Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 360
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Елсефи, не знам колко са показателни изследванията в лабораториите. Но мъжът ми на 25.04 си пусна общ холестерол 8.09, HDL 1.35, LDL 6.20, пик.киселина 217.79
След 1 ден, т.е на 27.04 пусна пак
Общ холестерол 6.69, HDL 1.05, LDL 5.06, пик.киселина 283.45
Незнам как стават тия разлики с 1 ден.

Става, става. Специално холестеролът се мени доста, според нуждите на организма, понеже около 80% от него си го произвеждаме, само останалите около 20 са зависими от диетата.

За рибеното масло не знам дали тежки метали може да съдържа (вероятно да), но може да съдържа алдехиди. Същото се отнася за омега 3 капсулите от растителен произход. И да, лесно се окисляват и изобщо не е добра идея да се приемат окислени мазнини. Въобще не е най-блестящата идея да се пие на капсули омега 3. Най-добре да се приема с храната (от тлъста дребна риба като скумрия например) което важи за всички витамини впрочем.

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 22:21 от Миоки

# 376
Елсефи, не знам колко са показателни изследванията в лабораториите. Но мъжът ми на 25.04 си пусна общ холестерол 8.09, HDL 1.35, LDL 6.20, пик.киселина 217.79
След 1 ден, т.е на 27.04 пусна пак
Общ холестерол 6.69, HDL 1.05, LDL 5.06, пик.киселина 283.45
Незнам как стават тия разлики с 1 ден.

Става, става. Специално холестеролът се мени доста, според нуждите на организма, понеже около 80% от него си го произвеждаме, само останалите около 20 са зависими от диетата.
До колко обаче може да се качва или сваля според нуждите, без промяна в начина на живот?
Защото той се успокои, да взема малко да го стресирам.

# 377
Не знам какви са границите, но холестерилът не е маркер за наличието или липсата на заболяване, така че няма от какво да се притеснява. По-притеснително би било да е обидно нисък, отколкото висок. В късна възраст ниският холестерол се свързва (не е доказателство, просто наблюдения) с развитието на деменции.

# 378
Не знам какви са границите, но холестерилът не е маркер за наличието или липсата на заболяване, така че няма от какво да се притеснява. По-притеснително би било да е обидно нисък, отколкото висок. В късна възраст ниският холестерол се свързва (не е доказателство, просто наблюдения) с развитието на деменции.
Еее, пак ще върне свинското, тъкмо го отказа 😂
Шегата настрани, трябва да отслабне и да намали/ откаже хляба. Зеленчуци обаче категорично отказва да прояде.

# 379
Елсефи, не аз "развих" теорията за изследеането преди 8 ч., изобщо не е моя "заслуга"  Grinning Всъщност, преди доста време някой друг го беше казал, може би Невена- обясняваше как се е радвала на хубав инсулин, а то било по-късно или...такъв спомен имам поне. Аз преди 8 ч. няма как да стигна до лабораторията, затова просто гледам да е възможно най-рано, обикновено 8:45 ч. И гледам всичките ми изследвания да са при еднакви условия, дори и като час.
Невена, имам един въпрос. Ако съм спала примерно 2-3 часа преди изследване и сутрешната КЗ се повиши леко вследствие на това, каква се очаква да е реакцията на инсулинът на гладно- и той се покачва, за да я понижи, въпреки че реално храна не е постъпила? Разбира се, този въпрос е насочен и към останалите които имат информация. Този път не пуснах инсулин- реших, че е много скоро и едва ли е мръднал осезаемо още надолу. Но сънят ми от известно време не е качествен, та рядко ми се събират по повече от 2-3 часа качествен сън и се чудя...
Моят холестерол е доста надолу от макс референтните граници, откакто се помня си ми е така. Явно всеки човек си има по-чувствителни места, при мен явно не е холестерол, чернодробни ензими и др., а КЗ, инсулин, желязо...
Кой знае от какво се правят повечето хкябове в днешно време...дори и домашните хлябове и печива обикновено са с купено брашно от магазина...а човек ядящ хляб рядко минава с 1 филия дневно Simple Smile

# 380
Еее ми ти какво очакваш от човека? Да го беше накарала да откаже хляба, не свинското.

# 381
Еее ми ти какво очакваш от човека? Да го беше накарала да откаже хляба, не свинското.
Мен отдавна не ме слуша 🤣, сам си решава / даже има идея да ми сложи щампа на чантата "веган", за да ми се смеели хората/. Ама го гледам, че се лута из различни статии в интернет.

# 382
На 60 мин инсулинът е под референтата стойност и това ме обърква и безпокои. Иначе няма оплаквания засега,  да чукам на дърво.

Грешка в резултатите винаги може да има.
Но ако са верни, няма повод за тревога.
Ако имаше проблем с ниския инсулин, то кз щеше да е висока. А такова нещо няма.

# 383
  • Пловдив
Каква марка омега 3 пиеш? И в срок на годност ли е?
Вв , каква е връзката.Аз пия на Нау фуудс, но им изтече срока на годност преди месец. Дали ме си вредя, като си ги допивам?
Рибеното масло може да бъде замърсено с тежки метали и други замърсители на морската вода. Затова е добре се интересувате от произхода му, а също можете да поискате от вносителя или производителя да ви представи сертификат за анализ, който трябва да съпътства всяка партида според европейското законодателство.
Рибеното масло търпи окисление под действие на светлината и топлината, което нарушава неговите качества. Правилното съхранение на рибеното масло е на тъмно и до 25 С. Ако течното рибено масло е вече отворено, то се съхранява задължително в хладилник дори стайната температура да не надвишава 25 С. Същото е препоръчително и за отворената опаковка с капсули рибено масло. Ако някой твърди, че отворено течно рибено масло може да се съхранява извън хладилник бъдете сигурни, че това е просто маркетингов трик, който да ви накара да купите продукта. Ако, обаче последвате съветите и го държите извън хладилника рибеното масло ще се окислява все повече във времето.

Душко, вкарвам го в хладилника, не знаех. Ти кое би ми препоръчала?

# 384
Елсефи, не мога да препоръчам. Аз ям ленено семе. Меля го винаги преди употреба. Но аз никога не съм пускала холестерол.

# 385
Ако съм спала примерно 2-3 часа преди изследване и сутрешната КЗ се повиши леко вследствие на това, каква се очаква да е реакцията на инсулинът на гладно- и той се покачва, за да я понижи, въпреки че реално храна не е постъпила?
Ще се повиши инсулинът, ако КЗ се е качила над нормалното - около 5ммол/л иначе не би трябвало, ако организмът няма проблеми.

# 386
  • Paris, France
V.V, холестеролът скача и пада бързо според изядената предишния ден Мазнина. Ако си ял много е нисък, ако си ял по-малко е висок. Молба към тебе - би ли разказала как излекува ИР с вегански режим, защото има интерес, а нямаме успешни случаи.

елсефи, уау! Честито. Браво! Цитратите свалят пикочната киселина при мене. Не бих се лишила от спанак и лапад заради нея. Повечко цитрат. Само да направя лека корекция - не си точно вегетарианка щом ядеш риба. В рибата има всичко необходимо, което го има и в месото

лулу, всичко е наред при дъщеря ти. И моите изследвания бяха подобни през първата бременност.

долче, да, повишава се като се качи КЗ ако тялото го произвежда. А часът не е нужно да е точно 8. Не скача двойно в 8.30. Сънят е важен и след лош сън има висока захар и инсулин.

# 387
  • Пловдив
V.V, холестеролът скача и пада бързо според изядената предишния ден Мазнина. Ако си ял много е нисък, ако си ял по-малко е висок. Молба към тебе - би ли разказала как излекува ИР с вегански режим, защото има интерес, а нямаме успешни случаи.

елсефи, уау! Честито. Браво! Цитратите свалят пикочната киселина при мене. Не бих се лишила от спанак и лапад заради нея. Повечко цитрат. Само да направя лека корекция - не си точно вегетарианка щом ядеш риба. В рибата има всичко необходимо, което го има и в месото

Невенко, права си, не съм вегетарианка, защото хапвам риба, казах го така, защото така ме водят някои тук, нищо, че всеки път обяснявам, че ям риба Simple Smile Иначе два месеца си бях строго веган, чак последния месец включих риба и то съм яла не повече от три пъти риба тон в салатата. И аз изобщо не искам да се лишавам от лапада и спанака, но ще ги спра за известно време, просто да видя дали е това причината. Какъв цитрат би ми препоръчала?

# 388
Невена, нямам много за разказване.
Свалих кръвната захар от 6.17 на гладно до 4.7,  след 60 мин 5.3, на 120 4.9
Отслабнала съм доста, чувствам се добре. Изчезнаха паник атаките и страховете, сънят ми се върна. Енергична съм.
Аз и преди съм разказвала тук, че се мъчих с кето, като режех месото на малки хапки и преглъщах с вода, за да не усещам вкуса. Все си бях гладна и търсеща сладко. Не е за мен тая работа.

# 389
  • Пловдив
Невена, нямам много за разказване.
Свалих кръвната захар от 6.17 на гладно до 4.7,  след 60 мин 5.3, на 120 4.9
Отслабнала съм доста, чувствам се добре. Изчезнаха паник атаките и страховете, сънят ми се върна. Енергична съм.
Аз и преди съм разказвала тук, че се мъчих с кето, като режех месото на малки хапки и преглъщах с вода, за да не усещам вкуса. Все си бях гладна и търсеща сладко. Не е за мен тая работа.

Душо, а инсулина на гладно поне, не си ли го изследвала? Аз веднъж се обремених и нямам намерение пак да го правя.

Общи условия

Активация на акаунт