Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 291 718
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 23 490
  • Sofia
А в какво се изразяват атаките?

При мен са ужасяващи - започват от нищото със силен световъртеж, ускорен пулс и прескачане на сърцето, треперене на крайници, замъглено зрение и блокаж на всичко около мен. Чувството е, че получаваш инфаркт или инсулт и не можеш да го контролираш.

# 23 491
Дейзи, влошаването обикновено не е чак толкова внезапно, ако човек си следи симптомите. Мой познат от Варна на 70+ и с диабет, постъпи навреме в болница и се излекува. Баща ми също с диабет и на 70, до последно опитва домашно сваляне на захарта с новопредписан инсулин, но не се получи. Упорито не искаше да влиза в болница. Три дни загуби така, и живота си. Но той дори не предполагаше, че е с ковид, не е имал никакви респираторни симптоми. А жената ще се наблюдава и ще реагира. Само да не се притеснява прекалено, че и това влияе на кръвната захар.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 20:57 от Kanela

# 23 492

Някой имал ли е период на възстановено обоняние и след 2 седмици отново загуба (почти изцяло)?

Не след 2 седмици, а след 5 месеца.
Вече си мисля дали не съм го карала втори път, по-леко?
Днес купих момина сълза, букет, почти нищо не усещам?!
И други миризми също.
Много неприятно.
А беше ми се възстановило почти напълно.

# 23 493
  • В офиса
A дали няма "хардуерна" връзка между ковид и паник атаките?
Октомври изкарах ковид - леко, без паника и стрес. Няколко пъти след това съм си засичала високо кръвно, или сърцебиене, но нищо драматично. Февруари имах класическа паник атака. После още 2-3 пъти е имало наченки, но съм я овладявала. To не може за всяко нещо да обвиняваме ковид, но в случая интуитивно (не че съм чела нещо) си мисля, че са свързани, при това "хардуерно", защото не мисля, че новините за епидемията ми влияят на психиката.

# 23 494
А дали това, което описвате - паникатаките, повторната загуба на обоняние...  не са късни последици от вирусната атака. Все още знаем малко за остатъчните последици. Моя приятелка, която изкара м. октомври тежък ковид (без да стига до болница), най-устойчивият като психика човек в обкръжението ми, е напълно разбита. Плаче при воя на линейки, страда при обявяване на бройката заразени/починали. Отдвам го не само на психотравмата от личната й болест, но на засягане на психиката от вируса. Знам през какви изпитания е преминала тази жена и как е отработвала посттравматичния стрес.

Тинкърбел, писали сме едновременно Simple Smile. При въпросната приятелка остана тежък проблем с кръвното - поддържа го високо, без да могат с лекарства да го свалят (без да е имала преди това хипертонна болест).

# 23 495
  • Sofia
A дали няма "хардуерна" връзка между ковид и паник атаките?
Октомври изкарах ковид - леко, без паника и стрес. Няколко пъти след това съм си засичала високо кръвно, или сърцебиене, но нищо драматично. Февруари имах класическа паник атака. После още 2-3 пъти е имало наченки, но съм я овладявала. To не може за всяко нещо да обвиняваме ковид, но в случая интуитивно (не че съм чела нещо) си мисля, че са свързани, при това "хардуерно", защото не мисля, че новините за епидемията ми влияят на психиката.
Точно това си мисля в последните дни! Единият от лекарите каза, че е пост-ковид синдром и вече имали много хора с паник атаки след ковид.

# 23 496
Според мен хората с по-слаба психика трябва да ограничават четенето на подобни теми още повече докато са болни. Сигурна съм, че тука има полезна информация , но точно докато си болен е достатъчно да следваш лечението си предписано от лекар и да си почиваш. Постоянното "броене" на симптоми със сигурност не помага. Аз самата,която се смятах  за много "корава" и изкарах ковид много леко, търчах да се снимам два пъти , четейки как мога са имам пневмония без абсолютно никакви симптоми. Човек трябва да си щади психиката ,че ще тя по -трудно се лекува.

# 23 497
А, имате ли проблеми с изпотяването след изкаран Ковид. Аз всяка вечер се потя по 2-3 пъти се преобличам. Веднъж бях болна  началото на декември и преди дни си пуснах тест за антитела-271,явно тогава съм го изкарала. Преди да се разболея имах адски болки в кръста, бях на инжекции, биха ми кортекостероид и си мислих, че изпотяването може да е от това, но след теста за антитела, вече се замислям, дали не следствие от ковида.

# 23 498
А, имате ли проблеми с изпотяването след изкаран Ковид. Аз всяка вечер се потя по 2-3 пъти се преобличам. Веднъж бях болна  началото на декември и преди дни си пуснах тест за антитела-271,явно тогава съм го изкарала. Преди да се разболея имах адски болки в кръста, бях на инжекции, биха ми кортекостероид и си мислих, че изпотяването може да е от това, но след теста за антитела, вече се замислям, дали не следствие от ковида.
Може би 2 месеца след Ковида се потях ужасно нощем. Ставай да се преобличам, сменялс съм и спално бельо

# 23 499
  • Другата България
Според мен хората с по-слаба психика трябва да ограничават четенето на подобни теми още повече докато са болни. Сигурна съм, че тука има полезна информация , но точно докато си болен е достатъчно да следваш лечението си предписано от лекар и да си почиваш. Постоянното "броене" на симптоми със сигурност не помага. Аз самата,която се смятах  за много "корава" и изкарах ковид много леко, търчах да се снимам два пъти , четейки как мога са имам пневмония без абсолютно никакви симптоми. Човек трябва да си щади психиката ,че ще тя по -трудно се лекува.
Това не спирах да го пиша и преди да се разболея.
Многократно, именно защото знам, че тук четат много хора, които самите те са болни или имат близки, които се борят с болестта. Винаги съм била и ще бъда против изписването на лекарства тук от хора без медицинско образование, защото четящите са притеснени, "поемат" всичко, склонни са на всичко, а това може дори да е животозастрашаващо на моменти. Описание как тоя починал, ама как точно починал, ама колко от неговата стая имало, ама как линейката идвала във входа пет пъти и все млади хора умирали - кому е нужно всичко това? При всички случаи не на болните, не и на близките им. Писах и за паник атаките, тук чета хора, които си признават, но колко има, които не го правят....много са. Такова поражение на психиката на младите хора нанесе този вирус, което съчетано с изолацията ще дава отражение още дълго време.
Ако човек е с по-слаба психика, е желателно да ограничи четенето, писането, гледането на ТВ и новини до минимум. Ако има адекватно лечение, разбира се, и вярва на лекаря си. Така и времето минава по-бързо, и психиката остава по-стабилна.

# 23 500
Докато майка ми беше болна, не спираха да й казват кой бил починал. Стана раздразнителна, не й се говореше по телефона. Точно по това време почина и Коритаров, а нашите много го харесваха... Няма как да не се срине човек

# 23 501
И личната ми лекарка каза, че много хора, изкарали ковид 19, ги е ударило в психиката. Имам и колеги, които отключиха паник атаки след като изкараха вируса.
Няма как да не засегне и здравите. Една година вече напрежение, постоянно вглеждане в най-малкия симптом в себе си и в близките, треперене, отвсякъде страшни новини. Дори не смея да споменавам всички, изгубили скъпи хора....
Няма как цялото това нещо да не се отрази на всички ни.

Аз от вчера пак поддържам температура 37.2-3-4, усещам и дискомфорт в носоглътката. До 14.04 бях в карантина след положителен тест, но реално симптомите ми бяха леки и бързо изчезнаха. С надежда гледах към Великден, за да съм с родителите си, а сега се чудя какво да правя. Струва ми се почти невъзможно да ме повтаря, но... какво мислите? Личната не допусна такъв вариант, но знам ли вече.

Благодаря на всички, които вчера ме подкрепиха докато се лутахме за свекърва ми. След 2 отрицателни бързи теста, в болницата днес е излязла положителна и я местят в ковид отделение. Стабилна е, надявам се да я вдигнат бързо на крака.

# 23 502
Аз бих се въздържала от срещи с когото и да било, особено с възрастни родители. Празник е, да, но предстоят и други, важното е да се опазим здрави.

# 23 503
Съгласна съм принципно, затова предния път си седях вкъщи от 26.03 до 14.04. И на работа ходих 10 дни след това. Симптоми нямам поне от 07-08.04. Много по-вероятно ми се струва със сринатия имунитет да съм настинала или закачила някой друг вирус.
Интересно ми е дали има случаи като моя, все пак тук четат много хора.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 19:56 от Saudadе

# 23 504
Понеже стана въпрос за диабет и кръвна захар. Баба също бе диабетичка и гледам че кръвната захар не е била твърде висока при приема в болница, ден по-късно е вдигната двойно.
Тя каза,че и спират всички лекарства при прием в болница и ще и ги слагат. Все се чудя дали в болница не пренебрегват придружаващите заболявания и за това хората така се влошават с еднакъв протокол. В Епикризата пише само, лечение за ковид "по протокол". Изобщо не можеш да разбереш как е лекувана.  Ковид отделенията работят под пълна завеса.  Аутопсия не се прави,няма данни за лечението. Изобщо как разбираш дали всичко е било правилно...?! Никаква информация за вида лекарства и т.н., никаква консултация с кардиолог.

Общи условия

Активация на акаунт