Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 293 935
  • 50 335
  •   4
Отговори
# 19 245
  • I want it all and I want it now.
Изчакайте резултата от теста. Не бих го пратила в отделение с болни от ковид без    положителен тест.

# 19 246
Да не влиза в болница. В болница не се влиза заради пневмония, а само ако има нужда от подаване на кислород. Някои дори и това си правят вкъщи.

# 19 247
  • София
Вземете бърз антигенен тест от аптеката. Ако е положителен, ясна е работата. Ако е отрицателен, изчакайте резултата от PCR. Важно е в какво отделение трябва да влезе. Въпреки че не знам в момента има ли чисто от Ковид белодробно.

# 19 248
  • София
Мъжът ми беше с ковид пневмония - изпи няколко антибиотика, но предписани последователно, не едновременно. От самото начало приемаше антистенокардин (плюс авирон и останалите добавки). На някакъв етап включиха дексаметазон и смениха антистенокардина с по-сериозен антикоагулант.

За след-ковид изследвания препоръчвам първо консултация с ЛЛ, защото в зависимост от оплакванията и състоянието може да се наложи изследване на нещо по-специфично. Примерно при мен имаше и глюкоза, TSH, липиден профил + стандартните ПКК, CRP, чернодробни, креатинин. ММ изследва D-dimer, ЛДХ + останалите стандартни за след ковид.

За диабета - аз се оказах на границата на диабет (с много ясно изразена инсулинова резистентност и влошени показатели) след прекарания ковид. Винаги съм била рискова и именно затова съм следяла състоянието си и съм вземала мерки, но сега влошаването дойде именно след ковида, въпреки че при мен протече изключително леко.

# 19 249
Понеже в няколко теми видях, че след ваксинация се правят всякакви диагностични тестове за антитела или пък се правят прекалено рано, ще обобщя тук това, което съм поствал в другата тема, където всичко се зарива много бързо.

При боледуване се образуват много антитела към различни части на вируса, докато при ваксиниране само към шиповия (spike) му протеин, няма да се занимаваме с това какво точно засича един или друг диагностичен тест, каква скала има и можем ли изобщо да я интерпретираме... Важно е просто да знам, че антителата, които ни интересуват след ваксиниране и боледуване се наричат неутрализиращи, а тестовете, които ги измерват VNT (virus neutralization test).

Неутрализиращи антитела са тези, които могат да спират или ограничават инфекцията в зависимост от количеството им, те също и намаляват най-плавно във времето. Тестът на Abbott - Anti-SARS-CoV-2 IgG II Quant (VNT), който се прави от няколко лаборатории у нас, лично го смятам за много подходящ, защото за него вече има достатъчно натрупани данни.

Тест за неутрализиращи антитела може да си направите поне 1 месец след първата доза с Oxford/AstraZeneca и Janssen/J&J и поне 2 седмици след втората доза на Pfizer/BioNTech и Moderna. Това са примерни графики на създаването на хуморален и клетъчен имунитет при тези ваксини, и за разликата в динамиката на антителата между иРНК и векторните ваксини. При хора, които са преболедували, рязък скок (пик) в антителата обикновено се наблюдава още след първата доза това е т.н. вторичен имунен отговор резултат от активирането на B  и Т клетките на паметта.

# 19 250
Здравейте, от 2 дни имам кашлица, която с всеки ден се увеличава. Засега нямам други симптоми и затова изчаквам да си направя тест. Изписаха ми панцеф и азакс, медрол, витамини, аспирин, синкванон.
Чудя се дали да приемам авирон или нещо друго?

# 19 251
Отново чудесна и много полезна информация, Adventurer! Специално благодаря!

# 19 252
Имам въпроса... Ако човек е с пневмония, чува ли се на слушалка само?
Не винаги

Демек гърдите може да са чисти, но човека може да е с пневмония така ли?
Възможно е, да. Аз когато кашлях, кашлях много лошо, на слушалка не се чуваше нищо, на рентгена беше чиста снимката. Отделно, че бях направила спазъм, моят доктор ми изписа въпреки това антибиотик, защото ми каза, че възпалението вероятно е междутъканно, което се вижда само на скенер. Не съм си правила скенер. Изпих си антибиотика, боляха ме гърдите още няколко дни и после ми мина, но аз като цяло съм малко по-джаста-праста и нямах кой знае какви притеснения. Уточнявам също, че не е доказано дали е било ковид при мен, но все едно от какво, тежката кашлица беше налице.

# 19 253
  • София
Благодаря, Adventurer!

# 19 254
  • София
Имам въпроса... Ако човек е с пневмония, чува ли се на слушалка само?
Не винаги

Демек гърдите може да са чисти, но човека може да е с пневмония така ли?
Възможно е, да. Аз когато кашлях, кашлях много лошо, на слушалка не се чуваше нищо, на рентгена беше чиста снимката. Отделно, че бях направила спазъм, моят доктор ми изписа въпреки това антибиотик, защото ми каза, че възпалението вероятно е междутъканно, което се вижда само на скенер. Не съм си правила скенер. Изпих си антибиотика, боляха ме гърдите още няколко дни и после ми мина, но аз като цяло съм малко по-джаста-праста и нямах кой знае какви притеснения. Уточнявам също, че не е доказано дали е било ковид при мен, но все едно от какво, тежката кашлица беше налице.

Ама аз не мога да разбера за стягането в гърдите, защото визирам дете на 2 и половина, което на всичко казва "Да"... А как така и на ренген сте чисти и на слупалка, но имате пневмония това ми е вече странно...

# 19 255
Не мисля, че е било пневмония, по-скоро някакъв бронхит вероятно. Ми е така, както казах, симптомите показваха инфекция, то затова се преценява от лекар, а не си играем на такива. Simple Smile

# 19 256
Здравейте, от 2 дни имам кашлица, която с всеки ден се увеличава. Засега нямам други симптоми и затова изчаквам да си направя тест. Изписаха ми панцеф и азакс, медрол, витамини, аспирин, синкванон.
Чудя се дали да приемам авирон или нещо друго?
Да разбирам, че имаш симптоми от 2 дни и вече пиеш 2 антибиотика, кортикостероид, аспирин и питаш за още лекарства? Абе хора, тоя черен дроб ще ви трябва за поне още няколко години....
Не знам що за лекари изписват 2 (два) антибиотика на първия ден от вирусна инфекция... Всъщност, за тях ясно - презастраховат се, ама тялото си е ваше.

# 19 257
Аз съм с ясно видна пневмония без грам кашлица. Появи се на 3тия ден от лечението в болницата, при това съвсем лека. И сега кашлям десетина пъти на ден, едва едва.

# 19 258
Преди ковида, детето ми е карало пневмония без никаква кашлица. Беше леко отпаднал и имаше ниска Т. На слушалка нищо не се чуваше - тогава го водих при двама лекари. Накрая направихме снимка и се показа пневмония. Лекуваха го в болница.

# 19 259
  • София
Kanela, моите искрени съболезнования! Дори не мога да си представя колко е тежко да сте далеч от семейството си в такъв момент.....Кураж и сила да се справите със загубата!

Имам въпрос към по-запознатите: това е тестът за антитела на мъжа ми, прибл. 50 дни след началото на боледуването. Достатъчно ли е добър резултатът? Явно има образувани антитела, но ми се струва, че тук съм виждала и по-висок резултат по същия метод.

За ковид пневмонията отново да напиша: не се чува на слушалка, може да отсъства напълно кашлица, понякога не се вижда на обикновена рентгенова снимка, затова се препоръчва да се отиде направо на скенер (КАТ).  Субективните оплаквания също са разнообразни. Съмнения за пневмония може да има при температура, която продължава повече от 4-5 дни, задух, болка или дискомфорт при опит да се поеме въздух докрай, усещане за ограничен капацитет на дишане, тежест в гърдите и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт