Образователен Говорилник - bug 4. We are working on it.

• 18 740
  • 770
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Повечето държави в Европа имат матури. Що се отнася до признаване на чужди дипломи, това обикновено се урежда с международни договори и конвенции. Отделно, на тази база,  университетите си изработват правила за прием на чужди граждани.

# 691
Повечето държави в Европа имат матури. Що се отнася до признаване на чужди дипломи, това обикновено се урежда с международни договори и конвенции. Отделно, на тази база,  университетите си изработват правила за прием на чужди граждани.
Дадох за пример какво се взема в предвид при кандидатстване в университета в Цюрих ( беше дадено като пример някъде по-горе). За този университет българските граждани, са отново чужди граждани. В този случай матурите не влияят, защото, поправете ме ако греша, те са на отделен ред в дипломата.

# 692
  • София
Грешиш! Joy ДЗИ може да са на отделен ред в дипломата, но са един от трите компонента, които формират общия успех от дипломата, т.е. са с много голяма тежест при неговото формиране. По новата програма вече няма да е така.

# 693
  • в страната на чудесата
Грешиш! Joy ДЗИ може да са на отделен ред в дипломата, но са един от трите компонента, които формират общия успех от дипломата, т.е. са с много голяма тежест при неговото формиране. По новата програма вече няма да е така.
матурите няма да имат такава тежест ли? извинявай ако е тъп въпрос, нищо не знам за новите промени. Следя темата отгоре-отгоре и май нямам ясна идея какво промениха.

# 694
  • София
Матурите изобщо няма да влизат в общия успех от дипломата за средно образование.

# 695
Доколкото прочетох в академичните резултати, които са различни от дипмоните в България. така, че едва ли матурите влизат в оценката.
Виждала съм канадски рипорт за завършване на средно образование ( едно към едно с рипорта, което е за 3 клас например). Там са отразени само академичните предмети. Никой не го интересува колко часове си имал по пеене, физическо и какво ли не. Дори и резултатите от щатските тестове не са отразени, нищо, че ги държат всяка година и треперят за тях.

Санака, бързо си публикувала, казваме едно и също.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 22:13 от Titina

# 696
  • София
Титина, не знам какво четеш, а и не разбирам много какво казваш /особено в последния си пост/, но повечето университети в Европа имат изискване за успех от дипломата за средно образование. Поне университетите, които си струват и специалностите, които си заслужават. А както вече казах, общият успех от дипломата се формира с участието на оценките от матурите. Доста университети поставят и изискване за полагане на матури по определени предмети, както и за конкретна оценка от тези матури, обикновенно 6.00 - това е част от условията в офертата.

# 697
Санака, казано е точно и ясно - изисква се академичен рипорт.
Да приемем, че имат българска диплома, как ще определят, кои оценки да вземат?
Рипорта е нещо различно от дипломата, там има хорариум на часовете например.
Не съм кандидатсвала в европейски университет, но съм правила в американски. Трябваше да дам академична справка, което е коренно различно от от дипломата. Справката ми я издадоха от училището, което съм завършила.
В Университета в Цюрих пише точно това - академичен рипорт, но щом казваш, че този университет не струва, ще се съглася с теб.

# 698
Титина, не знам какво четеш, а и не разбирам много какво казваш /особено в последния си пост/, но повечето университети в Европа имат изискване за успех от дипломата за средно образование. Поне университетите, които си струват и специалностите, които си заслужават. А както вече казах, общият успех от дипломата се формира с участието на оценките от матурите. Доста университети поставят и изискване за полагане на матури по определени предмети, както и за конкретна оценка от тези матури, обикновенно 6.00 - това е част от условията в офертата.
6,00 егати офертата. Това може да е само по точни науки.

# 699
  • софия
Матурите изобщо няма да влизат в общия успех от дипломата за средно образование.
хм, тези от 10-ти клас ше бъдат вписвани само, но няма да участват в общото смятане на дипломата за 10 клас. За 12-ти не зная. Наистина ли няма да влизат?

