Отговори
# 600
  • в страната на чудесата
Така е Анди, не повече от 10-15% вероятно ходят на уроци от тези училища. Не включвам седми клас, тогава има презастраховане и е напълно обяснимо.
И още нещо, което пропускаш - с училището човек избира и среда, или предимно среда, това не е университет и ролята далеч не е само обучение по мат, Бел или английски.

# 601
  • София
Да, така е за средата. Акцентът ми беше само върху принципа, че човек като е избрал едно учебно заведение, прави всичко възможно, че и невъзможно, за да се справи с изискванията. Уроците не са някаква анатема, ако моето дете беше в училище с високи изисквания, независимо частно или държавно, и виждам, че трудно покрива, то първите стъпки ще са допълнителната работа и после, ако не се получава ще го преместя. Хората няма да са ми виновни, за това, че детето ми ни е на опашката.

# 602
  • София
Да, Анди, така е. Аз прекарвам определено време да надзиравам да си свърши работата, но го правя зашото училището липсва ( споменах колко правят за една седмица). Проблемът е, че при възхвалявани училища, децата се налага да ходят на уроци. В този случай възхваляваните училища, не си вършат работата.
Това категорично не е вярно. Има деца, на които не им върви математиката. И мисля, че е много грозно познати на познатите (нямам предвид теб) да ги развяват във форума. Не е грях на някой да не му върви нещо, и вероятно хората не се гордеят особено с този факт, касаещ детето им.

Скрит текст:
Все едно да разкрия сега за свои близки, че детето им не се справя, въпреки доказателствата, че училищната подготовка е много добра, дадени от много други източници, вкл. независими оценявания. Въпреки броя на децата, приети в АК при голяма конкуренция и труден изпит, първо място на НВО сред ЧУ и второ сред всички в София (на първо е СМГ). Въпреки подбраната силно мотивираща среда. Въпреки доброто представяне на състезания по математика и литература на масата деца, базирано само на училищна подготовка. Децата, които имат специализирана подготовка по МАТ, винаги са в топ 5 на всички състезания. Същото важи и за Питагор/ПЧМГ - те са колеги в списъка на топ състезателите.

И на фона на това - имаме дете/деца, които ходят на частни уроци. Мислите ли, че биха се чувствали добре, ако разберат, че техен познат ги е оповестил, а и че ние продължаваме да коментираме тези хора тук. Аз лично никога не бих си позволила да предоставя такава информация за чуждо дете.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 08:07 от Аш

# 603
Въпросът ми беше принципен. Нямам познати деца в нито едно от посочените училища. А и да има, не съм разбрала.
Забелязвам обаче тенденция, че така спряганите тук училища се използват за влизане в добри държавни училища. От моята камбанария, ако ходиш и на частни уроци, и си сред възпитаниците на тези училища, значи някъде нещо е сбъркано. Два пъти плащаш за една и съща услуга.
Тук съм виждала частни училища, където подготовката е уау. Листата с кандитатсващи е по-голяма от населението на София, а възпитаниците са все световно известни имена.

# 604
  • София
Нещата и тук са много прости - камбанарията ти се намира в друга държава с друга структура на системата и качеството. При нас все още държавните гимназии са първо повече и второ с по-добро качество на обучението именно в гимназиален етап, в сравнение с повечето частни. На 8 топ държавни в София се падат не повече от 3 частни. Частните си ги знаем кои са - АК (който на всичко отгоре е и в голяма степен на чужда държава) и ПЧМГ. Поне за трета не зная коя е, но тези две ми изникват в ума като такива с най-високи постижения и среда. Горе-долу съм ги смятала навремето, тези 8 държавни топ правят около 1000 места. ПЧМГ са малко класовете, за АК не зная. Естествено е родителите, които имат амбиции, децата им също имат амбиции, след седми клас да се ориентират И към държавните, дори доста от държавните, защото не всеки иска да учи в АК или  в ПЧМГ. Държавните предлагат разнообразие от езици, плюс НГДЕК и НПМГ.
Защо непременно трябва да е сбъркано? Така стоят нещата на пазара на образованието и най вече на гимназиалното образование.

# 605
  • София
Аз съм сигурна, че и в тези уау училища в САЩ, за които говори Титина, би имало ученици, нуждаещи се от допълнителна работа. Ако им е трудна летвата на училището, но не искат да го напуснат, ще се трудят допълнително, и още как. 

Анди, аз не съм убедена, че 1 АЕГ е по-добра от ЧЕГ Иван Апостолов. Нито по-лоша Simple Smile

# 606
  • София
Въпросът ми беше принципен. Нямам познати деца в нито едно от посочените училища. А и да има, не съм разбрала.
Забелязвам обаче тенденция, че така спряганите тук училища се използват за влизане в добри държавни училища. От моята камбанария, ако ходиш и на частни уроци, и си сред възпитаниците на тези училища, значи някъде нещо е сбъркано. Два пъти плащаш за една и съща услуга.
Тук съм виждала частни училища, където подготовката е уау. Листата с кандитатсващи е по-голяма от населението на София, а възпитаниците са все световно известни имена.

Ами в София по ред причини не може да има такова училище. Частните училища нямат тези традиции, нито пък цени от подобен мащаб ще са по силите на много семейства.

Въпросът за частните уроци е дъвкан много пъти и не знам дали има смисъл да се отваря отново. Моето дете например иска да кандидатства в Американския колеж и определено ще го запиша на специфичните за там курсове за подготовка. Не защото без уроци няма да има шанс, а по-скоро защото форматът е различен и е добре да се отработи. Има и елемент на увличане - всички други ходят, започваш да се колебаеш дали не е несериозно да не запишеш детето. И под "всички" нямам толкова предвид училището (нямам пряка информация от родители), а по-скоро децата в 7 клас като цяло. И да, давам си сметка, че не говори добре за мен това "увличане" по масовия пример.

Иначе "Света София" (вероятно подобно на други спрягани училища) дава солидна база без моя намеса, а както стана ясно от уточненията в горните постове - и отвъд базата. Не съм обръщала явно внимание за материал, който е в следваща година, а логическите задачи приемам не толкова за надграждане, колкото за разширяване.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 09:00 от Dandelion

# 607
  • София
Нещо Иван Апостолов ми се губят, не зная нищо за тях. Вероятно нивото не отстъпва на 1 АЕГ, но пак стои въпросът с местата - двете софийски английски предлагат доста повече места, аз като родител ще се възползвам от това. Така или иначе всички държат НВО в седми клас, защо да не се понапъне допълнително една година, ако така ще си увеличи шансовете за читава държавна? Когато човек има повече възможности за избор, може да си позволи и да се глези с "искам това, искам онове".

# 608
От моята камбанария, ако ходиш и на частни уроци, и си сред възпитаниците на тези училища, значи някъде нещо е сбъркано. Два пъти плащаш за една и съща услуга.
То и ние сме ги "виждали" тези училища там-по телевизора Grinning Е и там  предполагам някои са постигнали уау-то с  допълнителни занимания. Знаем за 1- 2 със сигурност , дето дядо им е построил крилото и те,  въпреки  че училището е по-по -най  и въпреки дядото или може би точно заради дядото  най-вероятно са имали и допълнителни частни уроци.
А за двата пъти плащане-май и при вас е така -плащате за училище и после с доста личен труд дообразовате детето.Причините всеки си ги знае.

# 609
Нещо Иван Апостолов ми се губят, не зная нищо за тях. Вероятно нивото не отстъпва на 1 АЕГ, но пак стои въпросът с местата - двете софийски английски предлагат доста повече места, аз като родител ще се възползвам от това. Така или иначе всички държат НВО в седми клас, защо да не се понапъне допълнително една година, ако така ще си увеличи шансовете за читава държавна? Когато човек има повече възможности за избор, може да си позволи и да се глези с "искам това, искам онове".
А за Златарски и Дорис Тенеди какво знаеш? 😉

# 610
  • София
За Дорис Тенеди преди години им бях виждала списъка със зрелостниците - имаха много висеко резултати на матурите, но това беше още по времето, когато бяха на Руски паметник, после там се нанесоха Питагор и ПЧМГ. Златарски само съм го чувала като име. Така или иначе в момента равновесието е изтеглено към държавните гимназии, частните са кът и хората логично се ориентират към държавните.

# 611
  • София
Частните гимназии са кът, защото има добри държавни, а държавните са безплатни. Ако нямаше добри държавни гимназии, щяхме да видим интерес към частните, както е при основните училища.

# 612
  • София
Ходенето на уроци в по-голяма част е за презастраховане по мои лични наблюдения, по-малко за наваксване за справяне с училищен материал. Това за деца от добри ДУ и ЧУ. Да, тук-там има някой за наваксване, няма как, но при повечето ми познати е друго. Имам, например, познато дете от елитно ДУ с цел СМГ след 4-ти клас. Ами ходи от първи клас на 2 курса (единият за по-горен клас), плюс учител, плюс занимания вкъщи. А детето е умно, има заложби определено, но позицията на родителите е, че не могат да разчитат на гол талант. Планирали са уроци по БЕЛ също още от пети клас, дори и детето да влезе в СМГ. Аз много се възхищавам на хора с ясни цели и които работят за да ги постигат. Сигурно, защото не съм съвсем в тази група. Simple Smile При мен го има страха от "пренавиване", чудя се къде е балансът... Макар че, като чета седмокласната тема, се питам точно кога ще ме удари параноята и ще започна да търся учители и школи, независимо има ли обективна нужда или не Joy

# 613

Ами не , не плащаш два пъти една услуга.
Ако в училището не учиш нищо то ходенето на частни уроци е за да получиш тези знания.
Ако обаче в училището си получил тези знания ходенето на частни уроци е за да тренираш формат и да надграждаш върху тези знания.
С един пример ако максималният резултат на изпит е 100%. И не учиш в училище а само на частни уроци се цели резултат на този изпит поне 70 %. Ако обаче учиш в училище и тренираш допълнително тези уроци са за да покриеш 90-95 %.

# 614
  • София
Не разбирам защо коне-с-капаци мненията изключват по дефолт фактора родители: ми има ги тъпи, ограничени, немислещи, еснафи, какви ли не, които нямат капацитета да преценят дете, възможности, способности, материал, изисквания за прием и т.н. и отсичат, че детето ще ходи на уроци и точка. Имам си го пресен пример, на шести клас дете от СС, ходещо на уроци за Колежа и кат питах с виснало чене "ама защо?!?" и чух една камара от най-големите глупости за Колежа, за който знам от първо лице много повече, и за СС, и за приема. И просто вдигнах рамене и наум съжалих детето. И това съвсем не е изолиран случай. Но си давам сметка, че някой, кат' не може да мисли, не може да мисли, и каквото и да пишем тук, ще си остане, че "училището не си върши работата".
Пу, дано не съжалявам, че пак писах тук. И да знаете, че, ако NikoT "види" няква обида в поста ви, която разпознае кат персонална, веднага докладва Simple Smile не че повечето не си го знаем

Общи условия

Активация на акаунт