Хитринки за всякакъв случай - 23

• 46 800
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • Пазарджик
Ще трябва майстор. Сигурно ремъка си е заминал

# 301
Момичета, не мога да изпера якето на дъщеря ми. То е в светло син цвят, водо и ветроустойчива материя. Пуснах го в пералнята, зацапаното  по ръкави, на врата и т.н. места си стои и няма пране. Въпреки, че сложих и Вениш в пералнята, където има малки петънца, също си стоят. Изглежда, все едно не е прано.
Има и едно зацапване, което ми прилича на блажна боя. Натрих го с Вениш, изчаках, търках, но не можах и с него да се справя.
Мисля си, дали да не купя обезмаслител за това зацапване, или направо да го нося на химическо?  С обезмаслител в пералнята съм успявала да махна захабяване по врата, което е трудно да се изпере с обикновените препарати, но на памучни материи. Притеснявам се агресивните химикали, дали няма да  прецакат водоустойчивостта на материята.
Някакви идеи, съвети, мнения?

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 11:15 от Diorela

# 302
На светли якета такова зацапване по маншетите и врата съм третирала с мицеларна вода преди да идат в пералнята, че там иначе не от всеки плат се изпират добре. Най-вече по врата, че знаете дамите как сме - я крем не е попил напълно, я ФДТ, я друго и накрая яката стои като омазнена, а пък е яке и иска по-щадяща програма на пране.
Обаче моите якета не са промазани/водоустойчиви, сигурно има разлика как да се третира, знам че омекотител примерно не се слага ако са специфични материи или мембрани. Предполагам че тампонче с мицеларна вода не би навредило дори и да не помогне, може да пробвате на малък и не много видим участък първо.

# 303
Проверете етикета на якето. Дали не е само за химическо почистване. Щом материята е водо и ветроустойчива...

# 304
  • София
Това за мицеларната вода е супер хитро, никога не би ми хрумнало.
Промазаното яке, опитайте да го почистите с гъба (може и с магическа) с препарат преди пералнята. Най-добре на химическо, все пак.

# 305
  • Пловдив
Петна от черница изпират ли се? Днес малката се самозахрани с черница и се омаза цялата, включително и бодито, а отгоре беше с блуза. Търках ги със студена вода и сможих веро за чинии (нямам тест гел, а е на ДМ). Нямам Спот или друго за петна, освен един спрей на Амуей за петна, който мисля и него да пробвам. Други идеи?

# 306
Петна от черница изпират ли се? Днес малката се самозахрани с черница и се омаза цялата, включително и бодито, а отгоре беше с блуза. Търках ги със студена вода и сможих веро за чинии (нямам тест гел, а е на ДМ). Нямам Спот или друго за петна, освен един спрей на Амуей за петна, който мисля и него да пробвам. Други идеи?

Спирт или водка върху петното. Изчаквате, изплаквате и пералня.

# 307
Там ти е грешката. Петна от черници, ягоди, както и череши или др. червени плодове се заливат с много гореща вода, поръсва се с лимонтузу, малко се изчаква да поизстине и се запира. Веднъж сложен какъвто и да е пенлив препарат фиксира петното.

# 308
И аз с лимонтозу чистя подобни петна.

# 309
  • София
Пробвайте с обикновен крем за бръснене Каро (червена опаковка). На суха дреха се натърква добре с крема, аз оставям да престои час-два, може и цяла нощ, после се пропира на ръка и в пералнята. Не съм махала конкретно петна от черница, но какви ли не други маха без проблем ☺️

# 310
Минавам само да споделя.
Днес си изпрах пердетата, и понеже нямах прах за бяло пране и омекотител, сложих Персил за цветно и половин пакетче хлябна сода в пералнята.
Това за хлябната сода не знам дали съм го чела в темата и по какъв повод се е коментирало,може и другаде да съм го чела, не си спомням. Но съм много доволна и щастлива, не съм виждала толкова бели и меки 15 годишните си пердета. До сега винаги съм ги прала с прах за пране за бяло и омекотител и винаги ми сивеееха, а там където слънцето ги напича жълтееха. Сега няма и следа от жълто и сиво а са снежно бели.

# 311
На мен ми казаха, когато пера бяло пране, да слагам 1 супена лъжица сода за хляб, хем за избелване на дрехите, хем за почистване от котления камък в пералнята.Слага се и прах и наистина дрехите светват!

# 312
Супер съвет! Содата в отделението заедно с праха за пране ли поставяте?

# 313
И аз добавям сода заедно с праха, когато пера бяло. Нямам сивеещи или жълтеещи дрехи, всички са си идеално бели

# 314
Супер съвет! Содата в отделението заедно с праха за пране ли поставяте?
Да, заедно с праха за пране се слага и содата, но само на бяло пране. На цветно не!

Общи условия

Активация на акаунт