Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 338 787
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 29 625
Има показатели, които се влияят от ядене - например, глюкоза (захар). Има и такива, които се влияят от състоянието на човека - например, пролактин се изследва в състояние на покой. Има и такива, които се влияят от това кога си се събудил - например, ELISpot за ковид се прави поне 4 часа след събуждане.

Но за повечето тестове, които се правят покрай ковид - ПКК, холестеролов профил, LDH, aPTT, INR, фибриноген, D-dimer, феритин, албумин, белтък, билирубин, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, креатинин, пикочна киселина, урея, антитела, CRP и прокалцитонин - няма абсолютно никакво значение. На мен кръвни изследвания не са ми правени на гладно с години. Ходя към 13:00-14:00, за да избегна навалицата.

Лаборантите го казват това, защото ги мързи да гледат кой какво ще изследва. Захарта трябва да е на гладно. Изследва се често. Съответно автоматично ти казват да дойдеш гладен.

# 29 626
За някои други изследвания, освен кръвна захар, има изисквания - примерно ТСХ, хомоцистеин, но за ковид мисля, че вземат по всяко време. Може лабораторията да има някакви изисквания, да нямат куриер, по когото а предадат, ако е късен часа.
Провери как е в централите на големите лаборатории.

# 29 627
Ще ходя в ковид зона към ДКЦ.

# 29 628
Здравейте,
преминахме наскоро с цялата ковид история. Заразен близък - даде положителен тест в събота и в сряда го приеха в ковид отделението на Терапията във Варна ( двустранна пневмония, остра дихателна недостатъчност) . Не се бавете и при първи симптоми отивайте за снимка и за изследване. Възстановяването е тежко и бавно. Симптоми имаше всякакви - температура, кашлица, отпадналост, болки. Човекът вече се подобри и е изписан, но лежа 14 дена.

# 29 629
Това с изследванията на гладно е мит от българския фолклор. Ако няма да изследвате глюкоза, може да пиете и ядете спокойно. Нито CRP, нито D-dimer, нито ПКК се влияят от хранене.
Айде бе не се влия Пкк друг път,хемоглобина хематокрит, желязо група витамини хич не се влияе.За това в  болниците вземат сутрин преди закуска.

# 29 630
Кое в ПКК се влияе? Желязо се изследва на гладно (12 часа глад), ако се търси желязодефицитна анемия. За витамините зависи дали са мастно или водо разтворими. В случая говорим за най-честите изследвания свързани с ковид, а за тях няма никакво значение.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ask-the-doctor-wh … s-require-fasting

С това приключвам. Същото инфо го има и на сайта на NHS. А всеки може да си гладува по лични убеждения, колкото си пожелае.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 22:56 от Hope4C

# 29 631
Две бременности изкарах с кръвни изследвания всеки месец. Чудех се защо като съм бременна мога да не съм гладна като ходя на изследвания, а иначе не може. За децата, същата работа. По време на втората бременност следях тсх и т4. Айде, моля, без чак толкоз подробности. Че и на кръвна захар съм ходила като съм пила едно кафе.
Ако трябва да сме стриктни и подробни, не само преди изследването не трябва да е консумирано нищо, ами и от предната вечер не трябва да е ясено сладко, да не е консумиран алкохол и прочие. Ами, когато правят изследвания по спешност, да не би човека да не е ял и пил?
От NHS пък ме пратиха сама да си запазя час за изследвания, даже не знаех какво са ми пуснали. Имаше желязо, полови хормони, щитовидни....много подробни изследвания, никой не ми каза в кой ден от цикъл да ги направя. Добре, че аз си знаех.
Да не говорим, че и когато решиха да ги разчетат, пак не знаеха.

# 29 632
Няма да споря ама между Пкк и разширена Пкк разлика бол.
кръв за пълна кръвна картина се взема на гладно (поне 5 часа след последното хранене);
вечерта преди даването на кръв трябва да се избягва консумирането на мазни и солени храни, пиенето на силен чай, кафе и алкохол;
не трябва да се пуши поне един час преди процедурата;
наложително е да информирате лекаря какви лекарства приемате в момента;
не се препоръчва да давате кръв за пълна кръвна картина след тренировка, ултразвуково сканиране, масаж, физиотерапевтични манипулации или акупунктура.

# 29 633
  • София
Утре ще видя как е свекърва ми и ако има влошаване ще я пратя в тази ковид зона в Русе. Тъпото е, че не знам с какъв транспорт ще отиде. Изобщо се моля да се размине всичко и да забравим. Затова сложи и ваксина в крайна сметка.
Колкото до друг вирус. Преди седмица и нещо с детето пътувахме със самолет. Зад нас седеше един мъж, който все се секнеше. Ама през цялото време говореше и си беше смъкнал маската. И аз много се притесних, не махнах моята през цялото време, нито тази на детето. Е след няма и пет  дена ме стегна гърлото. Ама така ме стегна, направо викам край- пак ковид. Заболя ме глава, абе точно ковид симптоми. Отидох, взех си тест, буквално бях сигурна, че у ковид. Отрицателен. Отмина ми за три дни, но още влача хрема. Явно има и нещо друго. Но е факт, че само като започнах да вдигам температура и изпаднах в паника.

# 29 634
Две бременности изкарах с кръвни изследвания всеки месец. Чудех се защо като съм бременна мога да не съм гладна като ходя на изследвания, а иначе не може. За децата, същата работа. По време на втората бременност следях тсх и т4. Айде, моля, без чак толкоз подробности. Че и на кръвна захар съм ходила като съм пила едно кафе.
Ако трябва да сме стриктни и подробни, не само преди изследването не трябва да е консумирано нищо, ами и от предната вечер не трябва да е ясено сладко, да не е консумиран алкохол и прочие. Ами, когато правят изследвания по спешност, да не би човека да не е ял и пил?
От NHS пък ме пратиха сама да си запазя час за изследвания, даже не знаех какво са ми пуснали. Имаше желязо, полови хормони, щитовидни....много подробни изследвания, никой не ми каза в кой ден от цикъл да ги направя. Добре, че аз си знаех.
Да не говорим, че и когато решиха да ги разчетат, пак не знаеха.

Няма проблем, стига кафето да е без захар /подсладител и мляко /сметана.

# 29 635
Здравейте , момичета
Майка ми от неделя е с първи симптоми на коронавирус. В понеделник и правеха пср тест . Излезна положителна .. днес ( четвъртък ) вдигна температура 39 и 8 . Дори и с течен аналгин не може да падне . Пада до 38 и 8
Веднага се е обадила на личната . Тя казала ,  че не е нормално на петия ден да вдига толкова висока температура и да отива веднага в болницата . Баща ми е откара с колата , но по пътя тя не се е почуствала добре е му е казала да спре колата да излезне да си вземе въздух . Като е излезнала от колата е припаднала... сега е в болницата .
Много сме притеснени . Тя е на 58  с високо кръвно и наднормено тегло.  Няма заболявания
Нормално ли е да припадне така ?

# 29 636
Няма да споря ама между Пкк и разширена Пкк разлика бол.
кръв за пълна кръвна картина се взема на гладно (поне 5 часа след последното хранене);
вечерта преди даването на кръв трябва да се избягва консумирането на мазни и солени храни, пиенето на силен чай, кафе и алкохол;
не трябва да се пуши поне един час преди процедурата;
наложително е да информирате лекаря какви лекарства приемате в момента;
не се препоръчва да давате кръв за пълна кръвна картина след тренировка, ултразвуково сканиране, масаж, физиотерапевтични манипулации или акупунктура.

Каква е разликата между ПКК(пълна кръвна картина) и разширена ПКК? Аз имам бета таласемия и често пускам изследвания. В лабораториите са ми казвали,че на гладно е задължително само за кръвната захар. А почти винаги ходя към 12-13ч. Последният път отидох в 10ч. и съжалих. Докато ми взимаха кръв,на стола срещу мен правеха тестове за Ковид! Нямам думи просто! И това е в известна софийска лаборатория.

# 29 637
Може да й е паднало кръвното, при ковид много играе - ту нагоре, ту надолу. Съпругът на една съфорумка беше припадал няколко пъти пролетта, но се оправи дори без болница.
Пожелавам късмет и бързо оправяне на майка ти.

Едит
Виж няколко страници назад, методи за сваляне на Т, вкл. в скрит текст. Бях чела статия от лекарите във ВМА за делта, че бил с Т до 40, която не се повлиявала с лекарства.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 03:04 от Diorela

# 29 638
Здравейте , момичета
Майка ми от неделя е с първи симптоми на коронавирус. В понеделник и правеха пср тест . Излезна положителна .. днес ( четвъртък ) вдигна температура 39 и 8 . Дори и с течен аналгин не може да падне . Пада до 38 и 8
Веднага се е обадила на личната . Тя казала ,  че не е нормално на петия ден да вдига толкова висока температура и да отива веднага в болницата . Баща ми е откара с колата , но по пътя тя не се е почуствала добре е му е казала да спре колата да излезне да си вземе въздух . Като е излезнала от колата е припаднала... сега е в болницата .
Много сме притеснени . Тя е на 58  с високо кръвно и наднормено тегло.  Няма заболявания
Нормално ли е да припадне така ?
На доста хора се е случило включително и на майка ми.От болеста е,кръвното играе много.

# 29 639
  • София
Майка ми също беше припаднала.

Общи условия

Активация на акаунт