(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 380
  • 812
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Отървах се от мравките с една пудра, знам, че не е хуманно и био, но съм доволна, че тама дето бяха едски много в градината вече ги няма.
Днес смятам да садя доматите и краставиците.
Би ли казала каква е пудрата, че и моята хуманност приключи.
След второто сеене на моркови не мога да намеря едно семенце.

# 91
Ето това ползвам. Преди време съм го купувала и даже е и евтино. 2,50 лв., може цената вече и да е различна към момента.
Скрит текст:

# 92
  • София
Благодаря!

# 93
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Днес се занимавах в градината: завих всички домати. Дават до до 1С през нощта, днес беше 26С 😧

Наториха жълтеещи те домати: 4 с купен, течен тор, няколко с вода, в която прах вълната. Да видим дали ще има разлика.

Остана да покрия боба.
Убедих се, че е по-добре да го отгледам първо с саксия: този, който директно засях, расте доста мудно и е изяден от охлюви!!!! Като го сложа вече израстнал и успява да се опази.

Ето ми доматените чадъри:
Двоен, за два домата:

Единичните:
Цилиндър от мрежа

Чадър

Агривелото, то беше за домати и също цилиндрично, само режех и слагах отгоре

При повдигнатата леха сложих един стар, леко счупен голям чадър и пак агривело 🤪

Дано оцелеят.

# 94
Ася, при вас довечера ли го дават 1С? При нас утре вечер ще падне толкова.

Моят боб е незавит, дано оцелее. Забравих да го покрия, чак във вторник ще съм пак в градината.

И нас са ни нападнали мравки. Ще чета и ще гледам какви препарати тук има. С добро няма да стане, не бях осъзнала колко ужасно много са. Нападнали са точно частта от градината, където ще слагам другата седмица доматите и патладжаните. Нямам друго място, дано някак овладея положението.
Ще опитам с бакпулвер, но нямам голяма надежда. Подозирам, че ще трябва някакви други злини да се купуват. 😕

Кажете, моля ви, някакъв сорт лесни и некапризни чушки, студоустойчиви. Тази година сях 4 сорта разсад, накрая само 3-4 растения отгледах. Да си знам поне за догодина.

# 95
Някой гледал ли е гулия?

# 96
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някой гледал ли е гулия?

миналата година отгледахме лилави гулии=алабаш, тази година си направих разсад от бели. Simple Smile

имали сме и такива - гулия=земна ябълка=топинамбур

# 97
гулия знам, че е земна ябълка, няма отървия от това чудо, сега пак вадя, никне навсякъде, а есента извадих над 4 кг. от има-няма 1кв.м. Triumph

миналата година алабашът от разсад не ми стана. от купен разсад имах разкошна реколта.

Wednes, тази нощ дават при нас валежи и да падне Т.
не ми остана с какво да завивам и повивам, дано оцелеят нещата.
на едната снимка се вижда, акак лщтата чушка е завита с вълна Flushed

# 98
Миналата година се санирахме и до края на юни беше безсмислено да се работи в градината (всичко биваше стъпкано/унищожено за дни Simple Smile ).
По този повод едни чушки и физалиси останаха в саксии. Прибрахме ги наесен вкъщи, брахме до нова година.
За майтап сега ще имаме пипер преди марули (дори в повдигнатите лехи има мравуняци и семенцата изчезват).

# 99
Снежи, има къдравост прасковата ти.
Мравките са друго, скоро ще има и въшки.
А кората на клоните не знам, виж смола дали има. Дано да няма. Не помня на кои овошки няма спасение ако веднъж теъгне
Има смола и то много 😢

# 100
За земната ябълка имах предвид. Много полезна я дават. Искам да отгледам, става както за прясна консумация така и готвена.
Иначе и алабаш се надявам да стане. Имам семе за бял и за лилав. Много го обичам.
Струпване имаме по прасковите, а черешите са с адски много въшки. Ягодите ми нагниват, някой са целите в мухъл. ☹️

# 101
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
топинамбурът,  наричан и гулия и земната ябълка, е най-лесното и непретенциозно растение, хваща се от нищо буквално - от най-дребните "картофчета", от коренчетата на растението... от всичко. не иска някаква грижа, поливане, окопаване, само си се отглежда. единствената грижа трябва да се да се обира, защото иначе става много гъсто и се самозадушава.  в сухи години е по-дребно, но пак има какво да се набере.
допълнителна екстра е, че цъфти много красиво Simple Smile Simple Smile и в няколко къщи го гледаха като декоративно цвете, докато не им казах какво всъщност си гледат.  Simple Smile
имахме в старата градинка. ще потърся и ще сложа и в новата. съвсем в края, където няма да пречи. Simple Smile

# 102
Моята гулия я захванах от обелки: купих си от пазара и засадих обелките. Цъфна втората година.
При мен почвата е песъчлива( само пясък буквално, малко неща оцеляват) и гулията се развива много добре. Единствено есента режа растението до 20см над земята, за да знам после къде да ровя.
Много е сухо при мен и пак вадя количество.
Имам и отзад, където почвата е градинска и не е толкова сухо и слънчево и манясва всяка година, но пак вадя грудки.
Цъфти като малък слънчоглед, от същото семейство са.
Сега съм пуснала да се продават млади растения, но никой не идва 🤨
При мен превзема градината.
Валерия, виж дали някой съсед не я гледа да ти изкара няколко растения.

Вчера беше 26С, сега е 5С 😨
Шантаво време.

# 103
Може ли който има билкова градинка или кътче да ми покаже как си го е направил? Мечтата ми леко-полеко съм решила да си я осъществя, но не знам как да ги подредя за да е и красиво, интересно. Гледах в нета.

# 104
  • София
Може ли който има билкова градинка или кътче да ми покаже как си го е направил? Мечтата ми леко-полеко съм решила да си я осъществя, но не знам как да ги подредя за да е и красиво, интересно. Гледах в нета.
И аз бях решила да правя специален кът, че и нещо като "магическа шестица", тъй като имам наклонен терен, но билките са естествени врагове на разни летящи и хапещи, и ядещи, и разболяващи  растенията.
Затова трябвало да се разпръснат между зеленчуците, дори да се оградят буквално, за да си вършат работата.
Например, при доматите трябва да има магданоз, босилек, целина, чубрица.......
И при другите, де, заедно с тагетиса, невена,  лавандулата, латинката....

Общи условия

Активация на акаунт