Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 34

 • 18 799
 • 684
 •   1
Отговори
# 540
 • Мнения: 316
А последно в ЗУТ не беше ли, че и под 100 м2 се строи с регистриран в Камара на строителите сторител?
Не. Затова и ние ще строим на стопански начала. Намалихме си проекта от 220 кв на 100 кв. М официални и още 60 "неофициални", за да избягаме от регистрирани фирми, които дерат здраво.

# 541
 • Лондон
 • Мнения: 428
По прясно събрани цени от оферти от мен, варира от 450 до 900лв/кв.м. Разликата се дължи на ... непонятни за мен фактори. Да отбележа, въпреки че се подразбира, едни и също количествени стойности предоставих на всички фирми. Пак по тях калкулирано цената на вложените материали за нашия проект е около 230лв/кв.м., съответно останалото труд.
Изкопа и обратния насип ме тормозят яко като сума, но ще се примирявам. Някакси за бетон, тухли и желязо по мога да ги преглътна сумите. Другата седмица започваме, ако нещо не се обърка, стиснете палци. Wink
И за мен е непонятна цената на основите.За бетона разбирам,но точно изкопа,обратния насип и фракцията,ми идват надценени.
Една машиносмяна на голям багер е около 350-400лв,колко ли дни ще копаят?Едва ли повече от три,обратния насип ще стане за ден.Има и тръмбоване ,а скъпото на фракцията е транспорта.Остатъчната пръст за извозване при нас бе около 100м3 и мисля взимаха по 100лв на курс от 10м3,но си я оставихме защото ни трябваше за вертикалната планировка. В крайна сметка основите стъпиха на 40%от крайната сума,а тя бе около 380лв/м2 без ДДС.
Когато смятах материалите бе трудно да ги изчисля точно  поради  разтегливата цена на кофража-купен или  под наем,но получих оферти от 25 до 50лв на м2.От там и основите идваха най-големите ценови различия.

# 542
 • Sofia
 • Мнения: 403
Радвам се, че не съм сама в разсъжденията си за изкопа. При нас изкопа е малко над 450 куб.м. Sad Обратния е около 90 и ще останат доста за извозване. Фракцията за основите пък е 260 куб.м. Не знам дали не направихме грешка, че останахме без сутерен, но наистина не виждам смисъл от 150кв.м. под земята... Пък и слизаме до 1,60 с основите, което никак не е малко, но пък за сутерен щеше да е още метър предполагам. Машиносмените за багера са нищо на фона на сумите като цяло, тях изобщо не ги броя. При нас се копае лесно, приятел строи тази година в Бистрица, какви морени извадиха от изкопа, не е истина. Но пък имаше материал за пълнеж на основите и почти нямаше нужда да докупува баластра.
Нелина, добра ви е цената... Не можахме да се доберем до такава, за съжаление.

# 543
 • Лондон
 • Мнения: 428
DI.Gi,малко ме учуди с толкова много фракция.Предполагам за по-добър дренаж.

Сетих се,че при нас имаше на два слоя,съвсем в основите и под първа плоча.И на двете места бе по 25-26 см.Архитектът каза,че тази под първа плоча е задължителна,а останалата може да се замени с добре тръмбована пръст.
Ако си бях в Бг в онзи период,щях да следя изкъсо какво правят,но сега си погледнах протоколите по плащанията и видях,че са пропуснали първата фракция,комуникираха с конструктора и явно им е дал зелена светлина .
При нас основата бе много малко под 200м2,като 20м2 са веранда и 45м2 гараж.Предполагам там изкопа може да е бил малко по-плитък,но ми се върти в главата около 1м.
Щях да ти пратя на лични разбивката с цените,но може да е полезна на някой.
Без ДДС са.

# 544
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 731
При нас пак застой... Вече започна да ми писва. Подовото не може да се реди сега, защото мъжа със замазката ще дойде чак септември. Т.е. ако наредят тръбите и вържат никой няма да може да влезе да слага окачени тавани в баните, терасата, мокрото и гаража.... С други думи замазката сложи контра на всичко друго, а за таваните сме говорили с едно момче да идва след 10 дни. Голяма верижна реакция ще стане отново. Междувременно, светлите отвори за вратите са супер не стандартни и всичките ще трябва да ги поръчваме, което е допълнителен разход. Бехме си мислили за врати тип конфекция ( готови от магазин).
Поне се оплаках, ако друго няма да се случи скоро

# 545
 • Лондон
 • Мнения: 428
Skk , и ние направихме окачени тавани преди замазката Тъкмо после не падат боклуци по нея.
И  ние сме на същия хал с вратите.ММ ги поръча на архитекта по 210см,защото е висок 190см  и 2м. му идвали ниски.И като гледам всички готови са по 2м.Така че и ние ще поръчваме и като гледам бройката(10) и цените ,свят ми се завива.

# 546
 • Бургас
 • Мнения: 1 552
Нелина, виж полските- струва ми се че там имаше 210 стандартни.

# 547
 • Мнения: 1 031
Ние също правим таваните преди замазката, тъй като на места ще трябва скеле. До сега си представях нещата обратно и се надявах в скоро време да имаме готова поне една тоалетна, но няма да
стане... И като отворихте дума за врати - имам отвор с височина около 250см за вратата на дневната. Настоявах да е така, за да се осветява преддверието, в което няма прозорец. До сега не съм виждала в сайтовете да се предлага интериорна врата, надстроена с "прозорче". Предлагат ли призводителите на врати такова нещо или трябва да правя самото крило високо 250см?

# 548
 • Лондон
 • Мнения: 428
Нелина, виж полските- струва ми се че там имаше 210 стандартни.
Погледнах Класен. Регулируемата каса е с височина 203,5.Но цената от 350лв за врата с каса е перфектна.
На Хьорман са до 210,но тези които ми харесват са над 700лв.
Почти съм убедена,че след като види цените на поръчковите, ММ ще се преориентира към малко по-ниски с по-широки первази.

Queen L,обожавам точно такъв тип врати.И аз исках хубава голяма портална врата до тавана,точно със стъклена надстройка.Редица обстоятелства не го позволиха.
Според мен по поръчка ще ти го изпълнят като отделна модулна част.Но,при врата 2м, 50см.прозорче,което ще се смали и от касата,няма да внесе много светлина .Естествено по-добре от нищо.

# 549
 • Мнения: 1 720
http://[/img]

Аз да ви покажа до къде стигнахме, още малко и покрива ще се започва. Остават терасите, тя е една, която обикаля цялата къща и една отзад при спалните.
И аз съм проектирала огромни прозорци да видим с отоплението какво ще измисля. Исках пелетна камина с водна риза, но не знам дали ще стане.

# 550
 • Лондон
 • Мнения: 428
Като голям любопитко да кажа на H/I,че  линкът не се отваря .

# 551
# 552
 • Мнения: 1 720


Извинявам се, че два последователни поста, но в един не успявам нещо.

# 553
 • Мнения: 1 259
Аз искам да попитам на кой етап правят проверка дали имаш изгребна яма. Ако нямаме ще ни дадат ли разрешение за ползване. Питам, защото разбрах, че пречиствателните станции не били според законите. Надявам се да гледат само за ток и вода без канализацията. Има ли такава която да върши работа без постоянно живеещи в къщата?

# 554
 • Лондон
 • Мнения: 428
Ей,сега ще те смъмрят за последователните постове.Два пъти ме предупредиха.
Браво за напредъка!
Понеже и вие зидате и тогава леете плоча,да добавя че е хубаво при тази последователност върху тухлите да се слагат 1-2 см стиропор или фибран преди изливането.Това спомага ако има бъдещи улягвания на сградата да не се напуква мазилката.
И ние го пропуснахме на първа плоча,поради незнание,при все че го имахме в проекта,но на пояса за покрива сложихме.
silvi,проверката е на акт 16.
От много приятели съм чувала,че като видят капака на шахтата ,не искат да я отварят,но си зависи от района и проверяващия.

Общи условия

Активация на акаунт