Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 291 321
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 19 575
Изследвания не е лошо да си пусне човек.
КОВИД не е просто вирус.

# 19 576
Изследвания не е лошо да си пусне човек.
КОВИД не е просто вирус.
Абсолютно и скритата картина там е по опасна от явните симптоми...! Да не казвам примери от лична позната, изкарала го...и след месец инсулт, слава на бога лек...! Та всеки си решава сам за себе си...!

# 19 577
Според мен проблемът е също и че изследванията са специфични и по-скъпи от стандартна ПКК+ДКК, които може да не покажат нищо. След това пък трябва да се разтълкуват от лекар, т.е. трябва лекар който е вникнал в динамиката на тези специфични показатели. А масово лекарите не са. Моят ЛЛ и кардиологът на свекърва ми въобще не смятаха за необходимо да си пускаме d-димер. Сега пациентите изкарали ковид трябва на своя глава да пускат, тълкуват и търсят някой който да им измисли лечение, което не е добре.

# 19 578
  • София
Има ли някой само със запушен нос, ужасна хрема и гъделичкане в гърлото от което кашля, как се справяте и с какво лекувате - пръскам стеримар, смуча тонзилотрен, обаче направо не издържам, не мога да дишам, устата ми изсъхва защото е постоянно отворена и почти не спя от сополи.

# 19 579
Според мен проблемът е също и че изследванията са специфични и по-скъпи от стандартна ПКК+ДКК, които може да не покажат нищо. След това пък трябва да се разтълкуват от лекар, т.е. трябва лекар който е вникнал в динамиката на тези специфични показатели. А масово лекарите не са. Моят ЛЛ и кардиологът на свекърва ми въобще не смятаха за необходимо да си пускаме d-димер. Сега пациентите изкарали ковид трябва на своя глава да пускат, тълкуват и търсят някой който да им измисли лечение, което не е добре.
d-димерът всъщност какво е? Изследванията не би ли трябвало да се разгледат от пулмолог? Нищо не разбирам и затова питам. ДКК какво е?

# 19 580
Моята кардиоложка каза, че масово след КОВИД, поне нейните пациенти, са с увеличен Д Димер.
На мен само той ми беше проблемен, всичко друго ми беше в норма.
Д Димер има отношение към тромбозите, които са основен риск при КОВИД.
ДКК е допълнение към ПКК.

# 19 581
  • Варна
От РЗИ пускат ли да се излезе до аптека, за варна става въпрос?
Аз вече много се притеснявам за съпруга ми, 10ти ден продължава с това покачване на температурата, тази сутрин 37.7. Днес ще купя Медрол кортикостероид, дано да има подобрение, макар че никак не исках да го приема. Той приема и лекарство за кръвно, направо ще се побъркаме вече с това заболяване.

# 19 582
От РЗИ пускат ли да се излезе до аптека, за варна става въпрос?
Аз вече много се притеснявам за съпруга ми, 10ти ден продължава с това покачване на температурата, тази сутрин 37.7. Днес ще купя Медрол кортикостероид, дано да има подобрение, макар че никак не исках да го приема. Той приема и лекарство за кръвно, направо ще се побъркаме вече с това заболяване.
Розичка,не се прите6нявай всичко ще бъде наред.Температурата не е критично висока.
Естествено че.ще ви пуснат от РЗИ.Звъните на тях и на полицията и всичко ще бъде наред.

# 19 583
Моята кардиоложка каза, че масово след КОВИД, поне нейните пациенти, са с увеличен Д Димер.
Изследвах Д-димер-а преди втора доза на ваксината. +35 единици над референтната стойност. Не знам дали причина е вече поставената ваксина. Преди не съм изследвала този показател.

# 19 584
Хихи, отново буря.

Според мен сме на път да разбием мита за лошата здравна система на България. В чужбина доста често не изписват нищо, не защото са много по-умни, а защото не искат или не ги интересува. Тук не ми останаха приятели и семейство - всичко живо замина и малцина са се похвалили, че здравните системи там където са работят много добре. Всички идват за иследвания, зъболекар и прегледи, а никой не мии чинии ако ме разбирате. Така, че хайде да не си даваме за пример чужбината.

Моята ЛЛ например каза да изчакаме 2 седмици с изследванията (ако нямаме оплаквания), защото може и да има някой разбутан показател и само да се ошашкаме. Но, каза и, че трябва да направим изследвания и ще каже кои като дойде момента.

Правихме втори тест на ЗЪл-вата, някакъв от 12лв. уха, евтин - категорично отрицателен. Утре ще се тества пак, няма симптоми.

ПП: темата е МОЯ, пък!

