(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 926
  • 812
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Пълно е със земни пчели- ако са земни, де.
Ще снимам да покажа.
Под двата навеса- на къщата и на барбекюто.
Трудно се седи сред тях.
Имам чувството, че са си направили кошерите между дъските на тавана и керемидите.
Не искам да тровя, но явно нямат естествен враг- като мравките и се размножават безконтролно.

# 751
  • Русе
Aaa, това на муха ми прилича, интересно...

# 752
  • София
По- скоро, на вид оса- жълто и черно се оказва.

# 753
  • Русе
Ама виж, тялото цяло някак..на осите не е ли в две част, поне на анимационните филмчета Simple Smile Според мен, гледай да го докараш, че е муха и смело да действаш Simple Smile

# 754
  • София/Варна
Земните пчели поне при нас са дебели пухкави създания. Това много осезаемо прилича на конска муха. Ако е такова, хапят доста болезнено.

# 755
  • София
А, докарах го!
Поръчах "Айкън" и ще подпукам всичко и навсякъде.

ПП. Не е конска муха, явно.
Не се "залепя" да хапе, като кацне някъде по мен- опипва нещо с хоботчето и толкова.
Но са десетки и нагоре, накацали навсякъде......

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 13:12 от absurT

# 756
  • София
За мравките в компостера препоръчвам по една кутия със сладък бораксов сироп. Хранят майката с него, обогатяваш с бор.
Щото чета за доматин, съдържа бор Simple Smile
Кутиите прибираш след като изчезнат мравките , надписани, че са с отрова.  Аз ги ползвам постоянно и вече имам сериозен напредък!
Отгоре трябва да вържеш мрежа, да не се тровят други животни! (пчели?)

# 757
  • Русе
AbsurT, извинявай, но много се смях на това дето те опипва с хоботчето. Да знаеш, харесват те Simple Smile

# 758
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Това ли е?

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D1%84%D0%B8%D … D1%83%D1%85%D0%B8

Я кажете капан за онези големи, бръмчащи, зелени мухи.
Побъркват ме!!!! Влизат в кухнята и ще откача. Купих си мухобойка с батерии, но не умират гадините.
Сложих в шише вода, захар и малко от ферментиралата коприва, но нито едно муха не ходи на кспана....

# 759
  • София
Абсурд,  ако твоите са от линка на Ася:
При други видове ларвите са насекомоядни и ловят листни въшки, трипси и други дребни насекоми. Някои мухи от последната група се използват като биологичен агент за борба с вредители по растенията.
Simple Smile

# 760
  • София
Да, от този вид са, дори видях точно като моите.
Проблемът е, че въобще не ходят по градината, а са окупирали сянката под навесите и живот си живеят!
Сега, като напече много, повечето се паркираха в долната чат на един килим, съхнещ на сянка- на няма и метър от цветята.......които са на слънцето.

# 761
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Вчера бяхме на гости на съседите и това беше вместо цветя 🤪

# 762
  • София
Когато има усет, всичко е красиво........

# 763
absurT, може в жегите да се  ухажват на килима.
На мен ми заприличаха на този вид - Eupeodes corollae.  Не ги трепи, полезни са. Ларвите били страхотни хищници, а възрастните опрашители на цветята.
Направо ни изпращай мухи и на нас, да хапват и нашите листни въшки.

Не знаех, че има такива мухи, не съм виждала. Първо ги помислих за оси.
https://www.biobestgroup.com/en/biobest/products/biological-pest … es-system-308229/ Има и снимки на ларвите .
И не се смейте на превода на гугъл за мезетата и как ларвите кукуригат. Joy

Скрит текст:
Цитат
Евпеоди corollae : ненаситни ларви на костур срещу листни въшки
Какво е corollae на Eupeodes ?

Коренното население на Hoverfly в Европа

Ларвите са ненаситни хищници на листни въшки

Ларвите на Eupeodes могат да предхождат и на червеи, белокрилки, трипси и паяк акара

Възрастните се хранят с цветен прашец и нектар

Достатъчната дневна светлина е важна за добрата активност

Какви са ползите от corollae на Eupeodes ?

Мезетата са активни при широк диапазон от температури (10 ° C - 30 ° C); с оптимална температура между 15 ° C и 25 ° C

Можете да комбинирате еропеиди с паразитоиди от листни въшки. Ларвите на ховърфлий се хранят само с не паразитиращите листни въшки. Използвайки и двете, намалявате броя на листните въшки в своите култури още по-драстично

Като естествен опрашител, Eupeodes corollae може да допринесе за опрашването на културите

Как контролира вредителите?

Женските могат да снасят до 800 яйца

Възрастните женски активно търсят колонии от листни въшки, в които снасят яйцата си

Развитието от яйце до ларва отнема 1-2 дни при 25 ° C

Една ларва може да изяде до 1000 листни въшки, преди да започне да кукурига

Ларвите предхождат на важни за селското стопанство видове листни въшки

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 00:57 от Diorela

# 764
Тези ларви наистина съм ги виждал, където има голямо струпване на листни въшки, наред с ларвите на калинките.

Общи условия

Активация на акаунт