Фентъзи и фантастика -19

• 25 797
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
Излязла е новата книга от Игрите на глада. Може и да си я поръчам, но няма да е в момента, че ми се събраха много нови книги, които тепърва ще чета. Все пак, ако я видите някъде за сваляне, кажете Wink

# 181
  • Майничка
Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина. (Битие)

По-притеснително е предното изречение, ако това е пълният му вид "В   най-дълбокото,   най-черното   място,   където   надеждата,   която   децата   таят,   а   възрастните оплакват,   чезне   и   се   изгубва   като   прах,   разнасян   от   вятъра.". Изречение само от обстоятелствено пояснение си е мастър клас.

# 182
по принцип винаги съм бил на мнение, че Библията трябва да се осъвремени, езикът е изключително старинен. Както и  да е, тук имаме две прости изречение, като в нормален текст второто би трябвало да бъде отделено с тире.
Защото пред него се поема въздух, казва се с интонация например. В нормален изговор го декламираме така:

Да бъде светлина - и биде светлина! (с поемане на въздух преди "и" и с възклицание след "светлина")
Да не говорим, че трябва да се сложи удивителен, но правописът на Библията е останал непроменен отпреди 1700 г-

Иначе, съм съгласен с Гаргамела, по принцип  такива тежки изречения като "В   най-дълбокото,   най-черното   място,   където   надеждата,   която   децата   таят,   а   възрастните оплакват,   чезне   и   се   изгубва   като   прах,   разнасян   от   вятъра."
 трябва да се разбиват на по-леки, както ни съветва и Стайнбек.

не знаех, че има нова книга на Игрите на глада но едва ли ще я прочета. Не съм привърженик на безкрайното  удължаване на една поредица.

# 183
Ами на мен ми харесва стила на Маас също. За Скъпоценните камъни да не говорим, сюжет с бая дупки, обаче толкова завладяващ, че изобщо не ги забелязваш Simple Smile
Явно съм някакъв тийн Joy Тези книги са ми много четими, живи, завладяващи Simple Smile

# 184
Новата книга за Игрите е предистория за президента Сноу. Американските феминистки бяха изпаднали в ярост в Туитър, заради това, че Колинс е решила да пише за него (токсичен бял мъж).

# 185
Отново прочетох Деветте принца на Амбър. Максимално се изкефих, особено в частта,  в която Коруин не помни нищо и сглобява нещата по случайно изпуснати фрази на братята и сестрите си.

Скрит текст:
Старая се с всички сили — каза той — и ще продължа да го правя докрай, обещавам. Само погледни! Овладяхме небето, сега се добрахме и до гората! Направо е прекалено хубаво, за да е истина! Прехвърлихме половината път и нищо не ни се опря особено. Мисля, че имаме голям късмет. Ще ми дадеш ли едно регентство?

— Да — отговорих аз, без да знам за какво ставаше дума, но бях готов да удовлетворя желанието му, стига да бе във властта ми.

Тогава той кимна.

— Бива си те. ....
и
 Н
Скрит текст:
е — отвърна тя. — Благодаря, че ми спасихте живота, но искам и да го запазя. Защо отивате в Амбър?

Там един трон чака да бъде спечелен — рече Рандъм, което беше новина за мен, — а ние сме заинтересовани страни.

# 186
  • Майничка
...Както и  да е, тук имаме две прости изречение, като в нормален текст второто би трябвало да бъде отделено с тире.
Защото пред него се поема въздух, казва се с интонация например. В нормален изговор го декламираме така:

Да бъде светлина - и биде светлина! (с поемане на въздух преди "и" и с възклицание след "светлина")
Да не говорим, че трябва да се сложи удивителен (...)
Да, две прости изречения са, но второто е привнесено. Тирето би било равностойно на И и би го заместило: Да бъде светлина -  беше светлина. Удивителна не е необходима, защото изреченията са преизказни.
...  такива тежки изречения като "В   най-дълбокото,   най-черното   място,   където   надеждата,   която   децата   таят,   а   възрастните оплакват,   чезне   и   се   изгубва   като   прах,   разнасян   от   вятъра."
 трябва да се разбиват на по-леки, както ни съветва и Стайнбек.
Тук изобщо нямаме главно изречение, само изобилие на подчинени. Друго щеше да е "Това е най-дълбокото ...." или "Влязох в най-дълбокото ...и т.н." Е,
може от предното изречение да се подразбира подлог и сказуемо на главното, примерно "Отиде за риба и къде се набута? В най-дълбокото..." 
[/b]

# 187
Зашеметихте ме с този цитат.
Явно ще се чете.

# 188
пускам тук малко картиннки от Хронките на Амбър

Скрит текст:
Оберон
Скрит текст:
Коруин

Скрит текст:
Джилиян

Скрит текст:
Ерик

Скрит текст:
Блийс

Скрит текст:
Бранд

Скрит текст:
Бранд 2
Скрит текст:
Кейн

Скрит текст:
Рандъм

Скрит текст:
Деидре

Не можах да намеря картите на Бенедикт* и Жерар, а Фийона я забутах някъде утре ще я открия.

*e, той Бенедикт и без това през повечето време е в Авалон,не е загуба.

Последна редакция: пт, 22 май 2020, 02:28 от Лорд Сняг

# 189
  • София
Амбър също ми е любима поредица, но лошото е, че всичките НФ класически и епични поредици съм ги чел само по веднъж и също съм запланувал да ги повторя когато започна само серията от НФ и фентъзи (визирам Фондацията ; Дюн ; Хрониките на Амбър ; Хиперион ; Рама ; Марсовете и т.н.)

Лорде, чел ли си Библиотеката на Въглен връх , че ми е любопитно какво ти е мнението като цяло. Simple Smile

# 190
Излязла е новата книга от Игрите на глада. Може и да си я поръчам, но няма да е в момента, че ми се събраха много нови книги, които тепърва ще чета. Все пак, ако я видите някъде за сваляне, кажете Wink
В mailbooksa я има качена преди 2-3 дена

# 191
Този сайт не съм го ползвала. Иска ми да инсталирам нещо на компютъра си, за да тръгне...

# 192
Този сайт не съм го ползвала. Иска ми да инсталирам нещо на компютъра си, за да тръгне...

Да. това е програмка. Пробвай

# 193
  • ул. "Мечтание"
Новата книга за Игрите е предистория за президента Сноу. Американските феминистки бяха изпаднали в ярост в Туитър, заради това, че Колинс е решила да пише за него (токсичен бял мъж).

Вай, вай... УжасТ-ужасен! Simple Smile

Ще се огледам и ослушам първо да натрупа ревюта тая книга и тогава ще решавам дали да я чета. Трилогията ми хареса, та ми е любопитно.

# 194
Дяволо, не съм я чел, защото нито в Рулит, нито в Читанка не я намерих.
Преди около време търсих и в Замунда - и там не открих Библиотеката. Иначе много я рекламират, заплюл съм си я.
Засега ми се иска да намеря нея и Лебедова песен.  Но преди всичко смятам да "Повторя"   поредицата Червен Изгрев в съвсем скоро време.
П.С. Въпреки че и Аркадия много много хора я харесват, аз не я издържах, по същата причина по която не ми хареса и Нивганощ- непоследователност в сюжета.

П.П.С. Ако не е тайна какво е НФ?

Общи условия

Активация на акаунт