Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 288 178
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 23 880
  • в страната на чудесата
След сто битки с Анди, в случая не мисля, че не е права. Да се препоръчват лекарства изобщо не е ок... а повечето хора, Диорела, въобще с никого не обсъждат нищо. Отиват в аптеката, където просто си купуват КС и антибиотик
Това вероятно ще отпадне с електронните рецепти, които според наредбата обхващат и платените...

# 23 881
  • София
Гейзер, всеки може да си каже мнението, но да не казва "а защо лекарите не дават това, не дават онова?". Това е различно от "на мен ми предписаха това, правил съм онова, на мъжа ми предписаха трето,  а ние решихме да направим четвърто". Има разлика, нали така!

По същия начин  е разликата между "аз си сложих, бих си сложил Ф" от "защо не слагат Х, тя е по-добра".

Супер, Диорела, значи много добре разбираш за какво говоря. Като адвокат знаеш много добре кога свидетелят (примерно има всякакво друго образование и квалификация, но не и юридически официални знания, дори на един изпит не се е явил по право)1 казва факти и кога си прави разсъждения на тема как да действаш ти или колегата ти или съдията.

# 23 882
Андариел, спри със този спор. Това е форум и всеки има право да си каже мнението. Никой, на никого не е тръгнал да дава медикаменти все пак.
    Ама като започнете... Защо един написал това, защо друг онова...
     Ама как някой лабилен щял да прочете...
      Ами щом някой е навършил 18г, то би трябвало да умее да носи отговорност за себе си. Ако не може, поради заболяване някакво, би трябвало да има настойник, който да го контролира къде сърфира и какво чете.

А аз да питам и във тази тема. Двоумя се между Файзер и Модерна. Вие коя ваксина бихте избрали?

Аз бих избрала Модерна, вярно че е в по- малко количества, но не стм чула за сериозни реакции ( сигурно ома, всяка има)

# 23 883
  • При семейството си
След сто битки с Анди, в случая не мисля, че не е права. Да се препоръчват лекарства изобщо не е ок... а повечето хора, Диорела, въобще с никого не обсъждат нищо. Отиват в аптеката, където просто си купуват КС и антибиотик
Това вероятно ще отпадне с електронните рецепти, които според наредбата обхващат и платените...

И остава големият въпрос защо от аптеката можеш да си купиш почти всичко без рецепта (изключение са зелените и жълтите рецепти)?
А Андариел има способност да обсеби и оспами почти всяка тема, в която реши да пише.

# 23 884
Здравейте! Няколко дни след контакт с доказано болен от ковид, и няколко дни с болки в гърлото вдигнах температура, която варира между 37-37,5 вече 30дни. Майка ми ден след мен също вдигна температура, която продължи също 20 дни. Имахме тежест в гърдите, без кашлица, при нея имаше безсъние и нощно изпотяване. Не сме правили тест за ковид. Днес пуснахме тест за антитетела IgG, като при мен стоиноста е 0,22, а при майка ми 29, но нейните първи симптоми бяха 8 дни след първа ваксина с Модерна. Имало ли е някок тук с подобен случай, и толкова дълго продължаваща температура? Правихме и кръвни изследвания, като всичко е в нормата.

Каква е реф. стойност на тези резултати 0,22 и 29? Има доста хора с продължила месец и повече субфебрилна температура.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 10:44 от amy_nka

# 23 885
Това е проблемът с аптеките, които за съжаление действат като в бакалията и гледат да продадат "стоката" си.

# 23 886

Не съм го препоръчала, само казах, че се чудя защо не започнат да изписват, щом има вече немалко практически наблюдения в болниците за помпичките при астматици и за протичането на КВ при тях. Мисля, че има логика във въпроса.

Искам да ми кажеш съвсем честно, като медик. Надявам се имаш опит и представа за действието на локалните КС и че са доста различни и много по-безопасни от другите, които се пият. И са създадени за дълга употреба.
На тебе лично звучи ли ти като добра идея още в началото да се назначи локален белодробен КС под формата на помпичка, предвид това, че вече е известно, че лекуват КВ с КС и, че КС блокират развитието на белодробната  фиброза? Това последното, го казват всички болнични лекари и такава е терапията.

ПС Като чета тук какви терапии предписват доста ЛЛ, и че лекуват КВ с АБ, след АБ, но без друго, щото така се лекувала пневмония, не се чудя вече защо болниците ни се препълват.

ППС А с тези електронни рецепти, много ще ни белеят главите, ще видите, че ще е по-зле. Много проблеми съзирам вече, но не им е тук мястото да ги обсъждам.

Последна редакция: сб, 08 май 2021, 10:49 от Diorela

# 23 887
  • София
Между другото, как стои въпросът с рецептите в момента? Онзи ден лекарката от бърза помощ каза, че те лекарства не изписват. Вчера мъжът ми се обади на ЛЛ, тя хвана някакво листче, изчете лекарствата и затвори телефона. Неин номер на мобилния нямаме, само стационарен...Едва ли това може да се считат за изписани лекарства от личен лекар?

# 23 888
  • Буркина Фасо
Между другото, как стои въпросът с рецептите в момента? Онзи ден лекарката от бърза помощ каза, че те лекарства не изписват. Вчера мъжът ми се обади на ЛЛ, тя хвана някакво листче, изчете лекарствата и затвори телефона. Неин номер на мобилния нямаме, само стационарен...Едва ли това може да се считат за изписани лекарства от личен лекар?
след месец нещата ще са същите с електронните рецепти.
ЛЛ изписва прочетените лекарства и ти отиваш в аптеката да ги купиш.

# 23 889
  • София
Диорела, вземИ медицинска диплома, стани лекар и тогава обсъждай с колегите си защо не ги изписват, а ти съвсем ще можеш да ги изписваш и да се обосновеш защо ги изписваш. Останалото е седянката пред блока или колежките в офиса коя как се лекувала и защо докторите не изписват едно или друго.

# 23 890
  • в страната на чудесата
Диорела, проучването с пулмикорт/будезонид беше публикувано преди месеци, резултатите са безспорни, макар и в сравнително малка група пациенти (според днешните очаквания). Макар че само месеци преди това имаше подобна студия с подобни резултати с флувоксамин, преди това с други терапии. Факт е, че почти нищо от това не отиде в официалните препоръки. Обсъждат се пространно и в големи подробности в другата тема. Другият факт е изписването на антибиотици като антипиретици... лошо.
Тук разговорът е друг - безкритичното вземане на лекарства.
Аз не бих съдила строго фармацевтите. Повечето хора биха искали да прескочат доктора - свободно ходят в лаборатория, в аптека, тук се коментират резултати, лекарства. Simple Smile къде вярно, къде не, всеки от личния си опит.

Да видим как ще се промени това с електронната рецепта. Което позволява проследяване на всяка отпусната опаковка. Банките с физиологичен разтвор са с рецепта... например. И в случай, че не знаете, ел рецепта НЕ отменя законното изискване за предписание след преглед.

# 23 891
За мен Файзер и Модерна са еднакви, просто едните имат повече производство и съответно разпространение.
Все пак излизат някакви данни, не че им разбирам и съм склонна за Модерна сега, ако биха ми предложили да избирам. Парадокс е, че исках Файзер, но ми сложиха Модерна (не съм имала избор и да ме питат), та чак се ядосах, каква е таз дето я няма никъде и не я споменават много-много. Сега обаче не съжалявам. При мен нямаше големи реакции след поставянето -първата доза нищо не усетих (само мускулна болка в ръката с ваксината), а втората -за няколко часа бях доста зле с мускули, стави, гадене, отпадналост, не го очаквах и бях малко притеснена, но мина бързо за часове. Правих изследване за неутрализиращи антитела и казват съм супер отговор дала на ваксината. Но и при двете е така ваксини, няма голяма разлика си мисля, дори май са еднакви (така и не разбрах какво ги различава) и все пак...бих избрала Модерна, ако имам право на избор между двете.

# 23 892
  • София

След месец може би. В момента нямаме рецепта при такова назначение, нали?

# 23 893
  • София
А аз да питам и във тази тема. Двоумя се между Файзер и Модерна. Вие коя ваксина бихте избрали?
[/quote]

Гейзер, аз съм с две дози Модерна. Която и от двете да избереш, все ще е добре!

# 23 894
  • Буркина Фасо

След месец може би. В момента нямаме рецепта при такова назначение, нали?
не, нямаме , а трябваше да имаме.
но принципа е еднакъв - няма среща на ЛЛ с пациент.
ако сега си недоволна след месец надали ще си.

Общи условия

Активация на акаунт