(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 010
  • 812
  •   1
Отговори
# 615
  • София
За миризливки съм си записала това:
В 2 л.престояла вода (за да няма хлор) , слагаме 20 гр. лют пипер, бъркаме , за да се разтвори , добавят се 8 капки йод , 1 суп.лъж.сода , капчица веро за миене на съдове. След два дена се пръска отново.

За момента моите ги давя заедно с колорадите, но станат ли повече, ще чародействам Simple Smile
За мравки, абсолютно сигурно действа един препарат- Фендона. Няма карантинен период. Използвала съм го и срещу бълхи в къщата. Дават го абсолютно безвреден... дано да е така.

Бурените са подивели покрай дъждовете - няма смогване. Вчера мулчирахме около доматите и боба, остават краставиците. Там където всичко е нагъсто - лук, салати, моркови, монголд, бурени не се появяват Simple Smile
Насред чесъна се се самозасяли домати, насред доматите - дини. Тиквичките насред боба ще оставя (четох, че са добра комбинация). Сега и на новите растения, място ще трябва да разчиствам

# 616
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Пиперът не се разтваря.
Най-добре е много люта чушка да се нареже/начупи и да се залее с вряла вода. На другия ден се прецежда. Иначе с този фин смлян пипер може да се запуши дюзата.
Аз лично не бих си пръскала малините с лют пипер 😁
Само по тях имах миналата година миризливки.
Аз с такава отвара боря голите охлюви. Лютивата вода, олио и веро.

Ходих да гледам едната кула. Почти няма листа, може да извадя картофите. Тя е по-сбутана и даже не съм ги поливала, незнам дали е станало нещо.

# 617
  • Русе
В момента тук вали град, та каквото започна вчера олигофрена, ще го довърши природата. 
За миризливки не беше ли онова дето ги събираш, давиш и пръскам с водата. Дано не греша, че е гадно и ако не действа ще е жалко.

# 618
Фендона има карантина 24 часа.

# 619
Девойки, двора ми е пълен със земни пчели. Плочки са, а отдолу е пясък. Такова чудо досега не съм виждала, а децата играят там и нямам представа какво да направя.
Може ли да споделите ако знаете някакво спасение от тях, моля! Hug

П.С Чери доматите са огромни, силни, здрави, но досега цвят нямат. Не торя с нищо вече, но едва ли в това им е проблема. Имам от тях посадени в леха и е същата история. Едва вчера видях цветчета, та да видим Wink

Краставиците цъфтят, а тези от семе вече настигнаха разсада.
В момента тук е някакво лято с температури до 30 градуса, обикновено са около 20 летните. Дори и нищо да не се получи от моите зеленчуци, пак ми е кеф да ги гледам да растат и да се грижа за тях. На втори опит ще бъде по-добре вярвам Blush

# 620
Биб, земните пчели са полезни и застрашени от изчезване.
И аз писах, че са ми до входната врата и редовно ме предупреждават 😒
Децата играят другаде.
Спасение - август/септември умират, а царицата се мести на ново място.

За цветове се пръска с боракс.

# 621
Ние също имаме, правят си гнезда в дупките на полските мишки. Толкова са дебели, че като се удрят в прозореца, се чува все едно малка птичка. Simple Smile Те са по принцип много, много добри, нас никога не са ни жилили.

# 622
Жилят понякога, преди две години крака ми стана лилав, оправих се с урбазон, а като дете не съм била алергична.

# 623
Ужилиха и двете деца. Хайде бебето е ръкомахащо, но големият каза, че нищо не е направил.
Алергия може да се появи по всяко време, плюс, че реакцията може да е към препаратите, с които са пръскали в полето.

От другия форум: “при алтернария: Ако е дъждовно времето, бих избрала Бордомикс (бордолезов разтвор), защото се задържа по листата и не се отмива лесно (със защита около 2-3 седмици) , ако е сухо времето, убедих се, че аспиринът също действа - 1 таблетка от 500 мг на 5 литра вода, през 7 дни.”

# 624
  • Пловдив
Фендона има карантина 24 часа.

https://garantpest.com/wp-content/uploads/Fendona_60bezop.pdf
Хич не ми се вижда безвреден според листовката.
Аз градинарствам за първа година. Тепърва се уча в движение. Държа на чисто производство, а около мен всички пръскат с отрови. Не смея да си засадя малини край оградата, че всичко е само мрежа и тревата около нея пожълтява.
И ми омръзна всички да ми обясняват как ако не пръскам с препарати, нищо няма да стане, а само ще си хвърля труда на вятъра. Даже и ММ - всяка вечер водим изнервящи дебати Sad

# 625
Мъжът ми също се смее, че със същия успех бих могла да пръскам с ушна кал. Той е дете на агрономи, аз не знам нищо за градинарството, сега се уча. Аз не съм твърд противник на препаратите, но се опитвам да не ползвам. Между другото, миналата година пръсках с инсектицид дръвчетата и въпреки това не ги спасих от нашествие на листни въшки, имаше и гъсеници някакви. Тази година съм пръскала само с някакви домашни отвари, сода, мляко с йод, сапун, олио, слагам и няколко капки органична течна тор, взела съм и масло от босилек, то мирише много силно, и засега всичко изглежда наред. Само ябълката май няма да мине без препарат, заварена е и е много вкусна, но е много податлива на мана. Според мене или трябва да се пръска, или да се примирим, че няма да ядем ябълки от нея, защото хвърля плода, или на нейно място да сложим някакъв по-устойчив сорт.

# 626
  • София
Добре дошли!
На детето на агронома препоръчвам книгата "Без земя", като минимумът специално за него е темата как са ги учили на агрономство.

Може би разкрих кой снася яйца в граха - грахово зелени едри "листни въшки".
Напръсках с нийм участъците от растения с обрани шушулки и земята, там се щурат след изтръгване на растенията.

# 627
Специални благодарности на Добри, днес сготвих от зеления фасул, който беше препоръчала като сорт. Цилиндричен без лико, отличен вкус.
Направих го с кашкавал на фурна и трите деца го харесаха и допълнително искаха.
Вчера окосих освен райграса и зеленчуковата градина, около самите редове, по края, по пътеките, дори ягодите. Нямаше как да насмогна на тревата, вече ме достраша, че ще плъзнат змии.
Всичко в двора е нацъфряло, липите, райското дърво.. нямам търпение да прецъфтят, че създават много дразнене на синковец в носа.
Колко време след пръска е с бордолезовият разтвор може да се берат домати?
Броколито расте, но неможах да го отърва от белокрилката.

# 628
Всъщност, нека не се разбира погрешно, нито мъжът ми, нито родителите му някога са използвали раундъп или подобни препарати. Те са ме спирали да използвам дори селективни хербециди, когато започвах с градинарстването и трябваше да се справя с джунглата. Ако зависи от тях, всяко нещо ще си е точно както го е създала природата, и ако у нас има диви кътчета, то е защото той настоява за това. Просто те са на мнение, че има неща, които млякото с йод няма да излекува, а лекарствата биха могли (и при спазване на карантините това не би навредило на човека).

# 629
Бфлмп, те са прави.
Мляко с йод не лекува, ползва се превантивно, за да не се стигне до “лекарствата”.

Пръскането е проблемно от гледна точка на екоситемата, а не дали след карантината е безвредно за човека.
Ако по време на карантината измрат полезни насекоми покрай вредителите, то сметката е крива.

Общи условия

Активация на акаунт