Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 292 918
  • 50 335
  •   3
Отговори
# 19 845
  • Другата България
Моето мнение за пазенето го знаеш, но да ти припомня - няма вече нужда никой от нищо да пазиш. И си имала нисък вирусен товар, затова никого не си заразила. Затова и го кара леко. Пи разни работи бадева най-вероятно.
Ходенето у дома с маски ми се виждa безсмислено, освен ако не пазиш някоя 80 годишна баба.
На 78 е. И е с хронични заболявания, и е една торба кокали, слаба имам предвид, ама жилава баба.
Не знам теорията ти за вирусния товар колко е основателна, дано си прав, но от работата ми бях първа, поне с видими симптоми и положителен тест. След мен "изгърмяха" още 8 човека, 4-ма от които седяха 12 часа с мен в нощта, в която "само" ме болеше кръста уж от дисковата ми херния, и на другия ден бях вече с целия набор симптоми.
Та затова се чудя сега.

# 19 846
Мери, знаеш ситуацията в семейството. Видях се с родителите ми на 15тия ден (тоест деня след края на карантината). Реално бяха минали 17-18 дни от “първи симптом” (който аз не бях разбрал, че е свързан с ковид). Три дни след този симптом ми беше тестът и началото на изолацията.

Проблеми не е имало, но аз нямах абсолютно никакви остатъчни симптоми. На ден 15 от изолацията бях напълно здрав и врътнал от скука.

# 19 847
Мери, само фактът, че ходиш на работа сред хора всеки ден, е достоен за уважение. Тоест не пишеш глупости от дивана и хоум офиса. Страшно ми е радостно, че го мина леко.
Аз също не заразих жена ми без пазене и маски и единственото ми обяснение е, че не е имало с какво, не съм разпространявал вируси.
Един колега, който ме зарази и заедно го карахме леко ноември, също не зарази жена си. Сега обаче тя го хвана от някъде другаде, може и новият британец да е. Та не някои хора са незаразими, а по-скоро не всеки заразява, си мисля аз.

# 19 848
  • Другата България
Мери, знаеш ситуацията в семейството. Видях се с родителите ми на 15тия ден (тоест деня след края на карантината). Реално бяха минали 17-18 дни от “първи симптом” (който аз не бях разбрал, че е свързан с ковид). Три дни след този симптом ми беше тестът и началото на изолацията.

Проблеми не е имало, но аз нямах абсолютно никакви остатъчни симптоми. На ден 15 от изолацията бях напълно здрав и врътнал от скука.
Благодаря ти за включването.
Точно така е и при мен, 15-ти ден от първи симптоми, които и аз не разбрах, че са свързани с ковид,  и 13-ти от теста. Нямам нищо остатъчно, поне така си мисля, така се чувствам. И да, врътнах вече, защото аз съм социален човек, супер комуникативен и ако не бяха телефона и лаптопа, да съм откачила съвсем.
Да не говорим, че в офиса има огромен недостиг на хора, а колкото и тъпо да звучи, аз все още имам чувство на вина и си мисля, че тия хора са болни заради мен, защото както казах, бях първа, поне официално. На някои от тях са болни и семействата им...
Но и доста излязоха с антитела, а не са отсъствали, гаранция няма, че някой от тях не го е лепнал на мен, или някой, който го е минал безсимптомно....знам ли.
Подозирах едно масово мероприятие, но не е то, няма как да е то.

# 19 849
Аз имам въпрос към преболедувалите.
Колко време след изтичане на карантината продължихте да се пазите от близките си?
Засега - 15-ти ден от първи симптоми моите не проявяват такива, но аз 14 дни съм изолирана в една стая и останалата част от помещението се дезинфекцира всеки ден, маски се носят и всичко както си му е реда.
Да, ама карантината ми изтича, и утре и край, и аз трябва да изляза и да свърша 101 неща, а от събота съм и на работа.
Според ОПЛ вече за тях няма опасност, при това аз съм съвсем добре физически и ментално, но все пак, докога сте се пазили вие?

