Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 340 685
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 29 325
Аз съм много объркана с това колко време сме заразни за околните. Утре стават 14 дни от първи симптоми, а в четвъртък - от теста. Тест пак не се прави, нали така? Как да знам дали съм безопасна за околоните? Уж след 10/14 дни вече не сме заразни, пък по-назад Пандорина попита дали е заразна с положителен тест 10 дни след първия + и отговорът беше "да".

# 29 326
  • Другата България
Аз съм писала много пъти, а и не само аз, ето и Месечинка казва.
Когато аз бях болна през март, до ден 11ти на моята карантина и ден 13ти от първи симптоми близките ми не проявиха симптоматика.
На въпросния ден майка ми ги прояви, пълен комплект, оказа се, че и преди това е имала дребни, но не ги е свързала с ковид. Както и да е, тогава аз се обадих до РЗИ да питам, тъй като живеем заедно, сега нови 14 или 10 дни да броя от нейните симптоми, защото беше обвързано и с нов болничен.
От РЗИ тогава ми казаха, че не е необходимо, и че нов тест не ми е нужен, и че дори и да позитивира, ако го направя, това няма да означава, че съм заразна, но ще трябват още 14 дни карантина.
След като изтекат 14те дни на болен, в които е под карантина, той не се счита за зарАзен и заразЕн.
И не е опасен за околните. Това беше отговорът на РЗИ.

# 29 327
Teстът информира единствено за наличие на РНК на вируса в носоглътката а не дали имате жизнеспособни вируси с които може да заразявате. Нищо кой знае колко объркващо няма - ако се чувствате здрава е много вероятно да не сте опасна за околните, за това е 14 дневна карантина за което време са установили, че повечето хора се оправят след което са безопасни за околните.

# 29 328
  • Germany
В Германия нямаш право да излизаш. На моята приятелка и бяха взели кръв и урина вкъщи.  Сатурацията й беше добре и снимка не й правиха. Това смесване на потоци в БГ звучи страшно...

# 29 329
Аз писах, да.
За лабораторията.
И уточних, че става въпрос за заразени през март.
Не януари.
Както и че мен специално това, което казва лаборантката, не ме успокоява изобщо.
Детето е карало предполагаемо март или април, защото първите антитела са били май.

# 29 330
  • Другата България
Видях, и отново ще кажа, че това нищо не променя.
Нито казаното от лаборантката, нито това, че нищо сигурно няма при този вирус.
Наясно съм, че повтаря, ако не бях, нямаше да тичам днес в лабораторията.

# 29 331
В България всичко се третира като нормален вирус.Даже и като чуят че може да си с ковид хич не се и страхуват вече.Изобщо това което видях днес няма нищо общо с това което беше в началото.
Даже мисля че трябва да има и малко корекции покрай карантината ,за да не изтрещява човек.Рано сутрин,късно вечер или през ноща да можеш да се разходиш малко на въздух с маска примерно.То реално няма хора по това време...как по точно ще ги заразиш...Чух че в Германия ли къде беше,контактния от 10 минава на 5 дни.Което е по нормално.

# 29 332
На мен ми е интересно и моля съфорумци от чужбина да споделят как е при тях.
За случаи, които се лекуват вкъщи, има ли такова ходене по снимки и изследвания?
Според мен не.
Защо е този хаос у нас, не знам?
Какво значение има, че някой е под карантина, ако самият му ЛЛ го вика на преглед? Пълен абсурд е това.
Поне да се ходи само в КОВИД зона, а не в общи кабинети/лаборатории.
Нямам идея и се надявам да нендобия. Единственият път, когато малкия беше болен с висока Т и ходихме до спешното, там му направиха ПСР. Казаха ми, че ако е положителен, ще се свържат с нас. Час по-късно ни качиха в детско отделение, където откарахме още 3 часа. Нямам идея дали резултатът е излязъл преди да ни качат. Аз бях с маска. Той не 1.5 г.

# 29 333
  • Germany
Чух че в Германия ли къде беше,контактния от 10 минава на 5 дни.Което е по нормално.
За Германия не е вярно. Карантина след прибиране от чужбина може да се прекъсне с тест на 5тия ден.

