Доктор Иван Сигридов # 3

• 54 965
  • 847
  •   1
Отговори
# 525
Истината не винаги е ласкава, но е истина... Да, от суетнята на жени без проблем, страдат такива, които имат по-голяма нужда от съвет на отличен специалист... И, много от нас не са от София, та докато се разхождаме, да наминем до др... Ужасявам се от такива борби за час... Те ще ни помагат или ще ни стресират. Но, това не идва от др, а както споменах от такива самовглъбени, имащи време да обикалят, скучаещи дами, предимно от София...

# 526
Не смятам, че жени с нормална бременност не трябва да ходят на ФМ и Фетална Ехокардиохграфия. Имам личен пример за близка моя приятелка, следила си двете нормални бременности при една , която не мога да нарека лекар. С едната тя и правила ФМ, а с другата я е пратила при "специалист" по ФМ, в пропадналия ни град. Та след тия две нормални бременности, и двете и деца са със сърдечни проблеми. Нещо, което е можело да се види от добър специалист като Сигридов на ФМ и ако я беше пратила с второто и при някой правещ ФЕхоКг (за щастие поне имаме двама добри в тази област).

Да не говорим , колко момичета си мислят че имат нормална бременност , докато не отидат при някой с опит и нов поглед на нещата, или когато се случи най-лошото .......

Та ако АГ-та се понаучат поне малко от знанията на Сигридов, то няма да има такъв наплив за консултиране и  разчитане на витамини , а ще ходят при него за ФМ (визирам тези, които нямат видими проблеми).

# 527
Deona, аз продължавам да не разбирам какво ви спира да направите същото, което и аз - вдигате телефона, звъните, записвате час. Такива явно има предостатъчно за ФМ, щом не ми направиха фасони да ме вместят именно в единия от двата дни, за които имам взет отпуск. Явно е имало проблем със записването на часове предишните дни, в момента няма, поне що се касае до квотата часове, отделени за ФМ и бременни.

Иначе за вас суетня на скучаеща жена, за мен - грижа за нероденото ми дете.

# 528
Това, че един специалист Фм ще погледне сърцето, въобще не отменя необходимостта кардиолог (в случая Маринов) да даде проф.си мнение. За мен изборът е правилен.

Няма нужда да се насажда напрежение у бъдещата майка, че честите прегледи причиняват някакви последици. Има бременни, които налагат гледане всяка седмица, всичките 35 до края.

Чавеева, ако е тази от щерев, въобще не си заслужава като специалист. Бъбъл ако чете ще се включи да каже как погуби нейното бебе в напреднала бременност.

# 529
За Чавеева от Щерев иде реч, да. Не искам да карам съфорумка да се връща и да ми разказва травмиращи моменти от миналото, ако някой може с две думи да ми каже за какво да внимавам и какво да имам предвид, ще е чудесно.

Първата ФМ при нея протече добре, доволна съм от отделеното време и обяснения. Но и атрезията на пулмоналната клапа (което е нещото, за което ще гледаме на ФМ и ФЕхоКГ) се вижда най-добре в 20та седмица, затова и трите прегледа са толкова близо един до друг.

# 530
Всеки има право да се възползва от преглед!
Тази глупост с леката бременност и 25 годишните ми се щеше да не я бях прочела...
Аз лично точно на 25г прекъснах чудесна лека бременност заради Синдром на Даун! 
БХС показа нисък риск, следящия ме АГ каза че на 25г не трябва да се притеснявам за глупости всичко ми било наред щом нямам оплаквания НО...
Сигридов не работеше тогава иначе и аз щях да се запиша при него за ФМ въпреки чудесната ми бременност, ниския риск от БХС и 25те ми години...
Уви нямаше го все още и се записах при Чавеева, тя се усъмни за проблем и ми препоръча генетичен тест, след нея на същия ден отидох при Маринов той видя проблем със сърцето и няколко дни по-късно генетичният тест потвърди - Тризомия 21

# 531
И аз имам загуба в трети триместър заради невероятното гледане на Чавеева.
Макарон, внимаваш дали като мери всичко излиза добре като гс (то си излиза на апарата) , питаш ако не разбираш, гледаш какво излиза за кръвотока и ако нещо не е наред питаш. Питаш какво им е заключението, имат ли съмнения в нещо. Виж и какво пише на листа който ти дават, защото точно в Щерев често казват едно а пишат друго.

# 532
Доста злобен пост. Аз също си записах без проблеми час за ФМ за д-р Сигридов, също за второ мнение, въпреки че се следя и при друг специалист. Не съм участвала в борба за час, обадих се по телефона след като беше минал големият наплив, обясних ситуацията и ми предложиха час. Не виждам защо злобеете, при положение че докторът е преценил да отпусне повече часове за бременни.

