Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 31 355
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Ами човек като си навие на пръста, че иска да пробва нещо...хи хи Grinning

# 76
Здравейте,
Извинявам се, ако не е мястото за въпроса ми, а и предвид подробната информация на първа страница, вероятно ще Ви се стори излишен, но ... имам нужда от мнението на пишещите в темата:
Накратко:
Преди години, след обременяване с глюкоза, имах следните резултати, които Ви моля да ми помогнете, с опита и познанията си, да разтълкувам  по-подробно:
Глюкоза: 4.42; след 60 мин. - 8.26; след 120 мин. - 8.13
Инсулин - 2.00; след 60мин, - 57.2; след 120 мин. - 56.5

Лекарите, към които се обърнах тогава и последващо, ми  "обясниха"  неща в духа на "имаш предиабет/ то всеки май има вече отклонения в резултатите/ нищо ти няма" и ме посъветваха да не се ядосвам, да не ям много сладко и да се движа... ни повече, ни по-малко информация. По препоръка тогава, пих няколко месеца Диабекан.

Предварително Ви благодаря. Извинете, ако счетете въпроса ми за неуместен... притеснена съм и донякъде уплашена, но май е време да спра да бягам от проблемите.

# 77
  • пак там
Преди има-няма две седмици писах, по молба на някой от вас, начинаещите.

Цитат
Варени яйца с парче филе някакво и нещо мазно - авокадо ли ще е, масло ли ще е, майонеза ли ще е...
Пържени яйца - с масло, с масло и сирене, с масло, сирене и каквото месно  се сетиш.
Пилешка супа без картофи и фиде със сметана застроена, с яйце застроена, бистра.
Пържоли със салата, ама не постна, а с някакво масло по твой избор - зехтин, сусамово и тънъ.
Винен кебап, не запържен, без картофи или ориз.
Сарми - без ориз, с гъби или с карфиол, аз ги ям без нищо.
Мусака вместо картофи с тиквички.
Спагети карбонара от тиквички, от тиква, ориз от карфиол, много са .

Всяко почти ядене може да се нагоди до нввм форма, дори и хлябът - има рецепти за кето хлябове, за ядкови хлябове, за хляб с тахан.

Има дори рецепти за десерти - с тях е пълно. Най-често си правя сметана, орехи и малини /имам замразени при мен, но и по магазините е пълно/. Боже, торта Гараш можеш да направиш кето, стига да имаш нерви да изпечеш безбройните блатове.

Елора, преди ядене няма смисъл - глюкозата от храната (ако ядеш въглехидратно) си остава по клетките и ни дебелее Simple Smile

# 78
Рися, какво искаш да кажеш? Че ако се спортува на гладно, не се отслабва ли?

Mupet, не ти разбрах въпроса. Всъщност не си и написала такъв.
Предвид резултатите - да, имаш проблем. И то голям. Инсулина нещо не му се работи, ама си бълва.
Диабекана или каквото и да е било хапче не е лечение, а това, което ядеш.
Сега да ми казваш, че хапваш малко е нещо относително.
Познавам жени, които ядат всеки ден минимум 2 пъти на ден вафла или друг десерт и за тях това е мъничко. Също и през ден дюнери.
И след като имаш проблем, яденето на сладко трябва да е изключение.
Иначе какво да ти кажа. Почвай да четеш що е това ИР и какво да ядеш и да не ядеш.

# 79
Ама чакайте сега, това че Невена все пише да се хуква по разходки и така по-живичко след хранене, не значи че всички само така трябва да правят. Нито пък значи на човек по-силовите тренировки че трябва да са след храна... То зависи и какво цели човек, нейният съвет беше за съвсем конкретни случаи - когато трябва да се оттървем от захарта в кръвта че се е вдигнала висока.
При ИР е важно мускулите да са активни по възможност, за да не спада още инсулиновата чувствителност. И силовите тренировки си влияят много добре там. Щото това колело за корема си го броя баш за силова, хич не е просто кардио там да се разгрее човек.
Аз самата в отслабване само от самия спорт не вярвам, това ми е вятър работа че съм била изяла еди колко си калории, пък после ще тичам да изгоря повече, пък а дано отслабна. Връзка има, разбира се, но индиректна. Въпросът е спортът и всякакви други активности как ни повлияват и там вече тялото ни как постъпва с каквато храна му подадем.

# 80
Аз пък си мисля, че инсулин и КЗ на гладно са доста добре- но на 60 и 120 мин са доста зле (спрямо стойностите на гладно). Повече от 25 пъти повече (ако смятам добре) са и двете стойности на инсулин, отколкото тези на гладно...Кривата на инсулин и КЗ също е странна, на практика, почти няма разлика на 60 и 120 мин. Т. е. освен че скачат доста спрямо началото, не се смъкват бързо. Все пак, колко години са минали от това натоварване? Резултатите сега може изобщо да не са такива...Какво значи малко ядене? Какво е храненето? Оплакванията какви са?
Натка, не е Невена виновна за моето желание за спорт след хранене Stuck Out Tongue Winking Eye То отдавна беше това с колелото...просто бях нетърпелива да пробвам, не че нещо калории съм горила или съм сваляла КЗ Grinning

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 00:19 от dolce miele

# 81
  • Paris, France
Mupet, според мене нямаш преддиабет. Инсулинът на гладно ти е изумително нисък и захарта също. Високовъглехидратно ли се хранеше в дните преди ОГТТ? Да си била на някаква диета преди това? Да си яла рано вечеря и да са минали повече от 11-12 часа преди изследването? Да си отслабвала?

Имаш хиперинсулинемия и доста висока КЗ на първи час, която не успява да падне на втори час. Това ако тестът е направен както трябва. Да си яла много мазно вечерта? Да си пила алкохол?

Както и да е. С такива ниски инсулин и захар на гладно не е много зле положението, но трябва да се вземеш в ръце. Спираш алкохол, захар, подсладители, газирано, хляб, ориз, макаронени, картофи и изчиташ първа страница няколко пъти. Витамини, минерали, цитрат, както си му е реда и за година или две можеш да оправиш нещата.

В малко по-напреднал стадий си и вече захарта седи висока с часове. Ако имаш възможност купи глюкомера и мери и яж така, че да не надвишава 5. Можеш да тръгваш да ходиш бързо след ядене и да мериш. Като измериш 5 или под 5 ходиш бързо още половин час. Това докато спреш въглехидрати.

Рися, Елора яде НВ и няма кой знае какви ВХ по клетките. Тя висока захар никога не е имала. Затова може да си се упражнява когато си поиска.

демон, напиши в Гугъл ВМ-НВХ рецепти, кето рецепти, Ketogenic recipes, low carb recipes и ще ти излязат. Написах ти един дълъг, дълъг пост и взе, че се изтри.

Може би ще е добре да напишеш малко повече за себе си, проблемите ти, целите ти, килата, които искаш да свалиш, сама ли живееш или със семейство, кой готви, трябва ли да готвиш ежедневно за други хора, как се храниш в момента какво обичаш да ядеш. Аз започнах да ям еднообразно, което не значи безвкусно, но ядях един и същ протеин всеки ден с максимум 2 различни салати. Сутрин или на обяд правя месото или рибата и ги ям два дена. Два дена ям риба, два дена яйца и гъби, два дена месо, два дена яйца и гъби. Вкусно е, семейството може да го яде, но за тях има и ориз, картофи отделно.

Не е нужно месото да е био и тревопасно, но тогава ще трябва да си купиш омега 3 отделно.

Повечето от нас се вместваме преспокойно в месечния бюджет отпреди диетата. Някои даже намалихме похарченото за храна. Витамините са във вътрешните органи на животните, а те са евтини. Има начини

Трябва да установиш течна или твърда храна те наяжда най-добре и да си направиш съответстващо меню. Ако ми разкажеш как ядеш сега, какво обичаш и какво не искаш в никакъв случай мога да ти направя седмично еднообразно меню, така че да пържи и режеш меса, риби и гъби не повече от веднъж дневно.

Миризмата също вдига инсулин и затова е добре да не се готви на фурна и да не се задържаме дълго в кухнята. Също да не мирише на торти и кексове.

Вчера сутринта приключих 36ч пост. Домъкнах кантара от мазето за случая. Резултат след поста +1кг Не издържах повече и прекарах деня в плюскане. Ометох около 3000 калории. Правих малко силови упражнения. Днес следобед се тегля и ......... -1.5кг. Е, 850 грама качих и 1400 съм свалила, но е факт, че не знам какво става. Днес не ми се яде изобщо.

# 82
  • пак там
О, не, Елора! В никакъв случай! Отслабва се, разбира се! Но се съмнявам да повлиява качествено на захарта, когато е висока. Един вид, по-лесно отслабваш с тренировки след хранене, отколкото преди хранене.

Благодаря, Невена, знам го. Обяснявам за себе си, но съм сигурна, че Елора го разбира.

# 83
Последните дни походих доста- по над час и половина в сравнително бърз ход (основно права линия, почти без наклон). Приятно ми беше ходенето, нищо не ме е боляло, нито колене, нито стъпала...Много ми беше некомфортно обаче да дишам горещ и влажен въздух през маската- то нечовешко това, добре че го махнаха за навън! Обаче на следващия ден мускулна треска на цялото тяло. Чудя се, дали от ниското ми желязо+ носенето на тая тъпа маска е това чудо? Понеже откакто се затопли времето и щъкам с маска се появиха тези мускулни трески от ходене. Хайде, като нося 5-6 кила с покупки- ясно. Но от обикновено ходене (не е като да не съм ходила по толкова, а не съм имала такива ефекти)? Thinking

# 84
Благодаря Ви много за съветите!

Елора, факт е и засрамено признавам, че дори не съм формулирала въпрос, но се радвам че сте ме разбрали (а именно: "Можете ли да ми помогнете да се ориентирам какво означават резултатите?"). Почвам да чета внимателно за ИР!

dolce miele, изследването е от преди 6 години... след това познатите ми ме обявиха за "паника" и аз на собствена воля си изчистих храненето (без бяла захар, ориз и хляб)... за около година и половина само. Преди около 5 години, уж за повтаряне на изследването, поради мое притеснение, ендокринолог ми каза да ям торта и да пия сок и ми измериха захарта с апаратче преди това и 60 мин след това ...  казаха, че съм ок, не помня стойности, но не мисля и че е някакво убедително/сериозно изследване.
От измерване на глюкоза  (профилактични прегледи) на гладно резултатите ми са: 2018 г. - 5.18; 2019 г. - 4.45.

Nevena Virolan, не помня как съм се хранила тогава, но мисля, че бях отслабнала (втора година студентка, вероятно отслабнала 5-6 кг. за двете години следване, към онзи момент около 60 до 62 кг.) Подозирам, че тъй като се плашех от болницата, не съм имала апетит и може и да не съм яла и 15 часа преди това.

Оплаквания, пряко свързани с това нямам - напоследък боледувах значително и това може би ме направи малко по-разумна и отговорна към здравето ми. Умората, бавният /по мое мнение/ метаболизъм, чувството за тежест след хранене, някои болежки и т.н. вероятно са свързани, но това са си само едни предположения. Напоследък качих кг и се обездвижих доста, та явно гузната съвест ме "сети" за това.

Отново Ви благодаря за вниманието! Ще чета назад темата и ориентирана от отговорите Ви и малко по-нахакана от преди 5-6 години, ще се постарая да опитам отново консултация със специалист... а дано ми обърне внимание този път.
Засега спирам да Ви спамя темата и да знаете, че вдъхновявате в усърдието си и за тренировки и за правилно хранене!

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 01:34 от Mupet

# 85
Верно ли миризмата вдига инсулина? Simple Smile Та моя би следвало да е до тавана - готвя 3 пъти за щерката дневно, веднъж за мен и мъжа ми и сега си глезя болните с любимите им гозби де що са обичали през живота си  .... защото им е за последно Sad  Качамак правих, пататник  правих, лопуш се гъзурчих и брах на обраслата детска площадка за лападник  - все неща дето имената им не знаех Simple Smile

Не преглъщайте дами, и на вас ще направя като минете в режим "вече всичко ям" Heart

Благодаря на всички ви за подкрепата и радостта - зарадвахте ме Heart Ей така виртуално другарче да те потупа по гърба си е друго!

Невена, ти по време на поста какво пиеш? Ако не пиеш кафенце може да задържаш вода. Просто е невъзможно да качиш 1 килограм за 36 часа. Виж, проведи с кантара по-сериозен разговор да не се излага така ...

А момичетата, които споменаха, че имат висок кортизол колко кафе пият? Между другото Ашвагандата и чакрите балансирала.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 01:11 от the Дорис

# 86
  • Paris, France
Мопет, моят съвет е да направиш ново ОГТТ по правилата:

1. 10-15 дена ядеш високовъглехидратно, с поне 150-200 грама ВХ на ден.

2. През този период гледаш да ядеш изокалорично - да не сваляш, нито качваш кила.

3. Последното ти ядене вечерта, преди ОГТТ да не е по-малко от 9 часа преди първото боцване и да не е повече от 11 часа преди него. Ако ще ходиш в осем ядеш последно в 23ч, но последното ядене да не е преди 21ч и да е с поне 100гр ВХ, но не повече от 150гр.

4. Поне три дни преди изследването не близваш алкохол и безалкохолни. Алкохол никакъв.

5. Спортуваш нормално, не повече, нито по-малко от обикновено.

6. Нощта преди изследването спиш поне 8 часа. Сутринта може да пиеш вода, но не и да ядеш.

7. По време на 2 часа седиш седнала и четеш, говориш с някого, зяпаш тавана. Не мърдаш, не ходиш насам натам и пийваш по малко вода ако си жадна без да се наливаш.

От теста, който показваш е минало много време. Оттогава си променила тегло, начин на живот и възраст. Инсулинът и КЗ се менят непрекъснато. Трябва да видиш какво е положението в момента за да действаш правилно. Ако на гладно си с нисък инсулин е лесно, но ако и той се е качил е доста различно и може да се наложи лекарство.

След теста ела и напиши новите резултати и дай линк към старите или ги копирай и тях.

След теста можеш да почваш салатки, намаляване на ВХ дори и да се наложи да идеш на лекар. Поне ще имаш валиден тест.

Това мисля аз.

Дорис, съжалявам за близките ти. Кураж! Нищо ли не може да се направи?

Да, мирисът също дразни инсулина. Малко като кучето на Павлов. Ох, и аз готвя за други, но такъв е живота.

Пих някакво кафе, да, по време на поста, но повече вода със соли и цитрат. Гледах да не пия кафе както обикновено, защото в нормален ден ми се събира половин литър, хаха.  Не ме бърка едно кило и не целя да слабея. То пък на следващия ден свалих кило и половина и само дето похабих бол кашкавал и сирене, хаха.

А за кантара не се коси - утре ще го занеса в мазето. Сантиметърът ми стига. Просто ми беше интересно как човек може да качи без да яде. За трети път ми се случва, но е рядкост, де.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 01:59 от Nevena Virolan

# 87
Е, за един ден освен вода няма какво да е друго, то нито мускул, нито мазнини може в такова количество и толкова бързо. Драстично намалено кафе наистина може да ти задържи вода, знаеш как отводнява то по принцип, а и си свикнала да пиеш доста от него.

# 88
Дорис и аз щях да питам за миризмата Grinning
Странно ми е.
Първите 2 години бях забранила да се купуват всякакви сладки неща. Защото ангелите ми бяха слаби.
После свикнах и много пъти са купували и готвили, но не ми е пречело.
А като минах на НВ, майка ми редовно правеше сладкиш и много пъти не съм ги пипала. И пак съм си отслабвала.
Единствено на цикъл съм си хапвала.

Mupet, ако искаш прави още едно ОГТТ както Невена ти е обяснила.
Но аз не виждам смисъл. Предвид старите ти изследвания, проблемите ти, килата, имаш си проблем.
Може просто да хапнеш по въглехидратно някоя сутрин и да се боцнеш.
Експеримента с тортата не е много удачен. Тортите не са ни режимни, не са полезни за нас. Но там има мазнини, които пречат на кз да скача толкова много.
И още нещо. Винаги когато изследваш кз, пускай с нея и инсулин.
Аз съм си правела експерименти и съм изследвала след различни храни как ми вървят нещата.
Яла съм 8 кивита, половин мандарина, кафе с мед, банан и после боцкане. Резултатите бяха много добри. Но това беше в период в който вече бях отслабнала. На мен плодовете не ми пречат. Но и гледам да не прекалявам и с тях.
Миналото лято нарочно закусих баница с тиква и се боцнах. Кз ми беше ок, а инсулина 37. Тоест организма ми реагира не много добре на брашно и захар.
Някой ден си мисля да правя експеримент с картофи и ориз Grinning
Лично за мен предиабет и ИР са си едно и също нещо.

# 89
  • Paris, France
Елора, нормално е да ти скочи инсулина след баница и тиква след като ядеш ниско въглехидратно. Твоето тяло в момента е отвикнало от ВХ и не може да ги толерира. За да започне да ги толерира трябва да започнеш да ги ядеш и веднага гориш. Така, постепенно ще свикне да ги гори без да ползува толкова инсулин.

ИР и преддиабет не е едно и също. ИР е нормално състояние на организма с цел да намери склад за допълнително влязла енергия, да ни предпази от глад и смърт. Преддиабет е състояние с повишена кръвна захар.

Ти и аз сме имали ИР и тежка хиперинсулинемия, но нито ти, нито аз сме били застрашени от диабет, особено ти. Ти даже не си имала повишена КЗ въпреки колосалните стойности на инсулин. Ти и аз по-скоро щяхме да напълним ковчезите, споминавайки се от инсулт или инфаркт. Половината хора с хиперинсулинемия не развиват диабет, а сърдечно-съдови заболявания.

Има и хора с преддиабет и диабет на средна възраст, които изобщо нямат ИР.

А ОГТТ резултатите на Мъпет приличат на резултати на постил или наскоро отслабнал с глад, не толкова на ИР от тегло.

Ако нормален човек поседи кето и иде на ОГТТ излиза диабетик. Това даже мъже го пробваха.

Ако ти се храниш ВВ известно време, спортуваш си и след 2 седмици изядеш тиквата с баницата резултатът ще е друг. В баницата има и мас, не само ВХ и е нормално инсулинът да скочи.

Общи условия

Активация на акаунт