Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 338 968
  • 50 335
  •   2
Отговори
# 34 800
На мен нищо не ми стана от първата игла. На 18ти съм на втора доза ще видим тогава как ще съм.
Аз на 08.11 съм на втора, треперя още 4 дни, че имаме болни и в службата!

# 34 801
Аз още не знам дали ще ми искат отрицателен тест за работа след карантината. За мен това е тъпо. Някой е преценил, че 14 дни са достатъчни да се изчисти човек от вируса. Значи се счита, че си здрав вече. Като знам колко късно светнах с положителен, кой знае кога ще ми е ортицателен. Не мисля да правя, ако не ми изискват.

# 34 802
Как ви излиза отрицателен PCR след болдеуване чак се чудя. В нас на никой от трима ни не излезе отрицателен теста след 14 дена. Как някои хора са с отрицателен, някои с положителен? Добре че не ми искат отрицателен тест за работа, че не знам как щях да се върна.
Това е така защото заболяването протича индивидуално при всеки. Напълно вероятно е при някои да не останат вирусни части които могат да се засекат с тест в лигавицата а при други да присъстват дълго време дори месеци.

# 34 803
Майка ми се зарази от баща ми на 4-5-ти ден, ваксинирани и двамата. И при двамата се наложи АБ. При майка ми мина без изменения в дробовете, при баща ми - имаше такива. Баба ми, също ваксинирана и от едно домакинство с тях, не се зарази.Аз също, но бях контактна с баща ми само в първия ден от симптомите му. Съжалявам само, че не удържаха още месец за буустерна ваксина. Надявам се след ваксина и преболедуване вече да са железни.

# 34 804
Когато бяха регистрирани първите случаи на ковид - 2020 година, тестовете им бяха положителни месец след първия такъв, въпреки, че бяха излекувани и ги държаха в болница.

# 34 805
Когато бяха регистрирани първите случаи на ковид - 2020 година, тестовете им бяха положителни месец след първия такъв, въпреки, че бяха излекувани и ги държаха в болница.

И аз знам за такъв случай. Абитюриент  беше, държаха го в болница доста време заради + тестове.

# 34 806
Само в чуденки сме?То лекари и учени не знаят отговори на хиляди въпроси,та ние ли...
Мога да кажа пример за след болница.Майка ми пита единия лекар след изписването й колко дни се води заразна.Той й каза 14 дни.На другия ден пита друг лекар,който й казва,че по някакви си доклади може и 30 дни да си заразен.Това беше с цел да не зарази баба ми/90годишна/.В крайна сметка страняха 3-4дни,после  вече не и нищо и няма.Мина вече месец.То и в началото на боледуването й като беше с леки симптоми имаше контакт с нея 3-4дни.Баба ми пие лекарства за разреждане отдавна заради болестите й.Някой казват,че хора приемащи от дълго време кръворазреждащи ковида ги подминавал.Едва ли е така,но...
Та същата работа и с тези положителни и отрицателни тестове след карантина...Имам позната,на която шефката им след карантина ги кара още 7дни да си пуснат отпуска,та да им станат 21 за по сигурно...
А кой кога и как спира да е заразен не се знае...

# 34 807
  • Пловдив
Аз и ММ сме ваксинирани. Той прояви много леки симптоми. Нямаше и да им обърне внимание, ако аз не го бях накарала да си примери температура да направи тест. Първите съвсем леки оплаквания бяха в неделя вечерта. Аз преди малко правих тест - отрицателен.  До колко време е по-голяма вероятността да се разболея от него? Ако някой ваксиниран се е разболял от друг ваксиниран , моля да сподели кога се е случило...

НеПоКоРнА, може ли да споделиш какви са симптомите на мъжа ти?

# 34 808
Как ви излиза отрицателен PCR след болдеуване чак се чудя. В нас на никой от трима ни не излезе отрицателен теста след 14 дена. Как някои хора са с отрицателен, някои с положителен? Добре че не ми искат отрицателен тест за работа, че не знам как щях да се върна.
Това е така защото заболяването протича индивидуално при всеки. Напълно вероятно е при някои да не останат вирусни части които могат да се засекат с тест в лигавицата а при други да присъстват дълго време дори месеци.
На мен от нашата ковид линия ми обесниха, че тестовете не можели да отсеят мъртви от активни вируси, а засичат протеина на всички. Нещо такова. Но явно някои хора не остават вирусни частички. Казаха ми да спра да се тествам, защото има вероятност с месеци да съм позитивна и да не им обърквам информацията.

