(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 396
  • 812
  •   1
Отговори
# 105
Ето моята спирала

# 106
Благодоря за споделеното. В на свекър ми двора има много, но е дребна. Надявам се сега като я преместя да се развие добре.
Ще снимам моята билкова градинка. Представлява около 50см. лехичка по продължение на пътеката към 10 метра. Вътре съм я разпределила на части според растенията и колко пространство искам да е. За целта съм ползвала едни дялани камъни.
Скрит текст:

# 107
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
С мъжа ми и свекъра направихме такава спирала, в двора на свеки е. Един уикенд работа беше, ние я правихме с камъни. Стана красива, но свеки ползва само мечи лук и малко магданоз. Други подправки не ползва. Сега е засадила цветя вътре.
Сега няма къде да я правя тази спирала.
Моите са разпръснати.
Бях определила едно ъгълче, но някои не растяха както трябва, други превзеха много място и сега са разпръснати.
Постоянно място имат: розмарина, девисила, дивия лук, маточината - тя се развява навсякъде, като плевел е. Киселецът и мечия лук са на сянка.
Магданозът е където дойде. Из толерираните плевели имам две, които също са подправки.
Имах 4-5 менти и те са разпилени.

# 108
Благодаря, много са ви хубави кътчетата за подправките/билките.

# 109
В зеленчуковата градина подправките ми са отделени - покрай пътеката, на шарена сянка.

До къщата градината ми е малка, само за трева и цветя. За подправките , които използвам най-много, имам такива саксии на терасата. Удобно е.

# 110
С камъни е по-добре, защото тази пластмаса се чупи след време. Аз обаче я имах под ръка и затова я направих с нея. След 1-2 години ще я махна и префасонирам с камъни.
Дано порасне нещо от сятото първо.

Защо не мога да отгледам лавандула?
Едното ми храстче е изсъхнало отново.

# 111
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дъждец, с камъни си е доста работа...
3куб.м. пръст отиде, мисля метър на метър беше.

Засега няма загуби след бурята тази нощ. Сега дават да замръзва, дано удържат фронта.
Бамята не съм я засадила, едната има цветчета...😧 а са едни малки растения 🤔

# 112
  • София
Извинявайте момичета , да попитам бамята става ли мъхеста ? Поникнало ми е нещо , нямам в момента снимка да покажа , за съжаление не съм написала на кофичката какво е сято .

# 113
2 градуса го дават тая нощ тук. Позавихме туй-онуй,  но всичко няма как. Да видим какви ще са щетите след тая студена вълна.

# 114
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Извинявайте момичета , да попитам бамята става ли мъхеста ? Поникнало ми е нещо , нямам в момента снимка да покажа , за съжаление не съм написала на кофичката какво е сято .

нямам спомен да има мъхче по нея. да не би да имаш домати? те са с мъхчета по стъблото.
бамя и домати Simple Smile

# 115
Днес садих салатки Джентилина, за първи път този сорт ще огледам. Надявам се сполучливо.

# 116
Здравейте,
Не намирам конкретна тема, в която да се е обсъждало подрязване и пръскане на овошки, но много бих благодарна за съвети. Така стана, че се оказах собственичка внезапно на четири ябълки, толкова круши и една слива. Дават обилна и вкусна реколта. Има много стари дървета и едно/две захванати малки. Най-зле са ябълките, имат определено проблеми като грапавини по кората, нещо като лишеи и самите плодове са наядени от червеи. За подрязването предполагам, че трябва да изчакам до есента, изчетох из нета как би трябвало да се подрязват. Ако някой сподели информация, линкове ще съм благодарна.
Но за пръскането и болестите не вдявам нищо...Дайте едно рамо, моля!

# 117
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Днес садих салатки Джентилина, за първи път този сорт ще огледам. Надявам се сполучливо.

салатите и спанака изкарват цветоноси когато се затопли и започват да горчат.
догодина по-ранко си направи разсада и сега вече ги бери. Simple Smile
есенната сеитба на спанак и марули е за предпочитане.
 и на лук/балучка... и за грах съм чувала и даже пробвала, но не много успешно. Simple Smile

# 118
  • София
Реа, и аз да те подготвя,  по нормален начин няма да стане салата вече. Източват стебло,  горчат, от стеблото цветонос...
А как се отглеждат изкуствените марулки нямам идея. Предполагам ги форсират.

Овощарска тема няма chortiz, ти поне плодове ябълки имаш Simple Smile
Съветвам те да се захванеш с 1-2 вида, тях да разучиш. И само а тях да се занимаваш. Аз се хванах с всички наведнъж... Много теория,  много практика трябва... Всички са различни,  все бъркам.  Но както ми ги окепази един самозванец...
Но задължително дезинфекцирай след всяко дърво инструментите

# 119
За салатките/марулите си зависи от мястото и от годината.
При мен всичко е с 1 месец назад, но пак ми се струва, че е късно тепърва да се сеят. В най-лошия случай съвсем "бейби" ще ги хапвате Simple Smile.
Не мога да не измрънкам: от 1 месец се движим  от +20 и нагоре, до -4. Гледам 10 дневната прогноза, 32 градуса ни чакат!?! То през август не става толкова горещо тук!
Цял ден духа силен и много топъл вятър. Ние не можем да се адаптираме, какво остава за растенията. А на 21.05 - бам, макс 17 градуса.

Ето ги и миналогодишните салатки на 800 м.н.в. през юни Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 01:16 от Lily_L

Общи условия

Активация на акаунт