Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 290 883
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 20 100
Не се притеснявайте излишно, аз бях така - ден добре, два- зле. Най- гадното бяха болките в мускулите, отпадналост и адското главоболие. За десетина дни се оправих, за снимка и мисъл не ми е минавала през ума- нямах кашлица и хрема. Температура не съм мерила изобщо, но усещах, че вдигах.
Докато разбера какво е, т е да изгубя обоняние, то взе, че мина.
Ако толкова се притеснявате, пуснете кръвни изследвания.

# 20 101
  • в страната на чудесата
Ако ви влече, направете. Но  лечението ще е в зависимост от кръвните показатели, а не според картинката и разчета към нея. Още повече, че той може да има пневмония, а на рентген да не се вижда. Според мен отложете снимката за след 2-3 дена (дано не се налага).
И що да правят снимка тогава?!
Само питам, ще следя развитието, та затова.

# 20 102
Тъй като и аз съм с Ковид, но вървя два дни преди него със симптоми  обаче гърлобол и специфичното запушване на носа и ниска темп 37,2 първия ден и после и досега само на обяд 37-37,1, вчера ходих на снимка и на пулмолог тъй като предните два дни като си поемах въздух имах болка в гръдната област. Снимката беше чиста и пулмолога каза да продължавам само с витамините. Питах и за ММ да прави ли снимка и кога, като пулмолога ми каза ако продължава така да не вдига темп. ( но той днес вдигна) да не бързаме със снимката, а в събота да отидем при него първо на преглед и тогава той ще реши. Сега обаче като вдигна температура поне кръвни изследвания ще направим, а със снимката най-вероятно ще почакаме предвид липсата на каквито и да било такива оплаквания засега.

# 20 103
Има ли в темата някъде списък или систематизирана информация относно показателите, които е добре да се изследват? Погледнах на 1 страница, но не видях инфо, А темата е доста страници и не зная къде точно да потърся.

# 20 104
Обещах, че ще споделя съвети за боледуването от Ковид. Информацията е събрана от специалисти и на база на личния ми опит. Надявам се, че ще е полезна.

Тестване
Скрит текст:
До 3-4 дни след първите симптоми на неразположение си направете тест. Не чакайте направление от джипито, ако това ще ви забави. Не се залъгвайте, че не сте били в контакт с болен, че е настинка и ще мине. Колкото по-рано разберете, че сте позитивни за вируса, толкова по-навреме ще започнете лечение. Лечението на ковид е специфично, няма нищо общо с лечението на настинка, болно гърло или грип, и колкото по-рано започнете, толкова по-голям е шансът да си спестите усложнения. Освен това тестът ще ви трябва за преглед или не дай боже, прием в болница.

При положителен тест веднага се свържете с личния лекар. Задължително трябва да поддържате връзка с него и да го осведомявате всеки ден за състоянието си и промените в симптомите, за да може навреме да ви назначи нужното лечение. Ако комуникацията с ЛЛ е затруднена ( не си вдига телефона, не ви обръща достатъчно внимание), потърсете друг специалист, който да ви следи, ако трябва - срещу заплащане. Вече има доста платформи за онлайн консултации ( Супердок, Healee  и др.).

Ако не ви потърсят от РЗИ, сами се обадете, за да сте сигурни, че сте в системата, иначе ще имате проблеми с болничните.
Скенер/рентгенова снимка на белия дроб
Скрит текст:
Ако вдигате температура в продължение на 5 и повече дни, дори само до 37.5, идете на скенер на белия дроб. На доста места вече има времеви коридор специално за хора с ковид. Знам със сигурност за „Токуда“ и ДКЦ „Софиямед“ на бул. Г.М.Димитров. Записва се час през сайта на Супердок: https://superdoc.bg/lekar/covid-koridor-skener. Обаждате се предварително в районното да предупредите, че се налага да излезете за изследване, за да не ви наложат после глоба. Другият вариант е да минете на преглед през ковид кабинет и оттам да ви изпратят на рентген.

Асимптомната пневмония е често срещана при ковид. Дори да не кашляте, това не е гаранция, че нямате поражения в белия дроб. Проблемите с дишането също понякога трудно се разпознават, така че един контролен скенер ще даде прецизна картина и може да насочи лечението в правилната посока.
Проследяване на кислородната сатурация
Скрит текст:
Сатурацията представлява нивото на кислород в кръвта. Ниските нива на сатурация са признак на намален капацитет на организма да приема кислород - това може да бъде причинено от белодробни заболявания или пневмония, причинена от COVID-19.

Намерете си пулсоксиметър и редовно следете сатурацията. Нормалните стойности са от 95% нагоре, при някои хронични заболявания може да са малко по-ниски. При продължително измерване на стойности под 95% звънете на личния лекар или посетете спешен кабинет за преглед. При стойности под 90% звънете направо на 112.
След 7-8-ия ден от първите симптоми
Скрит текст:
Ако на 7-8 ден все още се чувствате зле, повикайте мобилна лаборатория вкъщи да ви вземе кръв за изследвания: ПКК с диференциално броене, СУЕ, Д-димер, феритин, CRP. Имайте предвид, че в зависимост от натовареността на екипа ще ви запишат час най-рано за следващия ден, по-вероятно за по-следващия

Ако се чувствате по-добре, но кръвните показатели все още са разместени, не ги пренебрегвайте. Вирусът работи много подмолно и е възможно да ви поднесе неприятна изненада.

След изтичане на карантината
Скрит текст:
Задължително посетете личния лекар, за да прецени общото ви състояние и да даде направления за контролни изследвания.

Трябва да си направите отново широк пакет кръвни изследвания: ПКК (с диференциално броене), CRP, чернодробни (ASAT и ALAT), бъбречни ( урея и креатинин), липиден профил (триглицериди, общ холестерол, LDH/HDL) и коагулация (Д-димер, протомбиново време), феритин (за определяне запасите на желязо в организма), за да хванете навреме, ако вирусът ви е ударил из някоя от системите.

По принцип е редно джипито да ви даде направление, но обикновено е най-вече за ПКК с диф. Броене и CRP. Поискайте си допълнителните изследвания на място в лабораторията, не са скъпи.

Ако сте диагностицирани с пневмония, задължително контролна рентгенова снимка след изтичане на карантината! Ако не е чист резултатът – консултация с пулмолог, за да ви каже как да продължите нататък лечението. Това са неща, за които личният лекар трябва да ви насочи, но е добре да ги знаете и да си ги искате.

# 20 105
Ако ви влече, направете. Но  лечението ще е в зависимост от кръвните показатели, а не според картинката и разчета към нея. Още повече, че той може да има пневмония, а на рентген да не се вижда. Според мен отложете снимката за след 2-3 дена (дано не се налага).
И що да правят снимка тогава?!
Само питам, ще следя развитието, та затова.
Ако ще правят нещо, по-добре да е рентген, отколкото скенер, съгласно постнатите току що "препоръки"...

# 20 106
Какъв тест за антитела е удачно да се направи, ако имаме съмнения, че вирусът е прекаран преди 6 месеца например, но проблемът е, че явно е бил безсимптомно и не знаем кога се е случило? На близък се появиха съдови проблеми от нищото и се съмняваме да не е последствие от безсимптомно прекаран Ковид и тромби вследствие на това. Сега е с отрицателен антигенен тест, но искаме да разберем все пак прекарал ли е преди време вируса. Четох, че IgG се прави. А в лабораторията какво да поиска като изследване, само IgG ли да посочи?

# 20 107
Да, да каже, че иска тест за IgG анти-тела.

Аз лично предпочитам този на Рамус (Abbott) и този на Геника. Имат ясна скала и конкретни (читави) производители, тоест може да им се вярва. Доста други лаборатории не казват с какъв тест работят.

# 20 108
  • в страната на чудесата
Вече има комерсиализиран тест за клетъчен имунитет при ковид. Който има съмнения или пък следва мантрата за клетъчен имунитет може да се пробва Simple Smile

# 20 109
Вече има комерсиализиран тест за клетъчен имунитет при ковид. Който има съмнения или пък следва мантрата за клетъчен имунитет може да се пробва Simple Smile
Да разбирам от аптеката? Кой тест е това?

# 20 110
  • в страната на чудесата
Как от аптеката?! И кое Ви кара да разбирате това?
Това са високоспециализирани изследвания.

# 20 111
Не от аптеката - в лабораторията на "Св. Йоан Рилски".

# 20 112
  • в страната на чудесата
Не от аптеката - в лабораторията на "Св. Йоан Рилски".
Не само там. Александровска (наумова), НЦЗПБ, Пловдив при мурджева, проф. Маркова (болница панталеймон София)...

# 20 113
Съпругата на човекът, който почина в болницата вече 18 дена вдига температура. До 37,5 вечер. От 2-3 дни сутрин е с нормална после вдига. Гърлото и все още е червено и кашля. На 2 АБ е. Доксициклин и Азитромицин. Какво е това чудо не знам. Има ли други с толкова продължителна Т?

# 20 114
Съпругата на човекът, който почина в болницата вече 18 дена вдига температура. До 37,5 вечер. От 2-3 дни сутрин е с нормална после вдига. Гърлото и все още е червено и кашля. На 2 АБ е. Доксициклин и Азитромицин. Какво е това чудо не знам. Има ли други с толкова продължителна Т?

Азитромицина нашия пулмолог каза, че не става и го смени с панцеф. Ако не е включван досега ДЕКСАМЕТАЗОН е решението при продължителна температура, така ни обясни. Не медрол обаче, а ДЕКСАМЕТАЗОН. Намалява имунния отговор на организма спрямо инфекцията и сваля температурата, кашлицата заедно с болките в гърлото отшумяват. Намалява възпалението.
Това е на фона на чиста снимка, ако не е, амикацин се включва.
Успех желая, дано се възстанови по-бързо предвид ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт