Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 686
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте! Моля за съвет: искам да си запазя час при д-р Русев, но ми казаха, след като звънях в клиника Малинов и ходих на място, че нямал нищо свободно до началото на НОЕМВРИ... Зная, че се чака за добрите специалисти, но честно казано не съм сигурна как да постъпя: от изследването, което сама си назначих за витамини след загубата на бебо в началото на юни месец т.г. (Б6, Б9, Б12, хомоцистеин и Д) се вижда, че съм с недостиг на вит. Д. Чакам все още резултата за Б6. Ако чакам до ноември за преглед, за да ми каже какво да приемам и тепърва тръгна да го приемам, колко време ще си попълвам дефицита.... Не знам какво да правя, сама ли да ида в аптеката и да си купя някакъв витамин Д на око?! Моля за съвет за хематолог, от който сте доволни, докато успея да се добера до заветния преглед при д-р Русев.... Ако пък случайно някой има запазен час, който няма да използва, ще съм повече от благодарна, да ми го предостави!...

# 691
За прием на витамини може да те консултира и ендокринолог, диетолог и вероятно още много други специалисти, не мисля, че е нужно да се чака до ноември или да се прави консултация с хематолог - дори специалист на тривиално ниво може да помогне. Репродуктивните имунолози се занимават с имунните реакции на организма, които пречат на забременяване и износване на бременност като нк клетки, антифосфолипиден синдром, крос-мач реакция, серумни фактори на ангиогенезата и т.н. Някои от тях се изказват и по генетични проблеми. Моя опит преди време на своя глава беше да взимам Д3 2000IU дневно, с които вдигнах за два три месеца нивата от 19 до около 23. Ендокриноложката ми потвърди, че дозата е била адекватна въпреки че не съм наваксала дефицита.  Все пак това беше зимата, сега може и по-бързо да стане с помощта на лятното слънце. Не искам да съм скептична, но вината за случилото се едва ли е във витамините - освен ако не говорим за тежки авитаминози. Казвам го като човек, който също е преживял загуба на бременност, затова консултация с имунолог със сигурност ще е правилна стъпка и си заслужава парите и чакането.
Внасям и малка редакция - в момента съм бременна в шестия месец с ниво на вит. Д малко над 24, препоръчителните стойности са ок. 30 някъде. Мисълта ми е, че е важно да се следи това и е хубаво да се наваксат дефицити преди забременяване, но и да не успееш съвсем - това не значи, че бременността е обречена.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 17:51 от vessy.k

# 692
  • София
За прием на витамини може да те консултира и ендокринолог, диетолог и вероятно още много други специалисти, не мисля, че е нужно да се чака до ноември или да се прави консултация с хематолог - дори специалист на тривиално ниво може да помогне. Репродуктивните имунолози се занимават с имунните реакции на организма, които пречат на забременяване и износване на бременност като нк клетки, антифосфолипиден синдром, крос-мач реакция, серумни фактори на ангиогенезата и т.н. Някои от тях се изказват и по генетични проблеми. Моя опит преди време на своя глава беше да взимам Д3 2000IU дневно, с които вдигнах за два три месеца нивата от 19 до около 23. Ендокриноложката ми потвърди, че дозата е била адекватна въпреки че не съм наваксала дефицита.  Все пак това беше зимата, сега може и по-бързо да стане с помощта на лятното слънце. Не искам да съм скептична, но вината за случилото се едва ли е във витамините - освен ако не говорим за тежки авитаминози. Казвам го като човек, който също е преживял загуба на бременност, затова консултация с имунолог със сигурност ще е правилна стъпка и си заслужава парите и чакането.
Внасям и малка редакция - в момента съм бременна в шестия месец с ниво на вит. Д малко над 24, препоръчителните стойности са ок. 30 някъде. Мисълта ми е, че е важно да се следи това и е хубаво да се наваксат дефицити преди забременяване, но и да не успееш съвсем - това не значи, че бременността е обречена.

Благодаря ти сърдечно за информацията! Да, съгласна съм, че едва ли витамините са били причината за загубата.... И все пак ми се иска преди следваща бременност, да направя всичко възможно и което зависи от мен, за да са наред нещата... Междувременно имам проблеми с тромбофилията и въпреки че приемах Клексан, се стигна до загубата... Сега чакам и резултати от изследването кариотип на двамата партньори (от Националната генетична лаборатория), да видим дали нямаме някакви проблеми с ДНК-то.... Ще се постарая да се консултирам все пак с някакъв специалист, докато си чакам час за Русев, искам да се консултирам с него, но се надявам междувременно поне нещо полезно да съм свършила. Борбата е голяма, още повече че сме с ин-витро опит и загубата, след всички положени усилия, е още по-тежка.... Дано имаме късмет при следващ опит! Пожелавам лека и безпроблемна бременност! Бъдете здравички с бебо! Успех!

# 693
Ninfa, съжалявам че си попаднала в такава ситуация. След моята загуба си направих списък с изследванията които искат лекарите при които искам да отида. Специално за Русев има много информация тук.
Като получих резултатите видях и какво казват за подобни резултати.
За витамините всички искат да са към горна граница преди бременност. Намерих подходящи марки и форми тук и ги приемах и покрих дефицитите.
След дългото чакане когато най-после стигнах до преглед при лекар, отивах много подготвена и те общо взето правеха по 1-2 контролни изследвания и ми даваха препоръки как да продължа, но вече имах основата и бях покрила дефицитите.
Виж ЩЖ и хормоните, тромбофилия, имунология, витамините, МБ. Виж дали бременността не е нанесла поражения някъде по органите и общо взето това е което можеш да направиш.

Успех и следващият път да е до финал!

# 694
Борбата е голяма, още повече че сме с ин-витро опит и загубата, след всички положени усилия, е още по-тежка.... Дано имаме късмет при следващ опит! Пожелавам лека и безпроблемна бременност! Бъдете здравички с бебо! Успех!

Разбирам много добре какво ти е, и нашето бебе е много дълго чакано. Нещата ще с наредят с времето, колкото и да не ти се вярва в момента, дано се намери причината, щом си била на терапия с НМХ едва ли е заради тромбофилия, но знам ли. Успех следващия път!

# 695
Борбата е голяма, още повече че сме с ин-витро опит и загубата, след всички положени усилия, е още по-тежка.... Дано имаме късмет при следващ опит! Пожелавам лека и безпроблемна бременност! Бъдете здравички с бебо! Успех!

Разбирам много добре какво ти е, и нашето бебе е много дълго чакано. Нещата ще с наредят с времето, колкото и да не ти се вярва в момента, дано се намери причината, щом си била на терапия с НМХ едва ли е заради тромбофилия, но знам ли. Успех следващия път!
имат значение много неща, включително кога е започнала терапията. Много АГ чакат, докато се установи сърдечна дейност, а в това не виждам голяма логика.
Може обаче да има и доста други проблеми извън тромбофилията - проблеми в самата матка, имунологични, не съвсем добре следена и точна терапия ... А дефицит на Вит. д е свързан с наистина сериозен риск от аборти - за Вит. Д няма нужда от назначаване от лекар. Максималната доза вигантол е 10 капки дневно и при редовно следене на нивата няма риск да се предозира. Той трябва да е на горна граница и е много трудно да се поддържат такива нива от съвременен човек. Пожелавам успех!

# 696
За Вит. Д е хубаво да се вземе предвид и излагането на слънце. Аз имам въпрос относно реф. Стойности.
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Vitamin%20D,25%20hydroxy.htm
От горе се вижда, че при бременност, те са доста занижени. 18 горна гр. за трети триместър. Аз от месеци се опитвам да го вдигна до долна граница 32. А ако е така е нямало голям смисъл. Ендокринологът ми препоръча да пия по 3000IU  капки за месец-два. Преди месец беше 29, след няколко дена ще го изследвам отново. Според вас да спра ли добавката за седмица преди изследването?

# 697
  • София
Не спираш приема преди изследване, докато не наближиш горна граница, иначе ще си играеш на йо-йо. Изследвания се правят на около 4 седмици, когато пиеш по-висока доза, за да се види докъде си стигнала. Ако не си почнала да пиеш, пусни изследване 4 седмици след като почнеш да приемаш витамина. Аз пиех по 10 капки вигантол (4500-5000IU) докато успея да наваксам дефицита. Първоначално бях почнала по 5 капки, по препоръка на доктора, но нямаше разлика в резултата.

Имай предвид че лабораториите у нас работят с два вида мерни единици и два вида референтни стойности. Преди забременяване ти трябват нормални референтни стойности, тези за бременност са занижени, защото се има предвид че бебето дърпа колкото му е необходимо.

Излагането на слънце работи само ако не се мажеш със слънцезащитни.

# 698
Благодаря, Дели. Аз бременността я започнах с огромен дефицит и още се боря с него. Първо приемах капки джеймисън, но с тях много бавно се вдига и сега съм на вигантол 6капки.
А каква постоянна стойност е добре да се гони по време на бременност? Говорим за мерна единица ng/ml.
В момента избягвам жегите и слънцето, така че не го смятам за фактор.

# 699
  • София
Според мен продължавай да пиеш, до края на бременността вероятно няма да можеш да вдигнеш, ще се вдигне след като родиш. Важното в момента е да не пада повече, за да има и за теб, и за бебо. Голямото пиене обикновено е преди да наваксаш дефицита, като наваксаш веднъж става по-лесно.

Според този сайт: https://emedicine.medscape.com/article/2088694-overview референтните са между 25-80 ng/mL. Ако успяваш да поддържаш леко над долната граница по време на бременността, значи има достатъчно и за теб, и за бебето.
(дописвам реф. стойност на лаборатория: дефицит под 10 ng/mL, недостиг между 10 и 30 ng/mL, норма между 30 и 100 ng/mL, над 100 ng/mL - интоксикация)

Слънцето действа и когато не е силно, също и когато не е директно. Колкото повече време прекарваш навън, толкова по-добре.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 12:51 от delisardeli

# 700
  • Sofia
Излезнаха ми резултатите от вит. Б6: 12.0
(Реф. ст. : 5 - 30)
Виждам, че е в референтните граници, но и той ли е като вит. Б12, в смисъл и тук ли се цели горна граница ?
Дали ще трябва и него да го приемам допълнително?

# 701
  • София
Референтните за Б6 са реално до 50.
https://emedicine.medscape.com/article/2088627-overview#:~:text= … 20complex,5-50%20µg%2FL.

И да, при тези стойности трябва да приемаш Б6. Потърси капки или спрей.

# 702
  • Sofia
Благодаря ти Дели. Значи ще го обсъдим с АГ-то.

# 703
Референтните за Б6 са реално до 50.
https://emedicine.medscape.com/article/2088627-overview#:~:text= … 20complex,5-50%20µg%2FL.

И да, при тези стойности трябва да приемаш Б6. Потърси капки или спрей.

Капсули вършат ли работа ? Такива имаше в аптеката където влазох в МОЛ.

# 704
Благодаря ти, Re-born Heart
Ще кажеш ли после какво е мнението на Паскалева?
Не съм забравила да дам отчет Wink
Минавам на Фраксипарин 0.6, защото 0.4 на четвъртия час съм си го 'изяла' и е на границата на откриването. Започнахме с коментар за аспирина, като беше готова да ми вдигне и него, но все пак остана 100 мг. Флебодията нямала отношение към цялата картинка.
Всичко това с нискорисковия хетерозигот по Паи и хетерозигот MTHFR.  Вика ме отново след месец, в 32 г.с.

Общи условия

Активация на акаунт