Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 793
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
DiaSia, ето моите генетични и коментара към тях

Скрит текст:

Фактор “възраст” са ми го подчертавали имунолог и хематолог (в момента на 41г)

# 391
  • София
DiaSia, не мисля че има АГ който да даде онлайн консултация, 200% ще иска са те види и да прецени какво да прави. При наличие на бременност консултация по телефона е нелепо решение. Не случайно при проблем се ходи на второ и трето мнение.

За 50 път ще напиша - аспирин протект, особено във висока доза като твоята, може да създаде проблем с разрехавяване на плацентата. Назначената ти терапия според мен е опасна за ранна бременност именно заради високата доза аспирин.

Аз с предишната бременност бях без терапия, приключи в 12гс с пълно отлепване на плацентата без изоставане на бебето. Имам хомозигот по PAI 4G-4G, което означава че и двете половини на гена не работят.

Опитай се да осмислиш фактите трезво и прецени какво да правиш.

# 392
DiaSia, ето моите генетични и коментара към тях

Скрит текст:

Фактор “възраст” са ми го подчертавали имунолог и хематолог (в момента на 41г)
Аха. Благодаря. Аз съм с подобни, но и двата гена не бачкат. Каква ти беше терапията? Мисля да звънна на др. Вецев, за който писа Дели, но никой лекар не се навива да коментира терапия и изслвдания по телефон. Аз, колкото и да се опитвам, започнах да си мисля и по- кофти вариант, защото предния път кухото яйце започна да приключва с леко кафеникаво зацапване. Единствено ме успокоява, че беше по-силно

# 393
Моята терапия е плод на мн своеволия от моя страна Blush , но така го усетих и си поех пълната отговорност

Скрит текст:
от имунолог:

-аспирин протект от 15 до 25 ден до зачеване , като след 6м ако няма бременност-почивка
- при бременност редуване през ден Фракси/АП
- прогестерон по преценка на доктора
- вливане на имуноглобулин при сърдечна дейност

аз 2 дни преди МЦ с положителен тест:
- фракси всяка сутрин
-Ап всяка вечер
- утрогестан 2х2 - доза базирана на неуспешната предходна бременност- с остзнат риск, че ако е извънматочна, мога да бера големи ядове

АП го пих около 2седмици вс ден, после се стреснах, че той е с натрупване и може да прекаля..Разредих го през ден и в6 гс+ отидах на първи преглед про АГ , като си “признах” всичко (при АП вс ден АГ ме погледна остро изпод очилата Grinning и аз побързах да кажа, че съм вече през ден)

Така съм до момента почти 33 гс, като в 34 гс ще спирам АП, за фраксито още не съм питала. главно по две причини - ще се обърне ли бебето за нормално раждане и дали 2-ро раждабе минава по-бързо като време . Защото за 1-во раждане си има доста часове до “изгонването” на плода. Ама за 2-ро Simple Smile не знам как ще се случи, пък и никой не може да каже. Ако пак тръгне вечерта, със сигурност ще имам натрупан часови диапазон, защото го бия сутрин. )

# 394
Здравейте! Моят кръвоток го следят в Токуда и то няколко лекари, още от 7 г.с и от тогава се видя, че е влошен и ми е назначен аспирин 150 мг. всяка вечер. Казаха ми, че ще ми излезе висок риск за прееклампсия на бхс и наистина изчислиха висок. От тогава си пия аспирина и вече съм 27 г.с. Слагам и клексан заради мутациите ми. Бебето върви 2 седмици напред, кръвотока на едната артерия се оправи, но другата е реко гранична все още. Правих си и аспи 2 пъти и Паскалева каза, че дозата ми е повече от добре. Знам, че аспирина може да причини много неприятности, за които бях чела тук, но лекарят преценява полза към риск. При мен казаха, че дозата 150 мг няма нито да се намаля, нито да се увеличава, независимо от аспи, защото това е дозата за прееклампсия. При кървене се спира за 2-3дни или докато спре кървенето.
Какво значи разрехавяване на плацентата? И за ранна бременност ли става въпрос?

# 395
  • София
За ранна бременност става въпрос разрехавяването на лигавицата.

След БХС при риск от прееклампсия тази доза аспирин е стандартна терапия. Но за ранна бременност не е ОК.

# 396
Да. Ранна. 8ма седмица, въпросът е, че така съвсем леко зацапва от сигурно две седмици, моята АГ изрази съмнение, че дозата е висока, но не предприе да я намалим. Примерно на аспирин протект през ден. Сега говорих с един лекар при който съм ходила в Надежда, д-р. Тодор Димитров. Не се нае да каже нищо по телефон, но на въпроса ми, спирането на всичко за няколко дни не би трябвало да е опасно, той каза: да. И ще ходя утре при него. Много се притеснявам. Опитвам се да приема и факта, че може да се дължи на естествен подбор. Да минат тия рискови седмици до 12 да си отдъхна малко...

# 397
Здравейте! Тъй като съм доста объркана, искам да ви попитам нещо. Имам хомозиготно носителство на pai 4g/4g и Mthfr 677c>t. Имам изписан от Русев Клексан 0,4 всеки ден и аспирин през ден от + тест. Забременях и започнах терапията. В шеста седмица обаче ми зацапа и ми спряха аспирина. Имам леко отлепване на плодния сак и лежа все още, вече в 8г.с и 6 дни. Тогава АГ ми изписа но шпа 3*1, което вече не пия и утрогестан 300мг дневно(което продължавам). Три седмици след първата инжекция пуснах изследване:
-Фибриноген -3,03 при реф.2,4-5,1 за първи триместър;
-д димер -262ng/ml при реф. <198. За него , превърнато в mg feu/ml излиза 0,54( при реф. За първи триместър 0-0,55);
-тромбоцити- 283 g/l при реф. 130-440;
- Аптт - 23,3s при реф. 27-42.
Тогава успях да се свържа с Русев и ми каза в продължение на две седмици на поставям Клексан 0,6 всеки ден, както и да включа Натаспин през ден. Също така да намаля прогестерона до 200мг дневно. Тук обаче пък АГ не е съгласен и си останах на 300.
Минаха 12 дни и си пуснах отново изследване, за да може да излязат навреме и да се свържа днес с Русев.
Този път обаче Аптт е паднало още и ме притеснява.- вече е 22,60sec.
Томбоцитите са 303, фибриноген 2,91; д димер- 176, което превърнато в другата мерна ед.  е 0,34- тоест всичко това е в норма. Ще опитвам да се свързвам довечера с доцента, но при моите мутации възможно ли е да се вдигне още дозата,няма ли да е много?? Някоя от вас имала ли е такъв случай и как се повишава това Аптт? Старая се да пия много вода, но се движа малко- все пак и отлепването е притеснително. Чудех се да пусна анти Ха, но най- близо ще мога до Пловдив, и то след час път до там, и ще излезе след 2 седмици. Мислех вариант за изпращане по куриер и звънях в НКБ, но  нямат такава практика. По принцип и от куриер ще приемат кръв, но казаха че трябва от серъма да се отдели плазма и да се изпрати. Това не знам в моя град дали ще го направят и да си ми дадат пробата. Отделно казаха че трябва да се изчака резултат 1 ч, а това с куриер е невъзможно.
Тези от вас, които следят анти Ха- колко често се пуска? Всеки месец ли?

# 398
  • София
АнтиХа трябва да се изследва 4ч след поставяне на инжекцията, така че куриер няма да ти свърши работа.

Вчера приятелка от Пловдив ми се оплака, че искала да пусне в Синево, те изобщо не могли да разберат за какво изследване става въпрос. Така че ако ще пускаш в Пловдив, обади се и питай конкретно преди да отидеш, дали го изследват на място веднага след вземане на пробата. Ако не - не ти върши работа.

За аптт, д-димер и фибриноген има различни референтни стойности при бременност, пускам ти линкове
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/aPTT.htm

Аз съм със същите мутации, д-димер и фибриноген обаче са ми ниски, антиХа съм пускала веднъж в 17гс, Паскалева поиска да пусна отново в 24-26гс., защото в третия триместър се променял кръвотока.

Също като теб спрях аспирина в 5гс, защото имах прицапване след всяко хапче ап, нямах отлепване. Оттогава съм само на фракси 0.4 всеки ден. Кръвотокът ми е добре. Прогестеронът ми беше 2 вида инжекции +600мг глобули, спрях го постепенно по схема до 12-13гс., фраксито ги неутрализираше перфектно.