Аз носих маска и ги пазих още седмица/10 дни вкъщи, като лека полека свалях гарда (намалявах мерките) - маска, бърсане след мен навсякъде, имах си мои прибори и чинии и тн. Лека полека излизах от хралупата и вечер гледахме телевизия заедно ...
Толкова изолиране, пазене и дезинфекциране беше по време на официалната карантина, че щеше да ме е яд след целия тоя зор накрая баш да стане нещо.
А с близки, родители, не се виждах в затворено помещение 4 седмици.

Но добавям, че аз поне имах късмета да разбера веднага на следващия ден сутринта, че съм била в контакт с болен, и още тогава започнах с маската вкъщи. Така че пазих ММ още преди да имам симптоми, за всеки случай. И затова и после си продължих след симптомите.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 20:12 от NoraSimeonova

# 19 850
Момичета, майка ми направи препоръчваните изследвания при ковид, за съжаление личната нищо не разбирала от д-димер (239 ng/ml, ref. 0-198) и феритин (313 ng/ml, ref. 4-204). Мен обаче силно ме притесняват.
Някои да е имал подобни стойности? Към какъв специалист да се обърна за онлайн консултация?

ЦРП е 82.7 (ref. до 5), СУЕ 66. В ПКК всичко е в норма. Лекарката казала, че тези показатели падат бавно, от 3 дни няма Т и затова нямало нужда повече от АБ, снимка след 10 дни.... Да си пие хранителните добавки само и аспирин протект. Медрол не е пила. Хипертоник с намалена функция на щитовидната жлеза е.
Много ми е притеснено. Поне сатурацията е 97%.

CRP пада сравнително бързо. Може да го пуснете отново след 2 дни, за да видите как е тренда. Ако намалява да послушате лл, ако не консултаия с друг бързо.

# 19 851
Моля, боледуващите с кашлица да споделят как се развива. Аз кашлям от седмица, Т не съм вдигала изобщо. Чувствам се добре като цяло, но мъжът ми взе да ми говори, че не било нормално, трябвало да ида да ме прегледат. Което, както знаем, е сложно при сегашните обстоятелства. Чудя се може ли така да се развие пневмония. Човек като седи вкъщи и психясва.

# 19 852
  • София
Утре мисля да пусна едни кръвни. Вирусът го минах октомври-ноември, ММ преди 20 дена първи симптоми, аз съм с първа доза АЗ от месец. Днес четох за тромбози и се филмирах. Реших, че единият крак ми е по-подут (не е) и леко ме наболява зад коляното. Имам разширена вена на другия, обаче. ПКК, ЦРП и д-димер достатъчно ли е? То ще търся после и кой да ми ги тълкува...

# 19 853
Здравейте! Аз се обърках вече. От петък съм с болка в гърлото и лека кашлица, а от събота с + пср. На 4 ден от симптомите джипито ми предписа азитрокс. До днес вечер към 8 вдигах 37 темп. Гърлото и кашлицата уж са ми по-добре, а днес имам 37.2. Знам, че това е ниска температура, аз принципно трудно вдигам, но това е 5 ден и се увеличава темп. Това значи, че се влошавам ли... Много се притеснявам.... 😞

# 19 854
37 и 37.2 са едно и също нещо. Просто си седи една и съща нетемпература. Аз не бих се притеснявал за подобно нещо.

Ако кашлицата се засилва, появи се чувство на задух, падне сатурация и т.н. - тогава бих казал, че се влошавам. Щом се чувствате по-добре - не ги мислете тия 2 десети.

