Образователен Говорилник - bug 4. We are working on it.

• 18 873
  • 770
  •   1
Отговори
# 195
  • Русе
Това което бълват национаната ни телевизия е унищожително и за моите уши. Такова нещо не си причинавам от години. Има си къде къде по надеждни и обективни източници.

# 196
На 3.5 години синът ми беше решил, че има истински и фалшиви дядо Коледа. Учен е, че  носим в сърцето си коледния дух, и че от нас зависи дали ще вярваме или не в чудесата (знае, че не съществува дядо Коледа, но това не му пречи да вярва в дядо Коледа) и в чудесата.
Баба му и дядо му са починали, знае къде са погребани, но знае, че те са част от живота и са винаги край него да го подкрепят и закрилят.
Общо взето децата ни вярват в това, в което вярваме ние-родителите им. Така и по отношение на вируса. Ако ние приемаме нещата спокойно, децата ги възприемат по същият начин

# 197
  • в страната на чудесата
Изобщо не споделям мнението, че дядо Коледа е детството. И че то трябва да се крепи на измислици.
 Коледа НЕ Е дядо Коледа и в семейството ми винаги е битувал коледният неконсуматорски и недядоколедов дух.
Децата могат да бъдат изключително устойчиви, на тях може да се разчита и няма информация, която да не може простичко да бъде поднесена и съответно адресирана. Същото се отнася за въпроси като смъртта, раждането, любовта, предателството и т.н. Заобикалянето им, измислиците и пр. повече отдавам на слабостта на родителя, отколкото на детето. За мен лъжата няма място в отношенията с децата. Изпадала съм в конфузни ситуации с родителите ми по тези поводи.
Не казвам, че това е единственото правилно поведение, споделям личното ми мнение. Който прецени може да обясни, че дядо Коледа идва и носи кока кола. Моето разбиране за Коледа е друго.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 20:47 от Leika_moja

# 198
Я стига. Още ми е жив споменът как голямата, тогава малка, влезе в хола, видя си мечето под елхата и възкликна: “О, дядо Коледа, ти съществуваш”! Това беше преди айфоните обаче😂

# 199
  • София
Айде, айде - Дядо Коледа и айфони подарява Hug

Моите досега не са стресирани от новините от ИП, но е факт, че в България събитията не са чак толкова смъртоносни като в Италия например. Гледат сутрин брифинга и какво толкова - 50 заболели, няколко починали, но това не го отразяват чак толкова. Обработват си информацията за себе си. Много повече им тежи, че не се виждат с никой и че им се налага да ме търпят по цял ден.

Преди кризата обаче въобще не пусках ТВ сутрин на децата - то не бяха убийства, престъпления, катастрофи - цялата черна хроника се изсипваше от екрана за по-интересно. Сега телевизиите са много по-обрани в стряскащите лоши новини.

# 200
  • в страната на чудесата
Ха, с риск да ме оплюете, у нас за Коледа подаръците са символични. Не отказвам в друго време Simple Smile ако желанието е мотивирано. Вкл. айфон, нов компютър, телескоп, микроскоп и други шантави неща. За РД обикновено подаръците са някакъв експириънс. И за малките и за големите Simple Smile
В същия дядоколедов период имаше момент с искане в магазина. Тогава обясних, че купувам 1 брой от нещо с цена една голяма цифра (още не ги познаваше и можеше да каже само дали числото има една или две цифри Simple Smile )
Хубави времена и евтини желания. Сега са пораснали...

# 201
  • София
На мен Дядо Коледа все ми оставяше мозайка под възглавницата (втория път го видях, бях на 5 и помня...така и не разбрах той защо толкова забравя, та не помни, че и предната година ми е подарил мозайка).

Най-малкия някъде на 6 се усъмни, но на Нова година в първи клас, когато  бяхме в Австрия на ски, в една дървена къщичка с камина, на самата писта, помолихме дядото англичанин от съседната къюичка да сложи костюма (който ние си бяхме донесли) и да донесе подаръците. Дядото си беше със спретната и истинска бяла брада, зачервен нос и кръгло бирено шкембенце. Снимала съм изумения поглед на сина ми Wink. Разбрахме се, че Дядо Мраз има за които вярват в него.

За "звездичките в небето" имам не особено положително мнение. Дъщерята на моя колежка, тогава на 3-4, беше интерпретирала полета ни със самолет като "полет към звездичките".

# 202
за мен е важна магията в сърцето. Като семейство си имаме ритуали за Коледа или за други празници и си ги спазваме. Например ходим на лешникотрошачката, на коледни пазари,дядо Коледа ни оставя подаръци под елхата (миналата коледа коледни чорапи за всеки от нас). Освен в дядо Коледа вярва и в Елф-ове, леприкони, феи. Да не казвам, че води и кореспонденция с тях ( много съм добра на писане с лявата ръка)
Подаръци купувам само за РД, другите неща като компютър например, са си необходимост, а не подарък.
На едно малко дете е трудно да се обясни смъртта и звездичките са нещото, което е нещо, което вижда и разбира.

# 203
Титина, крайно време е да го открехнеш за нещата от живота 😉

# 204
Титина, крайно време е да го открехнеш за нещата от живота 😉
Той е открехнат ( Ти купуваш подаръците за (племенницата ми), а на мен ми ги носии дядо Коледа).
Познава старите рокаджии и непрекъснато пее песните им (първи рок концерт , като беше на 3), на следващият ден пак се беше приготвил да ходи. Нали нямам на кого да го оставям, го мъкна нон стоп с нас. А какви неща го светнаха в ДУ....

# 205
  • София
Моите вярваха в Дядо Коледа сигурно докъм 4-5-годишна възраст, дори не съм сигурна дали и на 5 все още вярваха, по-скоро беше ритуално на тази възраст. Май повече  го приемаха като куриер, не са писали писма и прочие. Това с писмата и голямата олелия го правят в детските заведения, там децата най-много се надъхват, защото този Дядо Коледа като се заточат едни ритуалииииии, ужас, - то са едни календари, то едно броене на дни, то са писма, то са обещания, то са рисунки. А възрастните и те са едни манипулатори на всички нива - ако не слушаш Дядо Коледа няма да ти донесе подарък, ако направи това Дядо Коледа ще разбере, че си бил послушен и ще ти донесе.... Или пък точно възрастните ги тресе някакъв луд ентусиазъм, явно си мислят, че като се правят на клоуни пред децата, ще ги накарат да вярват повече.

# 206
  • София
Ох, малко да ви разсмея, по повод информирането на децата за вируса. Моите пък от няколко месеца преди вируса играеха една компютърна игра, в която си вирус (задаваш симптоми, смъртност, заразност, вид вирус -рнк, ДНК, правиш промени по тях и т.н.) и целта е да заразиш целия свят. И още в началото когато започнаха да стават по-сериозни нещата в Китай, пътувахме в такси и малкият чува по радиото новините за вируса. Изведнъж ме поглежда ококорено и казва "Бързо! Спряха ли полетите, карантинираха ли пристанищата, затвориха ли границите? Проучват ли го?" Аз се смея и му отговарям "Спокойно, не е толкова опасно, няма да дойде, ще се справят. В реалността не е като в играта.". Няколко месеца по-късно си викам "Май ако него го бяха сложили да ръководи кризата, хич нямаше да я докараме дотук" Joy

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 09:08 от sadlady

# 207
  • софия

Доза смешка 😂😂😂

# 208
  • София
Детето хубаво се е ориентирало. Случката е забавна, но признавам, че на мен ми стана и малко криво, че дори децата, които ужким са неопитни, знаят по-добре от възрастните какво трябва да се направи. Тези игри са като тренажори.

# 209
  • София
забравих да споделя, че чукча доволен - бяха ни пуснали анкета от училището за ДО и вероятно в следствие на нея увеличиха часовете с класната на първолаците, което е точно това, от което си мислех, че имат нужда: малко увеличение на "живите" уроци. И без тях бях доволна, ама сега съвсем-напълно-тамън Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт