Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 341 178
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 49 815
Колко време след прекарването на ковид, може да се направи реимунизация на дете срещу ДТК? Чакаме от април да дойде тази ваксина при личната и на 24,09 видяхме положителния тест. Вече е добре, но в началото имаше температура 40,7 и не мина съвсем леко, та се чудя за колко време се възстановява напълно организма. Утре ще питам и педиатърката.

# 49 816
Колко време след прекарването на ковид, може да се направи реимунизация на дете срещу ДТК? Чакаме от април да дойде тази ваксина при личната и на 24,09 видяхме положителния тест. Вече е добре, но в началото имаше температура 40,7 и не мина съвсем леко, та се чудя за колко време се възстановява напълно организма. Утре ще питам и педиатърката.
Бихте ли написали какво е казала, благодаря

# 49 817
  • София
Детето не съм го тествала, няма и да го направя. Водих я при ЛЛ, тя не ми каза да й правя тест, утре ще я водя на пулмолог, защото започна от преди час една типична ларингитна кашлица. И за пореден път сопола за едни деца е нищо, но за моето дете  е ларингит и пак ме хвана яд, че моето ще страда, заради разни безотговорни родители, които не желаят да си гледат болните деца вкъщи. Давам един пример, когато моето дете е болно го спирам от всякакви дейности и не го събирам с други деца, ако е достатъчно добре я извеждам навън, но не сред деца. И да.. треперя й супер много, защото съм губила дете и имам страшна травма от това. Ковидът тя го изкара супер леко и нямаше изобщо такава симптоматика, ей тези вирусчета уж....привидно лекичките всеки път й правят ларингит и то при условие, че аз започвам лечение веднага. Извинявам се за нервния пост, но много ме е яд.......А по отношение на Ковида бих споделила как моя колежка ходи болна цяла седмица с типична картина за Ковид и изпотръшка целия офис....отново пример за безхаберие и тъпотия и то при възрастен човек.

# 49 818
  • в края на града

Колко време има между ваксинирането/бустерирането и разболяването? ...
Много е индивидуално, няма как да се обобщава. Миналата година с Делтата, съпругът ми беше около 4 мес. след втора доза. Но пък последен се разболя у дома, седмица след нас с детето, доста тежко го изкара. Майка ми с Омикрон месец и малко след ваксината. Имам колега с ваксини - боледуване, бустер и в момента му изтича карантината, но сравнително леко го кара и двата пъти. А имам и приятелка, която не е ваксинирана, многократно е било контактна, всички около нея го прекараха, тя - не, даже си пуска два пъти тестове за антитела, беше решила, че е изкарала нещо безсимптомно, ма не, просто не я хваща. Различно е при всеки.
За хората, смятащи, че "сополът" е безвреден не ми се и коментира. В детската градина на сина ми имаше едно дете, точеше жълто-зелени сополи редовно и майката с цялата си наглост, обясняваще, че било алергия... Да, детенцето явно беше с доволно стабилен имунитет и на тази по-ранна възраст, носеше си бактериалната инфекция без други усложнения, ама останалите не бяха. Алергичната хрема/синузит си личат, те не са постоянни, засилват се при контакт с дразнителя, симптомите отслабват на моменти (когато няма алерген наоколо) и определено се повлиянат от антихистамини. Хремата при вирусна инфекция е постоянна, а оцвети ли се секретът в жълто, вече си е бактериална инфекция.
За предишния коментар - имунитет при децата не се изгражда с чести боледувания, напротив, това ги вкарва в омагьосан кръг - боледуване - отслабен имунитет, последствия - прост сопол на друго дете, а при първото отново боледуване -  и пак отслабен имунитет, понякога и усложнения... Педиатърката на синът му винаги пускаше 3 допълнителни дни вкъщи след изчезване на всички симптоми от боледуването, именно с цел да се възстанови напълно организма и да се избегне повторна инфекция.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 22:26 от PetiaK

