(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 014
  • 812
  •   1
Отговори
# 645
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дъждец, има, не съм се сетила. Аз рядко поръчвам болки, сама си ги събирам.

ЗаСлон, мисля, че мляко, вода и йод е за превенция. Вода и сода още в началото, за да не се разпространи. Щом хвърчи прах, то е доста.

Евентуално нещо с чесън? Той е доста широкоспектърен...
Аз засега махам засегнатите листа и пръскам с вода, мляко и йод. На 1,5л слагам 10 капки.

Кога стават семената на манголда, прекършиха се стъблата, изглежда зле, но семе не виждам.

Всички болни домати живнаха и вързаха. С 3-4 листенца, но вързали 🤣
Оплаках ли ви се, че сортът Ананас излезна някакво чери. Много ме е яд!!!!

# 646
ЗаСлон, нещо ми се върти в главата, че брашнеста мана може да се бори със  сяра, но не съм сигурна.

# 647
  • София/Варна
asyalein при мен семето на манголда става чак есента. Връзвам цветоноса, че се пречупва.

# 648
И моят се пречупи....🙄

Единият ми сорт домати прави само слънчогледови цветове и всички домати са ужасно набръчкани.... 🤨

# 649
  • Перник
За краставиците не знам, но тази година не съм чула един човек да каже, че тиквичките му са добре. Моите, нали ги сложих по-късно, са ок и имат цветове, но тъй като още не съм брала тиквички, не смея да се радвам.
Полей ги с мая - сега докато вали всеки ден му е времето.

Аз, да се олача - купих три малини за разсад от Лидл, все едно три изсъхнали пръчки съм набола. Надявах се, че ще се съвземат, но май няма да ги бъде.
Вчера гледах как мравки изнасят семенцата на репичките от лехите. Воювам, воювам и накрая те побеждават.

Преди 2-3 години, не помня точно, на шега купихме от Лидл цариградско грозде и червен касис. До миналата година изглеждаха много зле, касисът имаше няколко плодчета само. Тази година дръпнаха много, и двете имат плодове, касис берем вече. И двете ги орязах смело и безотговорно в началото на пролетта, за което бях порицана Grinning Това съм установила от опит - колкото повече режеш едно растение, толкова по-добре се развива Simple Smile

# 650
И аз нямам тиквички още. Но съседите вече берат, аз им дадох семена...
Няколко корена довати са загинали. Имам самопорасли и ще ги ползвам на тяхно място.
Кажете начин на подреждане на малинака?

# 651
  • Перник
...Кажете начин на подреждане на малинака?

У нас няма такъв. Малините ми превземат цветната градина. Бяха няколко корена в единия ъгъл, но след като една пролет ги орязах до дъно (не се правело така), започнаха да растат и раждат като луди. И стават все повече. ММ ги е опасал с едни телове, а аз тайно оскубвам тези, които излизат от огражденията.

# 652
Да, малинак се прави на редове, да може да се минава и от двете страни на всеки ред и да се бере спокойно. Опъват се придържащи телове, по възможност от двете страни на реда.
Иначе става бодлива джунгла, трудна за бране и поддръжка.

# 653
  • Перник
Да, малинак се прави на редове, да може да се минава и от двете страни на всеки ред и да се бере спокойно. Опъват се придържащи телове, по възможност от двете страни на реда.

Нашите са по-скоро в кръг Grinning Не ме питай как бера вътрешните Stuck Out Tongue Winking Eye

# 654
Моите са два реда со ограда и падат искам да ги подредя

# 655
Нашите малини са плътно до оградата, едните се берат от двора , а останалите от улицата , добре че съм със слаби пръсти та мога да се добера до плодовете. Всичко, което излиза извън двора и влиза навътре се чисти всяка есен и пролет, желаещи за издънките има много та не се тревожа, че  ги вадим.

# 656
И при нас вътрешните малини се берат всяка с цената на капка кръв.

# 657
И моите малини са като при JMM, само дето между тях расте коприва.
Скоро едно приятелче на детето беше на гости ( доста лакомо и обло) и решило да обере узрелите малини. Здраво се опарил в копривата и сина ми разказва: жули се, боли го, но тъпче в устата 🤣

И аз чакам тиквички. Имах поражения след посещението на това дете. 🙄
Тиквичката почти не се виждаше, два корена домати лежаха, паднал върху тях 😧

# 658
  • Los Angeles CA
aburT, колко често пръскаш с мляко и йод? Също, моят йод е някаква много слаба тинктура с 1% йод. Каква е концентрацията на твоят? 

# 659
  • София
aburT, колко често пръскаш с мляко и йод? Също, моят йод е някаква много слаба тинктура с 1% йод. Каква е концентрацията на твоят? 
Тук продават 5% тинктура.
Ако са здрави растенията и нямат разни вредители, не ползвам мляко.
През 10 дни профилактично пръскам със сода и йод, че ги имам под ръка.

Мисля, че бях постнала цитат за използването на мляко и йод и там пишеше на 10-14 дни.

Общи условия

Активация на акаунт