Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професия учител - 9

 • 28 706
 • 738
 •   1
Отговори
# 690
 • Пловдив
 • Мнения: 13 506
В училище на вратата на ЗАС-а, където се подават документите има образец за заявление. И от там гледат и пишат кандидатите. Може и със свободен текст, никой не е върнат досега.

# 691
 • Мнения: 129
Здравейте,
Имам въпрос във връзка със “Заниманията по интереси”. Става въпрос за 1.клас. Искам да си направя разпределение. Има ли някакво изискване по отношение на темите, които ще се включат? В предишното училище имаше такова / например 2 ч изкуство, 2ч. спорт и т.н./. Освен това за втори клас да речем, имаше изготвено разпределение и то беше задължително за всички занимални, които са 2.клас. В сегашното училище няма такава практика. Всеки учител сам го изготвя. Освен това, тъй като паралелката е с френски език, а аз съм завършила френска езикова гимназия, ми се иска някои от часовете да са по френски език, но не знам имам ли право да включа такива уроци, за децата ще бъде от полза, но не знам нормативно позволено ли е?

# 692
 • Балчик
 • Мнения: 8 911
За езика-нямате право, за другото не зная как е в начален курс.

# 693
 • Добрич
 • Мнения: 4 747
Мисля, че има значение кои занимания по интереси визирате. В нашето училище работим по Постановление № 289 от 12 декември 2018 г. на МС.

Цитат
чл.21
(2) Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления: „Дигитална креативност“, „Природни науки“, „Математика“, „Технологии“, „Изкуства и култура“, „Гражданско образование“, „Екологично образование и здравословен начин на живот“, „Спорт“.
(3) Заниманията по интереси по тематични направления „Дигитална креативност“, „Природни науки“, „Математика“ и „Технологии“ са не по-малко от 40 на сто от общия годишен брой часове за организирани занимания по интереси в училището.
(4) В случай на неизпълнение на изискванията, определени в ал. 3, първостепенният разпоредител с бюджет намалява средствата за занимания по интереси на съответното училище с процента на недостига от часове по посочените в ал. 3 направления.

# 694
 • Пловдив
 • Мнения: 13 506
На мен ми се струва, че Бамби пита за заниманията по интереси в ЦДО.

# 695
 • Мнения: 1 293
Момичета, да се похваля. Днес ходих до Тракийски университет и се записах за сдк - начален учител. Една година ще е, 4 семестъра. Притеснявам се за материала, но ще се учи.

# 696
 • Балчик
 • Мнения: 8 911
4 семестъра за една година? Браво, браво, петилетката  за три години. Simple Smile
Честито.

# 697
 • Мнения: 1 293
4 семестъра за една година? Браво, браво, петилетката  за три години. Simple Smile
Честито.
Имам две магистратури, разширявам ги. Ако бях само бакалавър, щяха да са две годините. Simple Smile

# 698
 • Балчик
 • Мнения: 8 911
4 семестъра за една година? Браво, браво, петилетката  за три години. Simple Smile
Честито.
Имам две магистратури, разширявам ги. Ако бях само бакалавър, щяха да са две годините. Simple Smile
Въпросът е в това, че в една учебна година има два семестъра обикновено, независимо колко магистратури има човек. Simple Smile
Вероятно са 3 семестъра за календарна година, а не 4.

# 699
 • Мнения: 731
Да, така си е - 4 семестъра трябва да са 2 години.
4 семестъра за една година? Браво, браво, петилетката  за три години. Simple Smile
Честито.
Имам две магистратури, разширявам ги. Ако бях само бакалавър, щяха да са две годините. Simple Smile
Въпросът е в това, че в една учебна година има два семестъра обикновено, независимо колко магистратури има човек. Simple Smile

# 700
 • Добрич
 • Мнения: 4 747
Arwen88, честито!

Хората по "бързата писта" за месеци "стават" учители, а ние тука за една година коментираме...

Доста натоварено ще е 4 семестъра за една година, обаче нали всеки ще се плати. Вместо през две, ще трябва парите да се дадат(усвоят) през една година... От където и да го погледна, все е натоварено (и финансово, и за учене).

# 701
 • Мнения: 4 617
Въпросът ми е конкретно към Джемма или някой друг, който преподава туризъм и е запознат. Колко часа е нормативът за преподавател по туризъм? Не успях да открия информация. Има обява за селско училище, което открива нови паралелки, обявата е за лектор по специалност туризъм, 288 часа. Питам се дали си заслужава да кандидатствам, не знам какво би било заплащането, не знам също дали се заплащат пътните и по какъв начин?

# 702
 • Варна
 • Мнения: 202
648 часа е нормативът, ако имаш практика часовете се редуцират. В нашето училище не дават пари за пътни на лекторите.

# 703
 • Балчик
 • Мнения: 8 911
648 е теорията, 840 е практиката. Щом  ще пътуваш, мисля за 288 ч не си заслужава, освен ако не целиш трупане на опит и път да влезеш в системата. Щом се откриват нови паралелки, часовете ще се увеличават, особено в 11 и 12 клас.

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 09:27 от Джемма

# 704
 • Мнения: 5 833
Съжалявам, че ще ви занимавам, но ми е много напрегнато и дори не зная как точно да си формулирам мисълта. По моя въпрос със селското училище има развитие. Да припомня, че става въпрос за БЕЛ в 5 - ти, 6 - ти и 7 - ми клас - смесени паралелки. Ще ми добавят рисуване, музика, или труд и техника, за да стане цял норматив. Ще бъда и класен ръководител. И сега идват хилядите ми притеснения и въпроси, понеже никога не съм практикувала тази професия. Когато си карах практиката, никой не ни е учил как се прави разпределение. Казаха ми в кое училище и при кой учител ще съм, отидох, тя ми даде два учебника и каза " По български сме до този урок, по литература до този, това е програмата кой ден какво имаш". И толкова. Пак имах късмет, че бях само в 5 - ти клас и то в сравнително елитно училище. Единственото, което правех е да попълвам книгата след часовете какво съм преподавала. Нито знам как се прави разпределение, нито дори колко часа е цял норматив и направо съм в шок, защото ще ми се наложи да направя доста разпределения. По мои сметки са 13 със сигурност, плюс по допълнителния предмет не знам колко, понеже не знам дали и там ще съм във всички класове. Отделно, че ще имам дни, в които ще готвя по 7-8 урока. Следя темата, чета ви и си признавам, че това, което коментирате ми е като написано на урду. И се чудя има ли някакъв учебник, или нещо подобно, който да си купя и да прочета в него за всички тези неща - как се прави разпределение, как се работи в смесени паралелки и изобщо за цялата чисто техническа работа в тази професия? Чувствам се страшно тъпа и неадекватна, ако трябва да бъда честна, дори не знам откъде да започна. Всички ми казват да се откажа, защото щяло да е кошмарно, много била работата, било безумие да приема такова нещо. Благодаря ви, че ме изчетохте и се извинявам за дългия пост!

Общи условия

Активация на акаунт