Кюретаж и забременяване след това - тема 84

• 36 514
  • 784
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Лейди, ако си бременна или наваксваш дефицит, не се спира. Просто ще имаш едно наум, че стойността е по-висока на фона на приема.

Тикълс, не губи надежда, знам че ти е трудно, но трябва да продължиш напред някак. С АМХ 0.5 се забременява естествено, просто читавите яйцеклетки са по-рядко, затова става по-трудно. Аз имах естествена бременност на 41. Стискам палци Flowers Hibiscus

# 121
Здравейте отново от мен. Аз все още не знам дали медикаментозния аборт е бил успешен. В четвъртък съм на преглед и си надявам да чуя добри новини, доколкото е възможно да са добри в тази ситуация.
Психически доста странно се чувствам. В началото много спокойно приех нещата и се държах "мъжки". Имам някакви моменти, в които ми става много тъжно и се чувствам безпомощна, като в капан. Навън виждам бременни и бебета, без това да ми напомня и натъжава, но като се разминах с количка с близнаци, направо се разплаках на улицата Disappointed. Може би това, което преживявам е нормално, редуват се и моменти на самообвинения и колебания .. дали не трябваше да изчакам, ами с моята късна овулация може да е било рано за сърдечна дейност. Четох стотици страници и истории. Страх ме е да опитам пак. Най-смазващото за мен са думите на близки тип "Какво толкова, имаш си две деца", сякаш съм загубила дамска чанта. Disappointed Разбирам, че някои се борят за първо детенце и сигурно отстрани моята мъка изглежда по-незначителна, понякога дори ми е неудобно да споделя.
Гърдите ми са все още "бременни", тестовете за бременност ярко положителни. Последният път, когато изследвах ЧХГ беше 23 000. Предполагам, че трябва да мине доста време преди да се нормализират нещата. Какъв е вашият опит? Изобщо всякакви съвети са добре дошли.
И при мен не са се нормализирали още. Предизвиканото ми раждане беше преди 3 седмици, мина уж гладко, но естествено беше ужасно.. коремчето ми още не е спаднало, което много ме напряга емоционално.
С всеки ден обаче психически се чувствам по-добре от миналия.
Гледам да не чета по темата, а да се разсейвам с работа, повече разходки и се надявам скоро да е по-добре.

# 122
Tickles това е нормално. Не се забравя, но трябва да мине време за да се стабилизират всички тези емоции. Дано на прегледа всичко да е наред.
Моят аборт беше през декември, а днес трябваше да ми е терминът, също бях бременне с близнаци.. да още ме боли и ми става тъжно, но вече не е както преди, гледам по малко по-различен начин на ситуацията и вярвам, че някой ден ще имам отново успешна бременност  и ще гушкам здраво детенце. Мисли напред, не се вглъбявай много, ако има нужда от изследвания си направи и не се отчайвай - ще се случи 🍀

# 123
Благодаря ви, момичета, за подкрепата.
Днес съм с една стъпка напред. Медикаментозният аборт при мен е бил успешен. Много се притеснявах, тъй като нямах никакви болки, а кървенето беше малко по-продължително от менструация. Днес доктора като ми каза, че напълно съм се изчистила, хем осъзнах, че всичко наистина свърши и ми беше тъжно, хем знам, че това вече е зад гърба ми и продължавам напред Rolling Eyes

# 124
Трудно е и ще се сещаш за това детенце от време на време и няма нищо лошо да си поплакваш, но не забравяй че за тези 9 седмици, ти си му дала най-прекрасното място на света където да бъде и най-вече любовта си. С времето става по-лесно като мислиш за него.
Надявам се скоро отново да си в редиците на бременните, и този път до финал! Two Hearts

# 125
  • София
Здравейте! Включвам се в темата, като бих искала първо да благодаря на Delisardeli, че ми я препоръча... Ситуацията ми е следната: на 32 г. съм, бях с ин-витро процедура (икси), по мъжки фактор, тъй като показателите на мъжа ми от спермограмите са доста лоши и ни финансираха от Центъра за асистирана репродукция. Имам една неуспешна инсеминация. Всичко беше наред с ин-витрото първоначално, имах близначета, чухме сърдечна дейност и при двете. После бях диагностицирана със "синдром на изчезващия близнак", но поне едното бебче изглеждаше добре, дори бях на ранна фетална морфолия. В 12 гестационна седмица на женска консултация ми казаха, че сърчицето и на второто бебче е спряло..... Толкова тежко ми беше, още ме боли сърцето и се разстойвам почти всеки ден, но вече съм малко по-добре от преди.... Кюретаж ми направиха в Майчин дом на 4 юни. Още се съвземам... най-вече психически. Разбрах, че е хубаво да изчакам до следваща менструация преди да ида на преглед отново. Моля за съвет и вашите идеи по следните въпроси: Първо, колко време продължава да тече кръв (зацапване) след кюретажа? На мен докторът ми каза, че ще бъде като менструация, но при мен тя е по 4-5 дни обикновено най-много, а сега е 7-ми ден и продължава... Това нормално ли е? Второ: моля ви за съвет за добър репродуктивен специалист в София, както за мен, така и за съпруга ми... Трето, моля за съвети какви изследвания и кога да си направим, преди следващ опит. Би трябвало да имаме две замразени ембриончета, но докторът ми е изключително скептичен, че може да се получи успешна бременност със замразени ембриони, а тези от ЦАР ми казаха, че ако не ги "използвам", няма как да финансират следващ опит. Така или иначе вероятно ще трябва да изчакаме поне 4-5 месеца преди това, но ми се иска да използвам това време пълноценно и да си направим разумни и правилни изследвания преди това, както и да се ориентираме за лекар, който да ни помогне. Този досега не ни обяснява почти нищо и не знам дали мога да му се доверя за следващ опит.... Много ме е страх и ми е много мъчно... Съвземам се вече, но все още не спирам да мисля за това. Още очаквам хистология та на на бебето, но предварително ми казаха да не се надявам да се разбере причината за спрялото сърчице...оххх, много ме е страх това нещо да не ми се случи отново и бих искала да направя всичко каквото мога, за да го предотвратя. Моля ви за съвети! Съжалявам за дългото съобщение, надявам се да открия подкрепа и разбиране от вас, както и съвети как да постъпя занапред. Благодаря предварително на всички, които се отзоват!

# 126
Здравейте! Включвам се в темата, като бих искала първо да благодаря на Delisardeli, че ми я препоръча... Ситуацията ми е следната: на 32 г. съм, бях с ин-витро процедура (икси), по мъжки фактор, тъй като показателите на мъжа ми от спермограмите са доста лоши и ни финансираха от Центъра за асистирана репродукция. Имам една неуспешна инсеминация. Всичко беше наред с ин-витрото първоначално, имах близначета, чухме сърдечна дейност и при двете. После бях диагностицирана със "синдром на изчезващия близнак", но поне едното бебче изглеждаше добре, дори бях на ранна фетална морфолия. В 12 гестационна седмица на женска консултация ми казаха, че сърчицето и на второто бебче е спряло..... Толкова тежко ми беше, още ме боли сърцето и се разстойвам почти всеки ден, но вече съм малко по-добре от преди.... Кюретаж ми направиха в Майчин дом на 4 юни. Още се съвземам... най-вече психически. Разбрах, че е хубаво да изчакам до следваща менструация преди да ида на преглед отново. Моля за съвет и вашите идеи по следните въпроси: Първо, колко време продължава да тече кръв (зацапване) след кюретажа? На мен докторът ми каза, че ще бъде като менструация, но при мен тя е по 4-5 дни обикновено най-много, а сега е 7-ми ден и продължава... Това нормално ли е? Второ: моля ви за съвет за добър репродуктивен специалист в София, както за мен, така и за съпруга ми... Трето, моля за съвети какви изследвания и кога да си направим, преди следващ опит. Би трябвало да имаме две замразени ембриончета, но докторът ми е изключително скептичен, че може да се получи успешна бременност със замразени ембриони, а тези от ЦАР ми казаха, че ако не ги "използвам", няма как да финансират следващ опит. Така или иначе вероятно ще трябва да изчакаме поне 4-5 месеца преди това, но ми се иска да използвам това време пълноценно и да си направим разумни и правилни изследвания преди това, както и да се ориентираме за лекар, който да ни помогне. Този досега не ни обяснява почти нищо и не знам дали мога да му се доверя за следващ опит.... Много ме е страх и ми е много мъчно... Съвземам се вече, но все още не спирам да мисля за това. Още очаквам хистология та на на бебето, но предварително ми казаха да не се надявам да се разбере причината за спрялото сърчице...оххх, много ме е страх това нещо да не ми се случи отново и бих искала да направя всичко каквото мога, за да го предотвратя. Моля ви за съвети! Съжалявам за дългото съобщение, надявам се да открия подкрепа и разбиране от вас, както и съвети как да постъпя занапред. Благодаря предварително на всички, които се отзоват!
Мила, аз съм в подобна ситуация. Бях бременна с близнаци и трябваше да направим предизвикано раждане, последвано от кюретаж в 13г.с. Сега е трета седмица, първите две имаше кървене, което намаля в зацапване и чак сега поспря.
Докторът ми ме прегледа на 2рата седмица след кюретажа, и каза че е нормално да има леко кървене още. Важно е да няма температура или болки, или кървенето да стане силно. Аз определено се поуспокоих след прегледа минилата седмица.

# 127

Клиника “Малинов”, Др Дерменджиева или Др Малинов! Страхотен млад и енергичен екип! Късмет!!!

# 128
Моят МЦ е 3 дни, от които 1 е сравнително силно и 2 се чуди човек дали изобщо има цикъл. С първия К имах кървене 2-3 дни и после само при по продължително ходене. Сега при този К имах тъмна кръв 10 дни, но без болки или др симптоми. И двата К бяха в 9г.с с ембрион спрял сърдечна дейност в 8г.с. Така, че общо правило няма. Ако имате притеснение може да посетите АГ.

Колкото до изследвания, препоръчвам стандартните - ЩЗ, витамини, тримбофилия. Колкото до лекарите, нямам опит, но покрай приятели имам наблюдение, че в Турция им се обръща повече внимание и успеваемостта е по-голяма...

# 129
Ninfa, съжалявам за случилото се. Аз имах 2 седмици нерегулярно кървене, което казват, че е нормално. Общо взето всичко е нормално след кюретаж, стига да няма болки.
За репродуктивен не мога да дам съвет, но пък ще ти кажа, че си е направо задължително изследването за тромбофилия. Моето ембрионче беше със спряла сърдечна дейност, заради нея. Хубаво е да имаш резултатите преди следващ трансфер.

И малко отклонение - защо не е задължително това изследване при ин витро и инсеминации. Лекарите сякаш чакат няколко неуспеха, за да го предложат, а ме е яд, защото двойките дават толкова много от себе си (надежди, време, пари, мечти...). Много се дразня.

Пожелавам ти скорошен успех 🙏

# 130
  • София
Благодаря ви, момичета, за съветите и милите думи!!! Оценявам подкрепата... В подобна ситуация всеки има нужда от такава... Благодаря на всички ви! Относно изследването за тромбофилия - осъзнавам, че може би звуча като пълен идиот, но къде мога да го направя? Май в Националната генетична лаборатория в Майчин дом мога и мисля, че струва около 100 лв там. Знаете ли дали мога да го направя някъде с направление или плащането е единствения начин? Не ми е проблем, ще платя, но покрай всичкия Клексан и Утрогестан, които си купувах доскоро, ми се иска да опитам и да спестя някакви парички за следващия опит... Затова питам. Бяха ми казали и за кариотип на двамата партньори (по 150 лв на човек, пак там). Има ли възможност тези изследвания да се покрият от Здравна каса? Не вярвам, но все пак питам... Иначе прочетох за изследванията, които може да си направи човек в началото на тази тема и пак ще се поровя, за да си направя план как да действам. Междувременно ако някой се сети за още добри репродуктивни специалисти, ще съм безкрайно благодарна да сподели! Благодаря ви сърдечно за помощта! Бъдете много здравички и дано мечтите на всички ни се сбъднат...

# 131
  • София
При мен бебето беше с изцяло отлепена плацента в 12+4 заради хематом. Оказа се че имам тромбофилия. След кюртажа кървях 2 седмици доста обилно, със спиране и почване. Нямах назначен антибиотик, защото бебето не беше стояло дълго време в мен след отлепването, нямаше некротирала тъкан. Имах обезболяващи, но не такива които да успокояват меките тъкани. Трябва да имаш контракции за да се изхвърли всичко. Нормално е кървенето да е много по-обилно от нормален цикъл с напредването на бременността.

За изследвания - много зависи какви са били симптомите при аборта, в коя седмица е станало. Генетичният тест обикновено е за 3 хромозоми, не казва ако има проблем в останалите. Списък с изследвания има на първа страница на темата. Препоръчвам да пуснеш поне витамини инфекции и тромбофилия преди следващия опит, ако имаш дефицит на витамините, са ги оправиш преди това.