Възможно е при теб лежащия режим да дава отражение върху кръвните показатели, защото не се движиш.

АПТТ е общ показател за кръвосъсирване и не е показателен за дозата на НМХ. НМХ действа на фактор 10а, затова се проследява с изследване на антиХа.

# 399
Благодаря, Дели!
Синево имам в съседния град, но пък там видях че изследването е anti FXA- остатъчна активност на фактор Ха, цената му също е различна и предполагам не е същото изследване.
Разбрах, че в Бодимед, Пловдив може да се направи, но там се изпращало в Германия и излиза до 2 седмици. Не е ли важно самото вземане на кръв да е на четвъртия час, ( нали тогава е пиковия момент от лекарството... или нещо такова- по смоне говоря) или е важно кога ще започнат да обработват пробата? Иначе няма никакъв смисъл от изследване, пътувало до Германия...

# 400
  • София
Точно същото изследване е - анти-фактор-десет-а остатъчна активност. 70лв е в Синево според ценоразписа им. Кръв трябва да се вземе 4ч след поставяне на инжекцията и да се изследва веднага. И трябва да си поставяла инжекциите поне седмица в този час, за да е адекватен резултата.

# 401
Ясно. Заблудих се явно от това, че цената е доста различна.благодаря! Ще се обадя и ще попитам дали се изследва веднага

# 402
Здравейте, преди няколко поста видях, че коментирате витамините pregnacare и антикоагулантната терапия, затова да споделя и моята информация от днес. Аз си взех наскоро да пия комбинацията им max, която е с метилирана фолиева, но изобщо не бях прочела препоръката да не се приемат при терапия с кръворазреждащи и леко се раздразних, че не съм се сетила да проверя за това. Та... днес питах моята АГ какво да правя с тия витамини - да ги сменям ли или не - според нея дозата на витамин К е малка (70 мкг) и няма опасност да попречи на антикоагуланта (фраксипарин 0.4). Това е в моя случай разбира се (хетерозигот по Лайден) и няма гаранция, че е общовалидно. Това само като инфо споделям.
Също исках да ви питам - как следите кръвотока в матката? Аз досега мислех, че на ФМ ги гледат тези работи, но днес АГ ми каза, че правят прегледи с доплер след 24-та седмица, та малко се обърках...това някакво различно изследване ли е - отделно от ФМ или всеки специалист си има свои практики по въпроса - чак вкъщи осъзнах, че не ми е много ясна тази тема.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 22:06 от vessy.k

# 403
На мен ми правят доплер през две седмици горе долу, досега в 8 ма и в 10 та. Сега на феталната другата седмица пак.

# 404
Моето проследяване с доплер започна от 9гс и беше на всеки 2 седмици до края. Не е някакво специално изследване. Просто АГ пуска ултразвука на съответния режим и за 2 мин оглежда кръвотока. Можеш да познаеш, че те гледат на доплер, когато екранът стане цветен и се появят едни сини и червени петна. Simple Smile
Струва ми се късно да се гледа за пръв път в 24гс. Аз дотогава на база прегледи и кръвни изследвания имах 2 корекции в терапията с АП и Клексан.

Забелязала съм, че това дали и каква терапия ще има при бременност до голяма степен зависи и от пациента (от нас). След спонтанния аборт и след като пуснах изследвания за тромбофилия, бях сигурна, че ако излезне проблем там, следващия път ще държа на терапия.
Знаех кое АГ в нашия град се занимава и следи бременности с мутации и умишлено се насочих към него. Още на първия преглед след като видяхме пулс в 5+6гс му казах "Аз тогава от утре да почвам инжекциите". И той се съгласи.
Друг е въпросът, че за нашия град (Стара Загора) той е един от двамата най-добри и просто имах късмет в това отношение. Че освен добър гинеколог е и лекар, който приема тромбофилията като реален проблем и причина за неуспехи и подкрепя взимането на мерки.

В това отношение, в големите градове е значително по-лесно, защото има много добри специалиси, които се занимават с тези проблеми.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 04:35 от Galeona

Общи условия

Активация на акаунт