# 19 585
  • Варна
kuru, за дразнещото гърло и кашлицата на мен много добре ми повлия Тавипек, пия го 3 * 1.

# 19 586
  • София
Здравейте момичета,
И аз се включвам с въпрос.
Татко ми (73 г.) започна да подкашля на 16.03. (11 дни след ваксинацията си с АЗ). На 17.03. Беше с позитивен антигенен тест, вечерта вдигна и по-висока Т. Неговите оплаквания тогава бяха сухата дразнеща кашлица и ужасни болки и парене при пишкане. На 18.03. пуснахме изследвания и се оказа, че Ковидът го е ударил в пикочната система - сериозна бактериална инфекция. ПКК - ОК, д- димер и феритин- ок, СРП - 7,6 ( при горна граница 5). Урина седимент потвърди инфекцията. Решихме да направим и скенер на бял дроб за всеки случай по препоръка на пулмолог. (Тук отварям скоба, за да кажа, че той ни каза, че някои хора развиват пневмония още по време на инкубационния период. Така се случи с бащата на мой приятел, когото не успяха да спасят.)
Скенерът беше съвсем чист. Още на 18.03. започна да пие антибиотик Таваник и на следващия ден вече имаше резултат - паренето и болките изчезнаха.
На 17.03. и  на 19.03. взе две дози ивермектин. Веднага започна и авирон рапид.
На 19.03. (ПЪрви ден след АБ нямаше Т, на 20.03, вдигна вечерта, но вчера сутринта се събуди с 38.0, вечерта 38,7. Пи течен аналгин, свали я, но през нощта пак е вдигнал и тази сутрин, както и вчера отново беше с 38.1. Не е губил вкус и обоняние, но му е гадно да яде и няма апетит. Чудя се, дали да правим рентгенова снимка днес, при положение, че на 18.03. сме правили скенер? Сатурацията му беше все около 97-98, днес каза, че и 96, което също на този етап май е ОК. Въпреки това умирам от притенение защо тъпата температура след свалянето отново се повишава и НЕ е 37.2-3.  До тук е пил 4 дози Таваник.
И аз започвам да си мисля за кортикостероидите... ама те не се ли взимат при доказана пневмония или задух?
Гледа се сам, живее отделно от нас, което още повече ме измъчва, че не ми е пред очите и не мога да му помогна.
Предварително благодаря!

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 11:38 от Skiorche

# 19 587
Аз от лекари съм чувала, че колкото повече се изследваш, толкова повече неща ще намериш извън норма. Няма човек на който абсолютно всичко да му е в норма. Така че трябва да има поставена граница някъде. Иначе отива на хипохондрия.
    Сега ако някой иска да си пусне едни базови изследвания след боледуване , защото ще се чувства по спокоен, не виждам нищо чак пък лошо в това.
    Базови изследвания не случайно се пускат и веднъж годишно, като част от програмата за превенция, дори и нищо да не му е имало на човека цяла година.
     Моята ЛЛ даже ми се накара преди 2 години, че изобщо не съм се изследвала.
     Сега за мамолог ми се карат, ама покрай Ковид продължавам да се ослушвам.

# 19 588
Тези, които си правят изследване имат причина за това, не са го минали безсимптомно...
Ами не е така, по-нагоре някой писа, че ще пуска изследвания след безсимптомно изкарване, щото все пак вирус бил минал.... Ми извинете, но колко вируси ни минават без да разберем, чак такова вторачване кому е нужно? Антителата също не е ясно доколко имат значение, непрекъснато се повтаря, че клетъчният имунитет е важен, а антителата са променлива величина.... Много е хубаво, че имаме достъп до всякакви специалисти и лаборатории, но това постоянно изследване без никакви симптоми е леко в повече. При оплаквания и съмнения да, но ей така, защото сме имали +тест и нищо повече... Всеки да си решава сам, де, просто си казвам мнението Wink
Еми минават, но точно такъв до сега не сме имали.
Даже и безсимптомно този вирус може да даде отражения на много места.
Ако засегне сърцето можете с години да си кретате без кой знае какви оплаквания и в един момент да се озовете с чудесна кардиомиопатия.
Кому е нужно това, при положение че с три изследвания нещата могат да се стопират.
Точно липсата на превенция на която не сме научени води до много болното ни население.

# 19 589
  • София
Изследвах Д-димер-а преди втора доза на ваксината. +35 единици над референтната стойност. Не знам дали причина е вече поставената ваксина. Преди не съм изследвала този показател.
Колко след първа доза и какво решихте при тези показатели за втората доза? По-скоро лекар препоръча ли нещо?
Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт