Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 34

• 33 074
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Сигурно съм в заблуда,но мисля че ползваме трифазен ток за битови нужди,не промишлени.Цената на самите единици е като на битовия ток,само таксата за достъп до мрежата е различна.

# 691
Смяна на собствеността на парцел, кога е най-добре да се случи преди или след разрешение за строеж?
С ММ решихме да прехвърлим 1/2 от собствеността на парцела на мен, но се чудя дали ще е проблем след като проекта и скицата приложена към него е на негово име?

# 692
  • Пловдив
Ние го направихме след РС.
Сега движим документацията само с копие от нотариалния акт.

# 693
Смяна на собствеността на парцел, кога е най-добре да се случи преди или след разрешение за строеж?
С ММ решихме да прехвърлим 1/2 от собствеността на парцела на мен, но се чудя дали ще е проблем след като проекта и скицата приложена към него е на негово име?
И за какво да го прехвърляте, като ако имате брак ти си с 1/2, няма значение, че в нотариалния акт е записано името само на единия.
А ако нямате брак, вместо да се занимавате с това, направете си един предбрачен договор и си разделете имуществото, в случай на раздяла и разправии между вас си имаш договор.

# 694
Сигурно съм в заблуда,но мисля че ползваме трифазен ток за битови нужди,не промишлени.Цената на самите единици е като на битовия ток,само таксата за достъп до мрежата е различна.

Сега се свързахме с един доставчик и той каза, че тези ново правила не важат за партиди с временен ток, какъвто ние ползваме.

Когато подписвах договора от Чез ми обясниха, че сега ще сме на временен промишлен ток, а когато въведем обекта в експлоатация ще ни прехвърлят на битов ток.

Относно прехвърлянето на парцела. Сега всичко се води на мое име. Съпругът ми е съсобственик, защото имаме граждански брак, но неговото име не фигурира никъде.
По-удобно ми е всичко да е на мое име, защото така навсякъде по институциите ходя само аз. Ако сме писани и двамата в нотариалния акт, ще трябва да ходим и двамата да разписваме документи.
За кредите за строителство беше задължително да подпишем и двамата, въпреки че само аз фигурирам в документите.

Ако нямате граждански брак, може би е по-добре да разделите нещата накрая. До тогава обаче няма да са защитени Вашите права, ако по някаква причина решите да се разделите с партньора си.

# 695
  • ГО
Възложител на нашия проект по документи е съпругът ми, само неговото име фигурира, но аз се разписвам без проблем, защото сме съпрузи и си е на двама ни по закон. Понеже само аз ходя по институции, никъде не са ми направили проблем за това.

# 696
Възложител на нашия проект по документи е съпругът ми, само неговото име фигурира, но аз се разписвам без проблем, защото сме съпрузи и си е на двама ни по закон. Понеже само аз ходя по институции, никъде не са ми направили проблем за това.
Във Софийска Вода и Чез, гледаха, кой фигурира в нотариалния акт, за да знаят кой трябва да подписва. Мисля, че когато получавах разрешението за строеж също обърнаха внимание, кой се води по норариален акт и кой подписва документите, че получава РС.
От Софийска вода специално ми обясниха, че ако съпругът ми фигурира в нотариалния акт ще трябва и той да се подписва.

# 697
  • Пловдив

Сега се свързахме с един доставчик и той каза, че тези ново правила не важат за партиди с временен ток, какъвто ние ползваме.

Когато подписвах договора от Чез ми обясниха, че сега ще сме на временен промишлен ток, а когато въведем обекта в експлоатация ще ни прехвърлят на битов ток.

Защото наричат трифазния  ток промишлен.Ако наистина е за промишлени цели се регистрира по идентификационен номер на съответната фирма още от сключване на договора с енергоразпределителното дружество и така става за търговски,не битови клиенти.
Имах лек казус със свекърва ми и затова проучвах.
Писала съм,че  ние пуснахме ток до 50kw ,заради пропуски в договора и тя ме наплаши,че колкото по-голяма е присъединителната мощност,толкова по-скъпо таксуват.Беше права,но когато става дума за фирмен ток.При времянката за битови нужди няма разлика.Разкоствах ел фактурите до откат,докато разбера принципа на ценообразуване.

