(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 039
  • 812
  •   1
Отговори
# 210
Аз да потвърдя, че пръскане с вода, олио и веро помогна, днес повторих. Слагам и малко листна тор, в Лидъл продават органична, за плодове и зеленчуци.

# 211
  • Los Angeles CA
Линдор, какво стана с доматите? Четах, че при пренаторяване с азот расте много листна маса и няма плодове.

Ами, мисля, че е от преполиване, но ще видим. Мъжът ми заради карантината си е вкъщи по цял ден на компютъра и мине се не мине прави почивка и все в градината го намирам полива,  та полива. Всеки ден ги поливаше, по 2 литра вода им е изливал та вече има забрана, но не щеш ли снощи цяла нощ валя та и днес.
Имам някакви доматчета, но не са много. Сложих една саксия с лавандула до тях да привлича пчеличките, защото много цветове загубих. Появиха се някакви пчелички, та ще видим дали са свършили работата, която се очаква от тях. 
Не съм си торила с нищо растенийцата. Започнах да правя компост в една голяма саксия, изрових няколко червея и ги оставих да работят, за по бърз прогрес, но се появиха щипалки и червеите изчезнаха, не знам дали избягаха или бидеха изядени. Та на компост скоро няма да се радвам.
Но боровинките ми са отрупани и ще си хапваме тази година.

# 212
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Не мога да си допълня мнението, пускам го отделно, дано не го изтрият!

За немскочетящите, различни извлеци за подсилване и превенция:
https://www.bio-gaertner.de/Rezepturen-Staerkungsmittel/Kraeuter … n-und-Anwendungen
От там против сляпо мучи: реже се туя, залива се с вряла вода, колкото то да покрие клоните и се оставя да изстине. След това се сипва по дупките.

Охлювите са ми изяли един домат, две чушки и са опоскали боба!
Снощи напръсках с воден извлек от чили.😡
Сега ще погледна дали помага.

# 213
  • Русе
Охлюва е изял две тиквички, едната беше обилно оградена с: стърготини, ситни черупки от яйца, утайка от кафе. Тази нощ ще я покрия със срязано шише от минерална вода или ще направя "палатка от клонки".

# 214
Реших да си направя експеримент. Накиснах с вряла вода изрезки от пресен чесън листа и коренчета... Ще го кисна 3 дни и после ще напръскам да видя дали ще има някакъв ефект.
Много работа, не смогвам. 😕
Тревата ме натисна, иска се поливане, домати да се връзват и колтучат. Трябва да разсаждам, да слагам семена на карфиол и някой други. Трябва да направя разсад нали? Не става директно ми казаха...
Ще снимам тези дни да покажа какво съм отгледала.

# 215
  • София
Нито Моспилан, нито Бандит, нито сода с йод помогнаха против въшките.
Накиснала съм от 2 дни ситно нарязани листа от Змийско мляко и утре ще пръскам с него.
За отварата от чили- дали ще стане с мляната подправка?
Сутринта на ранина прекопах и разнесох торта в лехата за пипера. 100 двойки ще се поберат.
Остава ми да оформя лехата с патладжана.
Грахът цъфти обилно, имам вързали шушулки и се питам, какво мога да посея на неговото място като стане готов?

# 216
  • София
И мен ме очаква колтучене и връзване, а нямам понятие кога ще успея.
И да питам - някой събирал ли е семена от спанак (и покълват ли), че моя започва да цъфти (а беше превъзходен:) и искам да си засея пак от него за следващата година.
И още един въпрос Simple Smile - някой ползва ли кокоша тор и как? Вече имаме кокошки и съм чувала, че била много полезна, ама ако вони както вещерската отвара от коприва, предпочитам да не се занимавам.

# 217
  • София
Ася, чуден сайт!
Търсете там рецепти според растенията, които можете да осигурите. Аз само коприва Sad

# 218
И да питам - някой събирал ли е семена от спанак (и покълват ли)
Събирала съм и съм сяла, покълва. Ако не го събереш и се разпръсне, на есен никне сам. Ако сортът ти е хибриден, следващото поколение спанак може да се различава от тазгодишния.

# 219
  • София
Грахът цъфти обилно, имам вързали шушулки и се питам, какво мога да посея на неговото място като стане готов?

Зеле:)

# 220
Ох,не мога да не се похваля!Разсадите сама си правя и затова се радвам и на най-малкото нещо.

# 221
  • София
Скрит текст:

Зеле:)
Малко е мястото за зеле. Нещо пак за салата да се ползва?

# 222
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
манголд - може да се реже на салата, може да се готви като спанак.
може да пробваш да посееш моркови, ряпа, , дайкон... Simple Smile
или с разсад цвекло, праз лук...Simple Smile

# 223
За първа година сея манголд. 2 вида, от купени семена, стана чуден разсад, посадих го в повдигната леха, поливам редовно, хубава земя, компост сложих. Ми... не върви нещо. Хилав, не расте някак. Бавно ли расте по принцип? Преполивам ли? Да го оставя на мира или да го отпиша?

# 224
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Есенна салата е ендивията.
Аз не я харесвам много, но има една фризее, тя е хубава.

Нямам идея за манголда, имам, но преместих корена, не съм сяла. Песъчлива почва без екстри и много слънце.
Сега ще цъфти и ще събирам семе. Смятам да го сея лятото, за да имам нещо свежо зимата.

Общи условия

Активация на акаунт