# 29 334
Здравейте, мъжът ми е с ковид, днес го приеха в болница. Аз съм с отрицателен тест и 10дневна карантина като контактна на него. Сега ми казва, че като го изпишат от болницата щял да има още 14дни карантина. Въпросът ми е, ако сте запознати, с моята карантина какво се случва след тези 10 дни, приключва или нови 10/14 дни и за мен?
Би ли споделила защо го приеха в болница и на кой ден.А ти имаше ли симтоми?

# 29 335
  • Немция
За случаи, които се лекуват вкъщи, има ли такова ходене по снимки и изследвания?
Според мен не.
Какво значение има, че някой е под карантина, ако самият му ЛЛ го вика на преглед? Пълен абсурд е това.
Познавам малко хора от обкръжението ни в Германия, които да са били болни от ковид и то все леко.
Нито изследвания с рентген или друга апаратура са масови, нито лекарства. Само при влошаване се включват лекарства и изследвания. И хоспитализиране евентуално.

Хора със симптоми се изследват в отделни коридори само за позитивни. С кола, на открито, където от прозореца ти вземат проба или може да поръчаш екип, който да дойде вкъщи.

За контактни на положителни в Германия - наистина се полага 5 дни карантина и тест на 5-ия ден. Важи за училища, а и за друг контакти.
Колежка на мъжа ми е била контактна миналата седмица и е била само 5 дни в карантина. Миналата година карантината за контактни беше 14 дни. Знам, защото моя приятелка беше контактна и си отвися вкъщи 2 седмици, без да беше заразена.

Не знам защо не се прави втори пср-тест в България. В Германия задължително се излиза от карантина с втори пср на 12 до 14-ия ден след положителния тест.
Ако и втория е положителен, се остава още 3 дни вкъщи и пак се тестваш.
Но се следи за инфекциозност- има референтни стойности, които показват дали си на границата с негативния или си наистина още инфекциозен.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 23:44 от Бибит

# 29 336
Във Великобритания не се прави последващ тест. Поне никъдв не съм го срещала като информация.

# 29 337
  • Там,където се събуждам щастлива.
В Нидерландия снимки и изследвания се правят само при влошаване. Обаждаш се и идва специален екип. Ако е много зле положението те откарват те в медицинско заведение, където правят изследвания и хоспитализират или те пускат да се прибереш. Ако е много натоварено и не е толкова сериозно, можеш да отидеш на собствен ход, но има коридор и не се смесваш с другите.
Тук всички имат здравни застраховки (освен някои тарикати гастербайтери)  и снимките минават през касата. Не знам дали въобще е възможно да се снимаш и да платиш.

# 29 338
Според мен не.
Тук в Ирландия няма ходене за снимки и изследвания по желание. Набляга се на самоизолацията. Стоиш си в къщи и при нужда вземаш парацетамол. Ако по някое време се влошиш и имаш затруднения с дишането или кашлица, която се е задълбочила звъниш на GP-то. Ако не успееш да се свържеш с него и имаш задух звъниш на 112 или 999. Инструкциите при позитивен тест са да не излизаш от стаята си, за напускане на жилището да не говорим. Синът ми 10 дни не беше излизал от стаята си освен до банята, която е до нея.

# 29 339
Ами то и в БГ е така реално. Поне при нас беше така. Имахме симптоми, обадих се на личната, тя ми каза да си направим тестове. Пред поликлиниката има един фургон, където се тестват хора със симптоми, безплатно е. При отрицателен се влиза при личната за преглед, при положителен се обаждаш по телефона. Тя ми каза какво да пием и започнахме комуникация само по телефона. Каза, какво следва ако се влошим, отиваме в ковид зона за преглед. Такива имало пред някой болници. От РЗИ ми се обадиха деня след теста да ни информират за карантината. И през ум не ми е минало да си заведа детето, което беше положително, на площадка. Или изобщо да го изведа. И двете ми деца, и симптомното и без, си спазиха 14 дневна изолация вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт