Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 31 371
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Дорис, в Белгия съм. Много ти благодаря за предложението, много мило ми стана, но не ми е удобно да Те ангажирам. Особено в сегашната ситуация да висиш на опашки в затворени помещения е доста опасно.
Ще му намеря цаката аз. Все в някой сайт ще намеря.
Оплаквам се, че много ми се спи и не ми се работи.

Ако не намериш предложението ми остава. Все ще исмисля начин да не става ясно, че е лекарство.

# 136
Здравейте , момичета! От 2 седмици чета , но за първи път пиша.На 15,04 пусках изследвния , в които глюкозата ми беше 5,97.  От форума научих за Хома индекс  и на своя глава си пуснах изследването веднага след Великден. Тогава стойностите ми бяха : глюкоза 6,35, а инсулин 18 и съответно хома индекс - 5,08. Три дни на НВХ и резултат на глюкозата 5,72. Отидох при ендокринолог и ми пусна обременяване днес го направих, като 3 дни преди него малко прекалох с въглехидрати като шоколад и торта. Резултатите от днес са следните:
Ако може коментар, докато се срещна с ендокринолога.
По принцип хляб  и ориз ям рядко, но сега ще го изключа напълно. Картофи не обичам
Пристрастена съм към сладкото и там ще ми е проблемът.
Иначе съм месоядна и обичам мазни мръвки и зелени салати.

# 137
  • Paris, France
ирен11, изчети няколко пъти първия пост. Там има обяснени стойностите на КЗ и инсулин при ОГТТ. Ще се ориентираш лесно. Много зле ти е всичко, но на втори час инсулин и захар падат, което е не чак толкова зле. КЗ на гладно се оправя с времето. Виж добавките. За начало яж често, по малко и с протеин на всяко ядене. Сладко само вечер, ако не можеш да заспиваш. Това 1-2 седмици. После няма да ти се яде. Оцет преди ядене ако ядеш ВХ. Виж витамините и добавките и ги започвай.

Захар над 10 е много опасна, защото скапва бъбреците. Не бива да допускаш никога захар над 6-7 на първи час, което значи:

- слагаш се на строго кето и КЗ след месец се стабилизира ниска

- мериш захар час след ядене и ядеш така, че да не скача над 7, после 6 и накрая 5.

- докато намаляваш въглехидрати е добре да тичаш или ходиш бързо поне час след като ги изядеш.

# 138
Благодаря! Ние се борим за бебе и ща, не ща ще трябва да вляза в норми. Иначе пак казвам, че въглехидрати при мен са Шоколад, сладолед и торти. Я ям в месеца веднъж паста или ориз, я - не. Така че от раз ще ги спирам. Понеже преди 3 месеца съм оперирана за отстраняване на миомни възли(откриха ми и ендометриоза) и до сега си стоя вкъщи и съответно от нормални 2-3 л вода на ден дали съм пила и 1,5л и спрях да тренирам. Сега като почнах работа бързо ще вляза в ритъм. Само трябва да чета пак за добавките. Май голяма част от тях са ми изписани от репро клиниката.
Преди малко бях при ендокриноложката и ми каза по 1000мг метфогама на ден. Но ще я почна както някой тук беше писал - седмица по 500мг вечер и от втората по още 500мг на обед.
Ако имам още въпроси и неясноти ще се надявам да помагате.
Сега отивам да търся какви зеленчуци са разрешени и кои не са.

# 139
Какво ви е мнението за Еритритол, много ми е трудно без сладичко и мисля да замествам захар с него

# 140
Какво ви е мнението за Еритритол, много ми е трудно без сладичко и мисля да замествам захар с него

Нито подсладители, нито заместители, нито захар.
Точка 11 от първия пост.
Ако ще се яде нещо, то поне да е качествено. Мед или кафява захар в ограничени количества и рядко.

# 141
Номера е да се отвикне от сладкия вкус, а всякакви подсладители го поддържат. Какви са вредите от изкуствените подсладители уж от естествен произход (нещо силно преработено) дори не се знае все още.
Желанието за сладко минава за около 10 дни. Иначе може заквасена сметана да служи за "десерт".

# 142
Ох, знам че са вредни, но толкова съм пристрастена, че не мога да заспя нощем, само това ми е в главата. Ще бъде трудна битка.

# 143
Пробвай със заквасената сметана. Аз с нея десертвам, а съм пристрастена към сладко то. Колкото до съня - мелатононинът върши чудна работа.

# 144
  • пак там
Мозъкът ти си ги иска, защото е свикнал да работи единствено на глюкоза. Не си със слаба воля, организмът ти има проблем да се пренастрои. Трябва да му помогнеш. Има различни начини.

Предлагам вариант, по-малко краен от този на Елора, (тя отдавна е минала през този етап и вероятно й е трудно да разбере проблема ти) - замени с еритритол за десетина дни, после го спри и него. Той е инсулиноген, както и всички заместители на захар в една или друга степен, затова го препоръчват при диабетиците, но при ИР действието му вече не е толкова безвредно, и почти всички тук го отричат.

# 145
Парче черен шоколад с един-два ореха, разстопен черен шоколад върху няколко лъжици маскарпоне....
Естествено като десерт, а не за заместване на храна.
Май много от нас започват с търсене на заместители или режимни десерти (и аз също). Маскарпонето с разтопено кокосово масло или шоколад ме спасяваше. Свиква се.

# 146
Сметана с какао или маскарпоне с какао. Пий и магнезий. Това ме спасява вечер , когато ми се яде сладко.

# 147
  • Paris, France
Ох, знам че са вредни, но толкова съм пристрастена, че не мога да заспя нощем, само това ми е в главата. Ще бъде трудна битка.

Подсладителите държат инсулина висок по-дълго от захарта и са в пъти по-вредни от нея.

Може би имаш някаква бактериална или гъбична инфекция. Неистовият глад за сладко е знак за такава, особено вечер преди лягане. Пробиотици помагат, но само при спиране на захарта.

Идея е да ядеш сладко известно време. Изяждаш сладкиша в 8 вечерта и хукваш да бягаш. Час бързо ходене или бягане. Ще видиш, че ще заспиваш по-лесно. Липсата на движение също дава глад.

Колко сладко те устройва за да заспиш?

Не е добре да не спиш от глад. Като ти се дояде сладко ставаш, изяждаш една салата, 200 грама кисели мляко, пиеш оцет и изяждаш сладкото, бавно, дъвчейки го и мотаейки го в устата. Обемът от салатата и протеинът от киселото мляко (може яйца, каквото имаш) залъгват мозъка, че си яла повече сладко, отколкото реално си изяла.

И аз сега трудно заспивам и се будя нощем. Бях готова да се закълна, че на кето диета ми се доспива рано и се будя рано, обаче това е при нормална физическа активност, а не лежане на дивана цял ден.

Преди седмица ми се дояде сладко в супермаркета. Купих си един Линдт 85% и вчера го гледам, седи си кротко в шкафа. Днес до кроасаните видях едни марокански сладкиши, рога на газела им викат, които много обичам. Наслюнчих се и ги подминах. Не ги купих и сега не ми липсват. Нарочно ходя да се въртя около едни арабски щандове с хляб и сладкиши. Харесва ми миризмата на мед и портокалови цветчета. Тази година за пръв път в живота си няма да ги вкуся. От средата на март съм кето, от началото на април не ме блазни сладко никак, до 11-12 май ще съм кето и може и да продължа. Голям кеф е.

За да се отвикне от сладко трябва в устата да влиза горчиво. Джубуря се със сол Богати, пия чай и кафе без захар, ям магданоз, маруля. Има разни шведски горчиви за черен дроб, но не съм пробвала.

Другото е горещ душ или вана преди лягане. Изморява и после няма такъв глад за сладко.

Ако ти се яде млечен шоколад можеш да хапнеш черен, а най-накрая 2 парченца млечен.

Права е Таня 6, около 10 дена е гладът, месец ако спираш бавно сладкото, но минава.

# 148
Мозъкът ти си ги иска, защото е свикнал да работи единствено на глюкоза. Не си със слаба воля, организмът ти има проблем да се пренастрои. Трябва да му помогнеш. Има различни начини.

Предлагам вариант, по-малко краен от този на Елора, (тя отдавна е минала през този етап и вероятно й е трудно да разбере проблема ти) - замени с еритритол за десетина дни, после го спри и него. Той е инсулиноген, както и всички заместители на захар в една или друга степен, затова го препоръчват при диабетиците, но при ИР действието му вече не е толкова безвредно, и почти всички тук го отричат.

E, чак пък краен.
Аз не съм като Бледолилава. Тя от раз спря всичко. Аз три години се лутах, инатих и проклинах протеините.
Аз постепенно се отказвах от всичко. Още като разбрах за ИР и ми беше трудно.
Просто идва момента, когато разбираш, че наистина трябва да сложиш точката. И не всеки ден по-малко в кафето, а хич. Но ми трябваше време, много време.
Едва ли има човек от нас, който никога не е хапвал сладко, дори и на режима.
Хора сме.
Но навиците могат да се променят. Не е само до това, че мозъка и работил на глюкоза. Навика го има и не е за пренебрегване. Има хора могат от раз да променят навиците си, на други им трябва време.
А подсладителите за ИР са още по-опасни. Коментирали сме го. Затова казвам кафява захар, меласа, от мократа или малко мед.
Въпросът е и за какво ще го ползва тоя еритрол? Сладкиши ли?
Минала съм го тоя път. Нали се насочих към щандовете за диабетици в началото. Не мина номера.
Елинор, друго което предлагам е натурален шоколад. Качествен обаче. 80% или над. Линд или на Берьозка.
И не да го омиташ за 3 дни, а за месец и половина, даже два. По блокче през 2 дни.
Така бях известно време. Но дойде момента и да забравя, че имам шоколад в шкафа. Видя на промоция, купя си. Не го отварям, брат ми и майка ми го изяждат.
Преди 2 седмици на работата си взех кафе, но глупавата машина ми пусна захар, а аз я бях занулила. Оф, каква гадост. И се чудя как съм го пила това  кафе години с 4 лъжици захар.
Да премахна кафявата захар и меда от кафето ми беше нещото, което отне най-дълго време.
С постепенно намаляне, ама ето на. Дойде и този момент преди 3-4 месеца. Просто един ден забравих да сложа и си викам - егати, че то по-хубаво Grinning

# 149
Може и по малко нисковъглехидратни плодове като ягоди или боровинки или малини към сметаната, но малко. Става прекрасен десерт и е без товоне захар.
Кел файда като не ядем ориз и картофи, а се тъпчем със сладкиши, така че махайте захарта, може да се живее и без нея - това от един виден любител на сладичкото и човек пиел си кафето с по три лъжички захар.

Общи условия

Активация на акаунт