Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 310 763
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 26 100
Мързелива, около 15% от т.н. "настинки", които обикалят наоколо са човешки коронавируси, доколкото знам 4 на брой. Имунитетът към тях е нетраен и човек се заразява с тях през живота си отново и отново много пъти.

Знам, че отдавна циркулират по-обикновени коронавируси, които не са създавали особени проблеми преди появата на новия sars-cov-2.  Има ли нещо, които ги отличава от останалите респираторни вируси, които не са коронавируси - примерно силна суха кашлица, загуба на обоняние, изобщо нещо специфично за тях има ли? Търсила съм, но така и не намерих информация по този въпрос нито на български, нито на английски.

В началото на пандемията гледах интервю с руски академик (не запомних името). Той проследи историята на отделните коронавируси. Всички в началото са били смъртоносни за хората и са предизвиквали тежки епидемии. Затова повярвах, че и настоящият герой ще се развие в тази посока. Останах разочарована. Навярно времето от 2 години е твърде малко спрямо нужното, за да "изпадат зъбите" на нещото, което ни мори.

# 26 101
Всъщност има 7 коронавируса, които заразяват хора. Едните са 4-те настинки, останалите са sars1, sars2(ковид) и mers.

Първите са наистина като настинки и обикновено причиняват лека до умеренотежка инфекция, но някъде бях чела, че и при тях го има това възрастово разделение - възрастните карат по-тежко. Втората група очевидно са доста по-различни.

# 26 102
  • в страната на чудесата
Да в болница е.
Това, което писах не се отнася за него, а за трима млади мъже, които са имали ковид в мартенската вълна, скоро бяха на контрол.
Диорела, триптофановият път участва в пост-ковид синдрома, вкл. късните чревни прояви. А витамин В6 е връзката му с хомоцистеина

# 26 103
  • При семейството си
Това, което писах не се отнася за него, а за трима млади мъже, които са имали ковид в мартенската вълна, скоро бяха на контрол.

Да, трябваше някак си да се досетим, че е за тримата млади мъже, не за пулмолога.

# 26 104
Т.е. помага ли е да се приема триптофан? Гледам доста го предлагат.

Интересно, като бях закъсала с какво ли не, накрая ми писна да слушам лекарите и подкарах витамините -  комплексни А-Я, В комплекс, В6, В12, топ фолат и намалих магнезия от 1500, на 500, доста от проблемите ми се оправиха - непрекъснатите аритмии, скачане на кръвно, хипертонии и разлика в границите на двете ръце, схващания, крампи и други. Все си мисля, че има връзка с В витамини.
Само да поясня, че аз имам проблем с усвояването на фолиева киселина, а от там и с други В, затова ги пия допълнително. Бях ги спряла от доста време преди ковид.

# 26 105
Надявам се, че не очакваш наистина да тръгна да търся цитати 😆. Кое е лъжа? Не съм казала, че ти си призовавала, но ако се припознаваш е друг въпрос. В последното си изречение, ако си прочела призовавам да се придържаме към темата.

# 26 106
Ваксинирана съм с втора игла на 8 Май. Юни и Юли боледувах постоянно, първо бронхит, антибиотик, после втори път наново - пневмония. Тя не мина с един, та два антибиотика. Отрицателни тестове за Ковид. Още се чудя дали не изкарах някоя мутация... толкова болести една след друга.
Бианка, срещнах човек който е бил с няколко отрицателни ПСР тестове правени в белодробната болница и пневмония, а после излезли антитела за прекаран ковид. В твоя случай не можеш да се тестваш чрез наличие на антитела, но е възможно да си изкарала ковид.

# 26 107
Обаче за тези които са изкарали "англичанина" все още няма яснота каква защита имат срещу "индиеца" ... тези с "китаеца" май са най-слабо защитени.

# 26 108
Промените в обонянието се наричат паросмия, има тема в здравния
https://www.bg-mamma.com/?topic=1267254

# 26 109
Няма такова нещо като излизане на херпес винаги на едно и също място. Аз съм имала винаги на различни места по устните особенно като се разболеех.

На мен пък ми излиза от много години всеки път на едно и също място, сравнително често след всяко боледуване. На ММ по същия начин, пак на устата, на различно от моето място, но от години винаги на абсолютно същото място си му излиза.
Винаги съм мислила, че при повечето хора също е така, но явно всякакви случаи има.

Последна редакция: сб, 24 юли 2021, 01:45 от NoraSimeonova

# 26 110
И при мен херпес "избива" само на едно и също място. Това ме изключва възможността при различните хора да е различно.

# 26 111
  • Пловдив
Обаче за тези които са изкарали "англичанина" все още няма яснота каква защита имат срещу "индиеца" ... тези с "китаеца" май са най-слабо защитени.

Така ли?Не знам кой и колко НЕ е защитен от "китаеца","англичанина"....но-малкият ми син преболедува през декември м.г.(ПСР+),леко се размина,големият ми син преболедува по средата на юни,т.г.,(ПСР+),млади момчета(22-25г.).Малкият син 3пъти беше заедно с големия-в колата към спешното,в спешното няколко часа прекарал и с други болни,пак в колата към лабораторията за тест(не коментирам "безразсъдната му смелост",за която разбрах по-късно),НЕ се зарази повторно,НЕ прояви никакъв симптом...7месеца след "челен сблъсък с Ковид-19",НЕ е ваксиниран!

# 26 112
Поредната порция шок и ужас:

Ефективността на "Пфайзер" срещу заразяване с индийския вариант е 39%

https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/efektivnostta-na-pfayzer-sresht … kiya-variant-e-39

Мангъров беше казал, че изкаралите китайския вариант са защитени от останалите

“Хората, които са прекарали китайския вариант, не се разболяват от британския, бразилския или индийския”

https://zdrave.to/covid-19/dots-d-r-atanas-mangrov-detsata-ne-bi … hchu-koronavirusa

# 26 113
Питайте Лейка дали е вярно второто.

# 26 114
Лейка ли е последна инстанция?
Много яко да вярваш сляпо на някой в анонимен форум, а да не вярваш на специалисти, които застават с лицето и имената си.

Общи условия

Активация на акаунт