Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса?

• 3 339 522
  • 50 335
  •   1
Отговори
# 50 025
ММ ходи днес при ЛЛ, пратил го в Рамус, теста пак е отрицателен. ЛЛ казал, че не е ковид, било друг вирус.

ПС Чай от пресен, настърган на по-ситно ренде, джинджифил му се отразява много добре, също и нишадър за гърлото. Определено днес изглежда по-добре от вчера.

Последна редакция: чт, 13 окт 2022, 13:23 от Diorela

# 50 026
И аз да Ви попитам, за колко време ви се оправи гърлото. Болка, дразнене и зачервяване.

# 50 027
Аз възможно ли е пак да съм с Ковид? 🙄 Преди 3 - 4 седмици го изкарах, с потвърден тест. От днес съм с 37, 5 температура, дразнене в гърлото, хрема и лека кашлица. Всички казват, че няма как толкова рано да ме повтаря пак и че най - вероятно е грип.

# 50 028
Аз възможно ли е пак да съм с Ковид? 🙄 Преди 3 - 4 седмици го изкарах, с потвърден тест. От днес съм с 37, 5 температура, дразнене в гърлото, хрема и лека кашлица. Всички казват, че няма как толкова рано да ме повтаря пак и че най - вероятно е грип.
Аз изкарах така два пъти - през май и юни, но тогава много варианти се извъртяха, като първия път само с температура 3-4 дни, а втория пълна гама от симптоми включително загуба на обоняние.
Има и други вируси, но не е изключено и ковид да е.

# 50 029
В рамките на месец и половина съм болна трети път. Вторият доказано не -ковид. Възможно ли е?

# 50 030
Момичета, при по-старите варианти на ковид, ECDC търсеха критерии за повторно заразяване и бяха определили, че под 3 месеца няма повторно, дори и да позитивират тестове. Предполагам ,че и сега е така.
По-скоро мислете за допълнително насложени други инфекции. Чести са бактериалните след ковид, поне така беше при старите варианти. Не зная сега как е с омикрон, но изглежда е същото.

# 50 031
  • тук-там
При омикрон макар и рядко, има повтаряне в по-чест порядък. Поне от това, което чета в нета. Рядко, но има. Но по-често е постковид бактериална инфекция. Права е за това Диорела.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 11:52 от mtz

# 50 032
Бактериалните инфекции не са "специалитет" на Ковида, а могат да последват всеки вирус, от който боледуваме.

# 50 033
Според ЛЛ не било Ковид, абсурдно било толкова скоро пак да ме повтаря. Но веднага си ми изписа отново антибиотик, някакъв Сумамед, който се пиел само 3 дни. Антибиотик не се ли пие поне 5 дни? 🙄

# 50 034
Това е вид Азитромицин. Опаковката е за 3 дни на Азитрокс. Сумамед не съм купувала.

# 50 035
А по-назад видях, че някой пие Клиндамицин.
Защо и в кои случаи се пие клиндамицина, след като нали азитромицина се наложи сякаш като стандарт при Ковид?

# 50 036
А по-назад видях, че някой пие Клиндамицин.
Защо и в кои случаи се пие клиндамицина, след като нали азитромицина се наложи сякаш като стандарт при Ковид?

Няма такова нещо като “стандартно АБ лечение” при ковид. Коронавирусът е вирус и НЕ се лекува с антибиотици. С АБ се лекуват вторичните бактериални инфекции, ако изобщо се случи такава, защото при повечето ковид болни НЕ се случват.

Ако има данни за бактериално наслагване, тогава се избира антибиотик според микробиология и антибиограма. При невъзможност да се проведе подобно изследване, се избира антибиотик за най-вероятния причинител на вторичната инфекция (както лекар е преценил).

Азитромицин може да е подходящ за човек с инфекция на гърло/бял дроб. Клиндамицин има много по-добра костна пенетрация и затова се предпочита при вадене на мъдрец или синузит. И двете не са особено добре кръвоснабдени. Има и много други фактори, но посочвам един, който може да обясни защо човек със синузит след ковид е на един антибиотик, а човек с бронхит след ковид може да е на друг.

# 50 037
ЛЛ на майка ми като разбра, че е с ковид, без изобщо да се поинтересува за симптомите й, й прати “стандартна” рецепта, която дори беше чужда. Така че има и такива “лекари”, които не лекуват симптоматично, а по протокол - парацетамол, кортикостероид, аспирин, омепразол и имуностимулант.

# 50 038
Как чужда рецепта?

# 50 039
На друг пациент, от същата дата, просто да не се хаби много, пише една сутринта и я засилва на всички положителни за деня.

Общи условия

Активация на акаунт