За репродуктивен АГ мога да препоръчам д-р Калчев в Адела. За репродуктивен имунолог - доц. Русев в клиника Малинов.

Не разбрах довода защо да не може да се забременее със замразени ембриони. Ако ембриологът е добър и ембрионът е добър, замразяване и размразяване не са никакъв риск и не намаляват качеството на ембриона. Даже има изследвания, които твърдят обратното, че замразяването на ембриона му повишава капацитета за оцеляване. Аз в момента съм бременна след трансфер на 5-дневни свежи + замразени ембриони. Направи си трансфера по фонда, за да може да ти приключат опита, пък ако случайно не е успешен, тогава кандидатствай за ново финансиране. Рядко се получава да забременееш от първият опит, така че имай търпение.

За тромбофилия можеш да пуснеш основните 4 фактора в Майчин дом за 103лв (това е най-евтиното), на 2 етаж в ниското тяло са генетиците. След като излезе резултата може да се наложи да пуснеш още фактори в Геника. Кариотип едно момиче беше писала че е пускала скоро там, явно са започнали да правят. Направление за такива изследвания няма.

Клексан кога почна да слагаш? За да има ефект, трябва да се почне веднага след трансфер и да е всеки ден - това е профилактика за тромбофилия.

Горе главата, стискам палци следващия път всичко да е наред!

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 10:59 от delisardeli

# 132
Re-Born, абсолютно права си. Чакат 3 неуспеха, за да кажат че не е шанс, а проблем и чак тогава предлагат изследването за тромбофилия. Не само в България е така, но само по себе си това е ужасно. На мен ми го казаха едвам едвам с половин уста.

Ninfa и evtixia123, много съжалявам за това което ви се е случило. Момичетата са дали добри съвети. По принцип първите няколко цикъла може да са странни, да подранят, да закъснеят, да се съединят. Всичко това е нормално, но най-важно е да се отиде на преглед и да се види дали всичко е изчистено. След това, с времето ще се оправи цикъла. Пожелавам ви бързо възстановяване и успех следващия път!

# 133
  • София
Благодаря на всички за съветите! Delisardeli, съжалявам за това, което е трябвало да преживееш заради тромбофилията... За изследванията ще прочета пак, благодаря за съвета за лекарите! Относно замразените ембриончета, нямам доводи - просто преди време така ми каза д-р Еврев, при който правихме ин-витрото. Не ми дава много обяснения, даже май се дразни, когато го питам важни за мен неща и ми обяснява, че няма как да изуча медицината, която той е изучил за не знам колко години.... Аз не искам да я изуча, искам просто да съм наясно какво и защо се прави в моя конкретен случай, но както и да е... Дано си права и дано наистина да има надежда да се хванат замразените ембриончета, когато съм готова да опитам пак!...Просто това е мнение, което докторът ми "насади". Иначе съм наясно, че от първия път много рядко се получава и че успеваемостта на тези процедури е под 50 %.... Затова ни беше толкова голяма радостта, когато забременях в началото, но уви... Само до 12 седмица...
Иначе Клексан слагах от първия ден на трансфера, по инструкции на д-р Еврев, но без да имам изследване за тромбофилия или дори да знам защо го слагам, като го питах само ми каза, че е полезно и добре за мен, за плацентата и за бебчетата, без повече разяснения. Сега обаче осъзнавам, че след като това се случи, въпреки употребата на Клексан, вероятно причината при мен е по-обширна... Със сигурност обаче ще направя тези изследвания, за които говориш, преди следващ опит (тромбофилия, инфекции, витамини).  Благодаря още веднъж сърдечно за отделеното време и съветите!!! Пожелавам всичко да е наред при теб и скоро да имаш съвсем хубави новини! След като мине още време и се съвзема, се надявам искрено отново и аз да изпитам радостта да съм бременна и този път да успея да износя до край и да сме здрави!!!

# 134
Момичета, след моят аборт през декември от януари ми се възстанови цикъла, редовен е (на 27-29 дни) и по време на менструация няма нещо необичайно, НО всеки месец между 10ти и 14ти ден получавам зацапване за 1-2 дни - не е обилно или ярко, просто течението/секрета, който попринцип си имам е розов (извинявам се, че съм толкова описателна).. свързвам го с овулацията, но никога преди аборта не ми се е случвало. Другият месец ще ида на АГ, но да питам и вас дали на някоя се е случвало?

Общи условия

Активация на акаунт