# 34 809
Аз вече писах, двама колеги стояха два пъти по 14 дни, заради повторно положителен ПСР. Третите им тестове бяха чисти...

# 34 810
На мен от нашата ковид линия ми обесниха, че тестовете не можели да отсеят мъртви от активни вируси, а засичат протеина на всички. Нещо такова. Но явно някои хора не остават вирусни частички. Казаха ми да спра да се тествам, защото има вероятност с месеци да съм позитивна и да не им обърквам информацията.
Обяснили са ти точно, това е генетичен тест доказващ присъствие на части от вируса в тялото, обикновено  1-2 седмици след заразата  вече са само парченца от него които не са способни да заразяват. Това чистене от мъртви клетки на лигавицата може да продължи около 3 месеца през който период при някои хора е вероятно да позитивира теста, което не означава, че трябва да се карантират и са опасни за околните.

# 34 811
Ела ме питай как ме подмина през април , та чак ми смениха ксарелто, с високодозов фраксипарин за месец и половина, че и повече.
Колкото до заразност, още тогава в болницата ми казаха, че е доказано, след 10-тия ден не предаваш зараза. В Регламента за зеления сертификат пише 11 дни. Да се чуди човек защо още стои в заповедта на МЗ още 14 дни карантина след болница.

# 34 812
Не заразяваш след 10тия ден при определени условия, които сме публикували тук безброй пъти.

Пациентите в болница по презумция са тежко болни, някои от тях и имунокомпрометирани. При тях правилото с 10те дни не важи. Може да са заразни и по-дълго време. За една конкретна група - тези, които са на продължителна имуносупресираща терапия (като КС, но и други) - CDC още препоръчва PCR тестове и в края на боледуването. Иначе казано, тези хора са с влошен viral clearance и хич не е задължително на десетия ден да не са зарАзни.

# 34 813
  • София
Преди около месец, в работата на ММ - от 4 души в близък контакт, двама колеги (неваксинирани и неболедували) са се разболели и проявили симптоми почти едновременно, третата колежка (която го е изкарала през април) не се е заразила и мъжът ми, който е преболедувал и ваксиниран, също не се е заразил.  Това го пиша като някаква дребна извадка, днес го коментирахме с него.

# 34 814
Не ми се спори. Споделих мнението на лекар, който ме лекуваше от ковид, както и какво пише в Регламента. Там не правят такова деление - в болница, или на домашно лечение.

Цитат
(43)  Според наличните научни доказателства лицата, които са преболедували COVID-19, е възможно все още да дават положителен резултат за SARS-CoV-2 за определен период от време след появата на симптомите. Следователно когато от тези лица се изисква да се подложат на изследване преди да упражнят правото си на свободно движение, това действително може да ги възпрепятства да пътуват, въпреки че вече не са заразни. За целите на улесняването на свободното движение и за да се гарантира, че ограниченията на свободното движение, които понастоящем са в сила по време на пандемията от COVID-19, могат да бъдат отменени по координиран начин въз основа на най-новите налични научни доказателства, следва да се създаде оперативно съвместим сертификат за преболедуване, съдържащ необходимата информация за ясно идентифициране на засегнатото лице и датата на предишен положителен резултат от изследване за инфекция със SARS-CoV-2. Сертификатът за преболедуване следва да се издава най-рано 11 дни след датата, на която на лицето за първи път е било направено изследване NAAT, дало положителен резултат, и следва да бъде валиден за не повече от 180 дни. Според ECDC последните данни показват, че въпреки разпространението на жизнеспособен SARS-CoV-2 между десетия и двадесетия ден от появата на симптомите, качествените епидемиологични изследвания не показват по-нататъшно предаване на SARS-CoV-2след десет дни. Комисията следва да бъде оправомощена да променя този период въз основа на насоки от Комитета за здравна сигурност или от ECDC, които проучват внимателно доказателствената база за продължителността на придобития след преболедуването имунитет.

Общи условия

Активация на акаунт