(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 992
  • 812
  •   1
Отговори
# 585
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Wednes, ако й имаш зъб, мелдне я. Има сериозна глоба.
Нашите са Stein-Hummel.

Крим сложих за проба, имам много колтуци, но малко завръз. При теб как беше?
Да видим как ще е при мен. Иначе расте здраво, стабилно растение.
Утре мъжът ми ще влачи нови сандъчета, за да засаждам, обаче нямам почва 😕

# 586
  • на пъпа на Златията
Купените семена са менте .  Казвайте какъв сорт са. Моите миналата година  ръгби бяха такива.   , а ги взех по 3,50   0,5 грама .
Жълтеенето на доматите също зависи от сорта.  Една комшийка ми даде  розов   стар сорт и беше прежълтял а и удари един вятър и почти изгоряха .листата  цъфтят и само върха им е  свеж . Наторих ги с пилешка разкисната тор и се оправят  без да съм ги пръскала с нищо .
Лицица ми издуши кокошките и за 1 месец тревата в черния вор  е по 1,50 .  Вчера рекох да я окося и намерих саморасляци домати  по 80 см  , цъфнали ,  с дебели здрави стъбла . Сега ще им търся място да ги засадя . Нито са поливани нито пръскани . .Това ще ми е 4-ти път  да  обработвам двора . Докато стигна до единия край ,  е бурянясало в другия .

# 587
Много съм разочарована от доматите в оранжерията. Тези отвън ще узреят едва ли не по-рано... 😕

# 588
  • София
 Вчера рекох да я окося и намерих саморасляци домати  по 80 см  , цъфнали ,  с дебели здрави стъбла . Сега ще им търся място да ги засадя . Нито са поливани нито пръскани . .Това ще ми е 4-ти път  да  обработвам двора . Докато стигна до единия край ,  е бурянясало в другия .
Защо не оставиш доматите там, където Господ ги е засял? За проба- да видиш как ще са спрямо другите, дето ги гледаме като писани яйца.
Аз съм се хванала за главата от треви и бурени.
Стигнах дотам, да режа около лехите и да оставям останалите треви да завземат всичко.
Всяка седмица трябва да се коси, но нито труда и силите, нито парите си съм намерила на пътя, затова стачкувам.

# 589
И при нас е така от изминалата седмица само в събота не валя.
Тревата за седмица стана не колкото е нужна за моите 15 кокошки ами за 50 по толкова.
В събота чистих при пипера и краставиците, обрах и малкото останал грах, на неговото място наръсих моркови ( две пакетчета дано мравките оставят поне четвъртинка)  в онова видео жената каза жито, утре ще видя да наръся да видим  ще има ли ефект .
Днессамо с доматите се занимавах докато мъжа ми нахрани и изчисти на жоивотните, половината доматии  са от колтуци, ама каво ще вържат и кога не ми се мисли.
Обмисляме да направим компостер, обаче не ми стига времето да чета по темата.

# 590
  • София
Днес във ФБ имаше клипче- мравка отмъква краставичена семка и я бута към мравуняка. Семката беше поне 3 пъти по- голяма от мравката, но това не я спаси.
Картинно си представих как са ми отмъкнали по цяло пакетче морковени и магданозени семена при първото посяване.
Добре поне, че оставиха по половин от второто.

ПП. Мисля да си направя компостер от най- елементарния вид- 4 палета, образуващи каре, поставени направо на земята. Вътрешна преграда или пък не.

# 591
  • Русе
Някой да знае обхвата на бензиновите пръскачки? За първи път виждам такава машина, за съжаление по лош повод. Плаче ми се.

# 592
  • София
Цвете, предполагам те притеснява,  че някой е напръскал с глифозат. Успокой се, концентрацията до околните насаждения ще е слаба.

# 593
  • Русе
Заслон, пред очите ми, пред очите ми. Видях го от прозореца на кухнята,  не знаех каква е тази машина, помислих, че събира листа...не беше логично и излязох.  Попитах и се разревах направо. Оня само ме гледа и пелтечи, не бил видял, но и много бил внимавал, глупости. Преди месец го направи пак, но с нормална пръскачка. Сложих найлон, ама той само 80см висок. А това чудо облак сякаш прави, не знам. А днес точно набрах първия зелен боб и щях да благодаря на този дето предложи тоз хубав сорт Капитано,  много ни хареса, даже детето го хареса 
Абе бял кахър, ама аз така си разпускам, когато съм много ядосана, аз съм в градината...много си я обичам.

# 594
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аууу ужас 😨
Какъв найлон?! Има малоумни хора, ей.
Какво гледа този съсед и със защитно облекло ли пръска?
Другия път го поздрави за предстоящия му рак 😒

Рорик, аз нямам купени семена, освен дивите домати. Другите са от баща ми или разменени, всички са устойчиви, събирам си семето аз.

Четах в един немски форум много хвалят руските сортове. Пусто нямам място да пробвам.
Незнам и какво ще намеря там, дето се разменят семена. То с тази корона е съвсем трагично, защото там е тясно и дистанция не може да се спазва.

Моите червеи много малко ядат, незнам дали да се надявам на хумус....

Тук при нас започват жеги, лошото е, че нощем е 12-14С, денем 26-30С и доматите стават хлебни 😕

# 595
Ася, не ми е любимка, ама не съм й набрала толкова, че да я мелдвам.

Моят Черен Крим миналата година беше само един корен, който сложих на майтап. Купих го от Алди разсад “Стари сортове”. Нямах вече място и буквално го бутнах между едни малини. Нито особено слънчево, нито добре оплевено беше мястото му. Въпреки това върза добре и имаше доста и много вкусни домати среден към малък размер (около 5-6см).  При оптимално условия може да стават по-големи. Понеже ме очарова как се пребори, а и доматите бяха много вкусни, запазих семе и тази година сложих няколко растения. Засега връзват прилично. Не бих казала, че са най-силните, но са добре. Миналата година вързаха на няколко пъти. Ще видя какво ще излезе. Ще докладвам.

Онзи ден откъснах първите тиквички. Краставиците ми са лилипути. Патладжаните тук там почват да цъфтят. Чушките - изглеждат ми слабичко.. Лютите чушки се развиват добре.

Може ли да ми кажете кога се вадят пресни картофи и по какво да се ориентирам принципно при ваденето на картофи - зрели или пресни? За първа година сложих малко картофи, досега нямах място за тях и нямам никакъв опит.

# 596
  • Русе
Веднага отговарям какво гледа- разсад зеле и карфиол, производител е и на това място си гледа разсада. Та значи то си тревясва, ама яко, дойде време за разсада, пръска и го залага. Ей заради такива производители започнах да отглеждам сама зеленчуци,  но няма спасение явно. А найлона го захванах на оградата, за да не стига до мен , само пред зеленчуците си, мислех, че върши работа, но с тая пръскачка надали.
Иначе всичко измих веднага с маркуча, дано поне към оранжерията не е отишло,  тя е точно 2,5м навътре, но с отворени врати.
И за какво защитно облекло говориш, то той ако имаше барем маска щях да се усетя на секундата,  ама не. Олигофрен.
Сряда, пресни картофи вадя вече седмица,  по едно гнездо на ден долу горе. Теоретично за вадене са, когато прецъфтят и зелената им част поизсъхне. Но за пресни може и по рано. Разбутва едно гнездо и ще видиш сама накъде са.

# 597
  • на пъпа на Златията
Те са в черния двор дето бяха кокошките . нито е копано, нито е поливано . поддържат ги прави  щира и лепака .   .  Повръхностни корени като къделки .   а  у Златията общо , едва ли да има  2-3 напоителни дъждове. Все разбиват облаците заради житото.

# 598
cvete7575 и моя съсед се е сдобил с едно чудовище, след градушката го сварихме да пръска лозето, мъжа ми само го подпитава с какво пръска .Уж внимавал, ама аз на такова внимаване вяра нямам. Единственото ни  пръскане тази година е с бордолезов разтвор след бурята.
Догодина ще местим парника  на оградата и ще направим още един по другата , така с неговата градина единствено откъм къщите ще имаме открита страна, но и той и там нареди туи на оградата.
rorik остави ги ако можеш там доматите , стига да можеш да ги поливаш.

# 599
  • Los Angeles CA
AbsurT,
Прочетох, ти рецептата за хомеопатично третиране, не знам какво е значението на думата " динамизирайте", би ли ми разяснила. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт