На море в Турция - тема 67

• 63 660
  • 799
  •   1
Отговори
# 705
Как ги измислиха тези 7 дни нашите управляващи - не знам. Да речем, както моята резервация е за периода 05-12.07. ще вляза в Турция на 04.07. Когато се прибираме, в България ще сме на 13.07. Ее? Колко дена станаха? Ами има много хора, дето си делят пътя на две с междинна нощувка. Това да не е да щракнеш с пръсти и да се телепортираш.
😁 Нз и Аз така мисля. Ставаш сутринта и веднага на колата, че ако нещо стане и прекрачиш ли 24:00 часа "каляската става тиква". Ние ще сме по същия начин. На 13.07 точно в 24:00 на граница изход. Да видим.... какво ще се случи... Тая година ще е купон. И ако се чака на границата, нз. 😛

# 706
Ей това му е проблема на капитализма, като си мисли че всичко става единственно и само с повишение на цените и предлагане на кредити, рефинансиране и тн.
Те тази година германците казваха че им е скъпо, представям си до година, все пак има и други дестинации, които предлагат и по евтини полети и тн... Затова и Америка сега е на тоя хал.. Опомнете се света не е само пари..!!!

Те тази година германците казваха че им е скъпо,

Семейсво от Германия
за половин тяхна средна заплата идва със самолет-трансфе -8/10 дена алл инклузиф и се връща обратно доволен.
местните в Турция  за да им хванат стандарта трябва 3-4 средни заплати да заложат за същия хотел/стандарт..

скъпо им било Simple Smile
(това в кръга на шегата)

Това на изуст ли го говориш?
Колко взима един германец, знаеш ли?
А знаеш ли че половината им почивка е равна на пътя им?
А знаеш ли че имат 40% данъци от заплатите?

Това което пиша, не го пиша да си чеша езика, влез в една група на немци където коментират почивки и сам ще се убедиш... Масово намалят почивките от 14 на 10 дена, изместват периоди, ако преди са ходили по 2 пъти в годината сега ще ходят 1..

Знаеш ли че за 3000-4000 евро може да летуваш и на доста други дестинации...
Така се стига до кризи, с постоянно вдигане на цените, после защо тоя и оня фалирал..

# 707
  • Варна

Това което пиша, не го пиша да си чеша езика, влез в една група на немци където коментират почивки и сам ще се убедиш... Масово намалят почивките от 14 на 10 дена, изместват периоди, ако преди са ходили по 2 пъти в годината сега ще ходят 1..

Така се стига до кризи, с постоянно вдигане на цените, после защо тоя и оня фалирал..
Много от казаните неща не са верни. Пътя на германците с чартър изобщо не струва колкото половината им почивка, определено. Чартърите возят на по-ниски цени и от нискотарифните авиолинии масовки, то затова и масово германци и англичани почиват в Турция, защото транспорта е на приемливо ниво. Дали от тези страни ще летиш до България или Турция е долу-горе все там като цена, все плащаш терминалните, а едни +300-400км. път на самолета не е съществена разлика.
За данъците, така е, но не се заблуждавай че данъчното бреме е много по-различно. Там например не плащат 20% ДДС за храни и лекарства, което е съществено перо от разходите на всеки.
Колкото за дължината на почивката, не мога да коментирам, това зависи и от самите ТА и ТО, какво ще предложат.
А ние засега сме пред голяма дилема. С тези 7 дни престой сме в шах. Да пътуваш до Анталия или Фетие, като да трябва да се прибереш до 7 дни е нещо което няма много смисъл. Реално като броиш и пътя, можеш на максимум да изкарате 6 нощувки и само 5 дни плаж, като пътя го вземате наведнъж ... Което си е безумно. Направо си е откровено забранителна мярка към туристите искащи да почиват в Турция. А дали ще седиш 7 дни, или 14 дни, все седиш и може да лепнеш нещо.
Явно пак се вкарва някакъв двоен стандарт по европейски тертип, уж може, ама реално е друго.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 09:19 от MariaNova

# 708
  • Варна
Масов туризъм е невъзможен докато не се включат авиопревозвачите , автобусните превозвачи и най - важното - застрахователите.Не е възможно да закараш някого на майната си без застраховка и с декларация , че всичко е за сметка на туриста !

# 709
  • Варна
peterky2002, масовия турзъм слабо ни интересува и то от много години. Лошото е, че покрай масовките забраниха и самостоятелно почиващите, които сами си пътуват, не се врат из тълпите в хотелите и дискотеките, и не представляват някакъв особен риск. Като гледам сводката от тази сутрин: https://www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик , почти нищо не се е променило с началото на Юни, а имахме надежда. Сега се говори, че Гърция ще отвори чак за 15 Юни, така че все още има надежда и за Турция за Юли, но като гледам може нашите да спрат туризма натам с изкуствени мерки, за да може хората да отидат по българското черноморие вместо в Турция.
Засега си държим резервациите и изчакваме, имаме още месец време за реакция. От турска страна и хотелите където сме резервирали никакви не се обаждат, т.е. и те смятат че има шанс, това за втората половина на Юли.
Ще видим.

# 710
  • Варна
Много неща важат и за индивидуалния туризъм .Не е възможно да закараш някого на майната си без застраховка и с декларация , че всичко е за сметка на туриста ! Проверих , короната я няма в туристическите застраховки , а само в здравните ? В Турция  и ЕЗК не важи  - как да стане туризъм и при условие , че важи още 14дневната карантина !

# 711
Да споделя една случка от уикенда, реших да отида на спа и минерални басейни за 1 ден на родното море и беше страшно комично. Накараха ни да слагаме маски между влизанията в басейните и между ползването на отделни съоражения (хамам, сауна и т.н.) и една леля вървеше след нас да ни се кара, когато бяхме без чехли от единия басейн до другия. Имаше и други мерки, които ми се сториха по-скоро смешни, защото после басейните се бяха напълнили на макс с хора, които бяха доста близо един до друг. Но ако излезеш от басейна и си без маска лелята идва да ти се кара Grinning По бански и с маски, топ гледка.

Точно такъв тип безсмислени самоинициативи ме карат да избягвам хотелите за момента, не ми се занимава с нечии глупости въобще. 

Иначе полетите на Търкиш постепенно се възобновяват, като се започна тези дни от вътрешните, но с ограничения: няма да има храна и напитки на вътрешни и кратки международни полети, а на дългите всичко ще е пакетирано. Ще се раздават комплекти с маски и кърпички и ще се следи за спазване на дистанция. Стюардите на борда освен маски ще носят и шлемове, което ще си е един вид изтезание, но това е положението.

Така изглеждат вече нещата тези дни...

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 10:19 от Adventurer

# 712
  • Варна
Много неща важат и за индивидуалния туризъм .Не е възможно да закараш някого на майната си без застраховка и с декларация , че всичко е за сметка на туриста ! Проверих , короната я няма в туристическите застраховки , а само в здравните ? В Турция  и ЕЗК не важи  - как да стане туризъм и при условие , че важи още 14дневната карантина !
Нещо не схванах. Аз говоря за семеен туризъм, качваме се на автомобила и почиваме 2 седмици из Турция. Никой никъде няма да ни кара, винаги си правим здравна застраховка, а за ЕЗК само сме чували, но никога не сме ползвали. Дори и тук в БГ-то не разчитаме на НЗОК, а на лични здравни застраховки. С времето се научихме, че като плащаш на един (НЗОК), а чакаш друг да те обслужва (ЛЛ или някоя болница), е няма как да се получи, защото ти реално нищо не плащаш на този който те обслужва и той обикновено има близък до нулата интерес да те обслужва. Но това е друга тема. Ако реално се разболеем по-скоро ще се приберем, което няма да е проблем след като сме с транспорт.

# 713
  • Варна
винаги си правим здравна застраховка,

здравна застраховка е годишна , много скъпа и няма нищо общо с застраховката при пътуване в чужбина която е с включена здравна част освен всичко друго. Всички застрахователи са изключили короната ! А да тръгнеш  с колата , семейство , деца и без абсолютно никакво здравно осигуряване за мен е неразумно. Когато ходим сами с колата имаме поне  застраховката при пътуване в чужбина която е с включена здравна част със асистънс.

