(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 018
  • 812
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Искаше ми се да не пръскам с отрови ,но ще се наложи . Отделих болния корен от другите,  ще се опитам да го оправя . Благодаря ви много за мненията . Blush

# 571
Нашите домати, които са вън, изобщо не ми харесват. Листата им са смачкани, самият корен няма височина. Мъжът ми ме уверява, че нищо им няма... Ще видим какво ще излезе.
При нас падна много дъжд, особено снощи беше нещо ужасно! В момента пак е черно и гърми. Това също ще има негативно влияние.
Дворът е пълен с плевели. Вчера почистих поне около доматите и краставиците. Като спрат дъждовете, ще падне яко чистене.

# 572
За листата не знам, но на корена може нищо за му няма. Аз имам едни рома, които от семена са в земята - ниски, набити, яки растения -  но на тях и сорта им е такъв - безколов, т.е. стеблата им са по-различи от другите.
Догодина ще сложа по едно и също време в земята и в сандъчета да снимам кое как върви.

# 573
При нас от месец всеки ден вали по няколко пъти на ден. Често се редува със силно слънце. Та, мазалото е пълно.

С какво мога да пръскам за миризливки по малините?

# 574
  • Los Angeles CA
Благодаря ти Asyalein! Ще ползвам картинката за референция.
За слон, какво стана с битките ти с мравките, докъде я докара ?

# 575
  • Русе
Извод за другата година- не мога да "спестя" от семе за картофи.  Нали тази година ИП ме свари неподготвена и нямах семе за картофи,  та взех от магазина картофи за ядене, кото ми се видяха големи и ги зарязах на две. Всичко си тръгна добре,  сега обаче започнах да вадя , чудесни са, едри и без никакъв проблем,  нооо са само по 2-3  на корен. За сравнение 2 седмици по късно ми донесоха семе . Собственикът на кварталното ни магазинче ми взе от борсата 5 кг., не съм придиряла,  но се изненадах,  че бяха червени. Ама и сини да бяха, пак щях да съм доволна.  Та сега като вадя от тях, на корен са мин. по 5-6.И от тях съм много доволна.
 Иначе и тук дъжд има доста, но уикенда беше горещ и всичко си изсъхна.

# 576
  • София
С мравките битката е неравна,  те са поне 4 вида, с различен размер и се местят светкавично, ако вдигна "покрива" им. Просто всяка нарамва по едно грамаданско яйце и докато им занеса буркан с боракс+захар и вече няма нито една!
Продължавам с буркани с боракс, слагам ги в основата на най-опаразитените с листни въшки. Бурканитте закрепвам под много лек наклон, хем да влизат и излизат, хем да не влиза вода като поливам.
Овошките няколко пъти облепвахме с тиксо (с лепилото навън). Благодаря за съвета, много поногна!
Който има успехи с мравкитв, да казва!

# 577
  • София
Срещу мравки:

Вода+ амоняк се поливат мравуняците

Слага се жито върху мравуняка- поне 500 грама и те го напускат.

Това каза жената от клипчето "Градина за лентяи".

Аз ръся една пудра, която тук ми препоръча някой, но имам чувството, че те проссто се изместват под другата плоча......
Лошото е, че са се заврели под плочника, който е пред къщата- има арматура отдолу, но избутват големи количества пръст и така тя ще остане да виси без опора.

# 578
  • София
Аз не искам да ги прогоня и те да ми се местят. Искам да ги редуцирам до 10% от сегашния брой мравуняци.
Всяко гнездилище с яйца го броя мравуняк.  Значи минимум 10-20 броя.
Програма макс -  да ги върна в изходното количество - 1 брой.

# 579
  • София
Аз не искам да ги прогоня и те да ми се местят. Искам да ги редуцирам до 10% от сегашния брой мравуняци.
Всяко гнездилище с яйца го броя мравуняк.  Значи минимум 10-20 броя.
Програма макс -  да ги върна в изходното количество - 1 брой.
И аз това искам, но засега не се получава.

# 580
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз пък имам гнездо земни пчели във фасадата, точно до еходната врата. Сега май се разрастват и вадят изолация 😧
Оживиха и двете деца. Под защита са.... 😒

Бобът, който е на сянка не цъфти. Листа има огромни. Нормално ли е?

Доматите Крим ми правят много колтуци, доста вкорениха за късни домати.
Единият сорт не отговаря на името, да видим какво ще излезе.

# 581
  • София
Пак за моите доматени култуци, източващи се от края на плодната китка. Като ги оставя, стават цели нови растения, които падат на земята от тежестта на плодовете.  Затова ги връзвам нагоре и тях. Обаче става много нагъсто,  а и ми писна от връзване на неканени израстъци.
Реших да съкращавам края на плодната китка малко след като жилавата китка се изражда в култук, т.е. режа меко стебло.
Някой правил ли е така? Притеснява ме да не пострадат прилежащите плодове.

# 582
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ЗаСлон, незнам, не съм виждала...
Не съм и попадала някой да е писал нещо.
Знам, че пръскат с мляко, йод и вода, за да се затвори раната и да не навлизат болести.

Едит: и други има с твоя проблем.
Причини:
1. Сяла си поколение от хибриден сорт
2. Прекъснала си върха и растението избуява в другите посоки.

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 14:31 от asyalein

# 583
Аз пък имам гнездо земни пчели във фасадата, точно до еходната врата.
....
Доматите Крим ми правят много колтуци, доста вкорениха за късни домати.

Имаме земни пчели точно до входната врата, голямо гнездо. Живеем в многофамилна къща, съседката ги унищожава от няколко дни, много ми стана мъчно. Много неприятно, че са ужилили децата, аз мислех, че не жилят. Досега не бяхме имали проблем с тях.

Доматите Черен Крим слагаме за втора година. Досега сме много доволни от сорта. Доста издържливи, самите домати миналата година също бяха много вкусни.

# 584
Здравейте и аз искам да попитам за нещо ефективно срещу миризливки.имам по малините и скоро ще се пренесат в доматите.миналата година така стана.Бих пръскала с отрови за да си спася поне доматите,но прочетох,че не им действат препарати.

Общи условия

Активация на акаунт