Истината не винаги е ласкава, но е истина... Да, от суетнята на жени без проблем, страдат такива, които имат по-голяма нужда от съвет на отличен специалист... И, много от нас не са от София, та докато се разхождаме, да наминем до др... Ужасявам се от такива борби за час... Те ще ни помагат или ще ни стресират. Но, това не идва от др, а както споменах от такива самовглъбени, имащи време да обикалят, скучаещи дами, предимно от София...

# 533
Не съм сигурна при Чавеева кой е по-големият проблем - това, което вижда или това, което изпуска.
При Бъбъл конкретно, беше "видяла" Даун в напреднала бременност,  който се отхвърли от пренатест, но междувременно беше изпуснала знаците за скъсяване на шийката и съответно водите й изтекоха към 22/3гс. Освен това и с тромбофилията сякаш я няма.

# 534
Благодаря на всички, ще го имам предвид.

# 535
От Фейсбук:

❣️Kогато бременността е била силен копнеж и след 12 години борба, 9 стимулации, 18 трансфера, 5 бременности (2 спонтанни и 3 инвитро), 4 аборта, 3 кюретажа, 5 хистероскопии, тонове инжекции, лекарства, прегледи и манипулации е огромна еуфория да видиш своята дълго чакана рожба.

📨История за дългия и труден път към сбъдването на една мечта, споделя с всички Ива,
През далечната 2008 г., след като вече над година със съпруга ми бяхме правили опити да имаме дете, решихме, че е време да потърсим отговор на въпроса защо бебето не идва.
Стартирахме със стандартните изследвания – преглед, спермограма, хормони – всичко на пръв поглед изглеждаше ОК. Докато дойде моментът за цветна снимка, никога няма да забравя как лежейки на масата в рентгена на една от големите столични АГ болници, докторът извика младите лекари специализанти с думите: „Колеги, елате бързо да видите как изглежда еднорога матка, защото може да не ви се случи друг път в кариерата“. Обясниха ми как това е аномалия на матката, която се среща доста по-рядко от другите такива. При нея е развита само едната половина на матката и има само една тръба към единия яйчник. Забременяването с такава матка е трудно, износването също, но все пак има много успешни бременности на жени с еднороги матки. Лекарката, която ми прави снимката, ме посъветва директно да се насочим към ин витро клиника. Приех новината сравнително спокойно, защото все още бях млада и наивна и дори не подозирах какво ме очаква. А то беше много - и като продължителност, и като предизвикателство, и като болка. След първото си неуспешно ин витро бях смазана, толкова бях убедена, че бебето ще се получи от раз. Малко след него обаче като по чудо забременях спонтанно, но отново получих шамар – в 8 г.с. направих аборт. Но … това беше едва началото. Ако трябва да разкажа надълго цялата си история, ще трябва да напиша най-малкото кратък разказ. Затова ще спомена само няколко цифри, които говорят сами по себе -  12 години борба, 9 стимулации, 18 трансфера, 5 бременности (2 спонтанни и 3 инвитро), 4 аборта, 3 кюретажа, 5 хистероскопии, тонове инжекции, лекарства, прегледи и манипулации … Не мисля, че има изследвания, които да не сме направили – кариотип, имунологични, за инфекциозни заболявания, за тромбофилия, крос-мач тест, генетичен тест на ембрионите след абортите, които бяха напълно нормални. Всички лекари в България и чужбина, с които се бях консултирала казваха, че или проблемът е в матката, но няма какво да се направи, просто трябва да се опитва и да разчитаме на късмет, или че, не може при толкова ранни аборти причината да е в матката, но не намират къде другаде е, ембрионите ни винаги бяха отлични. И така, след поредния си 4-ти аборт, успях да запиша час при Д-р Сигридов. Той погледна всичките ми изследвания и ми каза, че според него имам шансове да стана майка и то не малки, но няма как да продължавам да правя едно и също, а да очаквам различен резултат. Посъветва ме първо да оправя „апартамента“, в който бебето ще „живее“ и тогава да забременявам пак. Така д-р Сигридов ме насочи към д-р Калчев с думите, че е роден за хирург и че ако някой може да помогне за моя случай, това е именно той. С нова надежда записах час при д-р Калчев. Той ми обеща, че ще направи матката ми като „нова“ и ще даде всичко от себе си да родя живо и здраво бебе. Нито един лекар до този момент не ми беше предлагал варианта да увеличи обема на матка ми, дори и с малко, всички казваха, че това е невъзможно. Наложиха се две операции, тъй като една от миомите ми е била навътре в ендометриума и ни изненада неочаквано. Възстановяването беше много бързо и 3 месеца по-късно стартирахме 9-та ми стимулация. Тъкмо си мислех, че вече всичко от един ин витро цикъл съм виждала, когато се оказа, че след толкова години манипулации и стимулации, яйчникът ми се е сраснал за матката и д-р Калчев не успял да стигне до него вагинално по време на пункцията. Наложило се е да извади яйцеклетки ми през корема, както в далечната 1976 година, когато ин витрото все още е било експериментална процедура  От тази пункция обаче извадихме най-ценната яйцеклетка – тази, от която на бял свят се появи дъщеря ми Йоана. Последваха изследвания, подготовка и моя успешен 18 трансфер. Бременността ми беше тежка и високо рискова, шийката ми се скъси още в 14 г.с., серклаж, лежане, дълъг престой в болница, много страх, вяра и надежда едновременно. Дъщеря ми се роди със спешно секцио в седмия месец и беше в неонатологията 40 дни. Поради противоепидемичните мерки с мъжа ми можеше да я виждаме само по вайбър 3 пъти седмично. След толкова години чакане съдбата ни поднесе ново изпитание, но един прекрасен юлски ден, нашето малко борбено момиче си дойде вкъщи и всички трудности, през които бяхме минали, вече нямаха никакво значение. Много сърцати лекари помогнаха тази бременност да завърши успешно, но без д-р Калчев тя никога нямаше да бъде факт.

Не ми стигат думите, за да му благодаря, че сътвори най-голямото чудо в живота ми! Пожелавам на всички жени, които минават по този труден път, да не губят надежда и да имат вяра в себе си и в доктора, защото човек забравя всичко лошо, когато види усмивката на детето си.

П.С Снимките са правени преди месеци, днес Йоана е голям човек 🥰
Искрено ваша Ива,

# 536
Странно е всичко да ти е наред и да си причиниш 3 фетални на бебето и то 2 от тях в един ден. По принцип съм широкоскроена, но защо е нужно. Ако единият види нещо притеснително е нормално второ или трето мнение, но ако бебчето и майката са здрави, защо трябва да мислим, че нещо ще се обърка..
Представям си в Германия например как ще реагират на това.. може би няма и да го допуснат.
Аз обещах да напиша мнение за д-ра и първото си впечатление от прегледа ФМ.
На кратко: ако той работеше, когато правих другите си прегледи изобщо нямаше да си правя труда да ходя другаде.
Съвсем нормален човек, същият какъвто и в интервютата си, лека ирония, но е като енциклопедия. Сигурна съм, че вижда отвъд това, което колегите му виждат.
Моето бебе е от тези с много прегледи, но беше дълго чакано, бременноста ми не е лека, гледана е 100 пъти и само той обърна внимание на някакви детайли. Перфекционист определено.
Пожелавам на всички здраве и здрави бебета.

# 537
Макарон, от изследванията, които си написала ще допълня към тях и тези, които д-р Сигридов изискваше преди. Ако прецени ще ти доназначи и ще си запишеш час за коментар. Имай предвид, че не всички изследвания стават за 1 ден(например B6). Предпочита БОДИМЕД. Там изследването за  B6 го  изпращат в Германия само в четвъртък( т.е. хубаво да си го направиш в сряда и става готов за 10 работни дни. Феталната морфология е 190лв при него.
Ето и изследванията:
Пкк с диференциално броене
Урина със седимент
Глюкоза
Общ белтък, албумин
Желязо и жск
витамини Д3, B6, B8(може би имаш предвид B9, а не B8 - ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА) ,B12, Фолат(B9)
За дамите с Тромбофилия иска: D-dimer, APTT, хомоцистеин, фибриноген
Аз имам проблеми с щитовидната жлеза и там се иска и TSH +FT4.
Лека и безпроблемна бременност!

# 538
  • София
Момичета, извинявайте, че повтарям изследвянията, които сте написали, но имам скрийншот на това, което беше като прикачен файл за изследвания на страницата във ФБ и което незнайно защо изчезна.

# 539
Др. Кой, изчезнаха, защото на базата на феталната морфология док ти назначава нужните изследвания - нещо като нова политика...Тези, които си имат допълнителни болежки/хронични заболявания - трябва да си носят и изследванията, които са им правени по тази линия.
Аз обаче си ги направих, за да не се ошашкам допълнително,  ако ми каже нещо притеснително. Доназначи ми още изследвания и ме прати и на друг лекар, така че записах час за коментар като са готови останалите.

Общи условия

Активация на акаунт