Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 34

• 33 131
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Скрит текст:
А защо сте питали Басейнова преди да дупчите? Сондажът ако няма да се ползва за комерсиална цел, а само за битова, просто се прави и след това се уведомява Басейнова - режимът е уведомителен, не е разрешителен, ако тази вода ти е само за бита. Няма как да ти издадат РС без регистриран сондаж. Поне аз така знам.

Питахме,защото и в БД и в Общината ни казаха че такъв е реда. В последствие се оказа почти невъзможно. Искат ни РС на сондажа,който е 6та категория и "попринцип не се изисква техническа документация,ама трябва да подадете заявление за виза". Страшно мазало е. Надявам се накрая да имаме успех,че мн ме изнервят вс тези врътки. Никой нищо незнае,никой не е виновен и нищо не е изпуснал....Аман
Сондажът ви е просто сондаж за къщата ли? Водата не е минерална? Като частно лице ли строите или като физическо? С коя БД си имате вземане-даване?
Ето линк към Закон за водите, виж чл.43 и 44-ал.5 и 6 - https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134673412.
Според мен може нещо грешно да сте питали БД, та са ви вкарали в грешна процедура. Сега проверих: името на документа, който ви трябва от БД като крайна цел е "Удостоверение за вписване в регистъра на водовземните съоръжения за подземни води на съоръжения за задоволяване на собствените потребности на гражданите". Издава се на основание Наредба No.1 от 2007 г за проучване, ползване и опазване на подземните води. За да се сдобиете с него правите сондаж, взимате протокол от сондьорите, после идват от Общината да инспектират и ви  дават тяхната си хартия; след което се подава завление за вписване в БД (придружено със събраните до момента документи) и те ви връщат Удостоверението. Режимът е уведомителен, не могат да ви откажат, ако всичко ви е ОК документално. Просто това го минахме в началото на юли миналата година с БД Дунавски район и шансът да е променена процедурата е много малък. Като гледам, в закона няма промени...
ММ сега се сети, че май архитектът ни беше инструктирал какво точно да пишем в завлението си към БД, но уви това точно заявление не го пазим (май не ни го върнаха, получихме само Удостоверението).
Виза ви търсят от Общината ли? Виза за проектиране за сондажа? Ако е така, изкарайте я пък... щом това ще ви отърве от мъките... Но ако пак ви замотаят, съветвам да разпечатате чл.44-ал4 от Закона за водите, да идете в БД и да ги питате за този случай какво точно искат.

# 661
  • София
Скрит текст:
А защо сте питали Басейнова преди да дупчите? Сондажът ако няма да се ползва за комерсиална цел, а само за битова, просто се прави и след това се уведомява Басейнова - режимът е уведомителен, не е разрешителен, ако тази вода ти е само за бита. Няма как да ти издадат РС без регистриран сондаж. Поне аз така знам.

Питахме,защото и в БД и в Общината ни казаха че такъв е реда. В последствие се оказа почти невъзможно. Искат ни РС на сондажа,който е 6та категория и "попринцип не се изисква техническа документация,ама трябва да подадете заявление за виза". Страшно мазало е. Надявам се накрая да имаме успех,че мн ме изнервят вс тези врътки. Никой нищо незнае,никой не е виновен и нищо не е изпуснал....Аман
Сондажът ви е просто сондаж за къщата ли? Водата не е минерална? Като частно лице ли строите или като физическо? С коя БД си имате вземане-даване?
Променили са процедурата. Сондажът е строеж 6та категория и вече (някъде от месец март) искат да впишеш в заявлението за регистрация номера на разрешението за строеж на самия сондаж. И ние минахме по този път - Параграф 22. Тепърва ще има много "опарени".
Успяхме да го регистрираме по друг начин, който не искам да описвам тук, въпреки че не става въпрос за корупционни действия. Ако някой има нужда да знае, да ми пише ЛС.

# 662
  • ГО
Като чуя за надзор, община, документи, разрешителни и се изприщвам. Имам чувството, че цялата система е против гражданите. Вместо да е устроено в помощ и подкрепа - всяко нещо е спънка. Нашият строеж е 5-та категория, голямо въртене беше да намерим фирма, която да има правомощията да ни построи 2-те стаи. Баси и бумащината.
Върви в общината, ела при нас, върви еди къде си, направи еди що си. Едва в началото сме, а вече ми иде да се откажа.

# 663
  • София
Mona точно така. Има промени. Вече се изисква и РС за Сондажа.
Nellytan строим в населено място. В гр.Костинброд. Водата и канала са ни на 100м. Но отказват да ни вържат. Трябвало да изградим канала за наша сметка и после да го дарим на ВиК. Няма да им дарявам нищо на тея безделници.
Искам да си построя къщата и после ще се жалвам навсякъде. Знам че са длъжни да ме вържат. И в момента ми извиват ръцете. Но няма да им дарявам нищо.
Ударихме страшна греда,но се надявам всичко да се подреди.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 07:59 от elinoriks

# 664
Nellytan строим в населено място. В гр.Костинброд. Водата и канала са ни на 100м. Но отказват да ни вържат. Трябвало да изградим канала за наша сметка и после да го дарим на ВиК. Няма да им дарявам нищо на тея безделници.
Искам да си построя къщата и после ще се жалвам навсякъде. Знам че са длъжни да ме вържат. И в момента ми извиват ръцете. Но няма да им дарявам нищо.
Не са длъжни да ви захранват с вода и канал. Ако пред имота Ви има изградена инфраструктура ВиК и има изградени отклонения, след проучване, становище и скл. на дговор със съответният оператор, Вие сами си свързвате имота с отклоненинята за Ваша сметка. Ако няма изгредана ВиК мрежа  до имота Ви, то Вие си я изграждате и я дарявате на ВиК оператора за да Ви включат в нея и да я обслужват. Ако имота Ви е бил извън регулацая или пък, когато общината е изграждала ВиК мрежата същият е бил ливада или нива, то не са имали ангажимент да прокарат тръби до празен парцел. Особено за канала важи правилото, че дори пред имота да има такъв, свързването Ви с него е доброволно и само по Ваша воля и разбира се за Ваша сметка. Същото е и със свързването с електрическата мрежа. Като няма прокарана ел. мрежа Ви карат да си я изградите + трафопост и тогава го дарявате на ел. дружеството за да Ви подаде ток и то само ако разрешат и кажат, че има достатъчно мощност да Ви захранят. Относно коментара по-назад, че съгласно директиви на ЕС за населени места над 2000 еквивалент жители трабва да Ви свържат с вода и канал, то нещата не стоят така. Има изискване за свързване с канализационна мрежа и пречистване на отпадни води само за урегурирани територии и то след доказана необхадимост, чрез подробно прединвестиционно проучване каква е действителната натовареност от бр. жители, промишленост и животни, които изпускат замърсени води. Ако не показва такова натоварване, се счита, че инвестицията е нерентабилна и се преминава към локални съоръжения като сондажи и изгребни ями. Това е изискване на ЕК. Изграждането и поддържането на ВиК мрежи е много скъпо. Осигуряването на вода е конституционно право, но не е задължение на държавата и общините. Ако се намерят средства и се докажат нуждите се изгражда нова ВиК мрежа, с която да се свържат нови имоти и потребители, ако не всеки се оправя сам с локални съоръжения. Справка Закона за водите и Закона ва ВиК и наредбите към тях. За пример мога да дам новоизлюпените квартали на София като Манастирски ливади, Малинова долина, Витоша, Симеоново, Бистрица, Бояна, Драгалевци, Владая, Кремиковци, Нови Искър и много други, сочени като тузарски, но за съжаление нямат канализация и често и вода или ако пък са изградили е била на доброволен принцип и са я дарили на Софийска вода, за да ги включат в мрежата и да им подават вода. Други пък са се включили незаконно и като стане авария се чудят как сами да  я отстраняват, защото ВиК нямат този ангажимент. Там пък където са със септични ями по биарите, при много дъжд същите преливат и често замърсават имота/те под тях. Чудно нали?!😄  Само да добавя, за тези които този въпрос ги вълнува и имат имоти и строят в тези квартали, че Столична община вече има изготвено Регионално прединвестиционно проучване за тези райони на София, както и за подмяна на цялата амортизирана мрежа в града, чиято стойност надхвърля 900 млн. лева. Готви се проект, с който да кандидатстват за отпускани на европейски средства по Оперитивна програма Околна среда, както и със заем на общината за съфинансиране, който ще бъде от ЕИБ или от ЕБВР. Този проект вероятно ще стартира пред следващият програмен период 2021 - 2027 г.  и то след одобрението му както на национално ниво, тага и от ЕК.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 08:19 от fatalina

# 665
  • София
От 10 месеца сме в същия заплетен казус.Имаме отказ от Софийска вода,поради липса на водопровод.Трябва сами да изграждаме 36 метра водопровод.Направихме проект,съгласувахме го с всички експлоатационни дружества,преправихме го наново по указания на Софийска вода,сключихме договор за поръчка със Софийска голяма община,договор за гаранция и съответно платихме няколко хиляди гаранция за възстановяване на асфалтовата настилка.Всички проектни
 части /ВИК,геодезия,ВОБД и пътна/подадохме за съгласуване накрая в НАГ.И сега един господин оттам,без да отговаря какви точно забележки има,ни връща проекта.
Това ни струва време и много пари.А накрая трябва да дарим новоизградената инфрастуктура на общината,която по никакъв начин не ни съдейства поне за съгласуване на проектите.

