или контакти.

Общи условия

Активация на акаунт