Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 апр. 2020, 14:14 ч.

Телк и работа

 • 180
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 51
На синът ми му дадоха 60% инвалидност ,няма достатъчно трудов стаж и няма да получи инвалидна пенсия. Може ли да започне работа ,без да споменава за телк решението, за да избегне дискриминацията.Има ли начин работодателя да разбере за него при сключване на трудов договор?

# 1
 • Мнения: 1 547
Светла, ако теб те излъжат и подведат, как ще реагираш?
Какво тогава очакваш от бъдещ работодател?
Щом не му стига стажа за пенсия, най-вероятно е около 25 годишен. Как ще обясни липсата на стаж за това време?
Какво ще напише лекарят в медицинското за започване на работа?
Как се скрива инвалидност при 60 %.
Ако скрие това и докато е на работа получи усложнение, тогаво кой ще знае какво му е и как се реагира?
А ако по този начин застраши някой колега?
Не е ли по-лесно да каже направо как стоят нещата и да започне работа при някой, който иска да му даде шанс?
Към бюрата по труда също  има програми.

# 2
 • Мнения: 713
Програмите към бюрата по труда са само на хартия,на тях не може да се разчита.И защо трябва да казва предварително,че е с ТЕЛК,след като е преценил,че може да върши работата?В медицинските за работа ЛЛ пише ,,клинично здрав".А защо не е работил досега си е негова работа,може да е работил без осигуровки,може да е имал други доходи и т.н.,никой не дължи обяснение на никого защо работи или не работи,това са си лични работи.При 60% инвалидност заболяването не е нещо животозастрашаващо,а като получи усложнение се вика бърза помощ.И на човек без ТЕЛК може да му стане лошо на работа и тогава пак се вика бърза помощ.Може да застраши колега само,ако е с психично заболяване,ама на тях им дават пенсии и без стаж.Едва ли някой ще иска да го назначи,ако не му е близък,защото като е с ТЕЛК не може да го освободи когато иска,закона го пази.

# 3
 • Мнения: 4 887
Зависи от работата и заболяването, но и аз съм на мнение, че не трябва да се крие ТЕЛК. Така или иначе ще започне на изпитателен срок, дори и с ТЕЛК. А ако му възложат работа, която не е подходяща за състоянието му? 60% ТЕЛК освобождава от плащане на данъци и дава допълнителни 6 дни отпуска. Ще се откаже ли и от това? А ако става въпрос за диабет и е важно при криза да се знае? Я си представете един епилептик дори и веднъж годишно да губи съзнание, ако това се случи.по време.на работа с машини или шофиране? Или диабетик да получи криза докато шофира/ работи с машини?
За един счетоводител и IT, няма значение, но за работещ с деца, ученици, машини, шофьор има значение състоянието.

# 4
 • Мнения: 713
Заради 6 дни отпуск и по-малко данък без работа ли да стои? Работата трябва да я прецени преди да започне,може ли да я работи или не.И 60% не е някое тежко заболяване.Има болести,за които не се полага ТЕЛК и са по-рискови,ама хората си работят.Работодателите не искат служители с ТЕЛК,защото закона ги защитава и за да уволнят се иска разрешение от инспекцията по труда.

# 5
 • Мнения: 4 887
Всяка работа си има характеристики и изисквания. И не е важно дали той си преценява, а дали работодателят ще поеме риск да го назначи на неподходяща работа за него работа. Ако търси работа подходяща на здравословното състояние няма да има проблем за това, че е с ТЕЛК. ТЕЛК ът може да пази от уволнение/ съкращаване, но е работодателят има право да знае какво е здравословното състояние на работника. Не знаем за какво заболяване и за каква работа става въпрос. Ако един шофьор с диабет или епилепсия скрие това рискува живота и на други хора. Вие бихте ли се качили в такси или автобус, ако има повишен риск? Кой ще носи после отговорността ?

# 6
 • Мнения: 51
Синът ми няма намерение да причинява неудобство, работата му е преценена и няма да представлява опасност, а и заболяването му не е свързано със загуба на съзнание.Но моят въпрос не касае това, аз се интересувам, дали НоИ има система за уведомяване за наличие на телково решение при сключване на трудов договор. Разбирам от форуми,че много хора с ТЕЛК не уведомяват за това при постъпване на работа, от страх,че ще бъдат дискриминирани .Хора с малък процент инвалидност са обречени на глад- ако не са роднините- не им дават инвалидна пенсия, а от друга страна не ги взимат на работа от страх. За агенциите по заетост да не говорим- разбирам, че там положението е плачевно.

Общи условия

Активация на акаунт