Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 34

 • 18 797
 • 684
 •   3
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 031
Ние сме на етап външна изолация и оформяне на цокъл на къщата. Цокълът при нас е доста висок - около и над метър. Вашите цокли какви са? Препоръка?

# 46
 • Мнения: 316
Споделям моя опит със Софийска вода. Купихме
 парцел в с. Яна, където отпред на улицата пред лицето на нашия имот няма тръба на Софийска вода. Има обаче отзад на гърба на нашият парцел откъдето са навързани всичките къщи от ляво и дясно от нас. При първите изходни данни на СОфийска вода беше отбелязано, че понеже по улицата пред лицето на нашия парцел няма водопровод те няма как да ни направят отклонение и ние трябва да се обърнем към Архитектура и градоустройство и те да кажат как да се процедира. Отидох там с изходните данни и след 20 дни ми върнаха отговор, че трябва да построя водопровод от тръбата по улица на около 250 метра разстояние от нашия парцел, защото тръбата, която е зад парцела ни е много стара (строена е 1967 г) и не можело да издържи ново присъединяване, а освен това била и само с 60см ф при норма 110.
След това отидох пак в Софийска вода и ги накарах да ми обяснят черно на бяло, защо всички къщи около мен са вързани към тази стара тръба, а аз не мога? И защо не си я сменят щом е толкова стара, след като всички абонати на Софийска вода плащат не само водата, която са ползвали, но и подръжка на инсталациите? КАк всички тези семейни къщи се водоснабдяват от тръба с 60 см ф, а аз не мога? Не исках да си тръгвам, докато инженерът, който беше написал, че няма начин да ме вържат не дойде и не ми обясни, защо трябва да строя водопровод от 250 м, който ще ми струва около 40 000 лв и ще го подаря на Общината, а не ме вържат от стара тръба, където всички останали къща са вързани. След много разправия, инженерът ми се обади и ми каза, че ако взема Заповед от Община Кремиковци за преминаване през съседен парцел (там, където лежи старата тръба на Софийска вода) , ще ме вържат. Минах през тази процедура през Общината, която ми струваше 5 месеца и около 600 лв и след като занесох въпросната Заповед обратно в Софийска вода, те ми издадоха нови изходни данни със Условия за присъединяване. Там пише, че те ще изградят отклонението до границата на моя парцел. От там нататък в нашия парцел ние ще изграждаме шахта за наша сметка. Малко дългичко стана и се извинявам предврително, ако разказът ми е объркан.

# 47
 • Мнения: 423


Иначе ние имаме изолация под и над плочата, оставени са нива навсякъде, цялата веранда, тераси, покрив, всичко е с изолация, за да няма термомостове.


Може ли да споделиш колко см е изолацията на първата плоча (тази, която е на нивото на терена)?
А на терастите колко е изолацията?

Може и на лични. Благодаря!

# 48
 • Бургас
 • Мнения: 1 090
FlushedИ ние чакаме да отмине кризата, за да започнем с канализацията, събаряне на сегашната и изграждане на същата но нова къщурка.

# 49
 • Sofia
 • Мнения: 403
Българска мама, благодаря, нито е дълго, нито объркано. Вашият случай е специфичен, както всеки друг, но е пример, че, дори и да няма гаранция за успех, човек трябва да бъде по-настоятелен с административните разправии, иначе съвсем няма шанс.
Аз ще споделя само, за тези, които нямат почти никакъв шанс за водоснабдяване(или имат на цената на сериозна 5 цифрена сума), Басейнова дирекция не е толкова страшна. И ние и съседите се преборихме за обозримо време и влязохме в сроковете, в които така или иначе проектирахме. Два месеца и нещо ни отне, уплътнихме точно времето между получаване на виза и внасянето на проектите за съгласуване в общината. Бъдещите ни съседи си го движиха сами, за нас го сърши надзорната фирма(и не се справи по-бързо), като имаше и малко забавяне от сондиращата фирма и в двата случая, а и времето беше неблагоприятно.
Изолацията на на 1ва плоча е 10см, предвидени са и подово, замазка и гранитогрес, за да получим светла височина 305.
Цокъл не искам и няма да слагаме.

# 50
 • Мнения: 4 742


Иначе ние имаме изолация под и над плочата, оставени са нива навсякъде, цялата веранда, тераси, покрив, всичко е с изолация, за да няма термомостове.


Може ли да споделиш колко см е изолацията на първата плоча (тази, която е на нивото на терена)?
А на терастите колко е изолацията?

Може и на лични. Благодаря!

Мисля, че по 10 см, но трябва да питам, забравила съм...

# 51
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 731
Имам следния въпрос, преди да получа вече психично отклонение.. Срещнах се днес с един бригадир която се занимава с топлоизолация и фасадна мазилка. Говорихме, гледа ме така все едно нищо не двявам от нищо, та накрая ме зашлеви с една цена от 120/125 лв на квадрат - труд , материали ( епс , мрежа, шпакловане , дюбелиране , лепило , мазилка и боя... Аз ли не съм наред или в представите ми ( според инфо от познати, разговори и т.н.) си мислех за цена на труд и материали общо около 60лв макс.

# 52
 • Мнения: 1 031
И ние сме на този етап, като материалите ги осигуряваме ние. Също бях леко стъписана от сумата - при нас материали и труд излиза към 75-80 лв./кв.м. общо.

# 53
 • Мнения: 171
Цената зависи и от мазилката и от сложността предполагам. Нашата оферта е 58лв/ кв (силикатна мазилка, 10см. Епс, с гаранция от Баумит 10г. )като се смята цялата площ( със прозорците). Или ако се изваждат прозорците, водооткапа и ъгловите профили се смятат на метър. Според него двата варианта накрая идват еднакво като цена.

# 54
 • Мнения: 1 031
Да, цената за труда е комплексна. При нас се добавя за рамките на прозорците, обшивката на стрехите и не знам още какво. Като сметнах колко човека ще работят и за колко време ще са готови - получават им се нормални месечни заплати Simple Smile

# 55
 • Лондон
 • Мнения: 428
SKK,това е нечувана цена.Малко по-късно,като се освободя ,ще ви направя подробна разбивка на цено по пера.

# 56
 • Мнения: 1 259
Ние проучваме цените до ключ при строителите. Караме ги да ни дадат оферта до груб строеж и до ключ. Прави ми впечатление, че въпреки, че сме от провинцията, до ключ искат около 1000 лв на кв. м.,че и отгоре, а за груб строеж около 300 лв и то без фундамент.

# 57
 • Мнения: 316
Ние проучваме цените до ключ при строителите. Караме ги да ни дадат оферта до груб строеж и до ключ. Прави ми впечатление, че въпреки, че сме от провинцията, до ключ искат около 1000 лв на кв. м.,че и отгоре, а за груб строеж около 300 лв и то без фундамент.
Без фундамент!
Че то какво включва грубият строеж?

# 58
 • Лондон
 • Мнения: 428
Нормална е такава разлика.Писала съм и преди ,грубият строеж е  максимум 50% от сумата,обикновено между 30-40%.

Сега,давам разбивката за изолация само материали -10см ЕПС.

ЕПС Баумит(88лв/м3) - 8.80 лв/м2
Лепило Стар контакт(бездюбелно) 17лв за торба-   5.70лв/м2
Мрежа Вебер -  2лв/м2
Дюбели 10бр/м2 -  7лв/м2
Пяна за фугите Вебер - 0.50лв/м2
Шпакловка Вебер бяла 15лв -5лв/м2
Грунд Вебер 70лв за кофа -1лв/м2
Мазилка силикатна с калиево водно стъкло Ликата бяла - 72 лв бака  - 10лв/м2
Общо 40лв/м2

Тук пояснявам няколко неща.Лепилото е бездюбелно и се ползват дюбели само на ъглите и в бетона,тоест количеството дюбели съм го писала стандартно,но бих приела,че сумата е наполовина от тази,която съм написала или 3,50лв.
Не съм сложила ъгли,но няма как да знам колко прозорци и чупки има,да приемем,че тези 3,50лв ще ги покрият.
Мазилката е среден клас и цена,всичко останало висок клас.Не съм включила боя,защото не всички ползват,а и там цените са в голям диапазон.
Ако искате цветна мазилка ,за предпочитане е да купите такава,вместо бяла,която впоследствие да боядисате.Доводът е,че самите камъчета са бели и ако малко я чукнете или остържете се вижда  бяло.
Абсолютно безумие е  за големи прозорци да ви таксуват на квадрат труд с материали.За само труд да включат квадратурата,но за материали -не.Ние имаме 62 м2 прозорци ×40 лв са 2400лв за материали.Дори и да приспадна первазите,пак ще е поне 1500лв над цената за материали.
Колега на съпруга ми ,мисля му бе споменал ,че взима около 28лв/м2 за труд.За две ръце шпакловка,без боядисване.
Увеличаването дебелината на ЕПС,увеличава само цената му на м2 + дюбелите (вместо 60-70ст ,стават 1лв).
Тоест при 20см ЕПС цената се увеличава с 8,80лв +3 лв.
Цена материали -10см -40лв/м2
20см -51лв/м2.

Някои цени съм ги завишила леко м2 като грунд и пяна,но предпочитам да са в  плюс.

SKK, питай ги колко взимат за труд,а вие си купете материалите.Така поне няма да ви излъжат с тях.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 19:47 от nelina_london

# 59
 • Мнения: 171
Да, и аз не съм ок с такова изчисление. Не сме го и мислили много, защото в крайна сметка ние ще си купуваме материалите, ползваме отстъпки и доста по- ниска ще стане крайната цена.

Общи условия

Активация на акаунт