Дипломата на сегашните 12-токласници (както и последните по тази система догодина) се изчислява С матурите. И същите имат сериозен дял.
Всички изучавани предмети се разделят на две групи, трета група са матурите. всяка група се изчислява средноаритметично. А+В+С(за всички години от 9-ти до 12-клас включително)/3 (редовни предмети+ЗИПове+матури) и ето ти дипломата.
Университетите поставят не само условие за диплома 5,80/90, но много често наравно с него имат условие тези липсващи стотни да не са от матурата. Ако са казали 6,00 то значи 6,00.
Унитата си искат много точно каквото им трябва. Няма да останат без инфо, особено ако са те харесали. но има и такива, които са абсолютно безцеремонни и режат от раз, та разбирам и яда на Шарки.

# 700
  • София
Cambridge имат такива изисквания за матурите. Ако искаш. Иди обяснявай какви безумия има в матурата по английски, например.

ЕТХ Цюрих е само на немски за бакалавърска степен...

# 701
  • София
Санака, казано е точно и ясно - изисква се академичен рипорт.
Да приемем, че имат българска диплома, как ще определят, кои оценки да вземат?
Рипорта е нещо различно от дипломата, там има хорариум на часовете например.
Не съм кандидатсвала в европейски университет, но съм правила в американски. Трябваше да дам академична справка, което е коренно различно от от дипломата. Справката ми я издадоха от училището, което съм завършила.
В Университета в Цюрих пише точно това - академичен рипорт, но щом казваш, че този университет не струва, ще се съглася с теб.
Офф, искат академичен рипорт, а диплома не искат - това ли казваш? Joy Или дипломата няма значение - приемат и с общ успех от 3:00?

Амели, оценките от ДЗИ също ще се вписмат в дипломата, но няма да учавстват във формирането на общия успех:
Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2019 г., в сила от 10.09.2019 г.) Общият успех в дипломата за средно образование се формира като средноаритметична оценка с точност до 0,01 от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по чл. 30, ал. 1 и 2 по учебните предмети, изучавани в задължителните часове, и от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по чл. 30, ал. 1 и 2 по учебните предмети, изучавани в избираемите часове. /НАРЕДБА № 11 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ/

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 22:49 от sanaka

# 702
Офф, искат академичен рипорт, а диплома не искат - това ли казваш? Joy Или дипломата няма значение - приемат и с общ успех от 3:00?
Аз нищо не казвам, цитирам какво са написали. Дадох и кои са им допълнителните изпити. Другото си е твоя интерпретация. Не ми харесва тона ти, и излизам от този спор, за мен е безпредметен.

# 703
Cambridge имат такива изисквания за матурите. Ако искаш. Иди обяснявай какви безумия има в матурата по английски, например.

ЕТХ Цюрих е само на немски за бакалавърска степен...

Какви грешки има тази година в матурата по английски ще ти кажа в сряда. Един учител беше казал на децата: “ За който се чуди защо има три грешки в пробната матура, да знаете, че има три грешни въпроса в матурата”. Когато го попитали защо за тренировка ползва компилации от предишни матури, а не ги състави въпросите той, учителят отговорил, че такива глупости не е в състояние да сътвори.

# 704
  • софия
Ама академичния рипорт, който се нарича академична справка в бг, или академик транскрипт, университетите го взимат като информация. Това е единия от всички документи. Например в УК  се вписват всички предмети от 9-клас както са изписани по акад. справка. Въз основа на предоставената акад. справка, мотивационното ти и прогнозната ти диплома ( разбираемо прогнозна, все пак 12-ти клас е все още текущ) те решават да те изберат за по нанатък в процеса на отсяване като ти поставят условия-често пъти искат по две- три матури с 6,00. В допълнение може да има и интервю, и изпит на място. ( презокеанските са по скайп, освен ако нямат предтавителство в някоя си страна)
Не виждам какво те нервира Санака. Много добре е обяснила.
А що се отнася до различните държави, то това е ключова работа на адмишън офисите-да са наясно с различните системи. Това беше и едно от основноте притеснения на бг ученици и родители, че тъкмо всичко е ясно и след две години като излезе първия набор по новата програма ще настане хаос .

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 23:28 от Амели

Общи условия

Активация на акаунт