# 666
Не са длъжни да ви захранват с вода и канал. Ако пред имота Ви има изградена инфраструктура ВиК и има изградени отклонения, след проучване, становище и скл. на дговор със съответният оператор, Вие сами си свързвате имота с отклоненинята за Ваша сметка.
---------------------------------
  Само да добавя, за тези които този въпрос ги вълнува и имат имоти и строят в тези квартали, че Столична община вече има изготвено Регионално прединвестиционно проучване за тези райони на София, както и за подмяна на цялата амортизирана мрежа в града, чиято стойност надхвърля 900 млн. лева. Готви се проект, с който да кандидатстват за отпускани на европейски средства по Оперитивна програма Околна среда, както и със заем на общината за съфинансиране, който ще бъде от ЕИБ или от ЕБВР. Този проект вероятно ще стартира пред следващият програмен период 2021 - 2027 г.  и то след одобрението му както на национално ниво, тага и от ЕК.

Нашето отклонение го направи Софийска Вода за тяхна сметка. Нищо освен документите, които бяха нужни на Софийска вода на сме плащали. Наше задължение беше да направим водомерната шахта. Бяхме сложили и водомер, а тези които правиха отклонението, казаха, че били подготвени да сложат и водомера за тяхна сметка.

Бях чела преди това един закон и така е описано там, че присъединяванията са за сметка на ВиК дружеството. За съжаление вече не си спомням къде точно го четох. Просто хората не знаят къде да търсят и как да си отстояват правата.

Ако е доказано, че в урегулирана зона жителите са над 2000 жителя трябва да се направи и водопровод и канализация. За съжаление и тази директива не си спомням къде я четох. Трябва да се разтърся. Та и тук е кой как си отстоява правата, а ние определено не можем да го правим.

В столична община за програмния период 2021 - 2025 ще се опитат да направят канализацията на районите с над 10 000 жители. Не знам обаче дали ще успеят, защото средствата са малко. На много места трябва да се отчуждават терени и това си е огромен препъни камък, защото СО не желае да го прави. Така се стига и до  парадокса с частните улици. Т.е. в София можеш да строиш дори и блок на място където няма легална улица, няма водопровод и няма канализация. А защо в такъв случай са ти издали РС - не е ясно! Аз лично не знам в друга европейска столица дали може да получиш РС ако нямаш изградена инфраструктура наоколо.

Само да добавя, че до сега уж са инвестирани над 5 милиарда лева във водопроводи, канализации и пречиствателни станции  в цялата страна.
За населените места над десет хиляди жители  срокът за построяване на канализация и пречиствателни станции беше 2010г.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 09:36 от nellytan1

# 667
  • София
Ще каже ли някой променената процедура коя е точно? Наредба 1 или в Закон за водите да гледам? Че имам познати, на които им предстои в обозримо бъдеще, да им ударим едно рамо на хората Simple Smile Благодаря!

Ъпдейт: Намерих къде е - Наредба 1, чл.89, ал.4 - https://www.bsbd.org/NU/Naredba_1.pdf
Само не знам как така последно изменена 2016-та, а на нас миналата година не ни търсиха РС за сондажа и го вписаха...Късмет, може би. Или верно архитектът ни е инструктирал нещо, което не помня вече.

Ъпдейт 2: ММ тъкмо ме светна, че сме били платили 150 лв на архитекта и той е подал всичко към БД (чудех се ММ ли ги е пращал тия документи, та хем не помня заявлението, хем съм пропуснала да го запазя в документацията). Бил казал, че е много специфично и по-добре така отколкото да борим последствията от евентуална грешка. Като чета, явно си е заслужил парите човека, пък ако ще да е подкупвал някой в БД Sad

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 11:45 от ToniShu

# 668
Не са длъжни да ви захранват с вода и канал. Ако пред имота Ви има изградена инфраструктура ВиК и има изградени отклонения, след проучване, становище и скл. на дговор със съответният оператор, Вие сами си свързвате имота с отклоненинята за Ваша сметка.
---------------------------------
  Само да добавя, за тези които този въпрос ги вълнува и имат имоти и строят в тези квартали, че Столична община вече има изготвено Регионално прединвестиционно проучване за тези райони на София, както и за подмяна на цялата амортизирана мрежа в града, чиято стойност надхвърля 900 млн. лева. Готви се проект, с който да кандидатстват за отпускани на европейски средства по Оперитивна програма Околна среда, както и със заем на общината за съфинансиране, който ще бъде от ЕИБ или от ЕБВР. Този проект вероятно ще стартира пред следващият програмен период 2021 - 2027 г.  и то след одобрението му както на национално ниво, тага и от ЕК.