# 714
  • София
Аз ще ви предложа една друга гледна точка, по която може да помислите. Всички, които пътуват до Турция последните години, трябва да са забелязали, че в последните 7-8 години в Турция се построиха много на брой супер луксозни комплекси. Техният брой продължава да се увеличава защото има търсени за тях. В тези хотели резервират туристи с по-висок материален статус и възможности. Предвид променящите се тенденции в търсене и предлагане, несъмнено турският туризъм повишава нивото си, заедно с това променя таргета на своите туристи. Ето, една статистика от началото на тази година за посещаемостта на страната от чужди туристи от 2017 до 2019г. - https://www.turizmguncel.com/haber/turkiyeye-2019-yilinda-kac-turist-geldi
Ако, погледните бройката на европейските туристи, първоначално ще останете с впечатление, че техният брой е най-голям и това е така. Но задължително трябва да помислите, колко от туристите от Германия, Белгия, Холдандия са граждани на самите държави и колко са от така наречените "гастербайтери", които категорично няма да променят дестинацията. Турция се "отваря" все повече за нови пазари - Иран, Индия, Китай, Япония, арабските държави и точно поради тази причина цените всеки сезон са по-високи и ще продължават да нарастват, без значение кризата, която преживяваме в момента. А що се отнася до здравеопазването, особено когато се пътува индивидуално, мога да кажа, че има достатъчно частни болници и медицински центрове - извън курортните центрове, където срещу заплащане и то не много по-високо от това в България ще направят всичко необходимо за решаване на проблемът ви.

# 715
  • Варна
А що се отнася до здравеопазването, особено когато се пътува индивидуално, мога да кажа, че има достатъчно частни болници и медицински центрове - извън курортните центрове, където срещу заплащане и то не много по-високо от това в България ще направят всичко необходимо за решаване на проблемът ви.

Едно от момчетата в нашата група получи аневризма и за 5 дни в болница сметката беше 10 000 $ ! Добре че застрахователя я покри  Simple Smile

# 716
  • София
peterky2002, писала съм извън курортите! Пишете до която искате частна болница в Измир, Истанбул, та дори и Анталия и попитайте за цените, тогава ще коментираме. Аз имам също личен опит и знам от първо лице.

Р.S.: "Медицинският туризъм" в Турция заема все по-голям процент от общият туризъм. Не случайно се строят толкова големи и много на брой болници.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 11:02 от Ani_iv

# 717
  • Варна
Относно здравната застраховка, говоря за такава която ти покрива медицинските разходи ако се случи до някакъв размер. Дали се води здравна или туристическа не споря, никога не съм се заглеждала чак в такива подробности, а и никога не сме стигали до използването ѝ. Иначе ако трябва да говоря открито, не се притесняваме от корона вируса, още сме сравнително млади на по 40г. с ММ и редовно поддържаме добра форма. Може би дори сме и прекарали вируса още Март месец, когато изкарахме 2-3 вечери с затруднено дишане, което е странно за нас, с темпреатура, но нищо друго. Ако обаче все пак пипнем нещо с температура или кашлица, както казах просто мислим да си тръгнем по-рано и да не рискуваме някъде да ни изследват и потенциално карантинират. С наш транспорт сме, не сме вързани с полети и автобуси, няма да е проблем. Преди границата смъкваш температурата с някой парацетамол и си минаваш Simple Smile.

# 718
  • Варна
ама аз отивам на плажен туризъм , не на медицински и ме третират навсякъде като турист , не като местен Sad Иначе  и аз си зареждам лекарства за цяла година , но само някой , половината са по евтини в Турция , половината в БГ

# 719

[/quote]

Добре де  да седнем да мислим за горките германци сега. Simple Smile
Лично имам много примери сравнения в хотели в които сме били заедно и сме си питали кое за колко са платили..
Данъци от заплати да не говорим че и при нас не е по назад ситуацията %33е тука
Средно един 5 годишен учител получава не повече от 4 хил. тл и за да ходи в средата на лятото в Суено делукс трябва да заложи 4 чисти заплати.. Сравнението с германски учител го направи ти.. Аз нема да удължа спора..
Да ходиш на море в делукс хотел с половин или аиди цяла 1заплата  не бива да им е много скъпа
Да не мрънкат толкова Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт