Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 291 227
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 17 535
Има ли някой със много сериозен косопад?

Ноември боледувах от Ковид и от тогава пиех Цинк 15 мг. Преди няколко седмици го спрях и от 2-3 седмици съм със сериозен косопад. Започнах да го пия отново, но няма подобрение. Косопада е плашещ силен и се чудя, дали е последствие от Ковид или е друго. При мен се появи, 3 месеца след преболедуване.

И аз прекарах края на ноември и през последния месец, месец и половина имам сериозен косопад, много по-силен.
Бях при моята ендокриноложка, пуснахме изследвания, tsh и mat бяха над норми, иначе всичко друго ок. А никога не съм имала проблеми точно със щитовидните. Тя каза, че е възможно след ковид да са се разбъркали малко хормоните и ми даде thyrohelp и един курс с анакапс на дюкре. Казс, че може от това да е косопада. И след 3 месеца да видим как е.

# 17 536
  • София
Деси, има ли новини от сина ти? Май от приемането му в болница не си писала... Дано нещата да са под контрол вече!

# 17 537
Ще ми дърпате ушите сигурно, но някой пил ли е ивермектин? Снабдиха ме снощи и чакам да стане нормално време да се чуя с ЛЛ да видя какво ще каже. Малко ми се струва невероятно, но ако няма да навреди, бих се "обезпаразитила"... м?
И защо? Мен ивермектина ме спаси. Не мога да го докажа, но след като го изпих всичко приключи. Симптомите както идваха един след друг така си и отиваха, неусетно. Личната ми лекарка беше против. Малко лекари го изписват, защото нямат идея как действа, какво става, гледат да са с чиста съвест. Моята, като разбра, че го пия спря да ми вдига телефона си. Добре, че не съм разчитала за лечението си на нея. Това е моята история. Никой не карам да го пие. ПП ивермектин се пие на първи симптом, за да е максимално ефективен. С него междувпрочем лекуват в няколко болници в София.

Просто ме е страх да не се отровя Grinning Някъде прочетох, че може да е токсичен. И понеже не мога да се свържа с ЛЛ още се въздържам. Имам две дози за през 48 часа съобразена с килограмите ми. Не е на таблетки, а на течност. Не знам на гладно ли да го приема с вода ли. Симптом първи и единствен ми е от събота. Малко безрасъдно ми се вижда да го употребя така без съвет от лекар (хуманен), че съвет от ветеринар си имам. Ще помисля до 12 на обяд и ще действам.

# 17 538
Милена, кръвната ти картина наистина е абсолютно нормална. Прекалено много се вглеждаш.
Моя приятелка изкара ковид края на ноември. Сега беше болна от нещо грипо вирусно, тъй като явно имунитетът й е паднал. По принцип изобщо не боледува и се среща с много хора.
Аз от ноември също през някакви периоди се разболявам за по 2-3 дена. Не е нещо сериозно,  но се чувствам отпаднала и гърлото започва да ме наболява. Излизам всеки ден от вкъщи, но нямам почти  контакти извън дома. Може и гадният ЕБВ да се реактивира заради падналия имунитет.

# 17 539
  • в кукувиче гнездо
Е, този препарат е от ветеринарна аптека, щом е в течна форма. Не вярвам лл да го приеме с възторг, но ти си знаеш. Аз не се отрових. Пих таблетна форма. И мен бе беше страх, но след като няколко лекари ми потвърдиха да пия, пих. За себе си не съжалявам.

# 17 540
  • София
Reina, какво стана с антителата на дъщеря ти?
amy_nka, качих ги веднага щом ги направихме миналата седмица. Заедно с изследванията от първия път, за да можем да сравним:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1204545.msg42396027#msg42396027

Това е 25 дни след първи симптоми, надявам се IGG да се вдигнат още във времето. Но тя си замина няколко дни след това и не знам дали ще се навие да си пусне пак след 20-тина дни, за да проследим как се развиват нещата.

# 17 541
Доброто утро. ММ още спи, спахме в отделни стаи. През нощта ходих да го наглеждам, нямаше температура на пипане. Днес аз не отидох на работа, разбира се. Сега седя и правя списъци за пазаруване за две седмици. Почти сигурно е, че след положителен антигенен и писиарът ще светне, та да се организираме за карантина. Ще видим кой ще ни пазарува.

Аз направих меню за седмицата, сметнах количествата и си поръчах от ибег. 4лв доставка до врата, дойдоха на деня. Другото, което го нямат ще го носят баби, зълви, приятели.

# 17 542
Янна, благодаря ти за информацията.
Значи вероятно и моя син е бил с ковид, твоята втора черта беше по-бледа от неговата.
Но нямаше антитела, факт.
Не достатъчно.
Желая ви бързо възстановяване.

Вероятно... (Не)Вероятно...! Simple Smile Има изключения на природата. Факт. Laughing

# 17 543
  • София
Обещах, че ще споделя съвети за боледуването от Ковид. Информацията е събрана от специалисти и на база на личния ми опит. Надявам се, че ще е полезна.