Нашето отклонение го направи Софийска Вода за тяхна сметка. Нищо освен документите, които бяха нужни на Софийска вода на сме плащали. Наше задължение беше да направим водомерната шахта. Бяхме сложили и водомер, а тези които правиха отклонението, казаха, че били подготвени да сложат и водомера за тяхна сметка.

Бях чела преди това един закон и така е описано там, че присъединяванията са за сметка на ВиК дружеството. За съжаление вече не си спомням къде точно го четох. Просто хората не знаят къде да търсят и как да си отстояват правата.

Ако е доказано, че в урегулирана зона жителите са над 2000 жителя трябва да се направи и водопровод и канализация. За съжаление и тази директива не си спомням къде я четох. Трябва да се разтърся. Та и тук е кой как си отстоява правата, а ние определено не можем да го правим.

В столична община за програмния период 2021 - 2025 ще се опитат да направят канализацията на районите с над 10 000 жители. Не знам обаче дали ще успеят, защото средствата са малко. На много места трябва да се отчуждават терени и това си е огромен препъни камък, защото СО не желае да го прави. Така се стига и до  парадокса с частните улици. Т.е. в София можеш да строиш дори и блок на място където няма легална улица, няма водопровод и няма канализация. А защо в такъв случай са ти издали РС - не е ясно! Аз лично не знам в друга европейска столица дали може да получиш РС ако нямаш изградена инфраструктура наоколо.

Само да добавя, че до сега уж са инвестирани над 5 милиарда лева във водопроводи, канализации и пречиствателни станции  в цялата страна.
За населените места над десет хиляди жители  срокът за построяване на канализация и пречиствателни станции беше 2010г.
Да, до накъде си права. То на хартия е заложено изискването, но на практика дори и самата ЕК, поради разни техни си интереси не държи да го спазваме. Точно техните консултанти през 2015 отрязаха България да си изпълни всички готови проекти за над 10 000 еквивалент жители. По тяхно виждане този програмен период не дахода палри на общините да изпълнят проектите, а на ВиК оператарорите и после мрежата да се даде на концесия на техни оператори като тези от Веолиа, така че парите пък към тях обратно да текат и цената на водата да хвърчи яко нагоре. Да не говорим, че карата ВиК-тата да теглят яки заеми от ЕИБ за да съфинансират тези проекти, които са за над 1 милялд лева, така чи след 3 - 4 години ни чака мноого сериозно увеличавани на ценити на водата, за на изплащаме тези заеми. Така както вече се случва в много населени места с изградена или риновирана ВиК система през предходният програмен период 2007 -2014 г. Това с бизвъзмезните средства от ЕС в голямата си част е такъв балон, но да не разводнявам.темата. Само ще кажа, че работата ми е свързана с такива проекти и проблемите ми са до болка познати, както и всички каши около тях.

# 669
  • София
Да,Софийска вода изгражда водопроводно отклонение,но само,ако има съществуващ водопровод и ако той е с необходимия диаметър по новите изисквания.В нашия случай водопроводът стига до съседна улица и е строен през далечната 1967 г.Аз и това приемам-ще го изградим за наша сметка.Но ме дразни бюрократщината и това,че като занесеш необходимите документи,се сещат за други.А всички документи изискват време за изготвяне,което не зависи от нас.Както и да е,оплаквам се от бюрократичните неуредици,с другото се примирих.

# 670
Да,Софийска вода изгражда водопроводно отклонение,но само,ако има съществуващ водопровод и ако той е с необходимия диаметър по новите изисквания.В нашия случай водопроводът стига до съседна улица и е строен през далечната 1967 г.Аз и това приемам-ще го изградим за наша сметка.Но ме дразни бюрократщината и това,че като занесеш необходимите документи,се сещат за други.А всички документи изискват време за изготвяне,което не зависи от нас.Както и да е,оплаквам се от бюрократичните неуредици,с другото се примирих.