# 19 855
Не значи, че се влошаваш.
Този вирус е така.
Бавно минава.
Аз бях 10 дни с Т.
Без кашлица и хрема.

# 19 856
  • София
Хайде ново 20 при нас.
Баща ми пие антибиотик Таваник вече 6 ден, поддържа висока Т. 37,7 -38,5
Днес се консултирах с 3-ма лекари - двама пулмолози и ЛЛ
ЛЛ каза да си продължим  само Таваника
Единият пулмолог да спрем Таваника и да започне Доксациклин с Панцеф
Другият каза да оставим Таваника и да добавим Панцеф или Азитромицин.
Казвам ви, че ще се самоубия ритуално вече.Sob
Вместо за пие два нови, повече си представям да се добави към Таваника друг. Ама кой от двата?
Гледам, че Пироговския протокол включва азитромицин с таваник...Какво са вашите комбинации (тези, които пиете два антибиотика?)
Не искам да лекувам баща ми по интернет, но вече тотално се обърках.
Благодаря ви сърдечно!
Шарлотче, нямахме време за изследване на бактерията, защото беше много зле. Таваника я повлия още след първия прием. Всички неприятни усещания изчезнаха, а и днешното изследване на урината го потвърждава - всичко е в норма.
Тогава не ми се струва логично температурата да е от уроинфекцията, при положение, че симптоматично и лабораторно нещата вече изглеждат почти перфектно...

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 22:01 от Skiorche

# 19 857
  • Другата България
Добре де, аз едно не разбирам.
Защо е тази подигравателна, саркастична или там каквато и да е друга нотка към хората, които искат и се изследват, снимат и т.н.?
Вие ли им плащате изследванията, терапията?
Категорично против съм за изписването на медикаменти тук и назначаване на терапия от хора, които са лаици, но това да кажеш какво си пил ти самия /назначено от лекар/, какво си изследвал, къде си се снимал - какво нередно има в него?
Темата е за взаимопомощ, не е за начукване на канчета и демонстрация на това кой колко е здрав, прав и корав.
Сега аз като съм го минала /надявам се/ леко, да обезценя труда на ОПЛ затова, че ми изписа антибиотик и ме следеше през цялото време ли? Да твърдя, че нищо не става от нея и ето на, можело и без него да мина....ами не, не мога да го твърдя, може и да е така, но може и да не е, вярвам ѝ, доверила съм ѝ се, слушала съм я, пила съм всичко, което ми е назначила, добре съм. Дали от това или от организъм - няма кой да каже. Сега и кръвни ще си пусна, и снимка ще си направя. Нека НЯМА нужда, но да стане ясно след тях.
А не да има такава, да неглижирам някакво привидно добро състояние, и после да си блъскам главата че можех, но не го направих.
Много болести и състояния се откриват САМО въз основа на кръвни изследвания и образна диагностика, писала съм и във форума - онкологично заболяване се откри на съпруга ми единствено от кръвни изследвания, които същата ОПЛ настояваше той да направи профилактично заради навършване на определена възраст и генетична обремененост, и това е само малък пример. Сега пневмонии се откриват също само въз основа на снимка, някои от тях.
Оставете хората да се следят и ако можете с нещо, помогнете.
Но недейте да съдите, никой не е влязъл и няма да влезе в обувките на дугите, колкото и клиширано да звучи.

# 19 858
kupu, ами и аз не мога да преценя каква ми е кашлицата.
Понякога сякаш е само от гърлото, понякога от гърдите идва. Температура нямам кой знае каква, варира между 36.7-36.9.
За инхалациите и аз се бях засилила да правя, ама тук прочетох, че така се разнасял вируса надолу.
Това не е температура.

# 19 859
Да де, но преди ковид нямаше много пандемични вируси, които предизвикват тромбози и съдови инциденти. А да, и с 10тина пъти по-висока смъртност.

Та в случая сравняваме ябълки и портокали.
Последни данни от сутринта
смъртност в Бя от ковид - 4 процента от заболелите
За грипа колко беше  - май 0.2

Общи условия

Активация на акаунт