# 49 819
Здравейте,
Аз да попитам как стоят нещата с карантиниране, РЗИ?

# 49 820
  • в края на града
Здравейте,
Аз да попитам как стоят нещата с карантиниране, РЗИ?
При положителен тест лабораторията подава данни към РЗИ, човекът с положителен тест подлежи на карантина 7 дни, броят от датата на теста включително. Автоматично включват контактни лица, живущи на същия адрес, те са под карантина 5 дни. Колегата ми е в карантина тази седмица и каза, че са дошли на проверка на място на втория ден след теста. При синът ми положителният тест е от петък, никой не е идвал досега или звънял по телефона (но сме вкарани в РЗИ под карантина цялото семейство, че пусках молба за гласуване днес на място и от общината ми звъннаха да потвърдят, че ни има).

brumm, да съм коментирала някъде ваксини? Имунитет се изгражда по много начини - чист въздух, качествена храна, спорт, пълноценен сън и т.н. Децата в големите градове, за съжаление, не се радват на чист въздух, за храната, ако не си я отглеждаш сам, няма как да знаеш какво качество е (колкото и да следиш етикети), но пък за движение/спорт и сън, поне може да се погрижим родителите. Но определено имунитет не се изгражда от боледуване до боледуване, особено в детска възраст.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 22:44 от PetiaK

# 49 821
Та върна темата към Ковид - имахте ли суха кашлица и болки в гърлото и колко време продължиха при вас? Тъкмо се зарадвах, че свалих температурата и сега не мога да заспя от кашлица. Смучам бонбони и пия чай.

# 49 822
Аз и още трима в семейството НЕ, но тук в темата са писали за подобни симптоми.

# 49 823
И първия път и сега влача кашлицата 50+ дни. Първия път болките в гърлото бяха нещо което до тогава не беше ми се случвало. Но минаха за няколко дни и после вече бяха болки от кашлянето. Сега втория път беше/е на периоди. Поболи ден два, спре. След време пак така. Миналата седмица пак имаше такъв ден.

# 49 824
  • в края на града
Та върна темата към Ковид - имахте ли суха кашлица и болки в гърлото и колко време продължиха при вас? Тъкмо се зарадвах, че свалих температурата и сега не мога да заспя от кашлица. Смучам бонбони и пия чай.
Пак е индивидуално, но е характерна, кашлицата. Суха, гърлена в началото, после се овлажнява, при майка ми продължи около седмица, при сина ми сега от петък, все още кашля...  Облекчете гълото, ако е само горна - от гърлото, от стичащите се секрети, точно със смучещи бонбони  и успокояващ чай, би трябвало да облекчат -  дигнете възглавниците при спане( подложете повече възглавници), неудобно е, но при спане в подобно полуизправено положение, гърлото не се дави толкова от секрети. И храна без много подправки (за да не дразнят).
PC-sun, съжалявам, спирам с коментарите по темата.

# 49 825
До сега за придобит имунитет към бактерии не съм чувала.

Има придобит имунитет срещу бактерии. В противен случай нямаше да се слагат ваксини против пневмококи (Превенар, Синфлорикс, Пневмомакс23), менингококи (Бексеро, Нименрикс, НеисВак), хемофилус, туберкулоза, тетанус и други. Всички изброени са бактерии и срещу всички от тях има разработени ваксини.

# 49 826
Да дам инфо за отговора на педиатърката за ДТК ваксината след прекаран ковид от детето. Каза минимум 2-3 седмици след като оздравее напълно, даже най-добре месец. Така, че ще изчакаме.

# 49 827
  • София
Колко дни долу горе продължава температурата? Днес ми е 5 ден и все още вдигам по 2-3 пъти на ден. Хубавото е, че вече се сваля от парацетамол.

# 49 828
Аз от днес съм с положителен тест. От събота вечерта започнах да вдигам температура и до тази сутрин не можах да я сваля под 38 изобщо. Днес вече нямам температура и главоболие, но имам кашлица.

# 49 829
Относно тромбоцитите и Ковид бях питала по-назад. На роднина са му 3 пъти под нормата - 50, при долна граница 150. Други отклонения в кръвната картина няма. Доктора е казал от вируса или от 2 та вида антибиотици, които пие. Да повтори изследването след седмица.
Друг роднина е 4-ти ден на антибиотици, 2 различни вида. Обаче много кашля. Дълбоко и вечер като легне. Няма температура, само тази ужасна кашлица.
След колко време се облекчава тази кашлица и как да разбера дали трябва консултация с друг лекар? Аз когато бях болна кашлях, ама съвсем друга ми беше кашлицата. Много съм притеснена.

Общи условия

Активация на акаунт