Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 341 419
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 18 180
Здравейте, включвам се и аз с въпрос. Днес ми е десети ден от първите симптоми, стоим си вкъщи с децата и мъжа ми. Той има леко главоболие и болки в ставите, карантината му изтича в събота. Притеснява се да не е заразен за останалите и сега идва въпроса ще отчете ли пср или антигенен, защото няма кой знае какви изявени симптоми или да пуснем игг и игм. За последните доколкото разбрах резултата е без стойност, а само положителни или отрицателни. Някой със съвет?

# 18 181
Така... Аз да си попитам сега: от днес се водя под карантина 10 дни като контактно лице на мъжа ми, за което време ще ползвам болничен. Мисля в петък или понеделник да си направя тест. Какво следва, ако е положителен? Още 14 дни? Как ще използвам продължение на болничния, след като максимума от ЛЛ е 14 дни?

Аз съм в същата ситуация, но съм болна от самото начало. И въпреки това лл ми отказва повече от 10 дни, понеже се водя контактна само. Изкарах температурни дни 1 седмица, от 2 дена нямам обоняние, ама в понеделник трябва да съм на работа, щото пср-а ми излезна фалшиво отрицателен...

# 18 182
Може ни си оздравяла, ако само обонянието е проблем.

# 18 183
  • София
Можели да споделите пушачите дали го карат по-тежко?Имате ли наблюдения?

# 18 184
  • София
Здравейте отново!
Вече си е вкъщи препатилият Simple Smile , добре се чувства , пие си двата тона хапчета и така.
Понеже обещах да кажа с какво са го лекували, это: Ремдесивир, Дексаметазон, Медаксон, Фраксипарин, Азакс, вит. С, НатАспин и още няколко неща, но те са цинк, омега 3, вит Д и т.н., които сега продължава да пие, но са добавили Сераза, Доксициклин, Микомакс, разбира се пробиотик и ввесто фраксипарина - аспирин протект.
Притесни ме, че от рецептата всичко отговаря на списъка с препоръчаните лекарства за вкъщи от епикризата, без Дексаметазона - него в рецептата го няма, а между препоръките и назначенията в епикризата фигурира.... Няма кого да питам... Затварят ми телефона по средата на изречението , дори за болничен не можах да си задам въпроса, затвориха ми, а се обадих в период , когато се дава всякаква информация по телефона... 🥺
И за болничния нищо не разбрах: искат му амбулаторен карта, а той няма - ще взема една, но трябва сигурно да е заверена в поликлиниката и от личния лекар. Той е карантиниран от 26.02 до 12.03 - веднага, в деня на положителния тест. Обаче личната каза, че към РЗИ е подаден период от 10.03 до 23.03??? Съответно ме юрна да звъня аз в РЗИ, което се мъчих да направя вчера половината ден и не успях , за да им кажа, че са сбъркали. Но в епикризата пише, че след изписването се карантинира за въпросния втори скрок. Звънях в болницата да ги питам могат ли да издадат болничния със задна дата - не знаели и ми затвориха...
Разбирам, че аз съм невежа и хората са претоварени, но какво да правя не знам...

# 18 185
  • София
след изписване от болница всички са пак под карантина 14 дни.
мисля че лл издава болничния, но не съм сигурна.
амбулаторната карта пак лл я издава.

# 18 186
Не е задължително. Но тютюнопушенето е предразполагащ фактор за всякакви инфекции и статистически са по рискови към усложнения.

# 18 187

Всички пушачи около мен го изкараха леко. Но не знам доколко е представително.

# 18 188
  • Карлово
В началото на пандемията имаше мит, че пушачите не ги лови. Една приятелка викаше "Ей, една полза да има от тютюнопушенето!"

# 18 189
Деси, дексаметазона колко дни са му го били?
Според мен щом на едното място фигурира, а на другото не, трябва да се свържете или да се консултирате с друг лекар.
Мъжът ми пи кортикоатероиди и след това ги спря по схема, а не изведнъж.

# 18 190
  • София
Деси, дексаметазона колко дни са му го били?
Според мен щом на едното място фигурира, а на другото не, трябва да се свържете или да се консултирате с друг лекар.
Мъжът ми пи кортикоатероиди и след това ги спря по схема, а не изведнъж.
През устата не е приемал май... Ами седем дни е прилаган, това знам...

# 18 191
За денсаметазон може и ЛЛ да ви консултира за схема за спиране. Аз бих оставила РЗИ така, ЛЛ да си издаде всичко по документите, после с комисия ще удължи. Няма място за паника. в болницата вероятно са много натоварени и нямат време да ви консултират. Вземи от ЛЛ амб. Карта и с нея иди му оправи болничния в болницата.

# 18 192
Деси, а той в момента пие ли Дексаметазон, кога го е пил последно?
Кортикостероидите са лекарства, които не се спират изведнъж, спират се постепенно с намаляваща доза. Ако в болницата са му го спрели, не бих ви препоръчвала да го почвате без да се консултирате с лекар как да се почне и как да се спре.

# 18 193
Да лл е добра идея за схема на КС.
А иначе няма значение дали е през устата или не. В болница е венозно, защото е по-лесно и действа по-бързо.

# 18 194
Вчера си направих тест за антитета IgG, който излезе положителен, но някъде прочетох, че това не изключва и настояща инфекция и се притесних. Нямам симптоми, не съм боледувала, само имам дращене в гърлото, но то ми е отдавна заради рефлукс. Възможно ли е още да съм заразна?

Общи условия

Активация на акаунт