(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 969
  • 812
  •   1
Отговори
# 660
  • Los Angeles CA
За съжаление не са здрави растенията.
 Вчера с дъщеря ми ходихме да хващаме калинки,  опитвайки се  да направя в градината  си по балансирана еко система.  Те се хранят с акари и малки паячета, с които аз определено имам проблем.

# 661
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
В онова видео, постнато по-напред, жената каза май че пръска само 2 пъти. Аз пръскам след валеж.

Вече имам чай от червеите. Полях с него, но един червей беше напуснал съоръжението. Върнах го. За жалост имам ларви на еднодневки вътре.... чудя се какво да ги правя.
Установих, че и втория “етаж” не пасва плътно и трябва да търся друга саксия, иначе кой знае какви гадинки ще влезнат.

Намерихте ли калинки?

Вчера пръскаха с нещо в полето, днес доста умрели земни пчели видях.

# 662
  • София
За съжаление не са здрави растенията.
 Вчера с дъщеря ми ходихме да хващаме калинки,  опитвайки се  да направя в градината  си по балансирана еко система.  Те се хранят с акари и малки паячета, с които аз определено имам проблем.
Оглеждай калинките, за да не си докараш напаст, трудна за унищожение.
Азиатските са отвратителни и вредят.

# 663
  • Los Angeles CA
 Asyalein , хванахме десетина  калинки снощи, но днес видях само четири да се разхождат по листата на растенията. Аз нарочно ги събирах вечер, за да не избягат.
 Да, азиатките са голяма напаст и хапят така, че пробиват човешката кожа.
Благодаря ти, absurT  за предупреждението. Ние ходихме по една пътека, която води до океана, а от едната страна има малък природен резерват, та си мислех, че няма опасност от азиатски пришълци, но знаели се.

# 664
Сяра за брашнеста мана и акари.

# 665
Имам върхово гниене при един сорт.
Да ги откъсна ли доматите?

Чета, че може да е от прекалено много слънце, неусвоен калций или засушаване и последващо обилно поливане. Как да разбера при мен от какво е и какво да предприема?

# 666
  • София
Не си дочела Simple Smile
Днес четох и аз, освен тези физически и незаразни причини,  има и отелна причина -  бактериална зараза.
Аз много харесвам на вкус тези домати, не се смейте! Не знам коя е била причината, но бяха обли домати, а не дълги. Щото там, където аз четох, ме докараха до депресия - трябвало да не се отглеждат издължени домати, че се разболявали по-често.
Ще си направя собствен кодекс със задължителни неща за правене и за неправене. Целта ми не е експерименти или продаване, а изхранване.
 Баба ми гледаше 1 сорт краставици и 2 сорта домати. Изхранваше 3 семейства. Причината за това еднообразие едва сега я разбирам.

# 667
ЗаСлон, в градината на дядо ми имаше също един вид краставици и два домати Grinning и бяха най-вкусните на света. Тогава не съм се интересувала от градинарство, но и не помня да е имал проблеми с болести и т.н. или да е обикалял всеки ден да пръска с нещо. Обичах да се мотая между лехите, и си спомням много добре, какви едри растения със здрави зелени листа бяха. И наистина отглеждаше количества, достатъчни за цялото семейство. Явно хората са знаели правилния начин за отглеждане, и са отглеждали правилните сортове. Споделяй кодекса моля те, ще е интересно и полезно за всички.

Аз тази година за първи път експериментирах с домати и се отказах от тях. Само чери ще насадя догодина пак, от тях хапваме вече и не боледуват. Не съм ги пръскала с абсолютно нищо, нито съм торила.
На големите домати, ако ще им ставам слуга, постоянно да ги пръскам, торя, дундуркам, пазя от дъжда, и те пак да ми боледуват, еми няма нужда. Изхвърлих големи растения с прекрасни корени и вече с големи домати, но болни, и приключвам с темата. Имам по-приятни неща за правене в свободното си време.

Догодина ще засея директно навън едно пакетче, ей така, за да ми е довършен експеримента Grinning

# 668
Не забравяйте, че и климатът се промени доста.  Валежите и сушата вече са различни, не са както някога.
Наскоро гледах Пимпирев по ТВ, спомена, че южните части на България ще станат със средиземноморски климат, а северните - пустиня.
Изчезнаха и старите хубави български сортове, сега са само разни хибриди, голяма част от които са гмо.

# 669
  • София
Не е ли обратното?
Жегата е откъм юг.
И сега по Кресненското дефиле климатът е много по- гръцки, отколкото български.

# 670
Тази година имам сорт краставици, от които искам да събера семена. Как най-правилно да го направя? Да оставя на корена да стане голяма? Не съм събирала до сега семе.
Краставицата е местен сорт с доста грапавини, наричат я крокодилка, много хрупкава.

# 671
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тази година имам сорт краставици, от които искам да събера семена. Как най-правилно да го направя? Да оставя на корена да стане голяма? Не съм събирала до сега семе.
Краставицата е местен сорт с доста грапавини, наричат я крокодилка, много хрупкава.

отавяш една-две от първите. гледай да са хубави, прави, не някой запартък.
 и не ги пипаш докато не станат оранжеви. Simple Smile

Скрит текст:
Потресавщо просто!!!!
Както казваше баба: гъз глава затрива!
От мързел да е по-лесно и без работа, пръскат, но никой не мисли за здравето. После лекарите да му мислят 🤮
В Германия не е забранен още. Земеделците искат алтернатива. Мисля за частна употреба вече не се продава.

Детето като се поду от земната пчела и няколко човека ми казаха, че може да не е алергия от пчелите, а от пръскането в полето. Ние сме до полето.... 😳

Wednes, аз видях тази година доматите в Алди, но не ги загледах кои сортове са, защото бяха далеч по- мижави от моите, а и нямам място.
Еднакво силни и здрави растения имам от: черен Крим, Марманд, Бернска роза и Black and red boar.
Аууу сега погледнах и ще се изям!!!!
Един сорт го търсех!!!!

Поради липса на място, гледам картофите в кула. Потърси: Kartoffelnturm. Винаги слагам картофчета колкото джамини и вадя 1-1,5кг от кула, тя е около 30см диаметър и до 50-60см височина.

Татул ли имам?

отдавна си писла, но не видях някой да ти е отговорил. мисля, че си имаш черно кучешко грозде. като деца ни предупреждаваха, че е отровно. дали е вярно не знам.

някой се похвали с хубав боб, препоръчан от мен. Simple Smile да дам и рецепта. Simple Smile бланшират се целите шушулки, изцеждат се и се панират. Simple Smile за по-лесно паниране могат да се нанижат по 5-6 на клечки за зъби. в началото, средата и края на шушилките  е достатъчно. като се извадят от тигана клечките се махат. Simple Smile

заслон, мисля, че ти спомена бели петна по граха. може и да греша, но май няма "летен грах". по спомени, се сее есента или рани пролетта и се обира преди големите жеги. в жегата листата стават леко сребристи, полузасъхнали и няма цвят, няма грахчета... Sad

# 672
Паниран зелен боб много обичаме. И по френски го ядат - задушен в масло и чесън.
Имам вече зелен боб за бране от безколовия, тия дни ще се готви.

Доматите ми още не зреят, а са големи и много. Дано ги опитаме, преди да заминем за лятото.

# 673
Абсурт, север и юг са много относителни, особено за такова кратко разстояние, каквато е ширината на България. В северна България винаги е имало страхотни жеги. Равно е, няма планини, може би на това се дължи.  От юг планините спират въздушните течения, но и на север няма откъде да дойде прохлада. По поречието на Дунав летата бяха непоносимо горещи още от детството ми, когато съм била на гости там. На "юг" в планинските региони климатът беше съвсем друг.
Четох някъде, че за всеки градус покачване на средните температури, границата на климатичната зона се измества с 250км. Тоест, южна България вече Е като Гърция.

Диорела така е, доматите стар сорт като на дядо ми още ги отглежда съседката ни, вкусът е същия.  Уж съвременните хибридите били устойчиви, а те хем невкусни, хем болни!

# 674
Добри, благодаря, идентифицирай го с една апликация, не пишеше да е отровно.

Валерия, незнам колко корена имаш, но докато зрее първата за семе, не дава или дава малко други краставици. Така че не оставяй на всеки корен, за да има какво да ядеш.

Общи условия

Активация на акаунт