Хитринки за всякакъв случай - 23

• 46 679
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Ох, имам в големи количества лавандулово масло, а пред близкия мол в градинката има лавандула засята, но хич не понасям миризмата ѝ. Това с пликчетата чай от лавандула ми се струва по-добре от накапване масло върху тъканите.
майко, как обичам лавандула..... Страхотен аромат.
Аз пълня останали единични чорапки с ориз, "намокрен" с маслото и го завързвам на възел.  Слагам между дрехите, между чаршафите, в шкафовете на секцията, портмантото.... Ухае цял месец, а после добавям  само още капки от същото. Ако искам друг аромат, хвърлям ориза и слагам нов с друго масло.
Да питам как се изчиства кръв от ест.кожа (обувка)?

# 571
  • Враца
Аз от белия шум полудявам.
"Бял шум" означава монотонен звук от различен произход. Може да е от аспиратор, прахосмукачка и т.н. Асоцира се със звука, който бебето чува в утробата.
Аз говоря за шумове за заспиване- има вълни, има песни на птици, има дъжд със или без гръмотевици, има лека пиано- музика и т.н. Това не е бял шум. Иначе той и на мен не ми харесва и по-скоро ме прави тревожна, отколкото да ме успокоява.

# 572
  • Mediterraneo
Аз говоря за бял шум и много добре знам какво означава. И го казах, защото нагоре се спомена звук от духалка, т.е. бял шум.

# 573
Не е точно така. Аналогията е със светлината - според това с каква честота са в спектъра, светлините имат съответен цвят - червена, синя, зелена, жълта... (не съм ги подреждала). Но ако имаме пълния спектър, от край до край, светлината е бяла. Това е и бял шум - смесица от всички честоти от звуковия спектър без никоя да доминира.
И да, общо взето звукът е съскащ и монотонен, но то е защото никоя честота не доминира. А бебето в утробата чува нормални звуци, казват хубаво било класика да му се пуска и майка му да му говори.

# 574
Е как ще чува нормални звуци?! Ти като си на море и се гмурнеш под водата, нормално ли чуваш останалите звуци?

# 575
Е как ще чува нормални звуци?! Ти като си на море и се гмурнеш под водата, нормално ли чуваш останалите звуци?

Всъщност да, стига източникът да е под водата. Повечето звукови вълни отгоре се отразяват, но иначе водата е много по-добър проводник на звука от въздуха (колкото по-плътна среда, толкова по-добър проводник на звука). Но ако имаш генератор на шум под водата се чува по-добре отколкото в атмосферата. При майката коремът играе ролята на резонатор (нещо като барабан, но пълен с вода) и звуците се предават в някаква степен, а не се отразяват напълно. Е, със сигурност са приглушени от слоевете кожа, мускули и мазнини, някои честоти повече от други, но като цяло бебетата долавят шумовете от вън. И, разбира се, доминират звуците с източник самата майка - сърцето, перисталтиката, дишането, гласът на майката също се чува и даже се разпространява по два канала - отвън, и вътрешно и затова се възприема по-добре от други гласове.

# 576
  • Пловдив
Чела съм, че плацентата е толкова добре кръвоснабдена, че шумът от кръвта, който се движи по съдовете, създава бял шум, по-силен от този на стара прахосмукачка /едно време, покрай децата, четях д-р Карп/.
Относно безсънието - и аз имам сериозни проблеми, но не съм открила нещо, което да помога ...

# 577
Момичета, да се върнем на въпроса, дали знаете как да изчистя кръв от естествена кожа и велур? Благодаря! 🤭

# 578
Резки от колани-черен и бордо, върху летни памучни блузи. Вече третирах с препарат за петна, със сапун за петна, обаче коланите пак се ползват, тениските пак пострадват, а резките поизбледняват след третирането, но не изчезват напълно.

# 579
Според мен трябва да третираш коланите.

# 580
  • Враца
Резки от колани-черен и бордо, върху летни памучни блузи. Вече третирах с препарат за петна, със сапун за петна, обаче коланите пак се ползват, тениските пак пострадват, а резките поизбледняват след третирането, но не изчезват напълно.
Спирт?

# 581
Коланите винаги ще пускат боя, независимо как ще са третирани. Имах чанта, чиито дръжки боядисваха. След над 20 различни изпирания с различни препарати и хитрини, я изхвърлих. Няма нищо което да спре да пуска боя.
Ако блузките са бели, пробвай с белина.

# 582
Напръскай с лак за коса или силно разреден разтвор на С200 във вода. Второто е по-надеждно, но по-връткаво. И първо тествай на опакото - на някои кожи може да смени вида.

# 583
  • Пловдив
С какво лепило се лепи гуменка от плат?

# 584
Лепила съм с разни хелметексови лепила, например Момент. Но не е надеждно много и цапа. Да залепиш чисто е почти безнадеждно. Може би е по-добре обущар да се пробва, те май имат някакви термолепила.

Ха, имало и някакво прозрачно (няма да цапа) специално за целта. Това май ще ти реши проблема:

https://gsstroimarket.bg/product/3785-lepilo-moment-za-obuvki-50ml

Общи условия

Активация на акаунт