# 698
Някой знае ли как се нарича този плевел? Самонасял се е там, където мисля наесен да садя някаква тревна смеска. Не изглежда крайно лошо. Но защо не се самонася райграс например. BlushПреди да напръскам с биоцид там беше един огромен лопуш, а сега това. Купих си удобна пръскачка и почвам наред, докато стане време за райграса с някаква смеска. Иначе ако оставя това, ще стане ли високо и грозно? Голяма борба ще пада с двора, а храстите трудно се влияят и от пръскане. Иначе и аз пуснах строителен ток, но при откриване на партидата не съм избирала доставчик. Надявам се най-късно ноември да въведем в експлоатация къщата и да ни пуснат нормален ток.

# 699
  • Пловдив
silvi,това е поветица.Погледни го в google какво става.Преди каквато и да е тревна смеска,трябва да пръскаш поне 3-4 пъти с тотален хербицид.По съвет на градинаря с двойна концентрация отрова в пръскачката.Иначе всички тези плевели задушават тревата.Ако смеската е само иглолистна,после пада голямо косене,но пък лесно се подържа с избирателни препарати,които умарят само подобни широколистни плевели.
Ние вече 3 пъти пръскахме,троскотът умря,но една широколистна гад всеки път възкръсва.

# 700
  • София
Здравейте, предстои ми стартиране на строеж на еднофамилна къща в Княжево, РЗП 326 кв.м. В момента съм на етап търсене на строителна фирма и събиране на оферти. Ако някой от Вас сте доволни от стоителите си, които строят в ройона на София, моля да ми изпратите контактите им на лични.
Предварително благодаря!

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 11:55 от Napy

# 701
В момента имаме дървена конструкция, а отгоре следват дъсчена обшивка, паромембрана, скара от летви и керемиди. Отдолу между ребрата е сложен стиропор. Положението е заварено и няма да го променяме. За да използваме подпокривното пространство, смятаме да затворим с гипсокартон или ламинат. Как мислите, трябва ли да има някаква хидроизолация/ паромембана между стиропора и окачения таван?

# 702
  • Пловдив
silvi,това е поветица.Погледни го в google какво става.Преди каквато и да е тревна смеска,трябва да пръскаш поне 3-4 пъти с тотален хербицид.По съвет на градинаря с двойна концентрация отрова в пръскачката.Иначе всички тези плевели задушават тревата.Ако смеската е само иглолистна,после пада голямо косене,но пък лесно се подържа с избирателни препарати,които умарят само подобни широколистни плевели.
Ние вече 3 пъти пръскахме,троскотът умря,но една широколистна гад всеки път възкръсва.
Не искам да спамя темата, ама Нелина, настъпи ме по най- болезнения ми мазол Wink
Скрит текст:
Ти си умна и интелигентна жена, умееща да извлича и отсява информация. Като чуя за тотален хербицид, еле пък двойна доза отрова....откачам. Мисля, че е крайно време да не се подхожда безхаберно към този огрооомен проблем....спирам. Инфо има много за който го търси. Редактирам се.Само един линк да пусна към една книга с доста подробни описания на влиянието на отровите: https://books.google.bg/books?id=7BZKR1gGu4QC&pg=PA127&l … D0%B0&f=false

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 16:46 от droidd

# 703
Не искам да спамя темата ... [/quote]

Важно е да се говори за това, хората са удивително неграмотни по темата забелязах аз. Хубавото е, че все пак има тук-там и такива като Вас, имате моите адмирации. Успех!

# 704
  • София
Като стана дума за хербициди и аз да попитам. Имаме издънки в двора от дърветата,който махнахме. Хич не ми се иска да използвам отрови,но наистина нз как да си оправя двора. Чудех се дали да не изорем септември 1-2 пъти и да събираме ръчно корените. Всички ме съветват да пръскам и после да посипя 2 камиона хумус и да изравня.....ама нз.
Да отбележа,че все още къща няма ☺️

Общи условия

Активация на акаунт