Образователен Говорилник - bug 4. We are working on it.

• 18 594
  • 770
  •   1
Отговори
# 180
  • в страната на чудесата
Това ИП разкри колко лошо много хора се справят със собствените си деца. Какво значи “ако трябва ги излъжете нещо”. Как така родители на здрави деца не могат да им обяснят ситуацията или да се справят у дома ( вече избягвам в къщи Simple Smile )...

# 181
  • София
https://www.balgarskiezik.eu/1-2010/vladko_murdarov_bg.pdf

за къщи и вкъщи

Да, има го този момент с лъгането на децата, много хора смятат, че е съвсем в реда на нещата да лъжат децата си, уж за тяхно добро, да им спестят някакви неща. Това се възпроизвежда през поколенията. Човек поне малко трябва да има уважение към децата си.

# 182
При нас самите учители говорят за това с децата. Ето вчера им казаха, че техен съученик и приятел е с Ковид. Децата го приемат нормално. Нормално приемат и стоенето в къщи (както и да се пише това). Нормално не означава, че не им е тежко. Обаждат де един на друг, правят планове как ще е като могат да се виждат.

# 183
И какво предлагате, да отпадне лъжата, че дядо Коледа влиза през комина и носи подаръци? Зависи на каква възраст е детето.

# 184
  • София
как кацна на Дядо Коледа не разбрах. Децата не бива да бъдат лъгани за сериозните неща, от реалния живот. А колкото до брифингите, ако толкова някои родители смятат тези брифинги за травмиращи, да си отстранят децата от телевизора или да сменят канала. Не може родител да мрънка и да очаква някой друг да носи неговите отговорности и да пази децата му. Който си има деца да си ги възпитава и да следи какво гледат и как гледат. Проблемът е на родителя, а не на Мутафчийски.
Колкото до самия вирус, информационни клипове с версия за децата се въртят още от първите дни на ИП и в тях много добре е обяснено на децата какъв е този вирус, как трябва да се пазят, и че ако се разболеят няма нищо страшно.

# 185
  • софия
Вече е официално:
Учебната година ще завърши дистанционно.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/oficialno-uchebnata-godina-shte- … distancionno.html

# 186
Лъжата за дядо Коледа е най-продължителна.
Една информация може да се поднесе по много начини в зависимост от търсения ефект.

# 187
  • София
тоест най-нагло можеш да лъжеш дете за важните неща с такава лекота, с която ще поддържаш илюзията за Дядо Коледа? Сериозно?

# 188
За да вярва едно дете в дядо Коледа, феята на зъбите, феи и магьосници, не е нужно да бъде лъгано.
На моето дете съм обяснила, това, че някой предпочитат да излъжат децата си не е моя работа.

# 189
  • Пловдив/София
Аз не лъжа за дядо Коледа- казвам, че има един истински и много помощници. Наистина има според легендата такъв човек.
За зъбната Фея предстои, че ни се клати зъб- взела съм подарък, но съм със смесени чувства. Мисля да го оставя, но да отговарям на всички въпроси уклончиво- не съм я видяла, не знам дали е истинска.
За несправянето с децата- преживяваме, ама толкоз. Днес на онлайн обучението по спорт (малък пук) правеше каквото си реши- въртене, скачане, игра, само не каквото показват. Наказан е без играчки до утре, и повече, ако не започне да внимава в онлайн обученията. Вече предпочита с мен отколкото зуума , мн странно...

# 190
  • в страната на чудесата
Моето дете беше на 3.5 когато един дядо Коледа позвъни на вратата. Беше във възторг, но дядо Коледа поиска пари за някакво чарити. Та се наложи да обясня за дядо Коледа. Нямам нищо против всеки да реагира както сметне за добре за феи и коледовци, обсъждала съм да не споделя с другите и да не ги убеждава в истината ако има спор в училище.
Но ситуация, в която 5-8-10 годишно се нуждае от лъжа за мерките, забрани и прочие не ми се струва адекватно родителство.

# 191
  • София
Ако на човек не му се обяснява, просто може да каже, че в момента не ходим на градина, не ходим на училище, трябва да ходим с маска, защото такива са правилата в момента, а след време отново ще сме на градина и на училище. Децата приемат правилата, то и възрастните ги приемат, ако имат срок за спазване.

# 192
На 3.5 да му обясниш, че няма дядо Коледа... Половината детство му е утрепано. Ако и за починали близки им обяснявате къде са, а не звездичка на небето...Гледайте брифинга от тази сутрин и обяснението на генерала по въпроса за 8-годишното дете. Всякаква гадна информация, която ни залива, за децата трябва да се пречупва през друга призма. Да помислим за крехката детска психика. Иначе съм съгласна, че е най-лесно да му изпляскаш всичко 1:1.

# 193
  • Русе
Като гледам как много възрастни реагират на последните новини, намирам че децата доста по-адекватно отразяват и приемат. А във въображението и приказното няма нищо лошо,дори и като ритуал да се поддържа максимално дълго.

# 194
  • София
Имаме си културни и религиозни подсказки за житейски събития като смърт. Малките деца охотно ги приемат и не задълбават особено.
О, моля те, крехката детска психика! Това вече стана модерната дъвка за всеки, който иска да се изкара прав - пробутва номера с детската психика. А детската психика не е чак толкова крехка, колкото се опитват сега да я изкарат. Децата са доста адаптивни, те имат "къса памет", много неща си досъчиняват. Колкото пъти съм чула някой да се позовава на "крехка детска психика", толкова пъти го е правил в своя изгода. Тогава половината му детство е утрепано.
Колкото до Дядо Коледа, ако на мен такъв ми се беше изръсил пред вратата, щях да кажа, че е менте, а Дядо Коледа ще дойда в детската градина или ще остави подаръците под елхата вкъщи.

Да, гледах брифинга. И точно по този повод, ако родител знае, че в 8 сутринта има брифинг с информация, която не е за детските уши, той отстранява децата от телевизора и си гледа информацията сам.

Общи условия

Активация на акаунт