(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 006
  • 812
  •   1
Отговори
# 630
  • Los Angeles CA
Нещо, за да си спася растенията от  паяци ?  Много бързо се разпространиха и се боря да си спася доматите и картофите.

# 631
  • София
Нещо, за да си спася растенията от  паяци ?  Много бързо се разпространиха и се боря да си спася доматите и картофите.

Паяците са опънали мрежи по доматите ли? Виж какво са хванали в тях- това са враговете, всъщност.
Да не са някакви въшки или акари?

Препоръчват /за борба вкъщи главно/ да се разтвори етерично масло от мента и евкалипт във вода и да се пръска с пулверизатор.
Пържиш две шепи мента в олио, оставяш да престои до другия ден, прецеждаш и слагаш по възможност в тъмен стъклен съд.
Мисля, че беше 10 мл. на 500 мл. вода и пръскаш.

# 632
  • Los Angeles CA
Листата на доматите ми започнаха да жълтеят и аз започнах да търся причината. Пожълтяването и изсъхването на листата бе много бързо, буквално за няколко дни.Просто виждах как нещо изпива соковете на листата на растенията и не знаех какво е. Започнах да чета и сравнявам снимки с моят проблем и така открих, че имам работа с акари и паяци. Постоянно махам  мрежи по стеблата на растенията  и на другия ден отново са там. Измих растенията със силна струя вода, пръсках с разтвор от сода, олио и сапун, ще видя утре сутринта дали има някакъв ефект. Прочетох за добър ефект на неем олио,  ако някой е имал такъв проблем как го е решил, но това е напаст.

# 633
  • София
Казват, че тези гадини не могат да преработят лактозата.
защо не пробваш с прясно мляко?

"Против мана по листата. Напръскайте с 2 капки йод, 250мл. несварено мляко или суроватка и 1 литър вода.Добавете и кафена лъжичка сода бикарбнат. Напръскайте с тази смес листата на домати, краставици.

Профилактично на всеки 2 седмици -10л. вода+ 15капки йод и 1 л прясно мляко."

# 634
asyalein, благодаря! Ще гледам тогава да не им се пречкам на земните пчели Grinning Hug
Големи жеги са тези дни при нас, но е за кратко.

# 635
  • Los Angeles CA
absurT,
Утре сутринта ще измия растенията отново и ще опитам с мляко и йод, както казваш.  Но те са ми нападнали и маракуята, единят храст синя боровинка, даже и по малините ги намирам. Те са много малки като размер по- малки от половин мм, но с лупа се виждат.

# 636
  • София
Ако имаш пръскачка от големите, пръскай наред. Пък и двулитрова върши работа- зареждаш колкото пъти трябва.
Пръскай и по долната част на листата, и по стъблата, и около корена. Аз ги обливам, докато почне да тече.
Не знам дали има смисъл да ги миеш, растенията- гадовете няма да се удавят.

Мисля си, че ако ги подхраниш с мая, също ще им помогне.

# 637
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Линдор, ако имаш полски хвощ, направи настойка и пръскай с нея. Ако не: 2сл олио, малко веро, 1сл спирт и 1л вода

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 11:41 от asyalein

# 638
Цитат
да се разтвори етерично масло от мента и евкалипт във вода и да се пръска с пулверизатор

А този акарицид в какво съотношение е ?
Дали не може да му се добави прясно мляко и йод?
Имала съм големи проблеми с акари по цветята, но не смея да пръскам, заради алергия.

# 639
  • София
Добавяй или редувай, важното е че не пречи на растенията.

# 640
  • Перник
Здравейте, напоследък нямам много време за форума Sad
Тази година нищо в градината не върви както трябва (освен тревата, разбира се Wink ) - времето беше студено до късно, а сега и тези дъждове... Нещо ми изяде краставиците и тиквичките, които засадих. Посях директно в земята между оцелелите растения семена, но и от тях малко поникнаха. Доматите почти не са мръднали откак ги разсадих. Дали да не взема да полея всичко с мая?
Единствено малините са невиждано едри. Вчера замразих 2 кутии - синът ми много ги харесва - цяла зима си ги яде като бонбони, ползвам ги и за сладкиши.

Не пръскам с химия. Само миналата пролет, много рано пръскахме чемширите с Би-58. С едно пръскане успяхме да ги спасим от китайския молец. Тази година не виждам пеперуди (пу пу). И миризливките ми се струват по-малко.

Земни пчели имахме преди няколко години. Не са ни жилили, ние не сме им правили нищо. Аз много обичам пчеличките Simple Smile Баба ми на времето имаше кошери и постоянно бях сред тях. Случвало се е да ме жилят, но не съм алергична. Не мога да живея без мед, а за разпечатката от питите човек убивам Stuck Out Tongue Winking Eye

# 641
За краставиците не знам, но тази година не съм чула един човек да каже, че тиквичките му са добре. Моите, нали ги сложих по-късно, са ок и имат цветове, но тъй като още не съм брала тиквички, не смея да се радвам.
Полей ги с мая - сега докато вали всеки ден му е времето.

Аз, да се олача - купих три малини за разсад от Лидл, все едно три изсъхнали пръчки съм набола. Надявах се, че ще се съвземат, но май няма да ги бъде.
Вчера гледах как мравки изнасят семенцата на репичките от лехите. Воювам, воювам и накрая те побеждават.

# 642
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз пък с мана се боря 😞
При нас напича здраво.

Моите малини също са отрупани и големи. Миналата година ни една нямах.

Тази година като лудите пръскам доматите с що рецепта ми падне. То не е мляко с йод, боракс, сребърна вода, поливам с мая, с хомеопатични. Луда работа.
Вчера едни съседи ми казаха, че и те имат в саксии, ама моите били много напред 😊

Днес най-накрая открих полски хвощ, но беше в чужда и то предна градина. Нямаше как да оскубя малко 😔

# 643
Ася, няма ли онлайн сайтове за билки?

# 644
  • София
С нийм, зехтин, сода, течен сапун - безброй трупове листни въшки.
Обаче маната напредва. Някой има ли маносан грах? Моят поголовно, вкл. и шушулките, а броени дни преди това яко пръсках с горната смес (срещу граховите пеперуди/гъгрици)
Моля за проверена рецепта срещу мана със сода, йод, течен сапун.
Това са най-удобните за мен съставки,  но ми дадоха рецепта с 5 суп л йод в 10л, много ми се струва!
Ако пипна граха и се разхвърчава бял прах....

Общи условия

Активация на акаунт