Тестване
Скрит текст:
До 3-4 дни след първите симптоми на неразположение си направете тест. Не чакайте направление от джипито, ако това ще ви забави. Не се залъгвайте, че не сте били в контакт с болен, че е настинка и ще мине. Колкото по-рано разберете, че сте позитивни за вируса, толкова по-навреме ще започнете лечение. Лечението на ковид е специфично, няма нищо общо с лечението на настинка, болно гърло или грип, и колкото по-рано започнете, толкова по-голям е шансът да си спестите усложнения. Освен това тестът ще ви трябва за преглед или не дай боже, прием в болница.

При положителен тест веднага се свържете с личния лекар. Задължително трябва да поддържате връзка с него и да го осведомявате всеки ден за състоянието си и промените в симптомите, за да може навреме да ви назначи нужното лечение. Ако комуникацията с ЛЛ е затруднена ( не си вдига телефона, не ви обръща достатъчно внимание), потърсете друг специалист, който да ви следи, ако трябва - срещу заплащане. Вече има доста платформи за онлайн консултации ( Супердок, Healee  и др.).

Ако не ви потърсят от РЗИ, сами се обадете, за да сте сигурни, че сте в системата, иначе ще имате проблеми с болничните.
Скенер/рентгенова снимка на белия дроб
Скрит текст:
Ако вдигате температура в продължение на 5 и повече дни, дори само до 37.5, идете на скенер на белия дроб. На доста места вече има времеви коридор специално за хора с ковид. Знам със сигурност за „Токуда“ и ДКЦ „Софиямед“ на бул. Г.М.Димитров. Записва се час през сайта на Супердок: https://superdoc.bg/lekar/covid-koridor-skener. Обаждате се предварително в районното да предупредите, че се налага да излезете за изследване, за да не ви наложат после глоба. Другият вариант е да минете на преглед през ковид кабинет и оттам да ви изпратят на рентген.

Асимптомната пневмония е често срещана при ковид. Дори да не кашляте, това не е гаранция, че нямате поражения в белия дроб. Проблемите с дишането също понякога трудно се разпознават, така че един контролен скенер ще даде прецизна картина и може да насочи лечението в правилната посока.
Проследяване на кислородната сатурация
Скрит текст:
Сатурацията представлява нивото на кислород в кръвта. Ниските нива на сатурация са признак на намален капацитет на организма да приема кислород - това може да бъде причинено от белодробни заболявания или пневмония, причинена от COVID-19.

Намерете си пулсоксиметър и редовно следете сатурацията. Нормалните стойности са от 95% нагоре, при някои хронични заболявания може да са малко по-ниски. При продължително измерване на стойности под 95% звънете на личния лекар или посетете спешен кабинет за преглед. При стойности под 90% звънете направо на 112.
След 7-8-ия ден от първите симптоми
Скрит текст:
Ако на 7-8 ден все още се чувствате зле, повикайте мобилна лаборатория вкъщи да ви вземе кръв за изследвания: ПКК с диференциално броене, СУЕ, Д-димер, феритин, CRP. Имайте предвид, че в зависимост от натовареността на екипа ще ви запишат час най-рано за следващия ден, по-вероятно за по-следващия

Ако се чувствате по-добре, но кръвните показатели все още са разместени, не ги пренебрегвайте. Вирусът работи много подмолно и е възможно да ви поднесе неприятна изненада.

След изтичане на карантината
Скрит текст:
Задължително посетете личния лекар, за да прецени общото ви състояние и да даде направления за контролни изследвания.

Трябва да си направите отново широк пакет кръвни изследвания: ПКК (с диференциално броене), CRP, чернодробни (ASAT и ALAT), бъбречни ( урея и креатинин), липиден профил (триглицериди, общ холестерол, LDH/HDL) и коагулация (Д-димер, протомбиново време), феритин (за определяне запасите на желязо в организма), за да хванете навреме, ако вирусът ви е ударил из някоя от системите.

По принцип е редно джипито да ви даде направление, но обикновено е най-вече за ПКК с диф. Броене и CRP. Поискайте си допълнителните изследвания на място в лабораторията, не са скъпи.

Ако сте диагностицирани с пневмония, задължително контролна рентгенова снимка след изтичане на карантината! Ако не е чист резултатът – консултация с пулмолог, за да ви каже как да продължите нататък лечението. Това са неща, за които личният лекар трябва да ви насочи, но е добре да ги знаете и да си ги искате.

# 17 544
Reina, какво стана с антителата на дъщеря ти?
amy_nka, качих ги веднага щом ги направихме миналата седмица. Заедно с изследванията от първия път, за да можем да сравним:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1204545.msg42396027#msg42396027

Това е 25 дни след първи симптоми, надявам се IGG да се вдигнат още във времето. Но тя си замина няколко дни след това и не знам дали ще се навие да си пусне пак след 20-тина дни, за да проследим как се развиват нещата.

Ама защо ИгГ?!? Трябваше ИгМ да пуснете.

# 17 545
  • София
Да попитам колко време след взимане на кръв за антитела излиза резултата? Съвсем забравих да попитам лаборантката...

# 17 546
След 24ч.

# 17 547
  • София
Благодаря много

# 17 548
  • София
Ама защо ИгГ?!? Трябваше ИгМ да пуснете.
И IGM сме пуснали.

# 17 549
И за какво ѝ е ИгМ?
Тя не е болна вече. Те не спадат бързо, но и да има, не е толкова важно.

Общи условия

Активация на акаунт