Мен лично това много ме дразни, че ни карат да изграждаме водопроводи и канализации самите ние. Нещата стават на парче, а тази инфраструктура за да работи добре има нужда от цялостно решение и изпълнение. Това, което се прави в БГ е безумно! За мен е по-логично, когато плащаш за РС да имаш и такса за инфраструктура. Тази такса да се ползва именно да изграждане на инфраструктурата около имота.

fatalina за цената на водата са много факторите. Има много загуби, защото не се ремонтират течовете. Има много незаконни присъединявания, от там също ВиК дружествата губят много. Та си е голям проблема.

# 671
  • София
Хич не ми се занимава с ВиК. Хем ще го правим за наша сметка,хем не съдействат грам. Затова ще съм със сондаж и пречистватела станция. Ако някой ден прекарат канала пред имота ще се вържа,ако не-не.
Процедурата за сондажа сега е следната. Отиваш в Общината и подаваш заявление за РС на обект 6та категория-сондаж. Може да изискат допълнителни документи. След това подаваш заявление РГ1 към БД. След това дупчиш. Викаш някой от общината да ти удосровери че си изпълнила правилно сондажа със служебна бележка. Заедно с нея подаваш РГ2 към БД. Чакаш 2-3 седмици и се обаждаш да си поискаш удостоверение за регистриран сондаж. Това е.
Само подавай заявленията по 2 копия. За да могат да ти върнат едното с входящ номер. После по-лесно комуникираш с тях като имаш вхд.номер.

# 672
  • Sofia
Така е със сондажите вече, параграф 22 от където и да го погледнеш, ако тази промяна те е застигнала, когато вече си започнал процедурата. На нас ни се размина на косъм благодарение на надзора. Чесно казано не знам как се оправи, точно началото на март си приключихме одисеята с Басейнова дирекция. Съседите ни(бъдещите) уж бяха готови, всъщност така бях разбрала, но ги хванаха точно тези промени и до преди 10тина дни още се мъчеха да направят невъзможното. Обещала съм им да разпитам нашия надзор, но покрай строежа всеки път се отнасям при срещите ни и забравям. Тони, ако разбера нещо полезно ще пиша.

nellytan1 е много права, всичко се прави на парче и резултатът е, че нищо не функционира както трябва. Ние си изграждахме водопровод и канал сами на сегашния имот, но още 2006. С много мъки и процедури ги дарихме на СВ. Сега обаче се оказа, че в някакъв момент от горните улици са се включили в нашия канал, минавайки през незастроен парцел(без знанието на собственика) и не са го изградили както трябва, тръбите са се повредили и въпросния парцел сега е ла****ник.
Говорихме си скоро за чужбина и как е там - ами предпочитам да дам 15000 евро и да получа канал, вода и ток без да влизам в приключение като carolina9999 и всеки друг, дръзнал да се престраши. Защото в другия случай пак ги давам за половинчати решения - сондаж, хидрофор, пречиствателна станция, а като тръгнеш по законовия ред със ВиК и ЧЕЗ/ЕОН и т.н. даваш и повече и те докарват до лудост разните общини и администрации. Ето сега и договорът ми с ЧЕЗ е такъв, че те ще изградят трафопост, ама друг път, някога си, едва ли не без определен срок. Същия договор са сключили със съседа преди 10 години и ще продължат с всеки следващ пак така. А в района се строи, не е като да сме само ние. Имат и две петна отстъпени за трафопост в радиус 100/150 метра, та и това не е проблем.

Отпеснах се, но тази тема е безкрайна. Да попитам, тези които са с надзор за строежа, вие ли пазите оригиналите на всички документи или надзора? Май ще си ги съхранявам аз, че така не ми е комфортно, ще му оставям копия на него, ако иска.
Днес при нас ще се лее бетон, армировката ни е страховита, и надзорът и стоителят се чудят кому е нужно. Така е, като не дадох конструкцията за второ мнение преди входирането в общината. А си го мислех, не е като да не съм се сетила. Но нали, да не бавя нещата излишно...

# 673
  • Велико Търново
Като чета последните 2/3 страници, направо ми олеква какви главоболия и гайлета сме си спестили!
Моля за съвет, кога е удачно засяването на райграс/тревна смеска и туи? Планираме да започнем с фрезоване на двора, да се направи напоителна система и след това ( след месец /месец и половина време) да търсим фирми за озеленяване. Дали би било удачно времето от годината?

# 674
  • София
skk, мойто мило тъкмо ги чете наскоро тези работи с тревата - давали го, че не трябва да е твърде влажно или горещо, та ние я планираме тази работа за септември/октомври. За туите обаче не знам нищо.

Общи условия

Активация на акаунт